Uusia ideoita pyöränkuljettamiseen julkisissa

Sörnäisissä kehitetään pyöräopastusta. Stuttgartissa pyörät kulkevat kätevästi pikaraitiovaunun ulkopuolella.

Sörnäisten metroasemalla ja Masters of Aalto -näyttelyssä selvitetään uusia tapoja merkitä Helsingin kaupungin pyöräilypalveluita.

HKL ja kaupunkisuunnitteluvirasto ovat teettäneet kokeilun ajaksi kahteen Sörnäisten metroaseman portaikkoon pyöräluiskat. Samalla aseman pyöränkuljetusopastus päivitetään.

Kahteen metrovaunuun on merkitty pyöränkuljetustilan sijainti näkyvästi jo ulkokylkeen. Pyörät ohjataan metrovaunun aulatilan toiselle puolelle ja lastenvaunut sekä pyörätuolit toiselle puolelle.

Osana pilottia on suunniteltu myös väliaikainen pyöräparkkialue Masters of Aalto -näyttelyyn ja opastus parkkialueelle. Näyttely on vanhassa makasiinirakennuksessa osoitteessa Hämeentie 39.

On varmasti tärkeää, että pyöräilyyn kannustetaan tyylikkäillä ja selkeillä opasteilla. Toivottavaa olisi kuitenkin myös, että pyöräilyn edellytyksiä edistettäisiin konkreettisesti tarjoamalla lisää pyöräparkkeja, -liuskoja ja -paikkoja julkisen liikenteen välineissä.

Tiina Koivusalon taiteiden ja suunnittelun maisterintyöhön liittyvälle, Helsingin pyöräpalveluita yhdistävälle kokonaisbrändille on kuitenkin varmasti aitoa tilausta. Toimiva brändäys kannustaa kaupunkilaisia tarttumaan pyörään. Ja pyörään tarttumisen edut kaupungissa ovat melko kiistattomat: vähemmän ruuhkia, kansanterveydelle tärkeää kuntoliikuntaa ja vähemmän päästöjä ja pysäköintilasta riitelyä.

Stuttgartin pikaraitiovaunuissa pyörät kulkevat kätevästi vaunun edessä, ulkona. Stuttgartin ratkaisu herätti keskustelua SRV:n operoimassa Facebook-ryhmässä Kerros36, joka tarjoaa inspiraatiota kaupunkisuunnitteluun ja -kulttuuriin. On kuitenkin huomautettava, ettei koko Stuttgart nauti kyseisestä luksusta, sillä pyörienkuljetusvaunu palvelee linjalle, jonka sotkeminen fillarilla on haastavaa, sillä kahden kilometrin matkalla mahtuu 200 metrin korkeuserot.

Kekseliäitä ratkaisuja varmasti riittää muuallakin. Myös bussit voitaisiin ottaa mukaan kehityskohteiksi. Innsbruckissa, Itävallassa pyörät hyppäävät bussin perästä löytyville telineille.

6 kommenttia

Hohoijaa...

9.5.2013 08:39

Kukakohan nämäkin suuret ideat maksaa ? Eikös pyörillä ole tarkoitus ajaa paikasta toiseen eikä kuskailla sitä julkisissa liikennevälineissä ? Pyörille/pyöräilijöille olisi säädettävä vero, jolla kerätään edes osa pyöräilystä yhteiskunnalle aiheutuvista kustannuksia, kuten pyöräteiden rakentaminen ja ylläpito sekä pyörien parkki/säilytyspaikat.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Dia

11.5.2013 08:17

Tosi hyvä idea, ehkäistään ihmisten liikunnallisuutta! Mitä muuta ehdottaisit, verolievennyksiä ylipainoisille ja veronpalautukset sipseinä? :D

Burni80

10.5.2013 11:39

Miksi pitää ottaa pyörä mukaan jos ei sillä aijo ajaa? Ymmärrän jos fillarille tarvii paikan junassa helsinki-tampere, mutta keskusta-sörnäinen matkalla kyse on jo käsittämättömästä laiskuudesta. Jos ei aijo sillä pyörällä ajaa, niin jätä se kotiin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

hohhoijaaaaaaaaa

22.5.2013 12:40

Onko käynyt mielessä että se matka voi myös olla vaikka ruoholahti-vuosaari, ja molemmissa päissä pyöräilyä vaikka useempi kilometri. Hyvä provo kyllä.

GattoNero

10.5.2013 11:57

Tämä on askel oikeaan suuntaan. Tuo joustavuutta liikenteeseen ja vähentää yksityisautoilun päästöjä.
Käyttöaste Suomessa saattaa jäädä pieneksi ilmaston vuoksi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Hohoijaa

13.5.2013 07:24

"Tosi hyvä idea, ehkäistään ihmisten liikunnallisuutta! Mitä muuta ehdottaisit, verolievennyksiä ylipainoisille ja veronpalautukset sipseinä? :D"

Taas tätä shittiä.... Ihan kuin pyöräily olisi ainut tapa harrastaa liikuntaa. Kävelkää tai juoskaa niin ette ole muiden kiusana,

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi