Lihapullat ovat parhaimmillaan silloin, kun ne ovat meheviä, pehmeitä ja täynnä makua.
Allt Om Matin -ruoka-asiantuntijat jakavat parhaat vinkkinsä siihen, miten onnistut arkiruokasuosikin valmistuksessa ja vältät mokat, jotka tekevät niistä hetkessä kuivia tai kovia.
Älä vaivaa lihapullamassaa liikaa
Pelkkä naudanjauheliha tekee lihapullista helposti kuivia ja tiiviitä, sillä rasvaa on usein liian vähän.
Pelkästä naudanjauhelihasta tehdyissä lihapullissa kannattaakin lisätä hieman rasvaa, esimerkiksi kuohukermaa, kun taas sekajauhelihaa käytettäessä maito ja kananmuna yleensä riittävät.

Lihapullista tulee helposti kovia myös silloin, jos massaa vaivataan liikaa. Pitkä ja voimakas sekoittaminen sitoo proteiinit liian tiukasti ja tekee lopputuloksesta kuivan ja kovan.
Oikea koostumus takaa mehevyyden
Hyvä koostumus estää lihapullia muuttumasta koviksi ja ”kimmoisiksi”. Siksi jauhelihamassaan lisätään kananmunaa, korppujauhoja, kaurahiutaleita tai perunaa sekä jonkinlaista nestettä, kuten vettä, maitoa tai kermaa.
Lihapullat voidaan valmistaa myös ilman gluteenia, laktoosia tai kananmunaa.

Makua voi muunnella helposti. Perinteisten mausteiden lisäksi massaan sopivat esimerkiksi maustepippuri, inkivääri tai ripaus kanelia tuomaan syvyyttä.
Helppoja niksejä tasakokoisiin lihapulliin
Tasakokoiset lihapullat kypsyvät tasaisesti. Lihapullat saa saman kokoisiksi esimerkiksi ruokalusikkamitan avulla, joka öljytään tai kastetaan välillä veteen, jotta jauheliha ei tartu kiinni.
LUE MYÖS: Tee tämä yksi asia ennen paistamista – saat jauhelihasta mureampaa ja mehukkaampaa
Toinen kätevä tapa on laittaa jauhelihamassa pursotinpussiin ja pursottaa lihapullat tasakokoisina suoraan pannulle tai leivinpaperille.
Lähde: AlltOmMat