Blogi

Näytetään kirjoitukset syyskuulta 2012.

Nyt on Baanalla taas asfalttia  3

Nopeaa toimintaa, asfaltti palautettiin Baanan Love Helsinki veistoksen ympärille. Kuvataiteilija Janne Siltasen Love Helsinki -teos on tehty skeitattavaksi eli veistoksen päällä saa luvan kanssa rullalautailla, ja tämä siis kerrottiin päättäjille jo hyvässä vaiheessa. Kaikki alkoi siitä kun lähialueen asukkaat olivat valittaneet skeittaamisesta aiheutunutta melua. Valittamista en sinäänsä kritisoi, kyllähän jokaisella tulee olla oikeus valittaa vaikkapa asuinalueensa epäkohdista. Sen sijaan kritisoin tässä tapauksessa rakennusviraston toimintatapaa.

Asfaltti päätettiin poistaa valitusten perusteella, kysymättä mitään tämän kaupunkikulttuurin käyttäjiltä (lue: skeittaajilta). Kaupunkikulttuurista nauttivat eivät tietenkään valittaneet, eikä sitä voi mielestäni olettaakaan.

Ensin on annettu kaupungin kukoistaa ja sitten yhdessä yössä se kaikki riemu on poissa. Ei edes yritetty päästä yhteisymmärrykseen. Ei edes kokeiltu ensin määrittää skeittaukselle sallitut kellonajat. Nyt, kun asfaltti palautetaan veistokseen viereen, tulee siihen samalla kyltti, joka kieltää skeittauksen kello 20-8 välillä.

Kaupungilta puuttuu tapa kuulla kaupunkilaisia. Kaikilla on oltava mahdollisuus vaikuttaa, ei kuunnella yksipuolisesti vain valittavaa osapuolta. Päätöksistä tulee saada tietoa jo valmisteluvaiheessa ja tiedon tulee olla avoimesti saatavilla. Eikä tämän tarvitse kuitenkaan pitkittää itse päätöksentekoprosessia, olisi muutenkin aiheellista tuoda nykyiaikaisempia tapoja vaikuttaa (kuten keskustakirjaston osallistava budjetointi).

Luulen, että avoimuudella tältäkin selkkaukselta olisi vältytty ja olisi ratkaisu löydetty hyvässä yhteisymmärryksestä. Love Helsinki!

http://www.joonahaavisto.fi


Valtuustossa kysyntää IT-alan ammattilaiselle  1

Vaikka kampanjoin kovasti edistyneen kaupunki- ja liikennesuunnittelun puolesta, en voi IT-alan ammattilaisena välttää hämmästelemästä uuden potilastietojärjestelmän keissiä. Ja tätä hämmästelevät muutkin.

Suomeen on kaavailtu hankittavan uusi sosiaali- ja terveysalan tietojärjestelmä. Hankkeelle on lätkäisty aikamoinen hintalappu, jopa 1,8 miljardia euroa. Yhteistä järjestelmähankintaa valmistelevat Helsingin, Espoon, Vantaan, Kauniaisten ja Keravan kaupungit, Kirkkonummen kunta sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri. Järjestelmästä valmistellaan koko maan kattavaa, mutta varmasti leijonanosa projektin kuluista päätyy pääkaupunkiseudulle.

Potilastietojärjestelmä on varmasti todella tarpeellinen ja kannatettava, mutta jotain on pielessä kun hanke maksaisi tuollaisia summia. Virossa toteutettiin sähköinen potilastietojärjestelmä koko maan kattavana noin 11 miljoonalla eurolla, kaupan päällisiksi saatiin vielä sähköinen e-resepti. Ja lisäksi Virossa tämä hanke ajettiin läpi yhden vuoden aikana. Suomessa hanketta on valmisteltu jo 10 vuotta.

Eikä tämä ole ainoa tapaus. Ongelma on siinä, ettei tilaaja tiedä mitä tilaa ja toimittaja voi sitten tarjota mitä vaan. Ongelma on myös tiukoissa kilpailutusehdoissa, joiden myötä helposti päädytään suuriin toimittajiin, vaikka järjestelmiä voitaisiin myös tilata pienemmiltä toimittajilta ketterillä menettelytavoilla. Sen lisäksi, että Helsinkiläisenä veronmaksajana hämmästelen tuota hintaa, hämmästyttää koko hanke minua myös IT-alan ammattilaisena. Ei mikään fiksusti tilaajan ja toimittajan yhteisymmärryksessä hankittu järjestelmä voi maksaa 1,8 miljardia euroa.

Olisikohan Helsingin päättäjiin eli kaupunginvaltuustoon paikallaan äänestää enemmän tietotekniikan osaajia.

www.joonahaavisto.fi