Lauri Ylönen soolona

Rasmuksen Lauri lisääntyi ja jakaantui tekemään soololevyä. Walter de Camp kuuntelee häntä.

Tämä kevään hetki, jossa nyt olemme, kun Laurin hieno soololevy New World on ilmestymässä, alkoi oikeastaan kehittyä syksyllä 2009. The Rasmuksen tuorein levy Black Roses oli ilmestynyt vuotta aikaisemmin, ja bändin kaikki neljä jätkää olivat onnistuneet hankkimaan itselleen perheen. Kitaristi Pauli Rantasalmi oli asettunut Singaporeen sikäläisen vaimonsa ja heidän poikansa kanssa. Sitten, syksyllä 2009 The Rasmuksen laulaja Lauri matkusti Singaporeen tapaamaan Paulia. Bändikaveruksilla oli tarkoitus kehitellä uutta musiikkia The Rasmukselle. Kuvitelkaa heidät kuumassa kaupungissa vetäytyneinä puuhiinsa. Lauri kertoo:

"Pauli tuntee Singaporen parhaat ravintolat ja menomestat, ja sillä on himassa yläkerrassa studio. Mulle tuli sellainen olo, että haluaisin kehitellä musiikkia, jota voisi kuunnella kun ajaa yöllä autoa. Sellaista tykyttävää öistä tunnelmaa. En miettinyt sen enempää, että onko se Rasmus-juttua. Silloin ei soolourasta ollut hajuakaan. En ollut uskaltanut ajatella sitä.

Singapore on aika puhdas paikka. Kaikki ruma on lakaistu maton alle. Siitä tuli sellainen olo, että tähän musiikkiin voisi kuulua kiiltävät autot ja panoraamanäkymä hotellin sviitistä pilvenpiirtäjiin. Silloinkin tuli diggailtua Blade Runner -elokuvaa vahvasti. Lähdettiin etsimään niitä äänimaisemia, Vangelis-tyyppistä syntikkaa Paulin vehkeistä. Vuosi 1982 muodosti tietynlaisen genren: tummanpuhuvaa sci-fi-avaruusmaailmaa, joka on purrut muhun lapsesta asti.”

”Se lähti ihan konemusiikkipohjalle syntymään. Se siinä sitten pitikin myöhemmin todeta, kun me yritimme niitä kappaleita Rasmukselle sovittaa. Tuntui että nyt heitetään hukkaan se hyvä visio, joka Singaporessa syntyi. Mua alkoi harmittaa, että nyt pitää ruveta laittaan tähän kitaraa ja oikeeta bassoa ja rummutkin pitää laittaa oikeesti. Sitten mä en ollu enää innostunu.”

”Me kokeiltiin Rasmuksen kanssa vähän rokkailla, mutta näiden kappaleiden pitää olla elottomia ja synteettisiä, jotta se visio säilyy."

Singaporesta sooloon

Niinpä musiikinteko syksyllä 2009 Singaporessa ei koitunut The Rasmuksen hyväksi, vaan siitä lähti syntymään Laurin soololevy New World. Singaporessa syntyi Heavy-biisi, joka nyt on Laurin ensimmäinen sinkku.

Te kaikki The Rasmuksen kundit täytätte tänä vuonna 32 vuotta, ja teillä on perheet ja lapsia. Millainen oli sinun tilanteesi syksyllä 2009?

"Silloin kun 30 tuli lasiin, elämässäni sattui juuri tapahtumaan isoja asioita: lapsen saaminen ja irtautuminen emosta eli Rasmuksesta. Se tuli hyvään tilanteeseen, koska olen sitä mieltä, että minulla on vielä hyvää peliaikaa jäljellä.

”On ollut pieni ahdistus käymässä siitä, että Rasmus on kasvanut niin isoksi ja hitaaksi toimijaksi. Se on hieno työpaikka ja palaan mielelläni taas sen pariin, kunhan tässä on saanut vähän sooloilla ensin, mutta olen kaivannut sellaista pienimuotoisempaa puuhastelua. Sellaista fiilistä, että hommat voi mennä myös vituiksi. Ettei pelata liian varman päälle."”

Minkälaista elämää olet viettänyt kahden viime vuoden aikana?

"Siitä hetkestä alkaen, kun kekkasin, että voin tehdä soololevyn ja soitin jätkät läpi että onko tää ok, älkää suuttuko, siitä hetkestä heräsin uuteen päivään. Olen ollut tosi aktiivinen ja on ollut helppo toimia. On selkeä visio, ja olen ollut tuotteliaalla päällä. Sitä on ollut käynnissä puolisen vuotta. Joulukuussa alettiin tehdä levyä. En ole koskaan saanut näin nopeasti levyä valmiiksi. Tässä on ollut sellainen nopea tapa toimia, mikä kuului Rasmuksen alkuaikoihin. Silloin ajateltiin, että meillä on yksitoista biisiä ja nyt mennään studioon ja tehdään ne kaikki. Eikä niin, että kasataan neljäkymmentä biisiä ja sitten ruvetaan tekemään niistä kokonaisuutta.”

”Mulla on itselläni ainakin toistaiseksi ideat rockin piiristä lopussa. Mua ei kiehdo alkaa tehdä kitaralla kappaletta. Musta on ihana pistää syntetisaattorista joku soundi tulemaan ja pistää silmät kiinni ja kuunnella, mistä tämä voisi tulla. Vähän taiteellisemmalta näkökantilta alkaa säveltämään."

Miten Pauli, Eero ja Aki oikeasti suhtautuvat sinun sooloprojektiisi?

"Me tänään aamulla Akin kanssa treffattiin, ja kerroin, missä mennään. Hän on kiinnostuksissaan. Hän kysyi, että onko radiot alkaneet soittamaan. Onhan se vähän outoa, kun ennen sitä on yhdessä jännitetty ja nyt on yksinään."

Teillä Rasmuksen kundeilla on tarkoitus tavata heinäkuun alussa ja yrittää tehdä yhdessä musiikkia. Mitä luulet siinä tapahtuvan?

"Me mennään treenikämpälle Nosturiin ja väännetään styrkkarit päälle ja ruvetaan tekemään Rasmusta niin kuin sitä on ennenkin tehty."

Lauri vuonna 2011 Ville Juurikkalan kuvaamana. Tsekkaa video iPad-juhlakirjana.
Lauri vuonna 2011 Ville Juurikkalan kuvaamana. Tsekkaa video iPad-juhlakirjana.

Mutta juuri äsken sanoit, että kitaraan tarttuminen ei innosta sinua yhtään.

"Ei juuri tällä hetkellä, mutta jos on itsellä hyvä olla, se synnyttää sitten paljon muitakin biisejä."

Oletteko te kaikki vielä siinä uskossa, että The Rasmukselta tulee uusi levy?

"Ehdottomasti."

Olet tehnyt musiikkia 16-vuotiaasta alkaen. Pystytkö lainkaan käsittämään, millaista on olla tavis ja miten hankalaa taviksen elämä on, kun ei pääse jonon ohi sisään?

"Silloin se ilmenee, jos olen kavereiden kanssa ulkona ja kävelen Manskua pitkin. Ne on, että eiks sua ahdista kun kaikki tsiigaa sua. Ai en mä huomannu. Olen luonut sellaisen suojakilven ja putkinäön, että pystyy syömään rauhassa ravintolassa, vaikka viereisen pöydän ihminen katsoisi koko ruokailun ajan jokaista suupalaa. Olen myös järjestellyt elämäni sillä tavalla, että pääsen helposti eroon tästä. Normaalit perheolosuhteeni ja tapaamiset vanhempieni kanssa, ei me edes puhuta näistä asioista. Sen maailman yritänkin pitää mahdollisimman erossa tästä ja varjella sitä, niin että se pysyy neitseellisenä."

Isä lähtee töihin

Onko sinusta ollut mukavaa leikkiä tavallista elämää, sen jälkeen kun The Rasmus meni tauolle?

"No, mä olen vähän erakoitunut omasta halustani. Olen ollut kohta pari vuotta ilman alkoholia, eikä sitä varmaan sen tähden oikein jaksa hillua baareissa. Tavat ovat muuttuneet, ja olen viettänyt paljon mieluummin aikaa perheen kanssa.”

”Se ei tarkoita sitä, että en olisi tehnyt musiikkia. Olen käynyt joka päivä studiolla. Menen aamulla sinne ja keitän kahvit. Ihailen sellaista ihmistä, jolla on vaikka ateljee. Mulla on ihan työhuone missä on merinäköala. Sitten kaffet kiehumaan, ja mitäs tänään tekisin? Mä lähden kotoa, töihin. Se on se juttu."

Oletko onnistunut jo tiedottamaan lapsellesi Juliukselle, että isä lähtee töihin?

"Joo, isi lähti tänäkin aamuna töihin."

Rasmuksella on aina ollut kiltin bändin imago. Sitten sinä olet kuitenkin puhunut alkoholinjuonnistasi. Eräs tuttavani kertoi jutelleensa jonkun teidän bändin kaverin kanssa sen jälkeen, kun teillä oli ollut yhdessä HIMin ja Negativen kanssa Saksan kiertue. Teidän bändin jäsen oli päivitellyt sitä, että Ville Valo oli illalla kannettu hotelliin nukkumaan. Sitten tämä tuttuni oli puhunut samasta kiertueesta jonkun HIMin jäsenen kanssa, joka oli sanonut, että se oli ihan leppoisa rundi, ei mitään ihmeempää sekoilua. Pitääkö teidän kiltteys oikeasti paikkansa?

"Ehkä alkoholin kittaus on ollut meillä vähäisempää kuin muilla bändeillä. Olen jutellut muiden bändien jäsenten kanssa, jotka ovat olleet keikoilla ympäri maailmaa. Heillä on jäänyt paljon näkemättä. He ovat nähneet sen keikkabussin. Itsekin olen herännyt usein kuudelta illalla keikkabussissa. Siinä jää paljon kokematta maailmaa.

Seuraavalla keikkarundilla yritän entistä enemmän päästä ulos siitä bussista kokemaan niitä paikkoja. Viinan juonti väsyttää. Vaikka siitä on kohta pari vuotta, niin tuntuu, että vieläkin mua väsyttää se jossain tuolla taustalla. Ajatus viinasta ei tunnu hyvältä tähän hetkeen. Nythän Villekin on ollut raittiina kohta neljä vuotta! Tästä on tulossa uusi trendi."

Nyt haluan kuulla perinpohjaisen totuuden sinun soololevyyn mahdollisesti liittyvästä keikkailustasi. Lähdetkö keikoille esittämään soololevysi musiikkia, ja jos niin milloin ja minne?

"Mahdollisimman pian ja mahdollisimman paljon keikkoja. Ehkä kesäkuussa on ensimmäinen esiintyminen, toivottavasti aikaisemminkin. Festareilla soitetaan, jos on kysyntää. Studiolle on jo kasailtu livesettiä ja treenaillaan siellä. Mulla on kaksi jätkää siinä mukana.

”Teetin kaksi rautahäkkiä ja nämä kaksi jäbää soittaa seisaaltaan niissä häkeissä sähkörumpuja. Itse soitan syntikoita. Haluan vahvasti eri ilmettä kuin se, mikä on tuttu Rasmuksen keikoilta. Mulla on itsellänikin sellainen raiseri, jossa vedetään sellaisissa asemissa. Rasmuksen keikoilla mulla on tapana kiipeillä katossa ja hypätä yleisöön. Tämä on semmoinen staattisempi, ehkä Kraftwerkin keikoista tuttua pönötystä."

Ne kaksi muuta kaveria New World -levyllä ja tulevilla keikoilla ovat Ilkka Hämäläinen ja Antti Eräkangas. Mistä he ovat tulleet mukaan?

"Antti on vaikuttanut Kwanissa. Ilkka Hämäläinen on ollut koulussa kanssani samalla luokalla kolmannesta luokasta alkaen. Ilkka on soittanut Rasmuksen keikoilla saksofonia ja on myös dj. Varmasti tulee keikoilla olemaan myös muita. Tässä jo sormet syyhyävät, että miten voisi laajentaa ja olla vierailijoita."

Suunnittelet heti näyttävää juttua eikä nyhertämistä?

"Juu, vaikka nöyränä lähdetäänkin. On puhuttu, että syksyllä voitaisiin lähteä ihan 300 ihmisen mestoistakin, mutta sen verran siinä täytyy olla tilaa, että mahtuu häkit lavalle, se on pakko saada pyytää. Meidän pitää saada tuoda sinne oma maailma. Jos se keikka on perusrokkiklubissa, niin aion taikoa siitä jotain ihan muuta kuin mitä siellä on totuttu näkemään."

Lauri vuonna 2004 Ari-Pekka Rautiaisen kuvaamana. Silloin vaatteita oli vähän enemmän. Lööpistä tuli Cityn toiseksi eniten varastettu.
Lauri vuonna 2004 Ari-Pekka Rautiaisen kuvaamana. Silloin vaatteita oli vähän enemmän. Lööpistä tuli Cityn toiseksi eniten varastettu.

Vaikutat erittäin hyväkuntoiselta. Käytkö salilla?

"Akin kanssa oltiin tänäänkin punttisalilla. En harrasta kehonrakennusta, vaan se on enempi juoksumattohommaa. Kuulostaa romanttiselta vetää lenkkarit jalkaan ja lähteä juoksemaan, mutta siinä voi törmätä heti lumikasaan. Jos aikoo tehdä hyvän biisin, kannattaa olla hyvä olo. Mä ainakin saan tosi paljon aikaan, kun voin henkisesti ja fyysisesti hyvin."

Onko sinulla jossain vaiheessa ollut sellainen käsitys, että et olisi koukussa esiintymiseen ja keikoilla käyntiin? Sinähän olet koukussa, etkö vain?

"Niin, kyllä mä varmasti olen. Just Apocalypticat lähti rundille… Ne on mun hyviä tuttuja. Rasmuksen rundista on varmaan puolitoista vuotta. Tosi paljon himottaa jo se, että pääsee siihen keikkabussiin ja siihen reissumiestunnelmaan. Siinä vaiheessa kun bussi liikahtaa, unohtuu maailman harmaus. Siihen liittyy paljon muutakin kuin vain lavalla esiintyminen. Kavereiden kanssa roadtrippeily. Siinä on sitä romantiikkaa."

Onko jotenkin kuitenkin rankkaa erota Juliuksesta, kun rundit ovat pitkiä? Nythän sinä olet ollut toisinaan lapsenhoitajana Paulan keikoilla.

"En ole ollut lapsen aikana kolmea viikkoa pidempään rundilla. Vuonna 2005 kun In the Shadows oli iso hitti, oltiin hyvinkin 250 päivää pois Suomesta. Silloin olisi ollut vaikeaa pitää yhteyttä, jos olisi ollut lapsi. En tiedä, miten tulevaisuudessa tulee tuntumaan."


Lauri: New World ilmestyi 30.3.


Pese jalkasi vichyllä!

The Rasmuksen pojat pesevät aina välittömästi keikan jälkeen jalkansa vichyllä. Kokeile sinäkin! Lauri opettaa.

 1. Paljonko vichyä tarvitaan yhden jalkaparin pesemiseen?
  ”Yksi pullo per kylpijä on riittävä määrä.”
 2. Lorotetaanko vichyä jaloille vai kaadetaanko sitä astiaan, johon jalat upotetaan ja pestään siinä?
  ”Lattialle levitetään pyyhe kaksinkerroin. Mineraalivesi lirutellaan jaloille hitaasti samalla varpaita hieroen.”
 3. Käytetäänkö saippuaa tai muita apuaineita?
  ”Mitään pesuaineita ei käytetä. Pesun jälkeen jalat kuivataan huolellisesti ja annetaan levätä noin 7 minuuttia.”
 4. Onko Pellegrino parasta?
  ”San Pellegrino on parasta, mutta muutkin tuotteet käyvät paremman puutteessa. Makuvissyjä en suosittele.”
 5. Miltä se tuntuu pestessä? Ja minkälainen jälkitunne siitä jää?
  ”Olo on taivaallinen, sekä pestessä että pesun jälkeen.”

Laurin päihdetilanne

Haastattelun jälkeen jäi vaivaamaanm, kai Laurilla jotain paheita sentään on. Selvitimme tilanteen pääsiäisen alla puhelimitse Las Vegasista.

Tervehdys Lauri! Onko usva jo hälventynyt? Kauan sä olet nyt ollut juomatta, vai oletko päässyt uudelleen bilettämisen makuun?

”Heh, on joo. Oon ollut nyt kaks vuotta ilman. Mähän biletän koko ajan, siihen ei vaan sisälly alkoholi. Ja niin, mä en lopettanut sitä mun pojan takia niin kuin lehdissä silloin luki, vaan itseni takia. On tiedostavampi olo. Oon enemmän sellainen on–off-tyyppi, että joko juodaan tai sitten ei juoda ollenkaan, eli nollalinjoilla mennään.”

Mitä muuta kamaa sä siellä oikein vedät? Mihin aineeseen sulla sitten on riippuvuussuhde?

”Mä en vedä mitään muuta kamaa kuin kahvia. Se on ainut pahe, jos sitä sellaiseksi voi laskea. Rasmuksen kanssa kahvi on meille muutenkin se juttu. Sillä voi hifistellä, viinalla ei.”

Okei. Kerro vielä asteikolla 1–10, kuinka ikävä sulla on Juliusta juuri nyt.

”No kymmenen! Luin just Skypestä iltasadun. Täällä on aamu nyt.”

Pidä hauskaa. Mitä sä muuten teet Vegasissa?

”Me kuvataan täällä nyt musavideota, vapuksi palaan. Vuokrattiin sellanen punainen fiftariavoauto, jolla lähdetään huomenna ajelemaan Losiin.”

2 kommenttia

kellokaytiktak

30.4.2011 14:09

Pue päälle Lauri!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mige---

1.5.2011 11:51

"kellokaytiktak
Eilen 14:09
Pue päälle Lauri!" <-- antaa miehen olla yläosattomissa jos tahtoo, kyllä mä tommosta trimmattua kroppaa katon mieluummin kuin kaljamahaa viereisessä pöydässä. Aikuinen mieshän jo Lauri on, kyl se tietää mitä haluaa tehdä. Jos haluaa olla yläosatta ni olkoot.

Mut juu, hienoja sanoja Laurilta, tosi sulone kohta varsinki "Isi menee tänäänki töihin" :') hienoa tekstiä toimittajalta että Latelta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi