Kahviloiden superlativiit

Mikä on Helsingin suurin kahvila? Pienin? Vanhin? Uusin? Verkottunein?

Pienin: Café Photo

Café photossa kahvitellaan viidessätoista asiakaspaikassa.
Café photossa kahvitellaan viidessätoista asiakaspaikassa.
Kaupungin pienimpiin kahviloihin kuuluu töölöläinen Café Photo. Asiakaspaikkoja on noin 15, ja kahvilassa on jatkuvasti vaihtuvia valokuvanäyttelyitä.
”Meillä tarjoillaan aamiaista viiden euron hintaan, omistaja Lotta Grönvall vinkkaa.
Café Photo, Museokatu 9. Avoinna ma-pe 8-18.

Suurin: Strindberg

Pohjoisesplanadin ja Mikonkadun kulmassa sijaitsee tunnelmallinen, punaisin nahkaistuimin sisustettu Café Strindberg. Asiakaspaikkoja kahvilassa on noin 300.
Strindberg, Pohjoisesplanadi 33. Avoinna ma-la 9-22, su 10-22.

Vanhin: Café Ekberg

Helsingin Bulevardin legendaarinen Café Ekberg perustettiin jo vuonna 1852. Kahvila käynnisti toimintansa Aleksanterinkadulla, ja joutui muuttaamaan Keskuskadun rakentamisen vuoksi vuonna 1915. Kuuluisa aamiaisestaan.
Café Ekberg, Bulevardi 9. Avoinna ma-pe 7.30-19, la 8.30-17, su 10-17.

Uusin: Level7 Gaming Cafe

Marraskuun lopulla Helsinki sai uudenuutukaisen pelikahvilan, kun Level7 Gaming Café avasi ovensa Helsingin Kaisaniemessä. Pelikahvilassa on muun muassa 35 PC:tä ja 100 megan nettiyhteys. Pelaamisen lisäksi kahvilassa voi käydä netissä. Kahvila järjestää erilaisia pelipäiviä ja -tapahtumia, kuten yöpelejä.
Level7 Gaming Cafe, Vilhonkatu 5b. Avoinna ma-su 13-22.

Verkottunein: OSUMA Center NetKioski

Helsingissä ei edelleenkään ole samanlaista nettikahvilakulttuuria kuin monessa muussa Euroopan maassa. Keskustan muutamassa nettikahvilassa ei mbaria lukuun ottamatta useimmiten ole kuin muutama pääte. Hakaniemen ja Kallion rajamailta löytyy kuitenkin kahvila-kioski OSUMA Center NetKioski. Ikkunassa mainostetuista 25 päätteestä 20 pitää paikkansa. Kahvi maksaa 1,20 e. Netin käyttö maksaa euron tunnilta, toisaalta vessa on maksullinen myös asiakkaille.
OSUMA Center NetKioski, Porthaninkatu 6. Avoinna ma-pe 8-21, la 9-21, su 10-21.

Pisimpään auki: Baker’s Café

Viihtyisä ”Paakari” on Helsingin keskustan lähes vuorokauden ympäri sykkivä sydän: aamuneljään auki joka päivä. Uusitussa Baker’s Café Barissa on 230 asiakaspaikkaa, ja kahvilasta saa niin piristystä päivään kahvikupin avulla kuin lievitystä nälkään voileipien ja paninien voimin.
Baker’s Café, Mannerheimintie 12. Avoinna ma-pe 7-04, la 9-04, su 13-04.

Kallein: Fazer Café

Karl Fazerin ranskalaisvenäläinen Konditoria avattiin Kluuvikadulla jo vuonna 1891. Vuoden 2000 Scandinavia Café of the Year -palkinnon voittaneessa kahvilassa kannattaa käydä, vaikka kahvikupponen onkin tyyriimmästä päästä, 2,50 euroa. Bonuksena hintaan tosin kuuluu lisäkuppi!
Fazer Café, Kluuvikatu 3. Avoinna ma-pe 7.30-22, la 9-22.

Halvin: Kahvila Taikalamppu

Keskustan halvimpiin kahviloihin kuuluu Kallion Torkkelinkadulta löytyvä mukava, kodikkaasti kalustettu Kahvila Taikalamppu. Täällä kahvikupin saa eurolla, ison mukillisen 1,5 eurolla. Taikalampun hintataso on muutenkin huokea, ja City on kuullut kehuja paikan kanelipullista.
Kahvila Taikalamppu, Torkkelinkatu 21. Avoinna ma-pe 10-19, la-su 12-20.

Mistä kahvilden nimet?

Café Ekberg
Sai nimensä perustajansa Fredrik Edvard Ekbergin mukaan. Kahvila kulki pitkään Fredr. Edv. Ekberg -nimellä. 1960-luvulla nimeen lisättiin ”café”.

Strindberg
Kahvila Strindbergin paikalla sijaitsi muinoin galleria Strindberg, Suomen ensimmäinen taidegalleria.

Café Succès
Nimi on ranskaa ja tarkoittaa menestystä. Nykyisellä paikallaan Korkeavuorenkatu 2:ssa Succès on sijainnut vuodesta 1957.

Café Tin Tin Tango
Tin Tin Tangosta piti alunperin tulla Tintti tai Tintin Hergén legendaarisen sarjakuvasankarin mukaan, mutta nimi oli jo rekisteröity.
”Jotain piti kokeilla, ja Tin Tin Tango kuulosti hauskalta. Tinttihän on kahvilan lempinimi, ja tangoa olemme soittaneet perustamisvuodesta 1994 lähtien”, omistaja Asta Nurmilaukas tietää.

Café Ursula
Kaivopuistonrannassa sijaitseva Café Ursula on saanut nimensä suojeluspyhimys Ursulan mukaan.
”Ursula perustettiin vuonna 1952, talkoovoimin. Varat kerättiin paperinkeräyksellä”, ravintolapäällikkö Tommi Tolvanen kertoo.

Carusel
Vuonna 1996 avatun, Merisatamarannan Café Caruselin nimi keksittiin aivoriihen tuloksena.
”Rakennus on pyöreä ja karusellimainen, mutta nimeen ei liity sen kummempaa”, toinen omistajista Ari Sarmanto muistelee.

mbar
Lasipalatsissa sijaitseva mbar on saanut nimensä sääterminologiasta eli millibaarista. Omistajat kehittelivät nimen kun kahvila-baari perustettiin kolme vuotta sitten.

Café Photo
Museokadun Café Photo, entinen Café Camera, sai alkuperäisen nimensä edellisen omistajan harrastuksen mukaan.
”Halusin sukulaisnimen, ja koska meillä on kuukausittain vaihtuva valokuvanäyttely valitsin Café Photon”, viime vuodesta kahvilaa pyörittänyt Lotta Grönvall kertoo.