Mitä sinä kirjoittaisit vangeille?

Suomalainen kuvataiteilija Terike Haapojan vapautta pohtivassa teoksessa lukiolaiset kirjoittavat kirjeitä vangeille.

Kuva: ANTI-festivaali / Pekka Mäkinen

Kuopiossa vuosittain järjestettävä, nykytaiteeseen keskittyvä ANTI-festivaali esittelee taiteilija Terike Haapojan kolmiosaisen teossarjan, jossa tutkitaan yksilön vapautta ja sen rajoja.

Pysäyttävän teossarjan ensimmäisessä osassa, Luonnoksia vapaudesta I, kehotetaan lukiolaisia kirjoittamaan vangeille kirjeitä, joissa he pohtivat vapauden, vastuun, normien ja rangaistuksen kysymyksiä, sekä sitä, miten he ymmärtävät vapauden ja sen rajat omassa elämässään. Kuopion vankilan IT-kurssin opiskelijat saavat kirjeet luettaviksi ja voivat valita ne, joihin haluavat kirjoittaa vastauksen.

Kirjeenvaihto on kuultavissa kuulokkeista Itä-Suomen hovioikeuden edustalla ANTI-festivaalin aikana. Ääniteos on esillä myös Kuopion vankilassa vankien ja henkilökunnan kuunneltavissa.

Osallistuneiden henkilöllisyyden suojelemiseksi kirjeet ovat anonyymejä ja ne ovat kuultavissa nauhalla taiteilijan lukemina.

"Yhteiskunnassamme yksilönvapaus on suurin arvo. Kuitenkin vapautemme on rajallista, ja vastuu normien noudattamisesta yksilön omilla harteilla. (...) [V]apaina yksilöinä emme voi antaa pois vapauttamme. Sen voivat vain toiset ottaa.", Haapoja kommentoi teosta.

Teossarjan kaksi muuta teosta ovat Luonnoksia vapaudesta II, jossa yleisön jäsenet ja taiteilija neuvottelevat sopimuksen kehon vuokrauksesta toiselle yhdessä määritellyin ehdoin, yhdessä määritellyksi ajaksi, sekä Haapojan henkilökohtainen valokuvasarja, teos Gravitation.

Haapojan taiteellisen työskentelyn keskiössä on ihmisen suhde teknologiaan, luontoon ja toisiin lajeihin. Viimeaikaisissa projekteissaan Haapoja on lähestynyt lakia esityksellisenä tilana, jossa todellisuutta rakennetaan. Haapoja edusti Suomea Venetsian biennaalissa vuonna 2013.

Terike Haapoja – Dark encounter. Sarjasta Gravitation.
Terike Haapoja – Dark encounter. Sarjasta Gravitation. Kuva: Terike Haapoja

ANTI-festivaali, Kuopio. 19.–24. syyskuuta 2017.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi