Re: Re: Re: Re: Mailia Naamakirjasta

  • Del Aholainen

Kirjoitan tälläkin hetkellä sähköpostia. En haluaisi antaa mitään epäluottamuslausetta Cityn blogialustasta, mutta Gmailin automaattinen tallennus on ajanut minut kirjoittamaan tärkeimmät asiani tänne. Parin viikon irkittömän putken aikana siirryin kommunikoimaan sähköpostitse. Samaan aikaan katselin opintotukihakemuksen "Sähköpostiosoite"-kenttää. Suomi on juuri saatu ajettua peräkyliä ja vanhuksia myöten perinteisen sähköpostin pariin, mutta nyt sähköposti yritetään tappaa. Edellinen sivulause sisälsi paljon liioittelua, mutta maanantaina San Franciscossa pidettiin Facebook Event, jossa Mark Zuckerberg vahvisti huhun FB-sähköpostista.

Zuckerbergin mielestä tulevaisuuden viestintä ei perustu sähköpostiin. Joku voi huomata tässä pienen ristiriidan FB-mailin julkaisun kanssa, mutta sähköpostipalvelusta on suunniteltu sellaista integraation ilotulitusta, ettei perinteinen sähköposti ole lähelläkään. Kukaan tuskin on saanut täysin selvää kuvaa tulevasta palvelusta, mutta tärkein pointti lienee ristiinviestiminen. FB-maili yrittää yhdistää ainakin tekstarit ja sähköpostit nätiksi keskustelua muistuttavaksi paketiksi.

Kaikesta FB-negatiivisuudestani huolimatta pidän ideasta. Vihaan pohtia, mistä löydän jonkun viestin, jonka muistan lukeneeni pari kuukautta sitten. FB yrittää naittaa ristiin myös eri tekniikoita; tekstarin voisi lähettää sähköpostina ja sähköpostin tekstarina. Vuonna 2010 tämä ei pahemmin enää aiheuta wow-huutoja.

Eniten keskustelua kaduilla on aiheuttanut tietoturva. Kuulostaa hieman riskialttiilta antaa Facebookille lupa poimia tekstarit palveluunsa, niiden henkilökohtaisten sähköpostijauhamisten lisäksi siis. FB:n sähköpostissa on kuitenkin yksi ehdoton etu - ihmisten valmiit sosiaaliset verkot FB:ssa. Kun vanha koulukaveri lähettää viestin Gmailiin, se saattaa löytyä roskiksesta tai "ei-niin-tärkeästä" inboxista (juh, Gmail teki vähän aikaa sitten moisen tempun). FB:n maili tietää, että kyseessä on kaveri.

Facebook ei itse ole luonnehtinut palveluaan "(G)mailin tappajaksi", kuten muualla on tehty. FB on tehokkaasti rohmunnut käyttäjät sekä suomalaisista että ulkomaalaisista sosiaalisen median palveluista, joten Googlen konttorilla varmasti puntit tutisee - firma on nostanut duunareiden palkkoja ja kieltänyt huhut, joiden mukaan Gmailin kehittäjä olisi hommannut FB-mailin parissa.

Tavalliset kuolevaiset eivät ole vielä päässeet testaamaan viidentoista komppanian vääntämää FB-mailia. Tutkimuksen nimissä olen valmis pitkästä aikaa kirjoittamaan selaimeni osoiteriville f-sanan. Jos palvelu sulattaa FB-kyynisen sydämeni, lupaan harkita uudelleen suhdettani Naamakirjaan.

2 kommenttia

Anonyymi

22.11.2010 21:56

Ideana hyvä. Katsotaan miten se tulee toimimaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Del Aholainen

24.11.2010 20:27

Samaa jännätään täälläkin. :o

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi