Vuoden 2014 suosituin sana ei ollutkaan sana

Sydänhymiö vei vuoden 2014 käytetyimmän englanninkielisen sanan paikan.

Kuva: sester1848 / Fotolia

Kyllä. Olemme tulleet maailmassa siihen pisteeseen, että englannin kielen käytetyin sana ei olekaan enää sana. Sen on korvannut hymiö.

Vaan mitä kertookaan se, että vuoden suosituin sana ei ole hellyyttävä hymyilevä naama tai leikkisästi kieltä näyttävä hymiö, vaan rakkauden merkki - sydän?

Englannin kielen suosituimpia sanoja jo viidettätoista vuotta peräkkäin tutkiva Global Language Monitor kävi läpi yli 250 000 blogia ja sosiaalisen median julkaisua saadakseen vuoden suosituimman englanninkielisen sanan selville. Vaikka tutkittavat kohteet olivat englanninkielisiä, niitä oli ympäri maailmaa. Artikkeli- ja prepositiosanat kuten "a", "the" ja "to" poissuljettiin tutkimuksesta ja sanalta vaadittiin, että sitä käytetään laajalti erilaisissa yhteyksissä. Vuoden Sanan tittelin voitti ensi kertaa merkki, joka ei koostu kirjaimista tai numeroista, eikä siten ole käytännössä sana. Vertailun vuoksi viime vuoden käytetyin sana oli 404.

Sydänsymbolin laaja käyttö internetissä voitaneen tulkita merkiksi siitä, että maailmassa paitsi tarvitaan rakkautta, myös jaetaan sitä. Tieto siitä, että englannin kielen suosituin sana symboloi rakkautta, antaa toivoa ihmisiin, rakkauteen ja maailmaan. On se ainakin parempi kuin 404. Tosin on hyvä myös muistaa että ihastuksesta, ikävästä tai rakkaudesta jotakuta kohtaan on kenties helpompi kertoa symbolin kuin sanojen avulla. 

Kakkossijalla tänä vuonna käytetyimpien sanojen listauksessa on sana "hashtag", joka oli viime vuoden kolmonen.

Vuoden suosituin erisnimi oli Ebola, joka voitti niukasti viime vuoden voittajan paavi Franciscuksen. Käytetyin fraasi vuonna 2014 oli "hands up, no shoot" (suom. kädet ylös, ei ammuta), joka oli mielenosoittajien tunnushuuto mielenilmauksissa aseettoman epäillyn ampumista vastaan Fergusonissa, Yhdysvalloissa. Kakkossijalla oli termi "cosmic inflation" eli kosminen inflaatio. Aikaisempien vuosien käytetyimmät sanat sekä tämän vuoden top 15 löytyvät Global Language Monitorin sivuilta. 

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi