Lihava luonne

Impulsiiviset, ulospäin suuntautuneet lihovat helpoimmin.

Oletko impulsiivinen, vihainen mies? Tai ulospäin suuntautunut, neuroottinen nainen? Siinä tapauksessa olet todennäköisemmin lihava kuin sisäänpäin kääntyneet, harkiten toimivat toverisi.
Oletko impulsiivinen, vihainen mies? Tai ulospäin suuntautunut, neuroottinen nainen? Siinä tapauksessa olet todennäköisemmin lihava kuin sisäänpäin kääntyneet, harkiten toimivat toverisi.

Viime vuonna julkaistussa yhdysvaltalaistutkimuksessa etsittiin luonteenpiirteiden ja ylipainon vaikutusta toisiinsa. Tutkijaryhmä kehitti mittarin, jolla voidaan selvittää persoonallisuuden vaikutusta aikuiselämän painon kehitykseen. Aineistona käytettiin 1998 ihmisen seurantaa yli 50 vuoden ajan.

Tutkimuksen mukaan ylipainoiset ovat normaalipainoisiin verrattuna impulsiivisia, lämpimiä, itsevarmoja ja jännityshakuisia, konservatiivisia, epäjärjestelmällisiä, kilpailuhenkisiä ja manipulatiivisia.

Ylipainoiset ovat myös seurallisia, mutta he suuttuvat nopeasti. Liikalihavat ovat muita useammin onnellisia, altruistisia ja kiinnostuneita muiden hyvinvoinnista, mutta heillä on heikompi itsekuri ja aktiivisuus.

Voimakkaimmin liikalihavuuden kanssa korreloi impulsiivisuus. Impulsiivisin kymmenes painoi keskimäärin 11 kiloa enemmän kuin vähiten impulsiivinen kymmenes.

Myös korkea neuroottisuus tai ulospäin suuntautuneisuus ja matala tunnollisuus ennustavat suurta painoindeksiä aikuisena. Tämä näkyi myös korkeampana kehon rasvapitoisuutena ja isompana vyötärön- ja lantionympäryksenä.

Neuroottisuus ja masentuneisuus korreloivat naisten, vihaisuus taas miesten ylipainon kanssa. Vihamieliset lihovat nopeimmin ja jatkavat syömistä, vaikka olisivat jo kylläisiä. Heidän painonsa kasvaa tasaisesti.

Painonvaihtelu oli voimakkainta naisilla, impulsiivisilla ja masentuneilla, vähäisintä tunnollisilla ja erittäin aktiivisilla.

Impulsiiviset ja heikon itsekurin omaavat sortuvat houkutuksille etenkin turhautuessaan tai joutuessaan vaikeisiin tilanteisiin. Impulsiiviset ja jännityshakuiset etsivät stimuloivia kokemuksia jännien ruokien ja juomien parista. Kova kontrolli on heille vaikeaa. Hoikkana pysyminen vaatii yleensä hyvää ruokavaliota ja säännöllistä liikuntaa, eli sitoutuneisuutta ja itsehillintää. Järjestelmälliset ihmiset eivät joudu epäterveellisiin popsimistilanteisiin yhtä helposti kuin muut. Impulsiiviset ja suurpiirteiset hyötyisivät eniten ruoka-aikojen ja aterioiden suunnittelusta. Elämäntapamuutokset ja liikunta ryhmässä sopii parhaiten ekstroverteille.

Luonteen lisäksi ylipainoon vaikuttavat myös ikä, sukupuoli ja sosioekonominen asema.

Hanna Konttisen tänä vuonna julkaistu sosiaalipsykologian väitös Dietary Habits and Obesity selventää tunteiden ja muiden psykososiaalisten tekijöiden vaikutusta syömiskäyttäytymiseen ja painonhallintaan. Aineistona on yli 5000 suomalaista. Konttisen mukaan negatiivisten tunteiden säätely syömisen avulla on yleisempää ylipainoisten ja lihavien keskuudessa kuin normaalipainoisilla. Kaikki ylipainoiset eivät ole masentuneita. Osa paino-ongelmista johtuu sosioekonomisten ryhmien erilaisista syömistottumuksista ja motivaatiotekijöistä. Köyhemmät kansalaiset arvostavat halpaa ja tuttua ruokaa, suurituloisia kiinnostavat terveellisyys ja kalorit.


Lähteet: Personality and Obesity Across the Adult Life Span. Journal of Personality and Social Psychology 2011 (Sep).

1 kommentti

Energiatohtori

23.7.2012 21:38

Suklaalevy, 200g: energiasisältö ~ 1100kcal. Se on noin puolet kevyttä työtä tekevän aikuisen päivittäisestä energiantarpeesta. Päälle ateriat yms. Liikuntaa ei harrasteta. Ja sitten ihmetellään, miksi lihotaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi