Kun musiikki kohtaa tieteen – Heureka pitää itsensänäköiset festarit syyskuussa

Heureka Soundwave on live-musiikilla ja anniskelulla varustettu ilta musiikin ja tieteen rakastajille.

Kuva: Metamorworks / Fotolia

Syyskuun alussa vietetään erikoista iltaa tieteen ja musiikin parissa. Heureka Soundwave on ensimmäistä kertaa järjestettävä tapahtuma, jossa musiikin ääniaallot kohtaavat tieteisnäkökulman. Tapahtuma on samalla oma juhlansa: Heurekan alueelle nousee lavoja, sekä koko tiedekeskus, lukuunottomatta auditoriota ja planetaariota, muuttuu anniskelualueeksi. 

Ilta saa alkunsa kello 18:30, jolloin ensimmäiset sävelet päästetään ilmoille. Live-musiikin ohella tapahtumassa on paljon musiikkiteknologiaan ja audiovisuaaliseen tuotantoon kietoutuvia työpajoja ja luentoja. Puheenvuoroissa nähdään muun muassa Suomen ensimmäinen lauluntekijätohtori Laura Sippola, joka selittää yleisölle laulun anatomiaa. Akatemiatutkija Otso Lähdeoja puolestaan kertoo mitä tietoteknisesti laajennetut soittimet ovat.

Aivot narikasta -näyttelyssä nähdään musiikin positiivia vaikutuksia mielialaan ja sämpläyspajassa pääsee kurkkaamaan konemusiikin maailmaan musiikkitieteilijä Axel Thesleffin johdatuksella. Thesleff on löytänyt omalle elektroniselle musiikilleen satoja miljoonia kuunteluja uusien jakelukanavien ja streamauspalveluiden kautta. Pajassa tehdään myös yhteinen teos, joka esitetään tapahtumatorin lavalla. Koko illan päätteeksi voi liittyä kämmenputkiorkesteriin, jossa 80 vapaaehtoista osallistujaa tuottaa sinfonista musiikkia 80:lla putkella.

Esiintyjinä illassa nähdään muun muassa popskenen uusi tuulahdus Ruusut, jonka ensimmäinen levy julkaistaan tänä syksynä. Bändi on keräsi huikeaa suosiota esiintyessään Provinssissa ja nousee Heurekan illassa tapahtumatorin päälavalle.

Keskuksen planetaariossa puolestaan nähdään jotain hyvin erikoista. Forces-esitys on audiovisuaalinen fulldome-esitys, joka yhdistettynä visuaaliseen abstraktiin glitch-estetiikkaan ja synkronoituun ääniraitaan luo maksimaalisen musiikkikokemuksen, jota harvoin kokee. Planetaario taipuu siis live-keikka areenaksi ja kupolissa on tilaa rajoitettu määrä, joten sen liput ovat erikseen myynnissä.

Raivaa kalenteriisi tilaa ja sukella musiikin ihmeelliseen tiedemaailmaan. Koko ohjelma löytyy Heurekan tapahtumasivulta. Tapahtuma on K-18.

Heureka Soundwave tiedekeskuksessa 8. syyskuuta kello 18:30 - 01. Liput tapahtumaan lippukaupasta ennakkoon 20 €, Forces-planetaarioesityksen kanssa 25 €. Liput ovelta 24 € tapahtumaan (+ 5 € planetaarioon).

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi