Filosofiaa koulussa uskonnon sijaan?

  • Mikko Miettinen

Maailmankuulu filosofi Ilkka Niiniluoto ehdottaa filosofianopetusta peruskoulun oppiaineeksi. Vielä pitemmälle etenee Helsingin Sanomien verkkokolumnisti Mikko-Pekka Heikkinen (17.4.). Hänen mukaansa koulun uskonnonopetus tulisi korvata filosofianopinnoilla.

Vaarattomalta tuntuva ajatus koulujen pakkofilosofiasta alkaa hetken harkinnan jälkeen tuntua kuitenkin moraalisesti arveluttavalta - ellei jopa vaaralliselta.

Onko oikein, että viattomille lapsille opetetaan esimerkiksi Platonin tarua demiurgista, joka muovasi aineellisen maailman käyttäen mallina ideamaailmaa? Onko oikein, että lapsille opetetaan sielun olevan kolmiosainen ja kuolematon? Etenkin Pythagoraan uskonnollisfilosofiset hörhöilyt tulisi sensuroida ensi tilassa lapsilta. Myös Platonin oppi eliitin johtamasta yhteiskunnasta johti kammottaviin seurauksiin - silloin kun sitä sovellettiin Neuvostoliitossa!

Heikkisen mielestä olisi mukaansatempaavaa esittää koululaisille kertomuksia filosofien edesottamuksista ja väittelyistä. Mielestäni filosofeihin liittyvät anekdootit ovat vähintäänkin epäilyttävää opintomateriaalia. Kuvailla nyt tynnyrissä asuneen Diogeneen edesottamuksia lapsille! Muutenkin tiettyjen filosofien taipumukset alaikäisiä kohtaan häkellyttävät.

Näyttää myös siltä, että monet kuuluisat filosofit ovat vain fiktiivisiä ”epähistoriallisia” hahmoja. Esimerkiksi Sokrates on todennäköisesti vain Platonin luomus. Lisäksi Platonin tekstit ovat saattaneet kokea vuosisatojen vieriessä melkoisia muodonmuutoksia. Mihin siis luottaa filosofiassa?

Eikö siis olisi aika unohtaa filosofian opetus koulussa? Filosofiaan liittyvä moraalittomuus, vanhat tarut ja sadut eivät mielestäni sovi tieteelliseen maailmankuvaan perustuvaan tunnustuksettomaan koulujärjestelmäämme. Siispä jyrkkä EI filosofianopiskelulle peruskoulussa!

P.S. Sinänsä uskonto- ja ”filosofiakritiikki” on suotavaa, mutta näyttää siltä, että nykysuomessa kyseinen taiteenlaji kärsii melkoisesta älyn inflaatiosta. Uskontokriittinen keskustelu mediassa perustuu kauttaaltaan räikeille yleistyksille ja historiattomuudelle. Sama keskustelu on yleensä läpeensä politisoitunutta. Siitä totuuden rakastaminen on kaukana. Siis enemmän filosofiaa ja uskontoa kouluihin, että ajattelisimme terävämmin, tietäisimme enemmän mistä puhuisimme, tuntisimme omia juuriamme ja näkisimme paremmin sydämemme silmällä.

P.S.S. Raamatussakin esiintyy filosofiasta tuttu termi viisaus (kreikk. sofia).

Kirjoitettaessa soi Rush

4 kommenttia

gentlewoman

22.4.2010 00:28

Elämänkatsomustieto olis ehkä filosofiaa parempi oppiaine uskonnon tilalle tai sen lisäksi. Mun muksut halus erota kirkosta sen takia, että kokivat uskontotunnit turhiksi ja ET:n tarpeellisemmaksi oppiaineeksi.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.5.2010 10:51

Aika uskomatonta paskaa. Varmaan jotain sarkasmia tässä haettiin.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

14.10.2010 01:48

Armotonta kuraa ! Oliko Aristoteles myös fiktiivinen hahmo niinkuin totesit sokrateen olleen ? Kirkolla kun ei ollut omaa filosofiaa niin näiden täytyi ottaa se antiikin kreikasta ja tarkemmin aristotetleltä.Se niistä filosofioinneista.

Ainut fiktiivinen hahmo nyt taitaa olla jeesus.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.12.2021 10:42

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus