Itsehoito-opas

Esittelemme kahdeksan tapaa hoitaa päätä.

Piikkimaton hyviä vaikutuksia pään toimintaan ei ole pystytty tieteellisesti todentamaan. Esittelemme muita tapoja kiduttaa itseään.
Piikkimaton hyviä vaikutuksia pään toimintaan ei ole pystytty tieteellisesti todentamaan. Esittelemme muita tapoja kiduttaa itseään.

1. Kylmään veteen

Avantouinti tai uimahallin kylmäaltaaseen pulahtaminen antaa hervottomat kiksit, ilmeisesti noradrenaliinin, dopamiinin ja muiden hormonien ansiosta. Masennus helpottaa ja kivunsieto paranee. Oulun yliopiston tutkimuksen mukaan säännöllisesti avannossa käyminen parantaa verenkiertoa ja vähentää stressiä. Hätätilassa jääkylmä suihku on hyvä korvike. Karaistuminen suojaa flunssalta ja parantaa ruskean rasvan varastoja kehossa; babyrasva lämmittää ja laihduttaa.

2. Juokse

Opettele kävelemään, käskee Suomen suurin kuntokoulu Puolustusvoimat. Seuraava askel on juoksu. Komentaja Ari Puheloinen taistelee ylipainoa vastaan ja vie varusmiehet "Raasteen tielle". "Cooperissa 2600 ois hyvä tavoite. Nyt miehet juoksevat palvelukseen tullessa vähän alle 2400 ja lähtiessä 2650", Puheloinen kertoo. Hyväkuntoinen nuorimies vetää kymmenen leukaa ja 30 etunojapunnerrusta. Vuonna 2008 20–45-vuotiaista reserviläisistä hyvässä hapessa oli vain 15 prosenttia. Heikot terveysarvot tietävät ongelmia seksissä.

http://www.mil.fi/varusmies/kunto-ohjelma1.pdf

3. Syö marjaa

"Syö edes yksi marja päivässä", sanoo ravitsemusasiantuntija Tuija Pusa Sydänliitosta. Virallinen suositus – puoli kiloa kasviksia, hedelmiä ja marjoja per päivä- on useimmille utopiaa. "Ota joka illaksi omppu tai muu mieluisa. Juotavat tuotteet ovat ongelma painonhallinnassa. Kun syö appelsiinin, tulee kylläisempi olo kuin jos juo sen". Kaikki marjoista:

http://www.kuopioinnovation.fi/upload/files/Tutkimustietoa_marjoista.pdf

4. Syö suklaata

Nauti 40 grammaa tummaa (vähintään 70-prosenttista) suklaata päivässä. Tutkimusten mukaan sen sisältämä epikatekiini parantaa verisuonten toimintaa ja rasva-arvoja sekä vähentää stressiä. Raakasuklaa mainostaa suklaan vaikuttavan mielialaamme kaakaoflow’n ansiosta, mm. sen sisältämän kannabioidin anandamidin takia. Suklaan fenyylietyyliamiini ja tryptofaani lisäävät psyykkistä suorituskykyä ja iloisuutta. Brittinaiset sijoittavat suklaanautinnon jopa seksin edelle.

5. Juo kahvia

Juo neljä kuppia kahvia päivässä. Kahvi saattaa suojata diabetekselta, Parkinsonin ja Alzheimerin taudilta, sappikiviltä, joiltakin syöviltä ja masennukselta. Harvardin yliopisto suosittelee kohtuullista kahvin käyttöä ilman sokeria ja vähärasvaisen maidon kera. Kahvin flavonoidit, magnesium (runsaasti myös suklaassa), kofeiini, klorogeenihappo (antioksidantti) ja hyvä maku piristävät ja ylläpitävät terveyttä. Tumma paahto on hyvä vatsalle.

6. Tee käsitöitä (ei sellaisia)

Kädentaidot kohottavat mielialaa, parantavat itsetuntoa ja itseluottamusta sekä lievittävät sairauden tai kivun tunnetta, sanovat psykologiset tutkimukset. Sopivaa itseohjattua toimintaterapiaa ovat kaikki mielekkäät käsi- ja puutyöt. Samalla aivot saavat jumppaa. Jos sidot perhoja ryhmässä, voit saada uusia kavereita tai voit ylläpitää mielenterveyttäsi vanhojen pitsinnypläysfrendiesi kanssa. Askartelu voi todellisuudenpaon lisäksi tarjota stressinlievitystä, lisäansioita tai uuden ammatin. Trendivärkkäystä ovat oman ruumisarkun teko ja retroryijyt.

7. Kellu suolassa

Suolakellunta ja suolahuonehoidot ovat luonnonmukaisia tapoja lievittää ihottumaa, allergioita, unettomuutta ja stressiä. Suolahuone matkii suolakaivosoloja: seinät ja katto vuorataan vuorisuolalla ja ilmaan suihkutetaan syvälle hengitysteihin menevää pienikiteistä suolaa. Duodecimin mukaan Lappeenrannan kylpylaitoksessa tehdyissä tutkimuksissa astmaatikkojen keuhkoputkien hyperreaktiivisuus väheni merkitsevästi kahdessa viikossa. Oman suolakellunnan voi järjestää kylpyammeeseen: lämmintä vettä, vuorisuolaa ja silmät kiinni.

8. Kirjoita

Kirjoita huono olo pois. Kirjoitusterapiasta on pitkäaikaista kokemusta ja tieteellistä näyttöä. Hyvistä asioista kirjoittaminen parantaa mielialaa. Muutama viikko kiitospäiväkirjan pitoa lisää onnellisuutta neljänneksellä Kalifornian yliopiston psykologisen tutkimuksen mukaan. Jos ongelmasi ei ole kiittämättömyys, kokeile murhelistaa. Illalla mielessä pyörivät ikävät asiat kirjataan paperille. Heitä lappu roskikseen. Olo kevenee heti.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi