Suuri ravintolaäänestys `08 - Helsinki

Helsingin parhaat ravintolat

Te, hyvät lukijat, olette äänestäneet kaupungin parhaat ravintolat. Nyt selviävät nousukiidot, takapakit ja se, paljonko maksaa hajottaa tuoli baarissa. Samalla tulokset toimivat tietenkin oppaana kaupungin parhaimpiin ravintoloihin. Tervetuloa peremmälle – och välkommen åter.

“Jeesus” tarjoilijaksi? Hinta 1492 euroa. Toisen kainaloon liimaantuneista tarjoilijoista saa viidellä sadalla.
“Jeesus” tarjoilijaksi? Hinta 1492 euroa. Toisen kainaloon liimaantuneista tarjoilijoista saa viidellä sadalla.

Paras uusi

  1. Cuba Café
  2. Apollo
  3. Grotesk
  4. KY Klubi
  5. La Société du Cochon
  6. Redrum

Bubbling under: Atelje Finne, Foxy Wine House, Elmo Sports & Grill, Texas, Bali Hai, Bläk, A21...

Kaikki tiet vievät Cubaan

Kas! Tuolla nojailee Jari Tervo. Kulmassa istuu Joona Puhakka ja Duudsonien Jukka seisoo vieressä. Ei, emme ole Maikkarin studiolla, vaan syyskuussa avatussa Cuba Caféssa. Turkoosit seinät ja baaritiskit, keltaiset kaiuttimet, punaisia sohvia. Vähän on nukkavierun näköistä. Toisaalta jos ei esimerkiksi tuolista pidä, sen voi hajottaa 500 euron etukäteismaksua vastaan.

“Pyrimme tahallisesti välttämään turhaa hienoutta, näkeehän sen jo sisustuksessakin. Cubakin valikoitui nimeksi, koska se antaa anteeksi kulumisen”, toteaa ravintolapäällikkö Riku Stenros.

250 asiakaspaikan Cuba kerää baarikansaa kolmenkympin molemmin puolin, lauantaisin jo joka kolmas kävijä on kanta-asiakas.

“Meillä käy paljon sellaisia, jotka ovat kyllästyneet bling bling -elämään, mutta pitävät Kuudetta linjaa vähän liian outona.”

Myös baarialan ammattilaiset ovat löytäneet Erottajalle.

“Klaus K:n turistit ovat ihmetelleet, mikä helvetti suomalaisessa baarikulttuurissa on vikana, kun kaikki juovat sunnuntaina vain jotain ruskeaa mönjää snapsilaseista.”

Ihmettelyä on riittänyt myös Heinon tukussa. Viikonloppuisin kun Cuba myy 400 mojitoa illassa.

“Tukku joutui varmistamaan, että minttutilauksemme on oikein. Tarvitsemme minttua viikossa saman määrän kuin kaikki muut kaupungin baarit yhteensä.”

Nimestään huolimatta Cuba Café ei ole vasemmistoaktivistien majapaikka.

“Vaikka jotkut oikeasti luulevat tämän olevan poliittinen ravintola. Minua on pyydetty jopa vastustamaan Yhdysvaltojen Kuuban-kauppasaartoa.”

TJEU: Cuban oheispalvelulista baaritiskin yläpuolella.

Cuba Café Erottajankatu 4

Paras baari

  1. Molly Malone’s
  2. Teerenpeli
  3. Bar Loose
  4. Belge
  5. Cuba Café
  6. Praha
  7. Foxy Wine House
  8. Painobaari
  9. Rock Bar Stage
  10. Baker’s

Bubbling under: Kaisla, Sling In, Bruuveri, Teatterin Kellobaari, Corona...

Yksinkertaisesti paras

Paras baari -sarjassa kävi tohina. Kärkikymmenikköön kiilasi peräti neljä uutta paikkaa, eikä yksikään baari päätynyt samalle sijalle kuin viime vuonna. Paitsi Molly Malone’s. Irkkupubi puksuttaa kärjessä jo viidettä vuotta peräkkäin. 13 vuoden aikana Paras baari -sarjan voittoja on kertynyt samalla konseptilla yhteensä seitsemän, mitalisijatta Molly on jäänyt vain kahdesti. Mitä tästä opimme, if it’s not broken, don’t fix it.

“Mollysta on pikku hiljaa rakentunut käsite, voi pikku hiljaa verrata Tavastiaan. Pysymme omassa jutussamme, tekivät muut mitä tahansa”, toteaa omistaja Petri Naumanen, joka edelleen hoitaa Mollyn markkinointia.

Jotain Mollyssakin on sentään tapahtunut. Viime heinäkuussa yläkerta laajeni 248 neliöllä, yhteensä tilaa on jo 500 neliötä. Uusina tulokkaina ovat looshit ja deejii.

“Ennen laajennusta meillä ei ollut varsinaista tanssilattiaa. Mukavaa todeta, että nuoria kauniita naisia näkyy nyt enemmän kuin aikaisempina vuosina.”

Molly soi 365 päivää vuodessa. Eikä sisäänpääsymaksua tunneta. Ei edes uutena vuotena, jolloin lavalle astelivat Ari Koivunen ja Tiktakin Petra.

“Keep it simple. Porukka tietää aina, mitä meiltä saa.”

TJEU: Laajennettu yläkerta lauantaina klo 01.

Molly Malone’s Kaisaniemenkatu 1 C

Tommi Tuominen ja Teemu Aura sotkevat Demon keittiössä. Paljon muita sinne ei mahtuisikaan.
Tommi Tuominen ja Teemu Aura sotkevat Demon keittiössä. Paljon muita sinne ei mahtuisikaan.

Paras ruoka

  1. Demo
  2. Santa Fé
  3. Manala
  4. Atelje Finne
  5. Colorado
  6. Kuurna
  7. Cantina West
  8. Virgin Oil & Co.
  9. Salve
  10. La Famiglia

Bubbling under: Chez Dominique, Papa Giovanni, L’Osteria, Gastone...

Demoraadin voittaja

Ikisuosikit saivat väistyä nuoremman tieltä. Viisivuotias Demo on noussut tohinalla modernin ruoan tiennäyttäjäksi.

“Nuoret aikuiset ovat oppineet vaatimaan laatua. Eivät Rossot ja muut ketjupaikat juuri meitä edullisempia ole. On niillä vähän suuremmat annokset”, toteaa Demon toinen omistaja Tommi Tuominen.

Viime vuonna Demolle irtosi Michelin-tähti, silti hinnat ovat pysyneet maltillisina. 42 asiakaspaikan ravintolassa se on tarkoittanut pahimmillaan kuukauden jonotusaikaa.

Ruokahuollosta vastaa tarkkaan valitut tavarantoimittajat ja neljä vakituista kokkia. Keittiössä soi nyt Kotiteollisuus ja työn alla on Pata Negra -possun posket. Viime syksynä Tuominen ja Teemu Aura hankkivat Fiskarsista kaksi kokonaista peuraa.

“Ne painoivat pitkälti toista sataa kiloa. Paloittelimme ne keittiössä.”

Peurat päätyivät todelliseen hyötykäyttöön. Arvolihoista tuli pihvejä, muista lihakimpaleista kokit jauhoivat makkaraa ja tekivät luista liemiä.

“Teemme hommaa intohimoisesti. Kokeilemme jatkuvasti uusia tekniikoita ja yhdistelemme niitä.”

Empiiristen kokeilujen tuloksena on esimerkiksi porsaanpotkasta tehty Wallenberg-rulla.

“Se syntyy muutaman euron raaka-aineista kovalla työllä. Valmistaminen kestää melkein 30 tuntia. Siitä olen ylpeä.”

Kova työ kuuluu duunipaikalle. Kotona Tuomisen pöytä on usein katettu eineksillä.

“Saarioisten maksalaatikkoa kuluu. Jos olisi aikaa ja kunnon keittiö, niin voisi ruokaa tehdä useammin. Olen tottunut ammattikeittiöön, jossa voi sotkea niin paljon kuin haluaa ja pestä paskat pois letkulla.”

TJEU: Päivän menu, 52–54 e.

Demo, Uudenmaankatu 9–11

Paras sisustus

  1. LUX
  2. Mecca
  3. Teatteri
  4. Zetor
  5. Grotesk
  6. Ahjo

Bubbling under: Apollo, Bar Loose, La Société du Cochon...

Mustaa magiaa

Seitsemän baaritiskiä, 400 neliön näköalaterassi, 20-metrinen videoskriini. Lattiat mustaa graniittia, seinät mustaa mattakiveä, mustaa samettia, mustaa puuta, mustaa pleksilasia. 98 prosenttia sisustuksesta on mustaa.

“Halusin mustan ravintolan, jossa voi pelata peilien ja valon kanssa. LUXissa on tuhansia valaisimia”, kertoo SK-ravintoloiden Sedu Koskinen.

Tai itse asiassa Koskinen ei vain halunnut mustaa ravintolaa, vaan suunnitteli sellaisen.

“Elämysbisneksessä on pakko miettiä asioita hulluimman vaihtoehdon kautta. Viime vuonna avasimme 18 ravintolaa. Olen suunnitellut niistä jokaisen, materiaaleista lähtien.”

SK-ravintolat käyttää muutamia luottotoimittajia. Esimerkiksi puusepänpalveluita tarjoavien Jeredes Oy:n ja lahtelaisen Metritiskin kädenjäljet näkyvät useassa SK-ravintolassa.

“Teemme pitkäaikaista yhteistyötä tavarantoimittajien kanssa. Sovimme vuosisopimuksilla tuntiveloitushinnat, joten tiedämme baaritiskin metrihinnan.”

Yökerhojen elinkaari on sangen lyhyt. Kauanko 2-vuotias LUX vielä porskuttaa?

“Siihenkin on ollut suunnitelma valmiina jo avajaisista lähtien. Pari kolme vuotta Lux tulee toimimaan tuollaisenaan. Tila tulee täysin erinäköiseksi pelkästään sillä, että vaihtaisi mustan johonkin muuhun väriin.”

TJEU: LUXin 60 000 euroa maksanut neljän metrin pituinen ja metrin korkuinen akvaario.

LUX, Urho Kekkosen katu 1 A

Bailando, bailando. Viime huhtikuussa avattu Royal Onnela tavoittelee 10 000 bilettäjää viikossa.
Bailando, bailando. Viime huhtikuussa avattu Royal Onnela tavoittelee 10 000 bilettäjää viikossa.

Paras bailupaikka

  1. Royal Onnela
  2. DTM
  3. LUX
  4. Lost & Found
  5. Kaarle XII
  6. Den Kungliga Klubben
  7. Teatteri
  8. On The Rocks
  9. Lady Moon
  10. Redrum

Bubbling under: Virgin Oil & Co., Baker’s, Molly Malone’s, Baarikärpänen, Kuudes linja...

Ravintola-tavaratalo

Bailusarjan kärkikastissa tehtiin uudelleenjärjestelyjä. Viime vuoden kärkikolmikosta vain LUX pystyi pitämään (palkinto)pallinsa. DTM harppasi hienosti hopealle, mutta te, hyvät lukijat päätitte, että suurin on kauneinta. Nimittäin Royal Onnela. “Pohjoismaiden suurin yökerho kaikilla herkuilla. Niin suuri, ettei edes vuodessa ennätä kuluttaa loppuun. Monipuolinen sulatusuuni”, kehuu SK-ravintoloiden ravintolatoimenjohtaja Tuula Kukkonen.

Tätä on Onnela

  • Hinta: kolme miljoonaa euroa.
  • 2 800 neliötä
  • 1 510 asiakaspaikkaa
  • 9 ravintolakokonaisuutta: Klubi, Royal-disco, Retro, 99shotz Bar, Suomipop, Rock, Poro MusicBar, Onni ja Royal Lounge
  • 100 neliön eteisaula
  • 15 000 kanta-asiakasta
  • 100 metriä baaritiskiä
  • 38 baarityöntekijää
  • Kaksi show-baaritiskiä, flairtendingin SM 2008 Rauno Tiainen
  • 5 talo-deejiitä mm. Alex Kunnari ja K-System.
  • 2-3 kertaa kuukaudessa esiintyjiä, kuten Safri Duo, Sash!, Basic Element, Sisqo,

TJEU: Sedu Koskisen suunnittelema musta, takorautainen kristallikruunu portaiden yläpäässä.

Royal Onnela Fredrikinkatu 48

Paras henkilökunta

  1. Foxy Wine House
  2. DTM
  3. Molly Malone’s
  4. Kaarle XII
  5. Lost & Found
  6. Royal Onnela
  7. On The Rocks
  8. Virgin Oil & Co.
  9. Demo
  10. Elmo Sports & Grill

Bubbling under: Sling In, Sea Horse, Sport’s Academy, Lady Moon...

Foxy Ladies

Kyllä pienikin pärjää palvelulla. Sen todisti reilu vuosi sitten avattu piskuinen 40 asiakaspaikan viinibaari Iso Roban sisäpihalla.

“Meillä on pääsääntöisesti kaksi työntekijää, me omistajat. Käytämme myös muutamaa hyvin koulutettua ekstraajaa. Voimme itse päättää, miten toimimme. Asiakkaan fiilis pitää aistia. Ei rennolle kaveriporukalle tarvitse kumartaa niin syvään, että pöytä osuu otsaan”, kertoo Foxy Wine Housen toinen omistaja Piia Luoto.

Foxyn listalla on 80 viiniä, joista viittäkymmentä saa senttilitroittain. Omistajat saattavat istua kesken työiltaa myös lasilliselle asiakkaiden kanssa ja kertoa lisää viinistä.

“Mutta emme esimerkiksi kerro, kuinka nahkainen tai mineraalinen joku viini on vaan miksi se on meille otettu. Tämä ei ole mikään luokkahuone.”

Mutta kotiopiskeluun Foxyn viinilistat ovat kelvanneet.

“Niitä näpistettiin kymmenen viikossa. Hommasimme kansiot, jotta ne pysyisivät paremmin baarissa. On niitäkin pari jo viety.”

Palveluasenteesta kertoo sekin, että omistajat todella kuuntelevat asiakkaita. Amarone on päätynyt listalle asiakkaiden pyynnöstä, samoin pikkunaposteltavat: munakoisoravioli ja espanjalainen makkarapata.

“Nöyryys ei ole huono asia, oli sitten ravintolan omistaja tai plokkari.”

TJEU: Foxyn avoin viinitasting

Foxy Wine House Iso Roobertinkatu 3–5, sisäpiha

Paras kahvila

  1. Café Esplanad
  2. Wayne’s Coffee
  3. Strindberg
  4. Ekberg
  5. Fazer
  6. Café Ursula
  7. Robert’s Coffee
  8. Succes
  9. Café Lasipalatsi
  10. Café Java

Bubbling under: Coffee House, Baker’s, DTM, Engel...

Espa, Espa, Espa, vielä kerran Espa

Kahvila-sarja alkaa muistuttaa jo F1-kisoja. Samat pullat ja tallit kärkikastissa. Café Esplanad pokkasi isoimman pokaalin jo neljättä kertaa peräkkäin.

“Ei tässä mitään poppakonsteja tarvita. Meillä kohtaavat tuotteet, asiakkaiden halut ja hinta-laatusuhde”, Anders Backman.

Esplanadin korvapuustin tietää jokainen, mutta millaisia ovat uudet eväät?

“Olemme ajamassa sisään tapaksia yhdistettynä viiniin. Saamme iltamyyntiin elinvoimaa. Lisäksi konditoriatuotteet tekevät comebackia, elämme jonkinlaista kakkurenessanssia.”

TJEU: Kanapatonki 5,50 e

Café Esplanad Pohjoisesplanadi 37

Vaadimme takaisin

Hotelli Vaakunan SkottiBaari

“Olisi nykyisenkin keskustan keskeinen kohtauspaikka, oli aikaansa edellä.”

Royal Ravintolat Oy:n toimitusjohtaja Kasperi Saari.

Café Metropol

“Kun Helsinki löysi 1980-luvulla kaupunkikulttuurisen identiteettinsä, entinen Fennia muuttui syntiseksi ja kiimaiseksi ampumaradaksi, jossa Suomi-rock ja uusi heimo: nuoret aikuiset kokoontuivat. Näytösjonojen parhaimpina aikoina ulkona oli julmetun kylmä – näin saataisiin myös talvi takaisin Helsinkiin.”

Viisi Tähteä –lehden päätoimittaja Eeropekka Rislakki.

Chez Marius

“Olisin halunnut nähdä mihin se yltää ja toisekseen en ikinä vieraillut siellä. Kuulin vain kehuja ja arvioita legendaarisen ravintolan hyvyydestä. Perkele.”

Chez Dominiquen Hans Välimäki.

Liberatore-klubi

“Live-musiikkiklubi, joka toimi ensin Kaivohuoneella ja siirtyi sitten Fenniaan, johon sen taru kylläkin loppui. Klubi oli aikansa haluttu tuote.”

Kaarle XII:n Kari Väyrynen.

Soup

“Aikaansa edellä ollut kosmopoliitti ravintola. Keittiössä nähtiin muun muassa Demon pojat, Hans Välimäki. Henri Alen, Kukkofarmari Kimmo Nikko ja Sasu Laukkonen.”

Den Kungliga Klubbenin Niko Hallamäki.

Mother

“Keskeisellä ja rauhallisella sijainnilla rentoa chillailua, mahtavaa musaa, pientä purtavaa ja räjähtävää joraamista. Mutsissa kaikki oli saman katon alla sopivassa harmoniassa.”

Cuba Cafén Riku Stenros.

Liberatore-klubi

“Kaivohuoneella. Siellä oli ihan tulehtuneen hyviä bileitä.”

Delifox-ravintoloiden varatoimitusjohtaja Sakari Ellilä.

Rose Room

“Ennen Nylonia, samalla paikalla. Tummanpuhuva miniyökerho, jossa oli erinomainen palvelu.”

Ravintoloitsija Tim Uskali.

6 kommenttia