Kiertuenäyttämö antaa äänen elinkautisvangeille

Vankien kokemuksista syntyi Kaisa Korhosen ohjaama Aikaero.

Elinkautisvangit saavat puheenvuoron ohjaaja Kaisa Korhosen esityksessä Aikaero, joka saa kantaesityksensä Keravan vankilassa 1. maaliskuuta. Kuuden pitkäaikaisvangin teksteihin pohjautuvan teoksen keskeinen teema on aika.

"Tavoitteena ei ole rakentaa perinteistä yhtenäistä tarinaa, vaan teos rakentuu temaattisesti ajan kokemuksen ympärille. Eristetyn ihmisen varsinainen rangaistus on turhautuminen suhteessa ajan kulumiseen", Korhonen pohtii esityksen ydinajatusta.

Aikaero on Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön, työryhmän, Keravan vankilan ja Rikosseuraamuslaitoksen yhteistuotanto. Kiertuenäyttämön tavoitteena on edistää terveyttä, hyvinvointia ja tasa-arvoa taiteen keinoin, ja viedä esityksiä paikkoihin, joista ihmiset eivät muuten pääse elävän taiteen pariin.

"Teos on osa Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön Vankila-projektia, jossa esitykset syntyvät vuorovaikutuksessa vankeusrangaistusta suorittavien henkilöiden kanssa", kertoo Kiertuenäyttämön taiteellinen suunnittelija Jussi Lehtonen. Toiminnalla on kaksi selkeää tavoitetta.

"Viedä esitys niille, jotka eivät itse pääse sen luokse, ja osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun tuomalla marginaaliin jäävien ihmisryhmien äänet kuuluviin", Lehtonen kiteyttää.

Aikaero on yli vuoden mittaisen työpajatoiminnan tulos. Projekti käynnistyi lokakuussa 2012, jolloin ohjaaja Korhosen ja dramaturgi Seppo Parkkisen vetämä taiteilijaryhmä jalkautui Keravan vankilaan. Vankien käsissä syntyi runoja, näytelmällisiä kohtauksia, monologeja, pamfletteja ja kertomuksia, joista teos koottiin.

"Osallistujat ovat kokeneet työpajat pääsääntöisesti erittäin positiivisena asiana. Kulttuuritoiminnalla loivennetaan myös vankien siirtymää takaisin siviilielämään", Lehtonen huomauttaa.

Vaikka esitys on syntynyt vankilan todellisuudessa, näkevät tekijät tematiikan ulottuvan laajemmalle.

"Saatamme olla jokainen erilaisten asioiden vankeja: ihmissuhteidemme, oman itsemme, monenlaisten rajojen ja rajoitusten. Kontaktin kaipuu on universaalia niin vankilassa kuin vapaudessa. Toivomme, että esitys omakohtaisine teksteineen olisi yleisinhimillisesti koskettava", ohjaaja Korhonen summaa.

Ensi-illan jälkeen Aikaero lähtee kiertueelle vankiloihin eri puolille Suomea. Esitys saa myös kaksi näytäntöä Kansallisteatterin Willesaunassa 16.3. klo 14 ja 17. Lisää tietoa Kansallisteatterin nettisivuilta.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi