Alisuoriutujamiehet

  • Mikko Sjögren

Toisinaan syrjäytymistä ylidramatisoidaan. Myönnän itsekin syyllistyväni siihen aika ajoin. Ironista asiassa on se, että valtaosa maailman väestöstä elää todella kurjissa oloissa. Länsimaiset ihmiset kärsivät harhasta, että muuallakin maailmassa arki koostuu sushi-illallisista, luomupunaviinistä ja hotjoogasta. Totta puhuen katukuvassamme ei näe oikeasti köyhiä ihmisiä juuri lainkaan. He, jotka ovat kadulla, ovat siellä ainakin osittain omasta halustaan. Tämä kirjoitus jatkaa syrjäytymistä käsittelevien blogien sarjaa.

Helsinkiläisen yhteistyökumppanini naapurissa asuu pari kappaletta nuoria alisuoriutujamiehiä. Tarkka lukumäärä ei ole kuulemma tiedossa, koska nuorukaisia (ja ajoittain nuoria tyttöjä) ravaa ovesta yhtenään. Parikymppiset nuoret miehet jäivät asumaan asuntoon yksinhuoltajaäidin muutettua miesystävänsä luokse. Kun äiti lähti lätkimään, pojat alkoivat keskittymään ympäri viikon olennaiseen, eli pelaamaan Xboxia, ryyppäämään, käyttämään piristeitä ja skippaamaan tylsät velvollisuudet. Jaa, että mistäkö tiedän? Pojat ovat tiettävästi kommunikoineet elämäntapansa laadun tehokkaasti - niin, että naapuritkin kuulevat.

Poikien pelaillessa kalsarit jalassa Xboxia, globaalit markkinat pitävät huolen monien suorittavien töiden siirtymisestä halpatyövoiman maihin. Maailman voimasuhteiden muutos ja länsimaiden ylivelkaantuminen pakottavat myös Suomen valtion järjestämään hyvinvointipalveluitaan uudelleen. Kehityskulkua jarruttaa väliaikaisesti puoluekentän vasen laita, mutta suunnitelmataloudella ei kumota globaalin markkinatalouden lainalaisuuksia. Suomen on reagoitava muuttuviin olosuhteisiin. Näin ollen, jokaisen terveen työikäisen on kannettava kortensa kekoon. Sivistysvaltiona Suomen on toki turvattava palvelut mm. vanhuksille, lapsille, nuorille ja vammaisille.

Yhteiskunnan pitää ilmoittaa, että vapaamatkustajien bileet on ohi. Vastikkeettoman rahan jakaminen tulee lopettaa. Ylimääräistä rahaa ei ole. Alisuoriutujat eivät kerrytä yhteistä hyvää ja ovat viime kädessä taakka meille kaikille.

Kirjoitettaessa soi http://www.youtube.com/watch?v=eTbXJVy3FAU

12 kommenttia

Anonyymi

1.11.2012 16:00

Näin on. Ruvetaan kaikki talousvalmentajiksi. Aletaan pitämään lämminhenkisiä puheita rahasta ja taloudesta erilaisissa seminaareissa ja koulutustilaisuuksissa. Tämmöiset blogit, joissa päivitellään ja taivastellaan on myös hyviä. Tämä on juuri sitä tuottavaa työtä, jolla saadaan Suomi nousuun. Pari seminaaria vielä ja me näytetään Kiinalle!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

1.11.2012 16:08

Anonyymi 16:00, ei meidän ole tarkoitus näyttää Kiinalle. Meidän on tarkoitus saada vientiä Kiinaan ja harjoittaa tämän talouden veturin kanssa yhteistyötä.

Ovatko seminaarit ja koulutustilaisuudet mielestäsi huonoja juttuja?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

1.11.2012 16:14

Lorviminen ja rötvääminen periytyy äidinmaidossa. Joillekkin opetetaan kotona että periaatteessa yksi mahdollisuus on mennä töihin. Ja toinen mahdollisuus on olla menemättä.

Koska meille kaikille suomalaisille on annettu mahdollisuus pärjätä elämässä yhtälailla, mielestäni ei pidä puhua syrjäytyneistä vaan _syrjäytyvistä_!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

1.11.2012 18:56

Paaskikivi oli tosiaankin oikeassa, rahan tekeminen ei vaadi järkeä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

1.11.2012 19:23

Paasikiven perillisille ei tainnut jäädä sen kummemmin muuta muisteltavaa, kuin henkinen perintö...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Taneli Hämäläinen

1.11.2012 22:10

Meidän ylisuoriutujien pitäisi toisin sanoen saada verot suoraan käteen, eiks jeh? Syrjäytyminen kun on kuitenkin tietoinen valinta. Kiina ei poijjaat ja tyttäret pitkään lämmitä, joten kohta aika moni on "alisuoriutuja". Se ei ole valinnasta kiinni. Kyllä Sjögis sen tietää. Kunhan konsultoi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

2.11.2012 00:44

Suomessa ei ole vielä tarpeeksi alisuoriutujia. Tänne tulleista somalimaahanmuuttajista VAIN 90 prosenttia on lukutaidottomia ja täysin työmarkkinoiden ulkopuolella.

Noh, kyllähän riittää töitä sosiaaliviraston kukkahatuille ja "asiomistulkeille" joita tarvitaan, kun maahanmuuttajat eivät edes viitsi opetella uuden kotimaansa kieltä ja vaativat tulkkeja viekä kymmenen vuotta sen jälkeen kun muuttivat Suomeen.

Kaikki alisuoriutujat, ottakaa mallia mestareista: Afrikan sarven moniosaajista.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

2.11.2012 04:01

"Paasikiven perillisille ei tainnut jäädä sen kummemmin muuta muisteltavaa, kuin henkinen perintö..."

Joo antiikin kreikkalaisetkin jättivät perinnöksi vain filosofian ja demokratian. Roomalaisilta jäi lähinnä laki ja aakkoset. Pelkkää henkistä perintöä. Olisivat edes rivitalo-osakkeen jättäneet, mutta kun ei.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

2.11.2012 13:59

"Suomen on reagoitava muuttuviin olosuhteisiin. Näin ollen, jokaisen terveen työikäisen on kannettava kortensa kekoon. -- Yhteiskunnan pitää ilmoittaa, että vapaamatkustajien bileet on ohi. Vastikkeettoman rahan jakaminen tulee lopettaa. Ylimääräistä rahaa ei ole. Alisuoriutujat eivät kerrytä yhteistä hyvää ja ovat viime kädessä taakka meille kaikille."

Millä käytännön keinoilla mainitun kaltaisia "vapaamatkustajia" sitten pitäisi käsitellä? Kaikki tuet pois? Tai ensin uhkaillaan ja jos ei tehoa, eivätkä kalsarikännääjät hakeudu töihin tai edes koulutukseen, pienennetään tukia asteittain?

Haluttomat, päihteilevät elämäntaparikolliset eivät osaa mitään, mistä joku maksaisi palkkaa. He eivät viitsi opetella sellaisia taitoja. Ja vaikka osaisivatkin vähän jotain, tuollaisiin henkilöihin liittyvät epävarmuustekijät estävät tehokkaasti heidän palkkaamisensa tai kovinkaan pitkän työsuhteen - työnantajat eivät halua heitä riesakseen: että tuleekohan se ja se tänäänkään töihin, tuleeko oikeaan aikaankin, onko taas niin sekaisin, että on lähinnä häiriöksi muille työntekijöille tai pinna kireällä krapulassa karjuu asiakkaille.

Miten estetään, että vapaamatkustajat eivät tukien poiston jälkeen ala rahoittaa elämistään ja harrasteitaan rikoksilla? Lisää vartiointia, valvontakameroita, Turvaa, Suojaa ja Estoa, pikkurikkeistäkin ronskilla kädellä kuriStushuonetta? Kaikki tuo maksaa niin kuin sosiaalturvajärjestelmäkin. Sosiaaliturvalla paitsi huolehditaan huonompiosaisista, myös "ostetaan" yhteiskuntarauha.

Vangit halpaan telttamajoitukseen piikkilanka-aitauksen sisälle, syötetään vain laihaa keittoa ja teetetään pakkotyönä lapiohommia kuntien ja valtion tietyöraksoilla, tienvarsien vesakoiden perkaamista yms.? Tuollainen työkomennusporukka tekee kaiken valtavan paljon tehottomammin kuin yksi mies koneen kanssa, kaukolämpöputkiurakan aikataulu kusee, kun vetelät venkulat katkovat lapionvarsia ja hukkaavat rautakankia. Ja jos homma saadaankin jotenkin toimimaan, niin halpaa vankityövoimaa käyttävä valtionyhtiöhän vääristää kilpailua maanrakennusalalla, mitä ei markkinataloudessa voida sallia.

Vankilan välttääkseen mistä tahansa syystä syrjäytyneen pitää ottaa mikä tahansa työpaikka niillä ehdoilla kuin sattuu saamaan? Se on hyvä keino romahduttaa työn laatu.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.12.2012 12:35

Mitä tehdä syntymässään jo vammautuneille ihmisille, jotka ovat vammaisia lopun ikään?

Tällaisia ihmisiä on Suomessakin. Tunnen yhden tällaisen ihmisen. Tämä mies vammautui jo synnytyksessä ja jo peruskoulun suorittaminen hänelle oli vaikea tehtävä.

Siellä hän selvisi vain opettajien antamien armovitosten avulla, koska opettajilla ei oikein ollut muuta mahdollisuutta päästä hänestä eroon kuin se, että hänelle annettiin armovitosia eri aineissa, eikä hän jää peruskouluun roikkumaan ikuisiksi ajoiksi.
Myöhemmin hänelle kävi niin, että hänestä tuli täysin syrjäytynyt ihminen tähän yhteiskuntaan, mikä johtui pääasiassa siitä, että tämä syrjäytynyt on kaiken lisäksi päihdeongelmainen ja nykyään jo jatkuvassa vankilakierteessä.
Kuka tällaisia ihmisiä työllistää? Ei taida oikein kukaan kehdata työllistää moniongelmaista, joka ei jaksa tehdä työssä oikein mitään.

Jos näiltä ihmisiltä viedään vähimmäisturva, niin silloin on todella suuri vaara, että yhteiskuntarauha järkkyy. Onko parempi sitten niin, että tällaiset ihmiset pakotetaan tekemään rikoksia vähimmäistoimeentulonsta eteen?
Jonkinlainen vähimmäisturva kaikkein syrjäytyneimmille ihmisille on tässä yhteiskunnassa oltava ja tietysti se aina maksaa jonkin verran koko yhteiskunnalle.
Tietysti yhteiskunnan kannalta olisi parasta, että tällaisia ihmisiä ei yhteiskuntaan syntyisi ollenkaan mutta aina yhteiskunnassa on ollut ihmisiä, jotka ovat vammaisia jo syntyessään.
Usein juuri tällaiset ihmiset eivät osaa työnantajan kannalta mitään.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

15.12.2012 18:08

Kyllä, heti kun saisi vaan töitä..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

19.12.2012 10:37

Syrjäytyminen vähenee, kun ihmiset saadaan töihin, työttömyyden sijaan.

Työttömyys aiheuttaa turhautumista, kun ei ole mitään tekemistä. Tekemättömyys johtaa toimettomuuteen ja sitä kautta pitkästymiseen ja usein tämän vuoksi tilanne johtaa yhä lisääntyviin päihteiden käyttöön ja sitä kautta yhä suurempiin ongelmiin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi