Valion uusi innovaatio maitosuola pyrkii parantamaan suomalaisten terveyttä

ValSa on maitosuola, joka voittaa ruokasuolan 6-0 terveellisyydellään.

Kuva: Koirill / Fotolia

Ravitsemusviranomaisten suolasuositus on viisi grammaa vuorokaudessa. Suomalaiset ylittävät sen kirkkaasti: naiset saavat suolaa Suomessa 6,5 grammaa vuorokaudessa ja miehet jopa 9. Korkea verenpaine on Suomessa ja maailmalla ykköstappaja aiheuttamalla 9,4 miljoonaa ennenaikaista kuolemaa vuosittain. Merkittävin verenpaineen kohottaja? Suola.

Elintarviketeollisuus on jo pitkään yrittänyt vähentää suolaa tuotteissaan. Heikolla menestyksellä, sillä maku on kuluttajalle aina tärkein. Jos tuote on terveellisempi, muttei maistu hyvältä, ei sitä osteta enää toista kertaa. Elintarviketuottajilla on paine vähentää suolan määrää, mutta yritykset ovat tähän mennessä olleet melko tehottomia.

Valio on kehittänyt tarpeeseen innovaation, jonka tarkoitus on vähentää suomalaisten suolansaantia ja siten parantaa kansan terveyttä. Uusi maitosuola ValSa tehdään juuston sivutuotantona valmistuvasta herasta, joka sisältää luontaisia maitomineraaleja. Heran proteiiniosaa on hyödynnetty proteiinituotteisiin, mutta mineraaliosa on toistaiseksi jäänyt käyttämättä.

Maitomineraaleista tehdyssä ValSa-maitosuolassa on 80 prosenttia vähemmän natriumia kuin ruokasuolassa - mausta tinkimättä. Natriumin sijaan se sisältää kaliumia, magnesiumia, kalsiumia ja jodia, joita jokaisen keho tarvitsee. Suolainen maku tulee luontaisista maitomineraaleista, pääasiassa kaliumista.

Valio lanseeraa ensin kaksi suomalaisten suosikkituotetta ValSa-versioina: Oivariinin ja Polar-juuston, jotka ovat vähäsuolaisempia siksi, että osa tuotteen valmistuksessa käytetystä ruokasuolasta on korvattu maitosuolalla. ValSaa ei (ainakaan vielä) myydä suolan korvikkeeksi kotitalouksiin, mutta sitä tullaan tulevaisuudessa käyttämään yhä useammissa Valion tuotteissa. Suolatalkoisiin mukaan on lähtenyt myös Fazer, joka käyttää ValSaa Reilu Futissämpylöiden valmistuksessa. Maitosuolalla valmistetut tuotteet tunnistaa ValSa-merkistä.

Valio on laskenut, että jos suomalaiset käyttäisivät vähäsuolaisempia tuotteita pelkästään leivässä, juustossa ja voissa, suolan saanti vähenisi 11 prosenttia. Tämä merkitsisi vähemmän valtimotaudeista johtuvia kuolemia ja 65 miljoonan euron säästöjä terveydenhuollon kustannuksista kymmenessä vuodessa. Valion tavoitteena onkin vähentää 60 000 kiloa suolaa suomalaisilta lautasilta seuraavan kolmen vuoden aikana.

Valiolla uskotaan, että ValSa on vuosikymmenen merkittävin innovaatio, jolla on myös valtava potentiaali ulkomaan markkinoilla. Seuraavaksi maitosuolalla pyritään Yhdysvaltain ja iso-Britannian markkinoille.

1 kommentti

NaCl's good

9.4.2016 09:39

Tuo suola tuskin tulee yhden yhtä sydänperäistä kuolemantapausta estämään, koska se todellinen ongelma piilee elintavoissa eikä niinkään natriumissa.
Liikunta on hyvä keino vähentämään natriumherkkyttä ja kovaa liikkuvan natrumin tarve voikin olla kahksinkertainen suositeltuun maksimimäärään verrattuna.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi