Blogi

Näytetään kirjoitukset maaliskuulta 2011.

Olen huolestumaisillani!  1

Jälleen vaihteen vuoksi vaihdetusta (hyper-kekseliäästä) osoitteesta sirpa.saarinen@hotmail.com minua lähestytään täten julistaen:

"ollet ymmärrä miten tyhmä oot

Niin koko Suomi nauraa paskasta naurua"
***
Olisiko KOKO Suomi sittenkään jossain suht jonninjoutavalla nettikontaktisivustolla etsiskelemässä nauramisen aiheita? Silloinhan tämä maa on huomattavasti HUONOMMASSA jamassa kuin olen edes uskaltautunut pelkäämäänkään :(( Toinen YLIhuolestuttava seikka onkin sitten se, jos nämä toistuvaisviestit on kirjoittanut ns. AIKUINEN ihminen. Teinien tekemäksi layoutin, oikeinkirjoituksen, ilmaisun ja sisällön taso kaiketi normaali, osalla jopa vielä lähempänä täysikäisyyttä kuin mopokortti-ikää. Kaikkihan eivät ehdi tai tahdo panostaa siihen, että oppisivat elämänsä aikana jonkun järjellisen lauseen tuottamaan päistään.

Ja ylläolevasta pääsenkin sujuvasti huomattavasti riemastuttavampaan (tosi)asiaan, joka sekin on eteeni avautunut nimenomaan näiden kiehtovien/kauhistuttavien nettikenttien kautta. On olemassa ihmisiä, joiden ikä alkaa kakkosella, ja jotka OSAAVAT sekä ajatella että ilmaista ajatuksiaan mm. kirjoittamalla pitkähkön suomenkielisen tekstin. Olen ko. asian edessä yhä uudestaan ollut suht mykistyneenä, suorastaan ällistyneenä. Tiedänhän, että dynaamiset juipit (jotka näyttävät mopopojilta) suhaavat sujuvasti englanninkielisissä ympäristöissä, ja väsäävät uusimmilla teknisillä vempaimillaan kaikenlaisia mielikuvituksellisia sisältöjä sinne sun tänne. Pitkälle & kauaksi on tultu niistä ajoista, jolloin lysyharteiset kalvakkanaamaiset tietokoneheput EIVÄT olleet arvostusasteikolla ainakaan oman ikäluokkansa mimmien keskuudessa niitä himotuimpia seuralaisia...

Nykyiseen lähes kadonneeseen tai piakkoin katoavaan vähemmistöön kuuluvat avoimesti kammioistaan ulos uskaltautuvat kirjoitustaitoiset "runopojat" ja muunlaisen teksti-ilmaisun väsääjät. JOS sattuvat olemaan lähikontaktissa soittimiin, niin heidät tietysti voidaan kelpuuttaa luokitukseen "rokahtava" tai "tuleva muusikko". Jos eivät ole, niin wannabe-runoilijalla ei kovin kovaa suosiota taida olla. Mimmit kun ovat nykyisin niin KOVIA; tai ainakin haluavat kaikin keinoin antaa sellaisen vaikutelman. Herkkyys, arkuus ja epävarmuus tuntuvat olevan LÄHES läskien kaltainen häpeä. Niitä pitää siis kaikin keinoin yrittää peitellä. Tietysti ne ovat alati läsnä iässä, jossa persoona on muutenkin vielä varsin muutosalttiissa vaiheessa.

Valmistuneeko persoona muuten ikinä? Saatuani erinäisiä arvioita ja luokituksia olen ollut ns. kurkkuani (ja korviani!) myöten täynnä PERSOONAA käsitteleviä vatkauksia, mutta nyt aiheeseen on löytynyt muutama läpivalaiseva näkökulma. En nimittäin olisi välttämättä osannut selkeästi listata asioita, joista persoonamme koostuu tai kertoa mitä siihen sisältyy. Onneksi käsiini osui eilen julkaisu, joka kertoi selkeästi NELJÄ persoonaan kuuluuvaa asiaa: luonne, temperamentti, minäkuva ja arvot. Hyvä! Tossa on nyt jonkinmoinen lähtökohta ryhtyä pohtimaan omaa ja muiden persoonaa. Noi kaksi ekaa tulevat aika pitkälti jo synnytyspaikalta messiin (koska vauvoilla jo näkyy oma luonne ja temperamentti) - mutta kaks jälkimmäistä muovautuvat myös ympäristön ja muiden ihmisten vaikutuksesta. Sitten noista neljästä isosta laatikosta avautuu tietysti kymmeniä pienempiä, jotka sisältävät mm. käyttäytymistä, oppimiskykyä, sosiaalisuutta, empatiaa, ujoutta jne. jne.

En sekaannu nyt niihin osastoihin sen enempää. Totean vaan, että ihmisen OLETUS omasta minäkuvastaan voi olla jotain aivan muuta kuin hänen 'todellinen' luonteensa. Sitähän ihminen saattaa jopa yrittää visusti piilotella, koska uskottelee itselleen, että hänen luonteenpiirteensä tai -ominaisuutensa ovat jotenkin "vääränlaisia" tai ei-suotavia. Varmaankin käy vuosien mittaan aivan hemmetin rasittavaksi yrittää esim. pakottautua ei-ujostelevaan reippaaseen "Minä tulen toimeen ihmisten kanssa kaikkialla" -muottiin, jos se EI ole itselle lainkaan luontaista, vaan suorastaan vastenmielistä!!


Ja TOISENLAISTA suorasukaista arviointia  1

Tällä erää jälleen uudesta kekseliäästä osoitteesta anjapietila@hotmail.com lähestyvä vakiovihailijani ilmaisee mielipiteensä erittäin suorapuheisesti, joskin välimerkkien ja -viivojen käyttely on omaperäistä:

"OLET SUOMIN TYHMIN ÄMMÄ
Ja laiska reppava juoppo+pummi.Haista paskatja ihmiset nauraa. ei-ihme et oot vanhapiika"
***
NAURAAKOHAN ne "kaikki" ihmiset todella? Jos vaan voisin olla siitä VARMA, niin vilpittömästi soisin moiset nauramiset heille keille nauru maittaa. Olen jotenkin tullut siihen käsitykseen, että naurun aihetta on monellakin keskuudessamme kulkevalla työn ja/tai parisuhteen raskauttamalla ihmisparalla aivan liian vähän. Voisin sallia sellaisissa tapauksissa myös ilkeyttä ja kyynisyyttä likeltä liippaavan vahingoniloisen (vanhallepiialle) nauramisenkin.

Vanhapiika sitäpaitsi SATTUU minusta olemaan hauskankuuloinen (sopivan ironinen ja pikkuisen piikikäs) elämäntilanne-nimike. Keinotekoinen 'sinkku' ei ollenkaan samalla tavalla puraise tai pureudu asian ytimeen. Nykyään on jo uusilmiönä tämmöinen "olen n. 80-vuotias sinkku", joka kuulostaa (tahattoman) koomiselta sekin. Tahattomasti tietenkin. Kasikymppiset dynaamiset sinkut kiitävät baanalla ja baareissa ja kuumilla lemmenlomillaan tietenkin paljon vilhakammin kuin mie keppeineni kiidän missään... Mullahan tosin ei ole rahaakaan, eikä kiirettä - joten sikäli en pyristele samoille leveleille heidän kanssaan ollenkaan. Miksi pyrkiä sinne minne ei millään yrityksellä PÄÄSISI??

Aikanani jo huolellisesti ajattelin että valikoin itselleni sopivamman ja toimivamman suhtautumistavan. Oottelen vaan KAIKESSA RAUHASSA minkä kulman takaa sitä kuumaa erotiikkaa(kin) rupeaa ilmaantumaan. Ja sieltähän se tulikin takavasemmalta että tömähti. Ei tarvittu kuin vajaa parinsadan metrin matka R-kiskalle, ja siellähän odottikin yllärinä tuntemattoman nimettömän ihmisen jättämä pakettitervehdys. No SEHÄN nyt vielä sinänsä ei olisi välttämättä tarkoittanut yhtään mitään, mutta mutta... Anyway, ei tarvittu minulta mitään TERHAKOITA toimenpiteitä tai valtavia sotasuunnitelmia tai itseni trimmaamista mahdollisimman 'kelpoisaksi' seuralaiseksi tai kiinnostujille himoittavaksi kohteeksi.

Ihan kokonaan TOINEN juttu on tuo syvääkin syvempi syy-yhteyksien kaivanta teemasta "miksi olen vanhapiika". Siihen nyt tarttis pätevää psykiatria tai kahta tai kolmatta, jotka kaivelisivat liksansa eteen esille kaikenlaiset taustatraumat ja neuroosit ja fiksoivat esteet, joilla on ko. asiaintilaan vaikutuksensa - ja NUO kautta aikain, tietenkin. Tähän ikään elettynä sitä kokemusmatskua on jo ehtinyt kertyä, jos kohta traumojakin isompi kassillinen kuin kenties jollain kolmekybäsellä. Mene & tiedä. Suosikkilauseeni: En tiedä.


Mielivaltaa mielialahäiriön arvonnassa! :(  1

Että pitikin mennä tekemään typeryyttä. Eikö elämäni jo MUUTOINKIN ollut riittävän raskasta ja haasteellista ja jaksamisrajoitteista... Yritin ryhtyä selvittämään Kelasta tiettyjä asioita, ja samalla pyysin itselleni vihdoin viimekeväiset B-lausunnot, joita tarvittiin pakolliseen työkyvyttömyyseläkkeen koehakuun vuoden sairauspäivärahakauden jälkeen. Olin (tietämättömyyttäni!) kehuskellut kuuppatohtoria, jonka juttusilla kävin - ja arvelin hänen laatineen Kelaan selkeän, painokkaan ja asiallisen arvion kivun vaikutuksista toimintakykyyn ja koko elämäntilanteeseen. JA PAH! Pöyristyttävää oli lukea lausunnosta JÄLLEEN KERRAN arviointia/arvuuttelua/arpomista persoonallisuushäiriön ja mielialahäiriön tiimoilta.

Näyttäisin kuuppa-ukolle impulssikontrollin häiriötä ja nakkaisin turpaan, jos vastaan tulisi. Säästän lukijat törkeimmiltä yksityiskohdilta. Riittäköön kauhunäytteeksi ukon kirjaama merkintä: "Puhelias, kovaääninen, teatraalinen ja erittäin itsekeskeinen..." SIIS MINÄKÖ MUKA? Haesta ukko paska! Tuon siitä sitten saa, kun yrittää vajaassa tunnissa riittävän kattavasti ahistuneena selostaa elämäntilanteitaan. Kun sen tekee vuolaasti puhuen ja kuuluvalla äänellä, niin jo SE on näiden psykomaakareiden mielestä nähtävästi oire vakavasta henkisestä häiriötilasta. Sitten lätkäistään lappuihin jokin vitun höttö-diagnoosi tyyliin "SEKAmuotoinen pitkäaikainen persoonallisuushäiriö". So what? Sehän on tässä kohtaa aivan sekundääristä. Missä ja kenellä mahtais olla se "häiriötön" persoonallisuus tai mieliala?? Ja MITÄHÄN hoitoa tuohon pers.häiriöön on tarjolla? No ei yhtikäs mitään. Tai korkeintaan sama kuin kipuvaivaankin: ota mömmöä ja koita pärjätä, tai ole pärjäämättä.

Ensin olin tosi vimmastunut, närkästynyt ja jotenkin synkeän pettynyt. Kuvittelin saavani jotenkin toisenlaista tilannetajuisempaa arviointia. Enpä jatkossa hingu tai vingu ko. klinikalta mitään arviointeja. Jos arviossa todettiin että olen LIEVÄSTI masentunut, niin sen tekstin lukemisen jälkeen masennuskin on vähintään keskivaikeata tasoa. Jos vielä joskus joudun/päädyn jonkun kuuppatohtorin tarkkailuun, muistan olla ilmeetön, puhua hiljaisella äänellä hitaasti, ja esittää vain kyynisiä kommentteja tyyliin "Ei mitään vitun väliä" tai "Älä selitä mulle elämästä mitään, koska mulla ei ole omaa elämää" tai "Älä JAKSA, kun en mäkään jaksa mitään". Mahtaiskohan sitten kipu-uupumuksen taso paljastua, ja pers.häiriöiden joutava vatkaaminen jäädä vähemmälle...