Ei lukukausimaksuille, kyllä luetunymmärtämiselle

  • Timo Heinonen

Yksi talven kuuma puheenaihe on ollut lukukausimaksut. Heittoja, väitteitä ja mielipiteitä on riittänyt. Välillä ei tosin ole voinut olla toteamatta, että ei lukukausimaksuille, mutta kyllä luetunymmärtämiselle.

Me Kokoomuksessa arvostamme osaamista ja sivistystä. Jos nyt vielä tässäkin alleviivaan, että meillä ei ole mitään aikeita tai suunnitelmia ajaa lukukausimaksuja suomalaisille opiskelijoille nyt eikä jatkossakaan. Edelleen rautalangasta vääntäen: minä, opetusministerimme, kokoomus ja hallitus olemme kaikki sitä mieltä, että maksuton koulutus on jatkossakin suomalaisen osaamisen peruskivi.

Tämä hivenen humoristisia piirteitä saanut keskustelu lähti käyntiin, kun ministeriössä koulutusvientiä puinut työryhmä antoi ehdotuksia maamme strategiaksi siis koulutuksen VIENNISSÄ. Tämä esitys on herättänyt huolta eri puolueiden aikeista tuoda lukukausimaksut korkeakouluopiskelijoille. Pelkojen hälventämiseksi haluan edelleen muistuttaa, että tämäkään työryhmä ei ole esittänyt lukukausimaksujen käyttöönottoa suomalaisille opiskelijoille. Sen sijaan tämä työryhmä pohti, että mahdollisuus periä lukukausimaksuja ETA-alueen ulkopuolisilta opiskelijoilta lisäisi koulutusviennin mahdollisuuksia.

Erilaisia asioita varten ministeriöissä asetetaan laaja-alaisia työryhmiä. Työryhmille annetaan tehtävänanto, johon heidän pitää etsiä paras mahdollinen vastaus. Nyt kokoomuksen ollessa hallituksessa työryhmien työskentelyä ei ole haluttu rajoittaa. Ei ole siis kerrottu, mitä pitää ehdottaa tai mitä ei pidä ehdottaa. Tämä ei olisi edes mahdollista, jos katsoo ryhmien kokoonpanoa. Esimerkiksi opiskelun nopeuttamista pohtineessa työryhmässä oli edustettuna muun muassa edustajat SAK:sta, STTK:sta, Akavasta, EK:sta, Koulutuksen järjestäjien yhdistyksestä, Arenesta, Ylioppilastutkintolautakunnasta, Kuntaliitosta, valtioneuvoston kansliasta, opetusministeriöstä, opiskelijoiden SAMOKista, rehtorien neuvostosta, Lukiolaisten Liitosta sekä työ- ja elinkeinoministeriöstä. Ei tällainen joukko tarttuisi työhön, jos heille laitettaisiin sanat suuhun.

Työryhmät siis tekevät työtä avoimesti etsien parasta mahdollista vastausta tehtävänantoon. He esittävät ratkaisumallinsa ja sen jälkeen on kansalaiskeskustelun ja poliittisen päätöksenteon aika. Tässä keskustelussa otetaan sitten kantaa esimerkiksi lukukausimaksuihin.

Eli oletetaan, että jokin työryhmä esittäisi lukukausimaksuja suomalaisille opiskelijoille. Mitä sitten tapahtuisi? Fiksu opetusministerimme torppaisi esityksen jo tässä vaiheessa, heittäisi roskiin ja asia jäisi siihen. Kyse olisi siis poliittisesta arvovalinnasta. Näin myös opetusministeri Henna Virkkunen toimi heti huhujenkin lähdettyä liikkeelle. Hän ilmoitti useasti niin eduskunnassa kuin mediassakin, että ei tule esittämään eikä opetusministeriössä valmistella lukukausimaksuja.

Eli työryhmät eivät käytä päätösvaltaa tässä maassa, ja ennemminkin olisin huolissani joidenkin poliitikkojen sisälukutaidosta ja kyvystä ymmärtää lukemaansa.

Koko vaalikauden ajan ja pidempäänkin meidän tavoitteenamme on ollut turvata suomalaisen korkeakoulutuksen ja tutkimuksen laatu sekä parantaa opiskelijan edellytyksiä opiskella päätoimisesti. Tämän vuoksi toteutettiin mm. yliopistojen pitkään toivoma yliopistolain uudistus sekä opiskelijaliikkeen aiheellinen vaatimus opiskelijoiden toimeentulon parantamisesta.

Opiskelun edellytykset ja kansainvälisestikin arvostettu loppututkinto ovat paras tae opiskelijalle työmarkkinoille siirryttäessä. Toimeentulon parantamiseksi korotimmekin opintotukea 15 prosentilla ja vapaan tulon rajoja 30 prosentilla ensi töiksemme heti vaalikauden alussa, yli 15 vuoden tauon jälkeen. Tämä jos mikä on opiskelijamyönteistä politiikkaa, vaikka ei sekään toki riittävää. Opintotuen kokonaisremontti onkin jo suunnitteilla, mutta siitä ehkä lisää myöhemmin.

Keskustelussa on syytä muistaa, että korkea osaaminen on Suomen kilpailuvaltti kansainvälisesti. Korkeakoulutus ei ole ilmaista, mutta se on maksutonta Suomessa, koska yhteiskunnassa on tahdottu tarjota jokaisen saataville korkeakoulutusta. Jotta hyvinvointiyhteiskunta voidaan rahoittaa ja pelastaa, tarvitaan työtä ja työlle tekijänsä. Tämän vuoksi on tärkeää, että päätoimiseen opiskeluun on edellytykset ja että korkeakoulutukseen hakeudutaan taipumusten ja lahjakkuuden perusteella, eikä perheen varallisuuden tai koulutustaustan ohjaamana.

Minä sanon siis ei lukukausimaksuille, mutta kyllä luetunymmärtämiselle.

11 kommenttia

November5th

29.3.2010 12:02

Miksi kaikki pitäisi laittaa myyntiin? Miksi koulutuksen pitäisi olla tuote, eikä väline, jolla tasa-arvoistetaan kaikkien maailman ihmisten mahdollisuuksia menestyä valitsemallaan tiellä? Miksei suomalainen koulutus saa olla yhtä lailla humanitääristä avustusta kuin turvapaikan myöntäminen sitä hakeville pakolaisille?

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

29.3.2010 12:34

"Kokoomuksen politiikan perusyksikkö on aina minä, eikä varmasti me" totesi jo puoluesihteeri Taru Tujunen aikoinaan, ja linja tuntuu pitävän.

Lukukausimaksujen peruunnuttua väliaikaisesti on kokoomuslaisen opetusministerin seuraavana projektina remontoida yliopistojen pääsykoejärjestelmä siten, että yliopistoon pääseminen tehdään parempia lukioita käyvien parempiosaisten lapsille helpommaksi. Uuden pääsykoejärjestelmän on tarkoitus tehokkaasti eliminoida esimerkiksi sellaiset lukiolaiset, jotka joutuvat läksyjen teon sijasta käymään töissä saadakseen rahaa koulukirjoihin, tai nuoret, jotka kärsivät sosiaalisista ongelmista ja tulevat järkiinsä vasta myöhemmin. Westendiläisen insinöörin tai munkkalaisen lakimiehen lapsia tällainen ei tietenkään koske.

P.S. Näin väitöskirjaa tekevänä teekkarina voisin todeta, että kirkkaasti suurin ongelma yliopistoissa on rahoituksen puute ja kapeakatseisen markkinafilosofian tuominen yliopistoon. Täällä "huippuyliopistossa" tilanne on vielä kestettävä, koska tänne syydetään rahaa, osin turhaankin, mutta muissa yliopistoissa ollaan hätää kärsimässä. Minäkin äänestin kerran Kokoomusta, mutta viime aikojen politiikka ja sen näkyminen käytännössä omassa elämässäni on onneksi saanut minutkin järkiini.

P.P.S. Työelämän pidentämisestä on ihan turha haaveilla, kun niitä työpaikkoja ei ole.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

29.3.2010 14:19

Anonyymi kitetytti ajatukseni. Kiinnitin huomioni tapaan, jolla Heinonen viljelee sanoja "me" sekä "me siellä eduskunnassa ja hallituksessa". Onhan se hyvä veto - joku voi vaikka erehtyä luulemaan, että kokoomus on meidän kaikkien pienituloisten asialla, ihan niinkuin koko eduskunta ja hallituskin.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

29.3.2010 14:32

Muistaakseni opintotuen korottamista eniten ajanut puolue oli Vihreä Liitto - ei suinkaan Kokoomus.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

29.3.2010 15:07

"Miksi koulutuksen pitäisi olla tuote, eikä väline, jolla tasa-arvoistetaan kaikkien maailman ihmisten mahdollisuuksia menestyä valitsemallaan tiellä?"

Kehitysmaissa tarvittaisiin erilaista koulutusta, esim. kunnon luku- ja kirjoitustaito kaikille, mukaanlukien luetun ja kuullun ymmärtäminen sekä näiden kriittinen tarkastelu. Samoin ihmiset pitäisi saada omaksumaan ajatukset yleismaailmallisista ihmisoikeuksista, oikeusvaltiosta, demokratiasta, sukupuolten välisestä tasa-arvosta, ehkäisystä ja sukupuolitautien välttämisestä, tieteellisestä maailmankuvasta ja siitä, että uskonnot ovat jännää kansanperinnettä, mutta Koraani (& hadithit jne.), Raamattu, poppamiesten jutut noidista ja AIDS:in parantamisesta neitsyitä raiskaamalla jne. eivät ole kirjaimellisesti totta.

Asioiden kertominen ei riitä. Ihmiset täytyy saada myös omaksumaan uudet ajattelutavat ja asenteet, jotta ne toteutuvat käytännön toimintana. Kehitysmaiden olosuhteet vaikuttavat uusien ajatusten leviämiseen. Köyhyys, sorto ja muut epätoivoiset olosuhteet ruokkivat radikalismia, väkivaltaa ja lyhytnäköistä toimintaa. Uudet toimintamahdollisuudet vahvistavat uusia asenteita. Ajattelun muutos vaikuttaa yhteiskunnallisiin olosuhteisiin, mutta alussa muutokselle täytyy antaa alkusysäys.

Tarvitaan muutoksia maailmankaupan rakenteisiin. Diktatuurihallinnot täytyy syöstä vallasta. Haitallisia höpöttävät uskonnolliset johtajat täytyy vaientaa tai poistaa höpötysten auktoriteetti. Muutoksiin saatetaan tarvita sotilaallisia toimia.

Ovatko nuo muutokset sitten mahdollisia? Vaikka kukaan ei tietoisesti ylläpitäisi kehitysmaiden epävakaita oloja, nykyinen tilanne tarjoaa monille tahoille mahdollisuuksia tehdä suuria taloudellisia voittoja, diktaattoreille tilaa puuhata, uskonnollisille johtajille kuuliaisia seuraajia ja niin edelleen, valtarakenteet ylläpitävät itseään.

Kyse ei kuitenkaan ole pelkästään rikkaiden ahneudesta, muutoksista seuraisi erilaisia ongelmia eri suuntiin. Esimerkki: EU suojaa maatalouttaan ns. tullimuureilla. Jos Afrikan maat saisivat (ylikansallisten firmojen sijaan itse omistamansa ja hallinnoimansa) maataloustuotantonsa vauhtiin ja saisivat vapaasti tuoda maataloustuotteitaan – halvemman työvoiman ja vastaavien takia eurooppalaisia halvempia – EU-alueelle, eurooppalaisille maanviljelijöille pitäisi keksiä muuta työtä. Oman maataloustuotannon poistuessa EU olisi tuontielintarvikkeiden varassa, mikä synnyttäisi tiettyjä uhkakuvia. Voimakkaasti kasvava maatalous voisi aiheuttaa Afrikassa ympäristöongelmia. Ja niin edelleen.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

29.3.2010 15:39

Suomi on yksi nopeimmin perus- ja korkeakoulutuksen koko kansan pariin laajenemisen suhteen kehittyneistä valtioista. Varsinkaan tämänhetkisen globaalin valtavirtapolitiikan olosuhteissa yhtä nopea kehitys ei ole Afrikassa mitenkään mahdollista, vaan se tulee viemään aikaa, varsinkin kun kyseessä on kokonainen maanosa.

Toivon myös hartaasti, että kirjoittaja ei tarkoittanut kansainvälisillä vertauksillaan valtarakenteiden periytymisen villaisella painamista taikka suomalaisessa yhteiskunnassa vuosikymmenten takaisiin olosuhteisiin siirtymistä. Asioita on hankala muuttaa, mutta se ei tarkoita, etteikö pitäisi yrittää.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

29.3.2010 16:03

Anonyymi, en tarkoittanut ainoastaan kehitysmaita, myös ns. kehittyneissä maissa on paljon köyhiä ihmisiä, joilla ei ole mahdollisuutta kouluttautua omassa maassaan tai muissa maissa esim. lukukausimaksujen takia.

Mutta tuot toki esille hyviä pointteja.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

V.C. Mikko

29.3.2010 18:44

Koko täysin primitiivinen, kestämätön, pahoinvoiva, vanhanaikainen ja pyramidihuijjaukseen perustuva rahatalous"erillis"kuntajärjestelmä, Maailma 1.0 tulisi päivittää nykyaikaiseen, koko maapallon hyvinvoivaan tasa-arvoiseen, oikeudenmukaiseen, kestävän kehityksen rahattomaan Globaaliin Resurssipohjaiseen talous- ja yhteiskuntajärjestelmään, Maailma 2.0:aan.

Tämän konkurssikypsän ja ihmiskunnan tuhoon johtavan pyramidihuijjaukseen perustuvan jatkuva kulutus- / jatkuva kasvu- / kilpailu"erillis"kunnan tilalle tulisi ihmiskunnan selviytymisen mahdollistava, kestävien tuotteiden- / tarpeiden täyttämis- / Globaali yhteistyöyhteiskunta.

Lisää tietoa tämän rahatalousjärjestelmän ihmiskäyttäytymistä kierouttavana ja yhteiskunnan kehitystä hidastavana ja vääristävänä tekijänä Jani Laasosen kirjassa: Rahan korruptio - Johdatus resurssipohjaiseen talousajatteluun.

http://resurssipohjainentalous.blogspot.com/2010/02/1-johdanto.html

Koko kirja: http://www.megaupload.com/?d=XJHU4A2G

Ihmiskunta tarvitsee evoluutiota ja seuraavaa kehitysaskelta historiassa kohti yhteistä ja parempaa tulevaisuutta ilman eliittiä.

Meidän ei tulisi äänestää henkilöitä johtoon, vaan ideoita ja keksintöjä jolla elämämme olisi parempaa ja helpompaa. Se jos joku olisi todellista demokratiaa, eikä tällaista elitististä diktatuuria, kuten tätä nykyistä järjestelmää "demokratiaksi" virheellisesti kutsutaan.

Emme ole vielä sivistyneitä, mutta me voimme sivistyä ottaessamme Globaalina yhteiskuntana vastuun jokaisesta ihmisestä joka maailmassa elää, ja ottamalla käyttöön perusajatukseltaan täysin erillaisen ja todella toimivan yhteiskuntajärjestelmän: Resurssipohjaisen talous- ja yhteiskuntajärjestelmään.

http://www.thevenusproject.com/

http://www.thezeitgeistmovement.com/joomla/index.php?Itemid=50

http://www.zeitgeist.fi/joomla/

Hyvä tiivistelmä yhteiskuntajärjestelmästämme ja sen kieroutuneisuudesta: Capitalism & Other Kid´s Stuff

http://video.google.com/videoplay?docid=3072291302771620276&hl=en#

Ja lyhtyt video todellisen "Kuoleman Monopolipeli" laittamisesta takaisin pakettiin: It All goes Back in the Box

http://www.youtube.com/watch?v=g6bUUmelbyw

On aika herätä kollektiivisesta unesta ajan henkeen ja katsoa maailmaa yhteiskunnan asettaman laatikon ulkopuolella... se voi olla miellyttävääkin! :o)

Rahatalouden poistuminen ja valtioiden yhdistyminen, uuden järjestelmän käyttöönotto on mahdollisuus, joka meidän tulee hyväksyä kehittyäksemme ja selviytyäksemme lajina.

Meillä on vain yksi maapallo ja yksi ihmislaji joka sillä asuu, miksi siis sodimme geneettisiä lapsiamme, veljiämme, sisariamme, vanhempiamme, isovanhempiamme vastaan vain siksi, kun joku pähkähullun yhteiskuntarakenteemme johtaja päättää puolestasi että sinun täytyy sotia???

Peace!!!

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

30.3.2010 09:12

"jolla tasa-arvoistetaan kaikkien maailman ihmisten mahdollisuuksia menestyä valitsemallaan tiellä? "

Koska ihmisiä on 7.000.000.000 ja suomalaisia vain 5.000.000 eli reilu 0,05% maailman ihmisistä.

"Miksei suomalainen koulutus saa olla yhtä lailla humanitääristä avustusta kuin turvapaikan myöntäminen sitä hakeville pakolaisille?"

Ennenkuin täällä riittää rahat niin vanhusten inhimilliseen hoitoon että nuorten psykiatriaan niin lahjoita jookos omistas äläkä meidän muiden verorahoista niitä avustuksia. Ai niin eihän sulla ole kun olet itsekin siellä avustusten saajien osastolla.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

November5th

30.3.2010 13:42

Vermithrax, tässä maailmassa jokainen meistä on tavalla tai toisella muiden ihmisten tuen varassa. Kukaan ei pärjää yksin. Jokainen tehköön osansa, niissä puitteissa kun kykenee.

Mutta en ymmärrä tätä "Suomi suomalaisille" -mentaliteettiä. Ihmisiähän täällä kaikki ollaan.

"Koska ihmisiä on 7.000.000.000 ja suomalaisia vain 5.000.000 eli reilu 0,05% maailman ihmisistä."

Kukaan ei sanonut, että suomalaisten tulisi kustantaa kaikkien maailman ihmisten koulutus. Älä ole typerä.

"Ennenkuin täällä riittää rahat niin vanhusten inhimilliseen hoitoon että nuorten psykiatriaan niin lahjoita jookos omistas äläkä meidän muiden verorahoista niitä avustuksia. Ai niin eihän sulla ole kun olet itsekin siellä avustusten saajien osastolla."

Koulutus maksaa aika paljon vähemmän kuin kroonisesti sairaiden hoito, ja maksaa itsensä takaisin paljon useammin. Tämä ei toki tarkoita, etteikö sairaita tulisi hoitaa, totta kai tulisi. Olen itsekin kroonisesti sairas. Mutta tässä nyt on huomioitava, että nämä asiat eivät ole aivan niin suoraviivaisia kuin tunnut olettavan. On mahdollista tarjota humanitääristä apua jollekin toiselle taholle, vaikka toiselle taholle sitä ei ehkä sillä hetkellä olisikaan tyydyttävissä määrin tarjolla.

Ja kuten todettua, jokainen meistä on siellä avustusten vastaanottavalla puolella, huolimatta siitä, kuinka paljon tienaat töissäsi. Jos uskot toisin, voit ainaa muuttaa jonnekin Siperiaan elelemään yksiksesi johonkin mökkiin. Yhteiskuntamme ainakin osittainen tasa-arvoisuus ei ole kapitalismin saavutus, se on saavutettu kapitalismista huolimatta.

Ei silti, kaupankäynti on hyvä juttu. Kunhan se ei ole täysin vapaata ja säätelemätöntä.

Itse maksaisin mielelläni vaikka tuloistani yli puolet veroa, jos tietäisin sen parantavan kanssaihmisteni hyvinvointia, ja sitä kautta myös omaani.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.12.2021 10:42

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus