Suomalaisinnovaatio: Maailman ensimmäinen animaationäytelmä Dracula ensi-iltaan Savoy-teatteriin

Kymmenen vuotta hiottu suomalaisteknologia saadaan lavoille ensi kuussa kauhuklassikko Draculan muodossa.

Draculan näyttelijäkaartiin kuuluvat livenäyttelijän Tatu Tynin lisäksi Malla Malmivaara ja Vesa Vierikko.
Draculan näyttelijäkaartiin kuuluvat livenäyttelijän Tatu Tynin lisäksi Malla Malmivaara ja Vesa Vierikko. Kuva: Digital Illusion Equipment

Syyskuussa Helsingissä nähdään aivan uudenlainen teatterikokemus, joka koostuu lasereista, valotykeistä, ammattitaikurista sekä lukuisista erikoisefekteistä. Kyseessä on maailman ensimmäinen animaationäytelmä, joka perustuu suomalaiseen innovaatioon eli Digital Illusion Equipment -huipputeknologiaan. Tämä mahdollistaa elokuvissa nähtyjen efekteiden tuomisen livelavoille.

Patentoidun teknologian takana seisovat taikuri-keksijä Tatu Tyni, teknikko Petri Mikkonen ja insinööri Jani Pulkkinen. Noin kymmenen vuoden aikaansaannos saadaan vihdoin lavoille, ja mistäpä parempi aloittaa kuin Helsingin Savoy-teatterista.

Savoyn lavalle valittu näytelmä on Dracula - Pahan Synty ja Nousu, moderni katsaus kauhuklassikko Draculaan, jonka verenhimoinen puoli luonnehditaan näytelmässä narsistiseksi persoonallisuushäiriöksi. Samanaikaisesti teos on tarina sairauden periytymisestä isältä pojalle. Esitys on hyvin psykologinen ja siinä kerrotaan käsiteltävän synkkyyttä ja kauhua "epäpinnalliseen" tapaan. Toisin sanoen Dracula iskeytyy mielensopukoiden syvimpiin epäkohtiin ja sen kautta luo katsojilleen räätälöidysti hyytävän tunteen.

Veri, hampaat sekä muita Draculan "perusominaisuuksia" korvataan teknologisin keinoin. Lavalla on käytössä yhteensä kuusi videotykkiä. Mielenkiintoista esityksessä on se, että siinä on monta eri hahmoa, mutta vain yksi näyttelijä. Tämä sooloseppo ei suinkaan esitä kaikkia rooleja itse, vaan lisähahmot ja lavasteet ovat digitaalisia.

Tyni näyttelee esityksen pääosaa eli Draculaa. Kaksi muuta näyttelijää, Malla Malmivaara ja Vesa Vierikko, eli esityksen Miina ja Miinan isä, integroidaan esiintymislavalle videoprojisointien ja animoinnin keinoin. Näyttelijät on kuvattu etukäteen ja koko esitys on säestetty. Esityksessä näkee myös taikureiden käyttämiä silmänkääntötekniikoita.

Luvassa on siis ennennäkemätön teatteriesitys, joka on silmäparista riippuen hauska, synkkä ja omituinen. Näytös ei sovi aivan pienille, mutta jo 12-vuotiaat voivat osallistua näytökseen vanhempiensa kanssa. Katso alta maailman ensimmäisen animaationäytelmän traileri ja näe pilkahdus siitä, kuinka teknologiaa hyödynnetään teatterin lavalla.

Dracula - Pahan Synty ja Tuho ensi-ilta Savoy teatterissa 12. syyskuuta kello 19:30. Lisäesitykset 13.-14 syyskuuta kello 19. Liput alkaen 27 euroa. Ikäsuositus esitykseen yli 12 vuotiaat.

2 kommenttia

Lohikäämy

27.8.2018 23:16

"Savoyn lavalle valittu näytelmä on Dracula - Pahan Synty ja Nousu, moderni katsaus kauhuklassikko Draculaan, jonka verenhimoinen puoli luonnehditaan näytelmässä narsistiseksi persoonallisuushäiriöksi."

Tähän loppui kiinnostus.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Einain

13.9.2018 14:40

tekniikka ja animaation taso suoraan 90-luvulta, en suosittele

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi