Kuka meistä on mieleltään TERVE..

  • lindagee

Nousipa esiin taas toi monitahoinen ja mutkikaskin pohdinta-aihe ihan muutamien tekstarinvaihtojen pohjalta. Mainitsin eräälle lievästi besserwisserismiin taipuvaiselle tuttavalle ystävästäni, joka lähes päivittäin avoimesti kertoo raskasmielisistä ja synkeistä tuntemuksistaan; siitä miten elämä tuntuu tarkoituksettomalta, ja sen päättäminen on aivan yhtä todennäköinen vaihtoehto kuin jatkaminenkin.

Tuttavani kommenti oli mulle tavallaan yllätys, vaikkei ollutkaan: "Ai jaa, en tiennytkään, että sekin kaverisi on NÄITÄ mielenterveystapauksia." ANTEEKSI KUINKA?! Kukahan noin totesi, ja missä. Toi olettamushan kumpusi jälleen kerran tiedon vastaanottajan OMASTA päästä & ajatusmaailmasta. Siinä maailmassa jokainen, joka kertoo avoimesti tuollaisen sinänsä loogisenkin tosiasian (= jos ei jaksa elää, saattaa haluta kuolla, ja valita itse lähtönsä ajankohdan), on ilman muuta jotenkin henkisesti sairastunut. KOVAA TORJUNTAA. Armoton yritys määrätä, että elämässä on asioille oltava omat siistit selkeät lokeronsa. Jotkut ovat terveitä, toiset häiriintyneitä. Heitä pitää hoitaa, ja jos hoito ei auta, niin sitten pitää kai teljetä hyödyttöminä jonnekkin suljettuun mestaan. Lisähuomio: ILMANKOS ko. tuttavani on tietyistä MUN ominaisuuksista ja piirteistä käyttänyt ilmausta "persoonan kehityshäiriö." Great.

Tossa tullaan kuitenkin asian kiehtovaan (ja alati ratkaisemattomaan) ytimeen. Mikä on HÄIRIÖTÖN mieli tai mieliala? Kuka määrittelee sen, ja miten se todetaan? Milloin henkisen häiriötilan katsotaan parantuneen? Simppeleiltä tuntuvia, mutta yllättävän hankalia peruspulmia. Itsemurhaa enteilevän tilanteen pitäminen hoitoa vaativana kriisitilana voi yhtä hyvin olla kulttuurisidonnainen asia kuin johonkin/mihinkään psykiatriseen diagnostiikkaan perustuva. Vielä ryskyvämmin ollaan ryteikössä ja hetteikössä, jos ruvetaan jahtaamaan jotain "normaalin" ihmisen peruskehystä. Mullahan on jossain (kun vaan muistais missä) jemmassa muutamiakin osuvia briljantteja artikkeleita, joissa näitä kysymyksiä on valotettu mieltäni tyydyttävällä tavalla. Sain hetkeksi jonkinlaisen mielenrauhan, kun minua viisaammat esittivät hyvin perusteltuja näkemyksiään. KUNNES tuli jostain vastaan täysin vastakkainen ja/tai nuo näkemykset kyseenalaistava kannanotto tai ajatussuuntaus.
***
Hitto, tarvittaisiin halvalla päivystäviä puhelinpsykiatreja. Jossainhan on jo filosofienkin vastaanottoja, jonne voi poiketa kyselemään perusjuttuja. Tässäkin kohtaa pätevä kuuppaheppu tai -mimmi antais muutaman tyhjentävän vastauksen heti hetkessä. Mutta jos se rupeais luurissa liikaa SPEKULOIMAAN, niin alkaisin itsekkin heti epäillä että tuleeko sittenkään mitään valaistusta tai pelastusta siltä suunnalta. Ei perhana, aina uudestaan näihin vaan on palailtava.

Loppuhuononnuksena vielä yksi KARMEIMPIA kuulemiani määritelmiä sille kuka on mieleltään katsottava normaaliksi tai ns. terveeksi: "Se on sellainen henkilö, joka kykenee käymään TÖISSÄ." Ei jumalauta! Toihan olisi koomista, jos ei joku olisi sitä todennut ihan taivahan tosissaan...

Kirjoitettaessa soi Sen Sinead-levyn nimi on I do not want what I haven't

4 kommenttia

Toni

14.7.2011 08:38

Mielenkiintoinen blogi ! Mulla oli jo niin kriittinen vaihe, että turvauduin siihen mihin en juuri koskaan ennen eli Jumalaan ! Mikä se sitten onkin, en tiedä vieläkään, mutta sain levottomuuteeni rauhallisuutta, johdatusta muuttaa elämää, rohkeutta, voimaa & hyvää rakastavaa mieltä.

Jäin nyt toistaiseksi sille tielle ja jos skeptinen luonne antaa vieläkin enemmän periksi, jään varmaankin pysyvästi tälle tielle. Olen oppinut rukoilemaan.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

lindagee

14.7.2011 22:04

Kiitos mainioista kommenteistanne. Niistä aukenee taas lisää hedelmällisten pohdintojen polkuja. "Hulluna" ainakin on hauskempaa, se on varmaa. Järkevyyden vaatiminen kaikessa ja kaikkialla selkeästi kutistaa elämää, ja sitä kautta tekee meistä huonomminvoivia tai suoranaisesti aiheuttaa henkistä pahoinvointia. Outoa, että sitä kuitenkin sitkeästi tavoitellaan. Seurauksena osalla ihmisistä (minusta) järkyttävä VÄHÄTTELEVÄ puhetapa, kun he kommentoivat itseään tai omia tekemisiään "enhän mä TIETENKÄÄN tajunnut siitä mitään" tai "tottakai mä mokasin SENKIN jutun" jne. jne. Ihan kuin joku hemmetin oman mokan tai nolon tilanteen paljastuminen olisi isoin katastrofi mitä voi sattua!

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Toni

16.7.2011 23:24

Mielen avaus moneen suuntaan(enkä tarkoita nyt kaksisuuntaista mielihäiriötä) pohdiskellen tekisi monelle niin hyvää.. puhun tässä omasta kokemuksestanikin. Pitää vaan muistaa pitää yllä sitä laaja-alaisuutta eikä kaventaa taas kuten itsellä ja liian monella on liian usein tapana tehdä. Kyllä mielestäni meidän pitäisi koko elämän ajan oppia jotain uutta, uusia toimitapoja, vanhasta luopumista ja kaikenlaista. Ennenkaikkea kehittyä.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.12.2021 10:38

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus