Ääni keittiöstä: Jonna Toikkonen – Ravintola Myllärit

Keittiöpäällikkö Jonna Toikkonen arvostaa kotimaista, mahdollisimman vähän prosessoitua puhdasta ruokaa.

Ravintola Mylläreiden keittiöpäällikkö Jonna Toikkonen saa skandinaavisesta keittiöstä jatkuvasti uusia elämyksiä ja ideoita.
Ravintola Mylläreiden keittiöpäällikkö Jonna Toikkonen saa skandinaavisesta keittiöstä jatkuvasti uusia elämyksiä ja ideoita. Kuva: Ravintola Myllärit

Ääni keittiöstä -juttusarjassa tutustumme yhteistyökumppanimme TableOnlinen ravintoloiden henkilökuntaan.

Tamperelaisen Ravintola Mylläreiden keittiöpäällikkö Jonna Toikkosen kipinä ravintola-alaa kohtaan syttyi jo hiekkalaatikkoleikeissä.

"Ensin taisin kutsua perheen kuravellille hiekkalaatikon reunalle, enemmän harrasteltuani tarjolla oli muun muassa savella kuorrutettuja hiekkakakkuja ja leivoksia", Toikkonen muistelee.

Hänen ensimmäinen toiveammattinsa olikin kondiittori, mutta sittemmin kokin ammatin moniulotteisuus alkoi kiehtoa enemmän.

Jo opiskeluaikana ja ensimmäisessä työharjottelussa ammatinvalinta tuntui oikealta, eikä tylsää tai kahta samanlaista päivää ole tullut vieläkään vastaan.

Kuvaile ruokafilosofiaasi?

Arvostan kotimaista tuotantoa, mahdollisimman vähän prosessoitua ja puhdasta ruokaa. Parasta on jos henkilökohtaisesti pääsee hankkimaan raaka-aineita suoraan tiloilta, nähden ja tietäen niiden alkuperän, ja tietysti paikallisia toimijoita tukien.

On myös hienoa, kun maanviljelijän vaimona pääsen esimerkiksi joka kesäaamu nauttimaan aamukaurapuuroni kasvavaa viljaa katsellen, nähden varmaksi ruoan alkuperän.

Onko ravintolallanne jokin omaleimainen piirre tai erikoisuus?

Ravintolarakennus jo itsessään on hyvin erityinen ja omaleimainen vuonna 1903 valmistunut höyrymylly, joka on ollut toiminnassa vielä 50-luvulla.

Rakennuksen historian vuoksi olemme halunneet pitää kiinni esimerkiksi itse leipomisesta. Leivän leivomme joka päivä, ja paljon muitakin leivonnaisia, kuten piirakoita, kakkuja ja niin edelleen.

Olemme myös ottaneet keittiötiimiimme kondiittorin töihin, jotta taidot eivät lopu kesken esimerkiksi hääkakkuja taiteillessa.

Millaisista ravintoloista itse pidät?

Skandinaavinen keittiö on lähinnä sydäntäni, ja juuri näissä ravintoloissa vierailen mielelläni. Skandinaavinen ruoka on mielenkiintoista ja monipuolista, ja vaikka se on tutuin keittiö minulle, aina saa pieniä uusia elämyksiä ja ideoita.

Japanilaisessa ravintolassa työskennelleenä on myös vielä pieni kipinä jäänyt erityisesti sushiin, ja laadukkaassa sushiravintolassa tulee myös vierailtua silloin tällöin. Menen toki avoimin mielin ihan kaiken tyyppisiin ravintoloihin saamaan uusia elämyksiä.

Arvostan yksityisessä omistuksessa olevia ravintoloita ja tuen niitä mielelläni. Itse aina sellaisissa työskennelleenä tiedän, että yrittäjyys ei ole helppoa, varsinkaan kun ei ole ketjun tukea taustalla. Yleensä myös panostus ja rakkaus ruokaan näkyy näissä ravintoloissa paljon paremmin.

Mitkä ominaisuudet tekevät ravintolasta hyvän? (yleisellä tasolla)

Siihen, onko ravintola mielestäni hyvä, vaikuttaa tietysti moni asia. Kyllä se palvelu on ensimmäinen asia, joka ravintolakokemukseen vaikuttaa. Miten otetaan ovella vastaan ja toivotetaan tervetulleeksi. Entä onko se hyvää ja asiakkaasta kiinnostunutta koko vierailun ajan.

Myös tilat on tärkeät, että ne ovat siistit ja viihtyisät. Mielestäni tilaa on hyvä olla sen verran, etteivät pöydät ole aivan kiinni toisissaan, jotta pystyy oman seurueen kanssa seurustelemaan ilman, että kuulee kaikki naapuripöydän keskustelut.

On hyvä, jos tarjoilija osaa suositella kullekin ruoalle sopivan juoman. Ja nykypäivänä on myös hyvä, jos tarjolla on alkoholittomia vaihtoehtoja. Ruoka on kuitenkin tärkein asia ravintolassa. Hyvää, laadukasta ja odotukset täyttävää ruokaa. Esteettinen esillelaitto on plussaa. Kun koko paketti on kasassa, on kyseessä hyvä ravintola.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi