Vesta on luonnonlapsi, jota laulunopettaja tajusi olla opettamatta

Debyyttilalbuminsa Lohtulauseita julkaissut artisti ei tekisi musiikkia lainkaan, jos ei saisi tehdä siitä itsensä näköistä.

Vesta on 23-vuotias laulaja-lauluntekijä Helsingistä.
Vesta on 23-vuotias laulaja-lauluntekijä Helsingistä.

Joskus opettajan tärkein ominaisuus on ymmärtää omat rajoitteensa.

“Menin laulutunneille ja suutuin yhdelle laulunopettajalle ihan sairaasti, koska hän ei suostunut opettamaan mua. Hän koki, että laulunopetus vois viedä mun äänestä sen kiehtovan ja mielenkiintoisen osan. Se oli fiksu tyyppi, koska osas sanoo mulle noin ja kieltäytyi, mutta 15-vuotias Vesta loukkaantui tosi paljon”, Vesta Burman muistelee.

Alun perin siskojensa rakkautta musiikkiin sivusta seurannut Vesta lähti toteuttamaan itseään musiikillisesti teini-iässä.

“Kuuntelin siihen aikaan tosi paljon musiikkia. Florence and the Machinea muun muassa. Ihastuin Laura Marlinin My manic and I -kappaleen tunnelmaan. Ajattelin, et vitsit jos joku Suomessa tekis tällaista! Mut sitten aloin miettimään, et turhaan mä odotan et joku semmosta tekee. Ehkä teen itse.”

Laulutunneille Vesta ei ensimmäisen kerran jälkeen enää mennyt. Hän loi oman tyylin.

Varjosta listahittiartistiksi

Vesta on luonut uraansa toden teolla vuodesta 2014, kun omakustanne Varjo ilmestyi. Hänen ensimmäinen koskaan tehty laulunsa kiinnitti Vestan managerin huomion.

Martin Linnankoski ihastui mun biisiin ja halusi lähteä manageroimaan. Alkuun kieltäydyin ja siinä meni sitten puolisen vuotta, kun alkoi keikkapyyntöjä tulla. Olin ihan paniikissa, koska ei mulla ollut bändiä eikä mitään ja vaan se yksi biisi! Martin auttoi mua paljon, ja päätin lähteä hänen kelkkaansa.”

Linnankosken Vestassa näkemä potentiaali on vuosien varrella konkretisoitunut menestykseksi. Vesta on fiitannut niin omien uriensa alkutaipaleilla olevien yhtyeiden kuten Töölön Ketterän ja Kauriinmetsästäjien biiseillä kuin pitkän linjan tekijöiden kuten Pyhimyksen ja Stigin kanssa.

“Kaikki fiitit on ollut ihan omia projektejaan. Tykkään niiden tekemisestä tosi paljon, koska fiiteissä on se yhdessä tekemisen riemu, jota ei yksin tehdessä saa. Fiitit on tilaustöitä, jossa pitää palvella sitä toista, mutta kuitenkin pitää olla tiukka siitä, että se teksti on myös mun näköinen ja mun tavalla sanottu.”

“Fiittibiisit on pääosin syntyneet yhdellä sessarilla, paitsi Valitsemaanne numeroon. Töölön Ketterän pojat on tuttuja lukioajoilta ja istuttiin studiolla kauan ja hinkattiin sitä biisiä. Kauriinmetsästäjien kanssa taas hassuteltiin yhteisellä treeniksellä Vallilassa ja Revi mua syntyi siellä.”

Pyhimyksen kanssa yhteistyössä tehty Kynnet, Kynnet -biisi on saavuttanut jättisuosion.

“Pyhimyksellä oli iso idea biisiin ja mua vähän pelotti, et onpa aika iso idea yhteen kertsiin ähkäistä. Mutta lopulta sekin syntyi hyvällä intuitiolla parissa tunnissa.”

Genrerajaton Lohtulauseita syntyi omilla perselihaksilla

Debyyttialbumin julkaisuun liittyy jännittyneitä tunteita. Vesta muistuttaa itseään, että tästä ajasta pitää nauttia.

“Tästä tilanteesta pitää nauttia. En saa ahdistua pelkästään tai pelätä vaan nimenomaan fiilistellä, että en tuu enää koskaan tuntee tätä ekaa kertaa.”

Lohtulauseita on äänitetty ja tuotettu PMMP:nkin tuottajana toimineen Jori Sjöroosin studiolla Turussa. Nimi albumille juolahti suomen kieltä rakastavan Vestan mieleen muutama vuosi sitten.

“Se oli ihanaa aikaa. En vaihtais sitä mihinkään. Jorilla on mieletön tausta doom metallista poppiin. Jori on myös siitä poikkeuksellinen ihminen, että jos hänelle ehdottaa jotain niin hän ei koskaan sano ei. Lähdetään kokeilemaan ja jos se ei toimi, niin sitten se jätetään. Ihmiset yleensä pelkää asioita, joita ei tunne ja sanoo nopeesti ei. Se on hirveän latistavaa ja surkastuttavaa.”

Osa biiseistä on tehty kellarissa, missä Vesta lauloi demot läppärin mikkiin. Esimerkiksi ensimmäinen soolosinkku Sun katu on nauhoitettu näissä olosuhteissa.

“Sekin syntyi niin sanotusti omilla perselihaksilla vaan. Pari biisiä tehtiin Sydneyssä ja niistä tuli tosi meidän näkösiä. Arabiassa mulla oli myös viime kesänä työhuone, ja Sun Kadun julkaisun jälkeen mulle tuli fiilis, et vitsit mä haluisin tehdä poppirenkutuksen. Jonkun ihanan rakkauslaulufiilistelyn. Hauska tehdä itselleen tavallaan biisejä tilaustyönä. Siitä syntyi Ota varovasti.”

Musadiggarina Vesta ei tunne genrerajoja. Albumia tehdessä mentiin biisi edellä ja levyllä kuuluu genrejä laidasta laitaan.

“Uskon, että ainakaan levy ei ole tylsä vaan värikäs pakkaus. Joku voisi muotoilla, että se on kokeellista poppia. Suomenkielinen poppi on siellä sydämenä, ja koko levyä yhdistää mun ääni ja sanat. Ne on siellä punaisena lankana.”

 

ain laulain työtäs tee

Henkilön Vesta (@veshtu) jakama julkaisu

Hype tuskin laantuu

Kenties poikkeuksellisestakin huomiosta pop-tulokkaalle kertoo jo lähes loppuunmyyty kiertue debyyttialbumin tiimoilta. Lisäksi Ota Varovasti -single striimasi muutamassa kuukaudessa kultaa.

“Se on aika raju juttu. Kai tässä ollaan sitten jo tehty jotain oikein, muutamaankin kertaan. Viime talvella keikkailin Töölön Ketterän ja Kauriinmetsästäjien kanssa ympäri Suomee. Uskon, että silläkin on ollut merkitystä, että uusi tyyppi on käynyt näyttämässä naamaa. Nyt on tosi kiva lähteä kiertämään omalla porukalla. Ihanaa soittaa ihmisille biisit, joilla on sydän auki niille.”

Hän yrittää olla jännittämättä levyn julkaisua seuraavia hetkiä. Artistin on tänä päivänä mahdoton piiloutua tuotostensa saamalta vastaanotolta, mutta onneksi voi itse päättää, mihin rajansa piirtää.

“Spotifyhin saatavaan artistiversioon olen vetänyt rajan. Sillä voisi seurata lukujen kehittymistä reaaliajassa. En halua sanoa, että se ei ois tärkeetä mulle, koska se on, mutta enemmänkin haluan tietää, että kiinnostaako ihmisiä. Siitä mä saan fiiliksen tehdä lisää.”

Mediahypen Vesta tunnustaa huokaisten osaksi työtä. Yleisön huomiosta hän on sen sijaan kiitollinen.

“Oon ajatellut et jos mä tarvitsen näitä biisejä, niin varmasti on muitakin, joille ne voisi olla tarpeellisia. Tuntuu tosi hyvältä, että jengi antaa kiitosta siitä työstä antamalla huomiota. Toki rakastan omaa elämääni, todellisuutta ja juttuja.”

Fanien ihoille on päätynyt Vestan lyriikoita jo tatuointienkin muodossa.

“Toisinaan joku haluaa tulla yllättäen kertomaan mulle, kuinka mun biisit on auttanu käsittelemään omaa maailmaa. Ihanaa, että olen pystynyt antamaan heille jotain hyvää.”

“Hyvää” kuvailee Vestan musiikkia varsin vaatimattomasti. Ison kuuntelijakunnan fiiteillä ja omilla biiseillään jo valmiiksi kartuttanut nainen vienee itsensä Lohtulauseiden myötä koko kansan tietoisuuteen.

 

 

PÄäääÄÄÄ RÄJÄHTÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄ

Henkilön Vesta (@veshtu) jakama julkaisu

3 kommenttia

VestaVespa

27.3.2018 15:13

Tai sitten Vesta vaan oli ärsyttävä kakara ja hyvällä tekosyyllä opettaja pääsi eroon?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tuskaako

14.9.2018 23:30

Ha-haa, kateellisten panettelua - aina näitä löytyy, vois joskus olla vilpittömästi onnellinen toisen onnistumisesta, eikö =)

Äiti + tyttäret

17.2.2019 22:43

Vesta, oon kuunnellu sun levyä joulukuun alusta autossa kokoajan, tästä jäi muistelma koska paljon tapahtui näillä reissuilla, joulun alus-tunnelmaa..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi