Turku on Suomen paras ravintolakaupunki

Jos pidät New Yorkin ravintolaskenestä, rakastut varmasti turkulaisravintoloihin.

Food & Fun -festareiden aikana turkulaisravintola Pinellassa tarjoiltiin muun muassa herkullisia gourmet-etikkasipsejä.
Food & Fun -festareiden aikana turkulaisravintola Pinellassa tarjoiltiin muun muassa herkullisia gourmet-etikkasipsejä. Kuva: Tiia Rantanen

Jos olet ravintolaruokailun ja matkustuksen ystävä, rakastat todennäköisesti New Yorkia. Herttaiset kadut ovat täynnä toinen toistaan mielenkiintoisempia pieniä bistroravintoloita ja persoonallisia cocktailbaareja. Ruoka on mutkatonta, kohtuuhintaista ja herkullista ja paikat sekä perinteisiä että trendikkäitä. Suurimpaan osaan ravintoloista voi marssia sisään suoraan kadulta huolehtimatta siitä, täytyykö pukeutua tietyllä tavalla - mutta fiinimpää ja juhlallisempaakin meininkiä löytyy sitä kaipaaville. Ravintolat ovat auki myös sunnuntaisin ja ruokaa saa vielä iltamyöhään.

Jos pidät edellä kuvaillun kaltaisesta ravintolaskenestä, ei sinun tarvitse välttämättä matkustaa New Yorkiin asti. Hyvä meininki löytyy nimittäin myös lähempää - Suomen Turusta. Vaikka Helsinki ehkä pieksee Turun ravintolaskabassa, kun kilpaillaan ravintoloiden runsaudesta tai monipuolisuudesta, voittaa Turku viihtyisyydessä, laadussa ja usein myös aukioloajoissa. Kivoja paikkoja löytyy keskustasta paljon, ja mikä parasta, ne sijaitsevat kaikki varsin lähellä toisiaan. Matkalla paikasta toiseen voi ihastella Aurajokea kauniissa iltavalaistuksessa.

Mietit ehkä, mikä sitten tekee Turusta hyvän ravintolakaupungin. Eihän Helsingissäkään ole hyvästä ruoasta puutetta. Totuus on kuitenkin se, että liian monen mukavan ravintolan keittiö menee Helsingissä liian aikaisin kiinni. Terassit suljetaan kymmeneltä, ja parhaiden ravintoloiden ovet ovat yleensä säpissä paitsi sunnuntaisin, myös maanantaisin. Turkulaisravintolat ovat syystä tai toisesta helsinkiläiskollegoitaan useammin auki viikon jokaisena päivänä ja tarjoilevat ruokaa myöhempään illalla. Terassit kutsuvat luokseen illan pimetessä ja myös viileinä vuodenaikoina. Lisäksi edellä mainitun kaltaiset ravintolat Turussa ovat sellaisia, joista saa hyvää ruokaa ja juomaa, usein kohtuuhintaan, eivätkä ne kuulu mihinkään kirjainryhmittymään.

Turun ravintolaskenen kiinnostavuuden kruunaa syksyisin järjestettävä kansainvälinen ravintolafestivaali Food & Fun, jolloin vierailevat keittiö- ja baarimestarit ulkomailta ottavat turkulaisravintoloiden keittiöt viideksi päiväksi haltuun. Tämän syksyn ravintolafestari meni valitettavasti jo parempiin suihin, mutta ensi vuoden lokakuussa kannattaa pitää silmät auki. 

Kuvitellaan, että matkustat keskelle Turkua, suoraan Aurajoen rantaan. Ensimmäisenä suuntaat melko todennäköisesti ravintola Tintåån, joka on kaiken sen ruumiillistuma, mistä tässä artikkelissa puhutaan. Ruokalista on lyhyt, mutta monipuolinen (ja sen kruununjalokivi on sitruunamajoneesi, jota on suorastaan pakko kokeilla). Arkisinkin keittiö on auki 23:een ja terassilla saa käkkiä niin kauan, kuin pystyy. Lämpölamppujen ansiosta siellä viihtyy talvellakin varsin hyvin.

Mikäli Tintå ei iske (tai sinne ei mahdu), kurkkaa viereinen turkulaisklassikko Blanko, joka tarjoilee ohjelmaa niin ruokailijalle kuin yökiipijällekin - unohtamatta tietenkään brunssia. Parhaimmillaan Blanko on alkuillasta ("Blankost Dynamoon ja Hesen kautta himaan", kuten Ritarikunta jo vuosia sitten riimitteli). Jos Blanko on jo nähty, on yksi vaihtoehto on kulman takaa löytyvä di Trevi, jonka listalta löytyy sopiva annos joka lähtöön. Vaihtelua haluavalle sopii muutaman korttelin päässä sijaitseva Ludu, joka tarjoilee fine dining -henkisen ruokalistansa painikkeeksi myös livemusiikkia.

Hienostuneempaa ravintolakokemusta etsivä pitää takuulla ravintola Smöristä. Aurajoen vastarannalla ruokia ja juomia tarjoilee historiallinen ravintola ja baari (ja kesällä mahtavat terassitilat tarjoava) Pinella. Jos pysyttelet mieluummin tois pual jokke, on Smörin naapurista löytyvän Tårgetin ruokalista yhtä on pointe kuin viihtyisä sisustuskin.

Ahvenanmaalaista pitsaa eli peltileipää tarjoilee Pub Niska, ja kesäkauden aikaan hyvää pizzaa saa myös ravintolalaiva Katarinasta. Burgerinhimoisen kannattaa suunnata kortteliravintola Kertun hampparibuffetiin. 

Täydellisestä ravintolakokemuksesta haaveilevan mekka Turussa on supersuosittu Kaskis, joka ei hienostuneesta listastaan huolimatta profiloidu fine dining -ravintolaksi kohtuullisten hintojensa ja katuruoastakin saamansa inspiraation vuoksi. Muista varata pöytä ajoissa, viikonloput seuraavaksi kolmeksi kuukaudeksi täyttyvät alta aikayksikön. Arkiruokailijalle tai sellaiselle, jota ei haittaa syödä iltamyöhään, löytyy pöytiä helpommin. 

Illallisen jälkeisille drinkeille (tai seuraavan aamun brunssille) kannattaa suunnata anniskelukahvila Tiirikkalaan, jonka miljöö on vertaansa vailla. Kaunis vanha puutalo on valloittava sekoitus museokahvilaa ja trendikästä blogikotia. Hyviä juomia ja lupsakkaa meininkiä voi mennä tunnustelemaan myös Cityn ravintolaäänestyksessäkin aiempina vuosina hyvin pärjänneeseen B4Riin. 

Nämä ovat paikkoja, jotka tekevät Turusta mahtavan ravintolakaupungin. Suuntaa siis seuraavalle ruokamatkallesi tunnelmalliseen Turkuun - ja kerro meille, mikä ravintola on suosikkisi (kaikki kun eivät tähän juttuunkaan mahdu).

33 kommenttia

Haloo Helsinki

14.10.2015 15:04

Helsingin ravintoloiden auki(kiinni)olo sunnuntaisin on kismittänyt jo pidemmän aikaa. Sunnuntai-ilta on mielestäni parhaita iltoja ravintolaillalliselle, mutta Helsingissä vaihtoehdot ovat vähäisiä. Toivottavasti ottavat mallia Turusta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin