Älä hösää vaan ole armollinen itsellesi – 15 x ajansäästövinkit arkeen

Mennyttä aikaa et saa takaisin, joten pidä se hyppysissäsi.

Länsimainen yhteiskunta elää jatkuvassa kiireen tunteessa. Kiire saattaa olla joillekin myös kerskumisen aihe, jolla nostaa omaa statustaan ja tärkeyden tunnettaan. Tosi asiassa kiireisellä ei pitäisi olla aikaa puhua siitä, kuinka kiire hänellä on. Jos tunnit uhkaavat aidosti loppua vuorokaudestasi, niin lue eteenpäin.

Vapaa-aikaa ei ole koskaan liikaa, joten keräsimme viisitoista vinkkiä, joilla säästää arvokasta aikaa arjessa. Älä anna turhan hössötyksen varastaa aikaasi, jolloin muutut vain stressaantuneeksi ja uupuneeksi varjoksi itsestäsi. Aika on valuutta, jota ei valitettavasti saa takaisin.

Aika on armoton, joten ole sinä armollinen.
Aika on armoton, joten ole sinä armollinen. Kuva: fotomek/Fotolia.com

Yksinkertaista ja poista turhuudet

Tämä on materialistin kauhukuva, mutta turhan kaman poistaminen elämästä todella kirkastaa ajatukset ja kodin. Tämä kohta voi viedä koko viikonlopun, mutta se on loppupeleissä erittäin palkitsevaa. Aloita klassisella “tarvitsenko todella tätä?” -metodilla.

Nokka irti luurista

Tässä lienee listan yksi haastavimmista kohdista. Somefiidien ja työsähköpostien selailu illan mittaan on turhaa ja turruttavaa. Jos karsii esimerkiksi somen kokonaan pois edes päiväksi, huomaa helposti, kuinka paljon aikaa muulle vapautuu.

Viikon safkat valmiiksi sunnuntaina 

Bulkkikokkaaminenhan on helppoa kuin mikä! No ei varsinaisesti, sillä ison ruokamäärän kokkaaminen kerralla tietenkin syö enemmän aikaa. Kuitenkin esimerkiksi ison keiton tai pataruoan valmistamisesta hyötyy, sillä niistä on helppo jakaa annokset päiviksi eteenpäin vapauttaen aikaa illan ruokarumbalta.

Ryhmittele samanlaiset tehtävät yhteen

Puheluiden hoitaminen, laskujen maksaminen ja muiden tylsien hommien niputtaminen yhteen säästää aikaa ja rutosti. Kun hetken jaksaa pakertaa pakollisten arjen askareiden kanssa, ei taas hetkeen tarvitse tuijotella sähkölaskua tai puhua pankin asiakaspalvelun kanssa.

Negatiiviset ihmiset - dumppaa ne

Jos elämässäsi roikkuu mukana niin sanottuja hyvän päivän tuttuja, jotka eivät varsinaisesti tuo mitään pöytään tai päinvastoin luovat jopa negatiivista energiaa, niin karsi heidät pois. Vähäinen vapaa-aika kannattaa käyttää läheisiin, jotka antavat energiaa - eivät ime sitä.

Duuniin pyörällä tai kävellen

Hyötyliikunta on fiksun valinta. Toki Suomen ilmasto vaatii hieman karaistumista, varsinkin jos mielii fillaroida työpaikalle. Sateinen ja tuulinen sää on kuitenkin vain pukeutumiskysymys eli tahtotilasta riippuen vedä Gore-texit niskaan, niin ei tarvitse myöhemmin pumpissa hikoilla.

Kun nukut, nuku kunnolla

Nukkuminen ei luonnollisesti ole itsestäänselvyys, sillä kaikilla ei ole hyviä unenlahjoja. Unensaantiin kannattaa kuitenkin panostaa, sillä hyvin nukkuneena monet asiat lutviutuvat sukkelammin. Keskittyminen tehtäviin on paljon helpompaa hyvin levänneenä - tietenkin.

Palauta asiat paikalleen

Kun olet saanut kodin ilmavaan järjestykseen, pidä se järjestyksessä. Jos avaimilla on vakiopaikkansa, palauta ne sille vakiopaikalle. Jos olet konmarituksen proeläin, niin järjestele vaatteesi kaappiin väreittäin. Kun tavan saa päälle, ei aikaa enää kulu turhaan etsiskelyyn.

Shoppaa safkaa verkosta

Vaikka Suomessa ruoan verkkokaupan toimitusmaksut ovat vielä melko suolaisia, tuo kauppaostosten kotiin tilaaminen arkeen kaivattua luksusta. Marketissa pyöriminen, tuotteiden etsiminen ja kassalla jonottaminen on enää muisto vain, kun klikkailet tuotteet verkkokaupassa ostoskoriin ja jäät odottamaan toimituksen saapumista.

Tehosta tuplaamalla

Kyse ei ole multitaskaamisesta, vain kahden asian tekemisestä samanaikaisesti. Soita kaverille, kun tyhjennät ja täytät tiskikonetta. Tylsästä askareesta tulee samalla paljon mukavampi. Mikäli aikaa liikunnalle ei tahdo löytyä, lähde kaverin kanssa kahvittelun sijasta kävelylenkille.

Hommien jäsentely listamuotoon auttaa hahmottamaan edessä olevaa tehtäväurakkaa.
Hommien jäsentely listamuotoon auttaa hahmottamaan edessä olevaa tehtäväurakkaa. Kuva: Glenn Carstens-Peters/Unsplash.com

Multitaskaa - mutta varo!

Multitaskaaminen ei ole tehokasta, mutta se toimii pienten ja vähän keskittymiskykyä vaativien hommien kanssa. Monen asian tekeminen samanaikaisesti vaatii häiriötekijöiden karsimista, jotta aivot pystyvät suhaamaan eri vaiheiden välillä.

Nopea kokkaaminen käyttöön

Käytä tovi hyvien, nopeiden arkireseptien etsimiseen. Mitä nopeammin ruoka valmistuu, sitä enemmän jää aikaa mukavalle jutustelulle syömisen parissa. Jätä kuitenkin Jamie Oliverin 30 minuutin kokkausohjelma väliin: se on ihan kusetusta. Kotikokilla sama aika vähintään tuplaantuu: varsinkin, kun kukaan ei ole maagisesti leikannut tarvittavia aineksia valmiiksi…

Käytä odotusaika hyödyksi

Elämässä tulee eteen paljon tilanteita, jossa joutuu odottamaan. Kenties odotat bussia, jonotat nälkävuoden mittaisessa kassajonossa tai venailet verotoimistossa vuoroasi. Odottamisen voi käyttää hyödyllisesti: hoida sillä välin jokin tärkeä, välttelemäsi homma.

Anna ammattilaisen hoitaa siivous

Pienet arjen luksushetket piristävät kummasti. Mikäli budjetti antaa myöten, voi kotiinsa tilata vaikka kerran kuukaudessa ammattisiivoojan. Minuutteja ja tunteja säästyy rentoutumiseen tai hauskanpitoon, kun koti kiiltää puhtauttaan jonkun muun toimesta. Aina ei tarvitse hukata viikonlopusta arvokasta päivää suursiivoon!

Anna itsellesi armoa

Valitse tärkeimmät asiat, jotka sinun tulee hoitaa ja sitten keskity niihin parhaasi mukaan. Täydellisyyden tavoittelu elämässä on turhaa, koska kukaan ei ole täydellinen. Vuorokaudessa on rajattu määrä tunteja, joten kaikkea haluamaasi ei välttämättä saa tehdyksi yhden päivän aikana. Asiaa ei kannata jäädä murehtimaan vaan hyväksyä rehellisesti omat rajansa.

Jutun inspiraatioina toimivat Paleohacks, Anna sekä Organise my house.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi