Amsterdamissa esiteltiin maailman ensimmäinen 3D-tulostimella tehty itsemurhakone

Eutanasiaan tarkoitetun laitteen keksijää kutsutaan kansainvälisesti nimityksellä Dr. Death – eikä ihme.

Tohtori Nitschken eutanasia-kone Sarco.
Tohtori Nitschken eutanasia-kone Sarco. Kuva: TechnoCradt/Youtube

Eutanasia eli toimi, jolla tarkoituksellisesti lopetetaan kärsivän ihmisen eläminen, on suuri puheenaihe koko maailmassa. Toistaiseksi eutanasia on sallittu Euroopassa Belgiassa ja Hollannissa.

Toukokuun puolessa välissä Amsterdamissa vietettiin vuosittaisia hautajaismessuja (Amsterdam Funeral Fair 2018), jossa uusimmat kuolemaan liittyvät trendit, kuten biohajoavat ruumisarkut, ovat yleisölle näytteillä. Viime vuoden tapahtumassa vapaaehtoiseen kuolemiseen perehtynyt tohtori esitteli prototyypin itsemurhakoneesta, jonka olisi määrä tulla markkinoille tänä vuonna. Laite lupaisi kivuttoman, rauhallisen ja arvokkaan poismenon.

Australialainen Dr. Philip Nitschke, on edelläkävijä kun on puhe eutanasiasta. Vuonna 1997 Nitschke perusti Exit International -yrityksen, jonka toiminta perustuu "end of life" -päätöksien ja edunvalvonnan tukemiseen ja eutanasian laillistamiseen. Nitschke hallinnoi maailman ensimmäisenä lääkärinä tappavaa injektiota, joka oli sekä vapaaehtoinen että laillinen.

Tämän vuoden messuilla Nitschke yhdessä hollantilaisen insinöörin Alexander Bannickin kanssa toi julki laitteen, josta hän vuosi aiemmin kertoi. Kuten oletettua, se sai aikaan kovaa kiistelyä. Mistä on oikein kyse?

Tapaa Sarco. Tulostettu kapseli, jonka tarkoituksena on toteuttaa eutanasia. Sarcoon asettaudutaan mukavaan puolimakuuasentoon ja sen sisällä on nappi, jota painamalla kone täyttyy typestä. Kehittäjän mukaan potilas menettää tajunsa ennen kuolemaan johtavia vaikutuksia. Amsterdamin esityksessään Nitschke pyysi yleisöään kokeilemaan Sarcoa sen penkin ja VR-lasien avulla. Kokeilijoiden mukaan se oli outoa, mutta samalla kaunista ja rauhallista. 

"Näet kuun, näet meren. Se oli tosi rauhallista", yksi testaajista kuvaili kokemustaan The Gurdianille.

Tohtori Philip Nitschke tunnetaan kansainvälisesti nimityksllä "Dr. Death" ja "Elon Musk of assisted suicide".

Helpottavaa vai karmivaa?

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi