Faijan baarikaapilla

  • Mikko Salasuo

Koska tiedän isäni lukevan blogia, lienee tämä sopivan privaatti paikka paljastaa muutama nuoruuden vedätys(yritys). Tosin viisaana miehenä hän lienee ollut niistä tietoinen jo reilusti yli 20 vuotta – ei vaan iljennyt aina sanoa.

Uskon faijan baarikaapin hyödyntämisen olevan tuttu monille entisille ja nykyisille nuorille. Näin se on tuttua myös jokaisen isälle ja siksi erilaiset nuoruudessa huippuovelilta vaikuttaneet strategiat ovatkin olleet lähinnä itsensä huijaamista. Siinä on muuten moni faija saanut hyvät naurut, kun on duunissa kertonut kavereilleen, millaisen vaivan juniori tällä kertaa näki pienen viinatilkan takia.

Meidän isällä ei ollut baarikaappia ja harvoin keittiön yläkaapissa oli niin monta pulloa, että ryöstöretkelle kannatti lähteä. Lukioaikana olivat rahat välillä kuitenkin niin vähissä, että mahdollisuuden tullessa oli pakko iskeä – siis jos olivat jotkut kinkerit tiedossa. Ajatuksena oli, että koska omat rahat riittivät vain 5 pulloon keskikaljaa, saa faijan lesteistä kasattua 10cl terävää siihen kaveriksi.

Yleensä maltillinen annostelu n. 3 cl per pullo – kaapissa siis kolme avattua pulloa – oli sopiva. Jossakin vaiheessa faija alkoi kuitenkin virnuilla, että hänen pulloissaan pinta laskee, vaikkei itse ole ottanut drinkkiä kuukausiin. Siihen minä tietysti aivan äimänä: mistä pulloista ja mitä? Ei tainnut mennä läpi, vaikka silloin toisin kuvittelinkin. Silloin harvoin, kun pulloja oli enemmän, itsellä ”must” bileet, uskaltauduin jopa avaamaan korkkaamattoman pullon ja kuvittelinpa parka vielä, että olipas siinä kerrassaan nerokas temppu. Väitän, että jokaisella kerralla kävi käry, vaikka faija ei mitään sanonutkaan.

Itse bileissä sitten vertailtiin, ne jotka olivat tähän metodiin turvautuneet, millainen tulee liemestä, jossa on 3cl viskiä, 3cl koskenkorvaa ja 4cl jekkua lantrattuna omenamehuun. Toisilla oli kotona isommat baarikaapit ja he saattoivat tuoda mukanaan puolen litran pullon, jonka sisältö muodostui kymmenestä viinalajikkeesta. Ja ah, sitä ihanaa makuelämystä!

No kävihän kerran käry pahemman kerran. Hiivin ovelana kettuna yön pimeydessä keittiön yläkaapille, sillä faija oli saanut lahjaksi 1,5 litran viskilekan. Se oli avattu, joten siitä oli varaa lorottaa reippaampi annos retkipulloon. Kävi kuitenkin niin, että innostuin hieman liikaa ja viskiä tuli retkipulloon paljon. Bileet vietettiin ja maanantaina hiipi hissukseen pelko persuuksiin: nyt faija taatusti huomaa pullon tyhjentyneen.

Mietin kuumeisesti korvaavaa ainetta, jolla pinta nousisi viisi senttiä. Lopulta päädyin teen ja monen muun vaihtoehdon hylättyäni pieneen liraukseen vettä. Homma meni pahasti puihin, sillä vettä hulahti vahingossa pulloon aivan liikaa ja viskin väri muuttui dramaattisesti. Vastaavaa tuotetta ei Suomesta saanut, joten uusi pullo oli mahdottomuus ja jäinkin odottelemaan.

Kului muutama viikko ja faija päätti perjantai-iltana ottaa viskipaukun, huomasi vedätyksen heti ja kyseli juomiensa lantraajan perään – pistin hätäpäissäni kaverini piikkiin, joka oli ”ilman lupaa ottanut”. Se meni semi-läpi. Koko jutulta putosi pohja, kun faija sattui näkemään kyseisen kaverin futistreeneissä. Isukki huusi kaverilleni humoristiseen sävyyn, että ”oliko edes hyvää”? Kaverini tietysti aivan ihmeissään kysymään: ”mistä mahtaa olla kyse, nyt en ymmärtänyt”. Seuraava sitaatti suoraan isäni suusta n. 24 vuoden takaa: ”niin piti siitä, viskistä…(hiljaisuus)…jep, se taisikin selvitä ihan kysymättä”. Himassa tuli pientä palautetta, ei viskistä, vaan siitä, että pistin kaverin piikkiin ja pilasin viskin vedellä. Uuden pullonkin jouduin hankkimaan.

Mitä opimme tästä? Emme mitään, mutta kyllä faijat poikiensa temput tuntevat.

PS: Sori faija niistä liruista! Taisit aina huomata ;)

Klamydian "Pienen pojan elämää" toimii aina näitä muistellessa, siis oikea yläkulma ja suositukset.

Kirjoitettaessa soi Klamydia - Pienen pojan elämää

5 kommenttia

Anonyymi

26.8.2011 17:07

Noi vanhempien päihde-kusetukset oli yhtä läpinäkyviä kuin vesi. Muistan monta kertaa kun menin kännissä himaan ja kuvittelin ettei faija mitään tajunnut. Tupakan hajua peiteltiin mitä typerimmillä tavoilla. Meillä ei valitettavasti ollut viinakaappia, tai edes pulloa paria, joten itse piti omat juomat hommata.
Tässä vuosien varrella on tullut muisteltua noita juttuja ja faijallekin naurettua että mitä kaikkea sitä tuli tehtyä. Esim. koulun Lintsi-reissua varten saadut rahat aina säästettiin, että saatiin samalle illalle viinat.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

lindagee

26.8.2011 22:28

Niin. Tuostahan sitä juomauraa aloiteltiin: kähveltelin muka salaa vanhempien puteleista siivuja itselleni diskoillan pohjustukseksi taskumattiin. Monta huikkaa ja monta vuotta myöhemmin samainen kähveltely-ilmiö jatkui pahentuneena, ja kohdistui silloiseen kerrosnaapuriin, jonka kanssa jaoimme yhteistiloina mm. keittiön. Hän pahaa aavistamattomana säilytteli viinojaankin lukitsemattomissa kaapeissa. Koska viinansa olivat useimmiten kirkasta laatua, täydentelin omaa juomavajaustani lorauksilla, ja kuvittelin tyhmästi, ettei hän mitään huomaisi. Huomasi kyllä, ja kommentoikin havaintoaan VÄHEMMÄN humoristisesti kuin minä itse sitä jollekulle tutulleni raportoin sanoen: "Kato naapurille kävi vähän niinkuin käänteinen Raamatun ihme; ei muuttunut vesi viiniksi, vaan VIINA vedeksi...hehe." Lupauduin muutamatkin kerrat ostamaan tyhjentyneen tilalle uuden pullon, mutta taisi käydä useamman kerran vielä niinkin, että naapurin viipyessä matkalla/mökillä pitempään ehätin kulautella korvaavat viinatkin kitusiin, ja niin taas hakemaan uutta tilalle.. Tämän tarina ei ole pelkästään hauska, vaikka noita juttuja nauraen voikin muistella. Joillekkin meistä ei viinan kanssa enää koskaan ole mitään hauskuuksia luvassa. Tieto on tavallaan myös helpottava ja vapauttava, mutta sen SYVÄLLISEEN ja lopulliseen hyväksymiseen voi kulua jopa vuosikymmeniä. Sen jälkeen onkin sitten helpompaa, kun alkoholi on yhdentekevä aineena. Sen tuomia elämyksiä voi toki muistella, mutta ikinähän niistä ei saa toisintoa, vaikka kuinka kokeilisi uusintaa samojen juomien voimalla. Kyllä raskaan sarjan juopottelijan kohtalo on aina sama: juoma tai kunto (tai meillä köyhillä myös raha!) loppuu ennemmin kuin janotus sammuu.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

27.8.2011 13:42

Näin syntyi varmaan aikoinaan Long Island Ice Tea. Varastetaan kaikista faijan viinapulloista tilkkanen ja lorautetaan vähän kolaa joukkoon niin, että sotku näyttää joltain muulta kun viinalta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

3.9.2011 22:34

Heruisiko tähän kommenttia keneltäkään vanhemmalta (tai jopa THE faijalta), joka kokenut tämän? Miten suhtaudutte tähän? Onko kodeissanne sallivampi ilmapiiri alaikäisten juopotteluunm kun "annatte" tämän tapahtua? Antaisitteko tälle samalle lapselle viinaa,jos hän vain pokkana kysyisi?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

4.9.2011 19:40

Maailma on muuttunut sitten Mikon nuoruuden ja nykyvanhemmat ostavat lapsilleen viinaksi. Tuo faijan baarikaappi taitaa olla vielä aikaa, jolloin nuoret joutuivat tosiaan peittelemään juomistaan. Tietysti samalla pitää muistaa, että alaikäisten juominen on vähentynyt merkittävästi läpi 2000-luvun.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi