Maksuhäiriömerkinnät ovat yleisempiä kuin koskaan – Näillä Takuusäätiön vinkeillä saat velkaantumisen hallintaan

Laskujen loputon laiminlyönti ja velan maksaminen uudella velalla johtaa maksuhäiriömerkintään sekä taloudelliseen ahdinkoon.

Oman talouden hallintaan saanti vaatii räknäämistä.
Oman talouden hallintaan saanti vaatii räknäämistä. Kuva: Soranat/Fotolia.com

Maksuhäiriömerkinnät ovat lisääntyneet Suomessa vuosi vuodelta enemmän. Suomen Asiakastietorekisteri kertoo, että merkintöjä on nyt 376 300 ihmisellä. Tämä on lähes kymmenen prosenttia aikuisista kuluttajista. Tilanne on pahempi kuin 90-luvun laman jälkeen.

Maksuhäiriömerkintää ei saa helposti. Useista laskuista tulee monta muistutusta, ennen kuin ne siirtyvät perintään. Kun merkinnän lopulta saa, hankaloittaa se elämää. Esimerkiksi vuokra-asunnon tai puhelinliittymän saaminen vaikeutuu.

Valtakunnallinen sosiaalialan järjestö Takuusäätiö tarjoaa neuvontaa, ratkaisuja ja apua talous- ja velkaongelmiin. Takuusäätiön viestintäpäällikkö Minna Mattilan mukaan velkaantumisen taustalla on usein elämäntilanteen muutokset kuten ero, sairaus tai työttömyys, riittämättömät tulot tai kulutuskeskeinen elämäntapa. Erittäin helppo luotonsaanti ja sen näyttävä markkinoiminen saavat ihmiset turvautumaan luottoon liian helposti; varsinkin, kun rahankäyttöä ei seurata ja suunnitella.

Takuusäätiön ilmainen Velkalinja-puhelinpalvelu auttaa ihmisiä arkisin pahassa elämäntilanteessa.

“Velkalinjan tyypillinen asiakas on pitkään velkojensa kanssa sinnitellyt ihminen. Hänellä on useita vakuudettomia kulutusluottoja. Niiden kulut ja korot ovat suuret eivätkä velat lyhene. Hän on koettanut selviytyä maksamalla velkaa velalla, mutta nyt on tulossa maksuhäiriömerkintä, velat ovat ajautumassa perintään tai ulosottoon”, Mattila kertoo.

Velkalinjan rinnalla toimii myös Kysy rahasta -chat. Palveluista voi tiedustella mahdollisuutta saada velkojen yhdistämiseen edullista pankkilainaa, jonka Takuusäätiö takaa. Mattila listaa lisäksi viisi vinkkiä velkaantumisen pahentumisen estämiseen.

Ole rehellinen

"Tee tulot, menot ja velat näkyviksi. Kirjaa ne paperille tai käytä jotakin sähköistä välinettä, esimerkiksi Penno.fi:tä."

Listaa

"Laita laskut ja menot tärkeysjärjestykseen sekä mieti voitko vähentää joitakin menoja."

Tarkastele

"Arvioi, paljonko enintään voit maksaa velkoja kuukaudessa."

Älä lainaa

"Ryhdy maksamaan velkoja pois, esimerkiksi pienimmistä lähtien ja vältä uutta velkaa."

Et ole yksin

"Hae rohkeasti ammattiapua, jos tunnet olevasi solmussa velkojen kanssa."

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi