Blogi

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on terveyslautakunta.

Valtuustossa kysyntää IT-alan ammattilaiselle  1

Vaikka kampanjoin kovasti edistyneen kaupunki- ja liikennesuunnittelun puolesta, en voi IT-alan ammattilaisena välttää hämmästelemästä uuden potilastietojärjestelmän keissiä. Ja tätä hämmästelevät muutkin.

Suomeen on kaavailtu hankittavan uusi sosiaali- ja terveysalan tietojärjestelmä. Hankkeelle on lätkäisty aikamoinen hintalappu, jopa 1,8 miljardia euroa. Yhteistä järjestelmähankintaa valmistelevat Helsingin, Espoon, Vantaan, Kauniaisten ja Keravan kaupungit, Kirkkonummen kunta sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri. Järjestelmästä valmistellaan koko maan kattavaa, mutta varmasti leijonanosa projektin kuluista päätyy pääkaupunkiseudulle.

Potilastietojärjestelmä on varmasti todella tarpeellinen ja kannatettava, mutta jotain on pielessä kun hanke maksaisi tuollaisia summia. Virossa toteutettiin sähköinen potilastietojärjestelmä koko maan kattavana noin 11 miljoonalla eurolla, kaupan päällisiksi saatiin vielä sähköinen e-resepti. Ja lisäksi Virossa tämä hanke ajettiin läpi yhden vuoden aikana. Suomessa hanketta on valmisteltu jo 10 vuotta.

Eikä tämä ole ainoa tapaus. Ongelma on siinä, ettei tilaaja tiedä mitä tilaa ja toimittaja voi sitten tarjota mitä vaan. Ongelma on myös tiukoissa kilpailutusehdoissa, joiden myötä helposti päädytään suuriin toimittajiin, vaikka järjestelmiä voitaisiin myös tilata pienemmiltä toimittajilta ketterillä menettelytavoilla. Sen lisäksi, että Helsinkiläisenä veronmaksajana hämmästelen tuota hintaa, hämmästyttää koko hanke minua myös IT-alan ammattilaisena. Ei mikään fiksusti tilaajan ja toimittajan yhteisymmärryksessä hankittu järjestelmä voi maksaa 1,8 miljardia euroa.

Olisikohan Helsingin päättäjiin eli kaupunginvaltuustoon paikallaan äänestää enemmän tietotekniikan osaajia.

www.joonahaavisto.fi