Putkiremonttipäiväkirja

Keski-iän kurimukseen pudonnut omistusasunnon haltija Helsingin Kalliosta. Viettää 90 päivän ajan liikkuvaa elämää eläen autonsa takakontista.

Näytetään kirjoitukset huhtikuulta 2013.

70 päivää jäljellä

Neljäs viikko tuomiota alkoi. Olotila putkiremonttievakosta on edelleen hiukan pöllähtänyt joka aamu, kun en ihan aina muista mistä herään. Selkä on tottunut jo vaihteleviin olosuhteisiin ja olokaan ei tunnu enää niin paskaiselta vuorokauden peseytymättömyyden jälkeen. Pärjään jo kaksikin vuorokautta ajattelematta sitä, että ympärilläni olevat ihmiset kavahtavat ödööriäni.

Myös vanhat opetukset peseytymisestä kenttäolosuhteissa ovat palautuneet mieleen. Aamupeseytyminen sujuu työhuoneen puhelinkopin kokoisessa, lähes pakkasasteille kylmenneessä WC:ssä, jossa märällä pyyhkeellä on helppo sutaista kainalot, nivuset ja persvako. Tässä nimenomaisessa järjestyksessä. Älkää kertoko työtovereilleni, mutta eräänä aamuna jouduin käyttämään keittiönurkkauksemme käsipyyhettä samaan tarkoitukseen. Kukaan ei vielä ole epäillyt mitään, mutta ehkä tämä avautuminen toimii ripittäytymisenäni.

Nukkumapaikkani, vielä muutaman kuukauden ajan. Mukana myös työpaikan maskotti Pertti-Maaria.

Sukkulointi kavereiden, sukulaisten ja työpaikan nurkissa alkaa tuntumaan normaalilta elämäntyyliltä. En juurikaan kaipaa kotini mukavuuksia vaikka vähän väliä ajattelenkin kuinka helpompaa/lämpimämpää/rauhallisempaa olisi sulkeutua omaan kotiin neljän seinän sisälle. Olen tosiaan onnellisessa asemassa moneen muuhun nähden ja pystyin rakentamaan työpaikalla lojuneesta vuodesohvasta itselleni majoituspaikan työpaikan kellaristudion nurkkaan. Tosin kaikki täällä käyvät naureskelevat sen perään, mutta minulle se on nukkumapaikka - paikka johon asettautuessani lyöttäydyn vapaalle, katson Netflixistä elokuvia ja nukahdan herätäkseni aamulla ensimmäisten työntekijöiden tulemiseen työpaikalle.


80 päivää jäljellä  2

Kyllä. Taidan olla vähän introvertti.

Olen kymmenen päivää elänyt putkiremppa-kodittomana ja elämä tuntuu huomattavasti helpommalta kuin luulin. Osa nousevasta fiiliksestä johtuu varmasti ihan keväästä ja hormoneista, mutta osittain siitä, että en peruslaiskana ihmisenä enää juutu työpäivän jälkeen kotiin perusrutiinien pyörteeseen. Kun työpäivien jälkeiset illat on vapaana ja ei ole omaa kotia minne mennä, tulee helpommin hakeuduttua kavereiden seuraan sosialisoimaan ja sitten vain hakeuduttua nukkumaan jonnekin - yleensä firman työhuoneen nurkkaan kyhättyyn tilapäissänkyyn.

Vielä muutamia viikkoja ennen putkiremontin alkua kuulin vähän kaikkialta kommentteja teltta-asumisen ihanuuksista kun vastasin kysyjille, että en ole varautunut putkiremontti-asunnottomuuteen millään tavoin. Olen kai sillä tavalla vähän tyhmä, että en halua valmistautua kaikkeen, sillä kaikkeen voi sopeutua. Siksi se, missä nukun yöni on loppujen lopuksi aika pieni ongelma. Enemmän haittaa säännöllisen ja ennenkaikkea helpon peseytymismahdollisuuden puute.

Jos jonkin neuvon putkiremonttiin valmistautuville antaisin, niin se on varmaan se, että kannattaa miettiä tarkkaan oman parisuhteensa kaatamista ennen putkiremonttia. Tälläkin hetkellä kaipaan aiempaa parisuhdettani lähinnä sen vuoksi, että tyttöystäväni kämpällä oli suihku. Eli kun kuulette lähestyvästä putkiremontistanne, niin kiinnittäkää enemmän huomiota parisuhteeseenne. Ainakin siis, jos teillä on molemmilla vielä oma kämppänne. Jos ei ole, niin olette kusessa. Yhteiseen kämppään tuleva putkiremontti ei välttämättä ainakaan lähennä teitä ihmisinä, ellette ole varautuneet tilanteeseen todella ajoissa ja hyvin. Mitä minä siis en ollut.

Evakkoretkellä osaa kovasti arvostaa vaatimatontakin luksusta. Suosittelen kokeilemaan.

Tästä huolimatta on vähän vaikea tosiaan uskoa itsekin sitä, kuinka vähän näin epävarmat yöpymisolosuhteet haittaavat päivittäistä elämää. Tästä kiitos ennenkaikkea systerilleni, jonka maalaislukaalissa olen käynyt itseäni syöttämässä jo muutamaankin otteeseen, mutta myös muutamille naisille jotka ovat ystävällisesti tarjonneet majoitusta luonaan luonnossa maksua vastaan.

Hyh. Mitä te oikein ajattelitte? Maksoin tietysti yöpymiset hieronnoilla ja ruoanlaitolla. Tosin... no... hyvä hieronta ja italialainen ruoka on pieni maksu siitä, että pääsee lämpimään suihkuun ja puhtaisiin lakanoihin. Varsinkin kun vaihtoehto olisi herätä kylmän työhuoneen nurkasta ja huljutella aamupesuksi pallejaan minimaalisen pienessä käsienpesualtaassa.