10 kulttuuripaukkua

Suomen pääkaupunki -wannabesta Euroopan kulttuuripääkaupungiksi.

Tom of Finlandin taidetta koko vuoden Logomossa.
Tom of Finlandin taidetta koko vuoden Logomossa.

1. Tom of Finland

Yksi Suomen kansainvälisesti tunnetuimmista kuvataiteilijoista, Tom of Finland alias Touko Laaksinen, tulee Turun naapurista Kaarinasta. Tom of Finlandin homoeroottiset työt ovat nousseet maskuliinisten homomiesten ikoneiksi ympäri maailman. Logomossa on koko vuoden esillä mittava kokoelma taiteilijan töitä.
Tom of Finland retrospektiivi Logomossa 16.1.–18.12.

2. Eurocultured

Katukulttuurikokonaisuus huipentuu ilmaistapahtumaan Aurajoen rannoille, joka esittelee jopa 300 taiteilijaa ja artistia kymmenestä Euroopan maasta. Mukana mm. visuaalisen taiteen, katutanssin ja action sports -lajien edustajia. Taiteilijoiden vetämissä työpajoissa pääsee kokeilemaan oman graffitin, tanssin tai rap-biisin tekemistä.
Eurocultured Aurajokiranta 21.–22.5.

Katutanssi on virallista kulttuuria.
Katutanssi on virallista kulttuuria.

3. Neitsytperunafestivaali

Pohjolan parsa, eli lounaissuomalainen varhaisperuna saa kesäkuussa arvoisensa juhlat. Ensimmäiset Turun saaristossa kypsyneet uuden sadon perunat saapuvat Aurajoen rantaan näyttävästi ja festivaalilla nautitaan perunoita lukemattomilla resepteillä valmistettuna. Neitsytperunafestivaali on lähiruoan oma kulttuurijuhla.
Neitsytperunafestivaali Varvintori 18.–19.6.

4. Cirque Dracula

Turun Mannerheiminpuistoon nousee kesän ajaksi Spiegeltent-teatteri, jossa sirkus sekoittuu Draculan maailmaan. Cirque Du Soleil -taustaiset sirkustaiteilijat tulkitsevat tarinan volteilla ja akrobatianumeroilla. Dra-culana nähdään amerikkalainen akrobaatti-näyttelijä Ebon Grayman ja Van Helsingin roolissa ukrainalainen joogakoomikko Kotini Junior. Sirkusnumeroiden valmennuksesta vastaa urheiluakrobatian maailmanmestari Slava Volkov.
Cirque Dracula Mannerheiminpuisto 23.6.–14.8.

Paikalliset Slava Volkov ja Pauliina Räsänen ovat hakeneet kannuksensa Cirque Du Soleilin esityksistä.
Paikalliset Slava Volkov ja Pauliina Räsänen ovat hakeneet kannuksensa Cirque Du Soleilin esityksistä.

5. Turku Modern

Turku Modern puolustaa Turun mainetta Suomen elektronisen musiikin kehtona. Festivaalin aikana yleisölle tarjoillaan mm. läpisävelletty elokuvanäytös ja kokeellisia nykymusiikin kollaboraatioita. Festavaaliviikonloppuna ohjelmistoa kuullaan myös Kupittaanpuistossa, jossa Colourscape (kts. alta) tarjoaa kesän värikkäimmän esiintymispaikan.
Turku Modern -elektronisen musiikin festivaali 20.–24.7.

6. Colourscape

Kupittaanpuisto täyttyy kesällä noin sadasta toisiaan seuraavasta värikkäästä kuplasta, joiden sisällä voi kävellä ja oleilla. Colourscape on jättimäinen solukko toisiinsa yhdistettyjä kammioita, labyrinttimainen väriveistos. Colourscapen aloittaa ja päättää Music of the Spheres -esitys, jossa Aurajoessa kelluvat jättimäiset ilmakuplat kätkevät esiintyjät sisäänsä.
Colourscape Kupittaanpuisto  23.7.–14.8.

7. Alkumeri

Alkumeri-festivaalilla yhdistyvät vesi ja musiikki. Kaksipäiväinen tapahtuva valtaa Samppalinnan maauimalan elokuussa. Veden päällä soittavan orkesterin musiikkia voi kuunnella altaassa tai altaan reunalla ja musiikin voi myös tuntea vedessä. Alkumeressä esiintyvät mm. Jonna Tervomaa, Tommy Lindgren ja Tapani Rinne. Tapahtuma on absolutisti.
Alkumeri Samppalinnan maauimala 6.–7.8.

Colourscapessa kuullaan myös Turku Modern -festivaalin esiintyjiä.
Colourscapessa kuullaan myös Turku Modern -festivaalin esiintyjiä.

8. Taistelu 2011

Taistelu 2011 vyöryy Paavo Nurmen stadionille. Visuaalisessa suurteoksessa toisistaan ottavat mittaa lukematon määrä kamppailulajien harrastajia, haitarimusiikki ja visuaaliset efektit. Teos kertoo eloonjäämistaistelusta ja haastaa pohtimaan ihmiskunnan tulevaisuutta niin yksilöinä kuin sosiaalisina eläiminä.
Taistelu 2011 Paavo Nurmen stadion 31.8., 2/3.9.

9. Paviljonki

Nykyarkkitehtuurin taidonnäyte Kerä-paviljonki valmistuu kesäksi kellumaan Aurajokeen. Arkkitehtikilpailun kautta toteutettavaksi paviljongiksi valikoitui oululaisen arkkitehti Janne Pihlajaniemen teos. Ponttoonirakenteen ansiosta paviljonkia voidaan siirtää eri kohtiin jokea joissa se toimii tilana monille tapahtumille ja näyttelyille.
Kerä-paviljonki, Aurajoki

+10. Kolme vinkkiä, joilla ei ole mitään tekemistä kulttuuripääkaupunkivuoden kanssa

  1. Ilmiö-festivaali 23.7.
    Suomen rennoin festivaali järjestetään Uittamon vanhan tanssipaviljongin ympäristössä. Neljän esiintymislavan pikkufestivaalin tarjonta ei rajoitu vain musiikkiin vaan tarjolla on myös muunlaisia kulttuuri- ja valoilmiöitä.
  2. Pinella, Vanha Suurtori
    Jokirannan historiallinen ravintola on restauroitu ja avataan uudelleen maaliskuussa. Ravintolan vanhimmat osat on rakennettu 1830-luvulla. Saneerauksessa on pyritty säilyttämään alkuperäinen tyyli.
  3. Myllysilta
    Vuoden suurin performanssi on Myllysillan jälleenrakennus. Uusi silta on tarkoitus avata liikenteelle syyskuussa.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi