Tapaus MDPV

  • Mikko Salasuo

Eilen ministeri Risikko ilmoitti, että MDPV saatetaan huumausainelistalle jo ennen lomia. Aiemminkin on tullut kummallisia aineita, joita on Suomessa käytetty päihtymistarkoitukseen, eikä tällaisiin toimiin ole ryhdytty. Mistä on kyse?

Yhdeksän kertaa kymmenestä vastaavissa tapauksissa on kyse poliittisista irtopisteistä ja moraalisesta paniikista, joka lihottaa keltaista mediaa. Noilla yhdeksällä kerralla todellinen riski on vähäinen. Myös MDPV:n kohdalla usea poliitikko lähti taas pistejahtiin ja keltainen roskapaperi ammensi osuutensa. Vaikka niiden jutut menivätkin pääosin ohi ongelman todellisen luonteen, oli taustalla tällä kertaa myös aito ongelma.

Aiemmat, kutsuttakoon niitä tässä desingn-huumeiksi, aineet ovat ominaisuuksiltaan olleet suunnattuja psykedeelisiä kokemuksia etsiville tai bailaajille. Koska heidän ryhmänsä käyttävät huumausaineita satunnaisesti, haluaa vain harva kokeilla tai käyttää epäilyttäviä aineita. Tämä jengi myös seuraa aktiivisesti mediaa, jolloin tieto riskeistä saavuttaa kokeilijat ja käyttäjät nopeasti. Näin huonoiksi koetut uudet aineet eivät saavutakaan suosiota, vaan katoavat huumeskeneltä nopeammin kuin tulivatkaan.

Entä MDPV? Sen suurin ongelma piilee siinä, että se on levinnyt myös huumeongelmaisten käyttöön. Ihmisillä, joilla on voimakas fyysinen riippuvuus, ei ole aina pahojen vieroitusoireiden iskiessä varaa valita huonon tai vielä huonomman väliltä. Mieluummin kuin olla ilman, valitaan se vielä huonompi vaihtoehto. Tämä tarkoittaa, että amfetamiinin korvikkeena käytettävälle MDPV:lle on olemassa pysyvä kysyntä.

Jakelen harvoin huumepoliittisille toimille ruusuja, mutta tänään annan koko kimpun. Notkeaa toimintaa STM:ltä ja osoitus siitä, että tarvittaessa nopeatkin reaktiot onnistuvat. Mutta älkööt poliittisia irtopisteitä kerääjät kansanedustajat lukeko tätä siten, että tämä oli teidän ansiotanne. Sama koskee keltaisia papereita. Tämä homma hoidettiin hyvällä viranomais- ja tutkijayhteistyöllä, jossa myös kolmas sektori oli ansiokkaasti mukana.

Kirjoitettaessa soi Johnny Cash - Solitary Man

4 kommenttia

Anonyymi

25.5.2010 16:55

aika huono juttu toi MDPV toivottavasti se KIELLETÄÄN mahdollisimman nopeasti

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

25.5.2010 20:50

Kun huumausainelain kokonaisuudistus on kerran tulossa, niin onko tutkijalla tiedossa, että kannabiksen laillistaminen olisi agendalla?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

25.5.2010 23:37

Olen seurannut oikeastaan aika huolestuneena sivusta sitä, että nykyisin myös ns. bile-piireissä tuntuu tuntemattomien ja maineeltaan arveluttavien tuotteiden käyttöä tapahtuvan melko suruttomasti. Tässä kohtaa havaintoni ovat siis hieman erilaiset kuin Mikon.

Muistan vielä ne ajat jolloin nipsujen popsijat tarkistivat hankkimiensa nappien sisällön raporttisivustoilta ennen käyttöä, kukaan ei juonut laktoonia vaan siitä keiteltiin kiltisti gammaa, jne.. Nykyisin näkee enemmän sitä, että mystisemmätkin napit katoavat saman tien kitusiin, trippisitterit sun muut perustason turvallisuusjärjestelyt unohdetaan tyystin ja sama meno toistuu taas ensi kerralla huonoista kokemuksista huolimatta.

Eikö kukaan jaksa enää opettaa nuorille miten huumeita vedetään, eikö nuoria kiinnosta kalkkisten jorinat, vai missä vika on?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

3.10.2010 02:44

toivotaan että nämä huomiosi ovat vain huonoa tuuria sinun ystäväpiirissäsi. Omien tuttavieni kuvioissa onneksi Mikon jorinat vielä pitävät kutinsa, napit tarkistetaan netistä, tai ainakin testataan ensin 1/4 tai 1/2 osalla ennen koko laakia, trippisitterit ovat kunniassa ja uusien yhdisteiden riskeistä ja ominaisuuksista luetaan tai keskustellaan ennen kokeiluja.. muttano, edustan itse jo vähän vanhempaa ikäpolvea ja kontaktit nuorempiin vastaaviin ovat jääneet vähäisiksi. Samoin ikäpolveni edustajat marssivat entistä harvemmin pileisiin popsimaan psykedeelejä ja muuta kun lapset, työt ja muu perhe-elämä alkavat viedä suuremman osan mahdollisesta vapaa-ajasta.

Yritetään nyt ainakin me, jotka nuo haittoja vähentävät rituaalit tiedämme, pitää ne yllä tuttaviemme keskuudessa. Sitä kautta se järki toivottavasti leviää.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi