Näin valmistat täydelliset lihapullat – yksi asia ratkaisee

Näillä helpoilla vinkeillä saat lihapullista meheviä, maukkaita ja tasakoisia joka kerta.

Lihapullat ovat parhaimmillaan silloin, kun ne ovat meheviä, pehmeitä ja täynnä makua. 

Allt Om Matin -ruoka-asiantuntijat jakavat parhaat vinkkinsä siihen, miten onnistut arkiruokasuosikin valmistuksessa ja vältät mokat, jotka tekevät niistä hetkessä kuivia tai kovia.

Älä vaivaa lihapullamassaa liikaa

Pelkkä naudanjauheliha tekee lihapullista helposti kuivia ja tiiviitä, sillä rasvaa on usein liian vähän.

Pelkästä naudanjauhelihasta tehdyissä lihapullissa kannattaakin lisätä hieman rasvaa, esimerkiksi kuohukermaa, kun taas sekajauhelihaa käytettäessä maito ja kananmuna yleensä riittävät.

Lihapullien tekemistä. Raa'an lihapullan muotoilu käsissä ja taikina kulhossa
Pelkkä naudanliha tekee lihapullista liian kuivia.

Lihapullista tulee helposti kovia myös silloin, jos massaa vaivataan liikaa. Pitkä ja voimakas sekoittaminen sitoo proteiinit liian tiukasti ja tekee lopputuloksesta kuivan ja kovan.

Oikea koostumus takaa mehevyyden

Hyvä koostumus estää lihapullia muuttumasta koviksi ja ”kimmoisiksi”. Siksi jauhelihamassaan lisätään kananmunaa, korppujauhoja, kaurahiutaleita tai perunaa sekä jonkinlaista nestettä, kuten vettä, maitoa tai kermaa.

Lihapullat voidaan valmistaa myös ilman gluteenia, laktoosia tai kananmunaa.

Lihapulliin kannattaa kokeilla rohkeasti uusia mausteita.

Makua voi muunnella helposti. Perinteisten mausteiden lisäksi massaan sopivat esimerkiksi maustepippuri, inkivääri tai ripaus kanelia tuomaan syvyyttä.

Helppoja niksejä tasakokoisiin lihapulliin

Tasakokoiset lihapullat kypsyvät tasaisesti. Lihapullat saa saman kokoisiksi esimerkiksi ruokalusikkamitan avulla, joka öljytään tai kastetaan välillä veteen, jotta jauheliha ei tartu kiinni.

LUE MYÖS: Tee tämä yksi asia ennen paistamista – saat jauhelihasta mureampaa ja mehukkaampaa

Toinen kätevä tapa on laittaa jauhelihamassa pursotinpussiin ja pursottaa lihapullat tasakokoisina suoraan pannulle tai leivinpaperille.

Lähde: AlltOmMat

Suosittelemme