Tässä ovat kaupungin parhaat wieninleikkeet: "Suomen kirkkaasti paras"

Klassikkoravintolat ja uudet tulokkaat taistelevat parhaan wieninleikkeen tittelistä.

Kuva: Salve

Rapealla leivityksellä kuorrutettu, kapriksien, anjoviksen ja sitruunan kera tarjoiltu wiener schnitzel on ruokalaji, jota voi olla vaikea vastustaa - ja miksi pitäisikään! Alun perin Itävallasta kotoisin oleva herkku on nimittäin mitä mainiointa syysruokaa.

Listasimme ylös pääkaupunkiseudun parhaat ravintolat tämän herkun nauttimiseen.

Kosmos

  • Missä: Kalevankatu 3, Helsinki
  • Mitä: Klassikoita jo lähes sadan vuoden ajalta

Kosmos on palvellut asiakkaita jo 1900-luvun alkupuolelta lähtien.
Kosmos on palvellut asiakkaita jo 1900-luvun alkupuolelta lähtien. Kuva: Kosmos

Aivan Helsingin ytimessä sijaitseva Kosmos on hurmannut asiakkaitaan jo lähes sadan vuoden ajan - ja tekee sitä edelleen! Historiallisen miljöön ja ainutlaatuisen tunnelman lisäksi tämä ravintola loistaa klassikkoruoillaan, joista yksi on ylitse muiden.

“Suomen kirkkaasti paras wieninleike. Se on vaan todella hyvä - kukaan Suomessa ei pysty parempaan”, näin hehkutti huippukokki Kristian Vuojärvi Cityn haastattelussa aiemmin tänä vuonna.

LUE LISÄÄ: Huippukokki Kristian Vuojärvi paljastaa suosikkinsa - nämä ovat kotimaan ravintolahelmiä: “Kukaan Suomessa ei pysty parempaan"

Pitkän linjan ammattilaisen lisäksi Kosmoksen wienenleike saa hehkutusta niin Googlen kuin Tripadvisorin arvosteluissa, joissa tätä ruokalajia kutsutaan kaupungin parhaaksi. Jos wieninleike maistuu, Kosmokseen voi suunnata tämän herkun perässä myös lounasaikaan.

Hausman

  • Missä: Töölönlahdenkatu 3, Helsinki
  • Mitä: Korttelikuppilan herkkuja saksalais-italialaiseen tyyliin

Hausmanin wienenleikkeen voi käydä nauttimassa vaikkapa junaa odotellessa.
Hausmanin wienenleikkeen voi käydä nauttimassa vaikkapa junaa odotellessa. Kuva: Hausman

Yli 45-vuotisen kokemuksen ravintola-alalta omaavan Manfred Sclhegelin Hausman on ravintola sinulle, joka haluat nautiskella mutkattomista herkuista hyvällä sijainnilla.

Yksi aivan Helsingin päärautatieaseman kupeessa sijaitsevan Hausmanin kehutuimmista herkuista on anjoviksen ja kapristen lisäksi perunamuusin, herneiden ja paahdetun voin kera tarjoiltu vasikanschnitzel. Arvostelujen mukaan tämä herkku on sen verran maukas, että sen puolesta voisi jopa kuolla.

“The schnitzel is to die for”, Tripadvisorissa kehutaan.

Cityn korviin kantautuneen tiedon mukaan Hausman kuuluu myös Duudsonien vakioravintoloiden joukkoon, joten tämän ravintolan kanssa ei voi mennä metsään.

Salve

  • Missä: Hietalahdenranta 5 C
  • Mitä: Merimieshenkeä ja klassikkoruokia

Salven wieninleike vie taatusti nälän.
Salven wieninleike vie taatusti nälän. Kuva: Salve

Jos joku ravintola ansaitsee klassikon maineen, se on 1890-luvun lopulla perustettu, merimieskapakkanakin tunnetuksi tullut Salve. Ravintola on kuuluisa ennen kaikkea silakoistaan, mutta eivät liharuoatkaan jää merellisten herkkujen varjoon.

Tämän paikan wieninleikkeen puolesta peräänkuuluttaa useissa Michelin-paikoissa työskennellyt kokki ja keittiömestari Heikki Liekola, joka tilaa Salvessa pääruoaksi aina schnitzelin.

LUE LISÄÄ: Huippukokki Heikki Liekola vannoo rakkaudella tehdyn ruoan ja laadukkaan palvelun nimeen - nämä ravintolat ovat ylitse muiden: “Ei petä koskaan”

Wienenleike löytyy Salven ala carte -listalta, mutta kannattaa vilkuilla sillä silmällä myös päivittäin vaihtuvaa lounaslistaa, jossa kyseinen herkku silloin tällöin vilahtelee.

Zinnkeller

  • Missä: Meritullinkatu 25, Helsinki
  • Mitä: Aitoa saksalaista perinneruokaa

Myös saksalaiset osaavat wieninleikkeen paistamisen taidon.
Myös saksalaiset osaavat wieninleikkeen paistamisen taidon. Kuva: Zinnkeller

Vaikka wieninleike on alkujaan itävaltalainen ruokalaji, ovat monet keski-Euroopan maat omineet tämän huippuherkun myös omiin ruokakulttuureihinsa. Yksi kaupungin ylistetyimmistä wieninleikkeistä löytyykin saksalaiseen ruokakulttuuriin panostavasta Zinnkellerista.

Tässä ravintolassa wieninleike löytyy listalta “herkuttelijan erikoisuuksia” -kohdasta yhdessä saksanhirvenfileen ja valkosipulihärän kanssa. Paistettujen perunoiden kera tarjoiltu leike on saanut kehuja todelliselta wienenleikkeiden erikoismieheltä, Jarkko Koskiselta, joka on testannut kaikki Helsingin ravintoloiden lähes sata wieninleikettä.

“Zinnekellerin wieninleike on täydellinen wieninleike. Tästä on aika helvetin vaikea parantaa, sillä itse leikkeenä kaikki osa-alueet ovat täydellisessä tasapainossa”, Koskinen kirjoittaa Helsingin ravintolat -blogissaan.

Kortteliravintola Ego

  • Missä: Korkeavuorenkatu 27, Helsinki
  • Mitä: Klassikoita tähän päivään tuotuna

Kortteliravintola Egon wieninleike on noussut hetkessä kaupungin parhaiden joukkoon.
Kortteliravintola Egon wieninleike on noussut hetkessä kaupungin parhaiden joukkoon. Kuva: Kortteliravintola Ego

Vaikka kaupungin parhaiden wieninleikkeiden titteleistä kilpailee moni jo vuosikymmeniä, ellei satoja, palvellut klassikkoravintola, joukkoon mahtuu myös uusia tulokkaita.

Yksi tällainen on Korkeavuorenkadulta löytyvä kortteliravintola Ego, joka tarjoilee asiakkailleen sekä vanhoja että uusia klassikkoruokia. Vanhojen tuttujen klassikkoruokien listalta löytyy mikäs muukaan kuin wieninleike. Tämä vuosi sitten avattu ravintola tarjoilee leikkelettä karhunlaukkavoin ja ranskalaisten kera.

Ego on wieninleikkeiden kanssa enemmän kuin tosissaan, mistä kertoo ravintolan lanseeraama Schnitzel Sunday. Tämä tarkoittaa käytännössä siä, että Ego pyhittää koko päivän vain schnitzeleille ja vieraileville tähtikokeille. Jos leikkeet ovat lähellä sydäntäsi, kannattaa pysyä kuulolla!

 

2 kommenttia

Daniel 5678

4.10.2022 11:47

Nice and amazing post this one is, thanks for sharing…
Conduent Connect

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi