Valistuksen lyhyt oppimäärä

  • Mikko Salasuo

Päihdevalistus on hankala laji. Termi ”valistus” kantaa mukanaan ajatuksen vanhentuneesta terveyspelottelusta. Sanan ”enlightenment” historiallis-filosofinen merkitys on unohtunut. Kantin sanoin valistus on ”ihmisen pääseminen ulos hänen itse aiheuttamastaan alaikäisyyden tilasta.”

Miksi sitten tupakan kohdalla valistus on tuottanut viimeisen 10 vuoden aikana merkittäviä tuloksia? Syy tähän löytyy tupakkavalistajien nerokkaasta strategiasta: ulkoistetaan valistuksen kohde. Ajatus pohjaa siihen, että huomio käännetään tupakoijien sijaan muille aiheutuviin haittoihin. Passiivisen tupakoinnin terveysriskien ja hajuhaittojen kautta onnistuttiin tuottamaan sosiaalista kontrollia. Valistus suunnattiin tupakoimattomiin ja heidän sosiaaliseen sietämiseen. Syntyi tilanne, jossa enemmistönä olevat tupakoimattomat määrittävät sen, mikä on sosiaalisesti hyväksyttävää ja mikä taas ei. Tämä mahdollisti laaja-alaisen kieltopolitiikan toteuttamisen.

Sosiaalinen kontrolli onkin lähes ainoa tapa saavuttaa päihdekulttuurissa muutosta. Alkoholivalistuksessa tähän on pyritty kohdentamalla valistus esimerkiksi humalaiseen örvellykseen ja sen sietämiseen. Tulokset ovat heikompia, sillä yksittäisen ihmisen alkoholin käyttö, vaikkapa kapakassa, ei aiheuta suoria terveyshaittoja muille. Näin olen esimerkiksi örvellykseen puuttuva sosiaalinen kontrolli on pikemminkin asenne kuin terveyskysymys.

Perimmäinen tavoite on pysyvä kulttuurinen muutos, johon sosiaalinen kontrolli on hyvä, ellei paras keino. Tupakkavalistajien päämääränä on savuton Suomi vuonna 2040. Yhteiskunta, jonka kulttuuriin tupakointi ei kuulu. Ensimmäinen ja suuri askel on ollut sosiaalinen sääntely ja sen kautta legitimaation saanut tiukka tupakkapolitiikka. Todellinen koetinkivi on kuitenkin vielä edessä. Kieltopolitiikka saavuttaa jossakin vaiheessa pisteen, jossa tupakan myynti halutaan kieltään kokonaan. Se onkin jo ihan eri taistelu.

Kirjoitettaessa soi Tapsa Rautavaara (Tämä potkii kovaa)

3 kommenttia

Anonyymi

6.11.2009 14:10

Onneksi, ONNEKSI, tupakoivat ääliöt ovat viimeinkin jäämässä altavastaajiksi. Yksi filtteriä imevä urpo saastuttaa kymmeniä metrejä ilmaa ympäriltään. Tehtäköön se niin vaikeaksi kuin mahdollista, pareketupakointikin kieltoon vaan niin pian kuin mahdollista. Nikotinistit mädäntykööt kämppiinsä ja röökikoppeihinsa. Sitten ne kehtaavat vielä itkeä, että "Kun mulla on oikeus! On ihmisoikeuksien loukkaus jos mä en saa polttaa!" Vitut, mulla on paljon suurempi oikeus hengittää puhdasta ilmaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

8.11.2009 21:50

En usko, että Suomesta halutaan alkoholiton yhteiskunta samaan tapaan kuin yritetään luoda savutonta yhteiskuntaa. Perskännäilyä sopiikin rajoittaa. Mielestäni hirveät perseet ovat olleet ainakin vuoden verran jo erittäin poissa muodista.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

10.11.2009 13:17

miksi helvetissä kaikkee pitää kontrolloida eikä ihmisille jättää mitään vapauksia? sen pitäisi olla ihan henkilökohtainen kyynel jos haluaa polttaa. ei kaikkea pitä kontrolloida tai tästäkin tulee natsipoliisivaltio!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi