Helsinkiin rakentuva Kuninkaantammi on todellinen satumaa

Uuden kaupunginosan rakennustyöt ovat täydessä tohinassa. Luvassa värikkyyttä, lampia, viherkattoja, laitureita ja uintipaikka.

Näin värikästä Kuninkaantammessa tulee olemaan.
Näin värikästä Kuninkaantammessa tulee olemaan. Kuva: Screenshot / Helsingin Kaupunki

Luoteis-Helsinkiin, Kaarelan kaupunginosaan rakentuva Kuninkaantammi tulee olemaan kuin suoraan sadusta; värikkäitä taloja, spiraaleja katuja, viherkattoja, kaupunkiviljelyä, lampia ja laitureita sekä uimapaikka. Visuaalisuuteen tuo vivahdetta myös rakennuksien vaihtelevat koot. Symmetrisesti kaavailtujen talojen sijaan alue täyttyy omakotitalojen, rivitalojen ja neli- sekä viisikerroksisten rakennuksien muodostelmasta.

Alueen rakennustyöt aloitettiin vuonna 2015 ja ovat nyt täydessä tohinassa. Vuonna 2025 valmistuvassa Kuninkaantammessa tulee olemaan koti 5 500 asukkaalle ja työpaikka tuhannelle.

Sijainniltaan Kuninkaantammi on Keskuspuiston helmassa, Helsingin ja Vantaan rajamailla. Vantaanjoki asettuu myös alueen viereen. Tarkemmin Kuninkaantammi sijaitsee Hakuninmaan pientaloalueen pohjoispuolella ja Hämeenlinnanväylän varressa, entisen teollisuus- ja varastoalueen kohdalla. Alueella toimi muun muassa Editan painotalo sekä vedenpuhdistuslaitos, jonka entinen sakka-allas puhdistetaan uimakelpoiseksi.

Uusi kaupunginosa tulee toimimaan suunnannäyttäjänä urbaanista alueesta, jossa kaupunki ja luonto heittävät femmat. Se tulee näyttämään upealta, mutta pyritään myös toteuttamaan niin, että se tukee asukkaiden yhteisöllisyyttä ja virkistymistä. Kuninkaantammessa tulee olemaan monia monitoimitiloja ja virkistyspaikkoja, sekä sen ulkoilumahdollisuudet ovat vailla vertaa. 

Jotta ilme saadaan pysymään raikkaana ja satumaisena, Kuninkaantammessa ei autoja pysäköidä kapeiden katujen varsiin, vaan paikat autoille rakennetaan suurimmaksi osaksi pihojen ja rakennuksien alle kellarikerrokseen. Alueesta muodostuu pääsääntöisesti jalankulkuympäristö, josta Kuninkaantammi pitää tiukasti kiinni.

Kaupunkiviljelyä tullaan harrastamaan Kuninkaantammessa.
Kaupunkiviljelyä tullaan harrastamaan Kuninkaantammessa. Kuva: Screenshot / Helsingin Kaupunki
Bussiyhteydet ovat alueen vallitsevat joukkoliikennevälineet.
Bussiyhteydet ovat alueen vallitsevat joukkoliikennevälineet. Kuva: Screenshot / Helsingin Kaupunki

Naistaiteilijoiden nimiä, omavaraisuutta ja helppoja kulkuyhteyksiä

Rakentuvan "spiraalikaupungin" puistot saavat nimensä Suomen taiteen kultakauden naisista. Muun muassa Maria Wiik, Helene Schjerfbeck ja Venny Soldan saavat omat nimikkopuistonsa. Kadunnimiksi ei tule taiteilijoiden nimiä. Alueella oleva paletin muotoinen lampi saa nimekseen Palettilampi sekä Taiteilijapuistossa asukkaat voivat harrastaa kaupunkiviljelyä.

Uuteen kaupunginosaan rakentuu myös palveluja. Lähikauppa, koulu 1.-4. luokille, päiväkoti sekä muita palveluita nousee Kuninkaantammen oman kylätalon "Tammitalon" edustalle. Pyöräilijöitä on huomioitu asuinrakennusten erillisillä pöyränhuoltopisteillä.

Valmistuessaan kohde tulee olemaan hyvällä sijainnilla, niin helsinkiläisille kuin vantaalaisillekin. Kun ottaa huomioon tulevat joukkoliikenteen muutokset, kuten muutaman vuoden päästä poistuvat kuntarajojen ylistysmaksut, on sijainti optimaalinen. Helsingin keskustaan on matkaa noin kymmenen kilometriä. Malmille pääsee noin 27 minuutissa ja Myyrmäen sekä Malminkartanon juna-asemat ovat pyörällä saavutettavissa noin kymmenessä minuutissa.

Osa Kuninkaantammen asuinrakennuksista ovat valmiita ja alueelle pääsee laajemmin muuttamaan parin vuoden päästä. Asuntojen ennakkomyynti ja -vuokraus on jo alkanut. Katso Helsingin kaupungin julkaisema video Kuninkaantammesta ja ihastu!

3 kommenttia

Nykyinen asukas

24.4.2018 12:11

Vielä kun sinne saataisiin parkkipaikkoja asukkaille niin hyvä olisi

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Pablo_1112342

24.4.2018 15:02

Hienon näköistä. Pitää tulla katsomaan paikkaa kun se on valmis. Tykkään varsinkin tuosta, että avoparkeista on vihdoinkin luovuttu.

Kattorakenteet ovat varmasti mielenkiintoisia luonnossa :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kuninkaantamma

9.7.2018 21:25

tulee ihan kiva paikka

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi