Hurmioitunut elämä

Jos nuo ja nuo, miksen minäkin? Elämä on vain kerran, joten säpinää on oltava.

Näytetään kirjoitukset joulukuulta 2013.

Ekvitismi, kohtuutalous. Vaihtoehto kapitalismille?  1

Kiakkovieraiden tempauksen jälkilöylöyissä on ainakin omien havaintojeni mukaan mm. blogistanissa normaalia enemmän keskusteltu kapitalismista ja kommunismista. Kumpikaan jjärjestelmä ei kelpaa kaikille, mutta kommunismi vain erittäin, erittäin harvoille. Joten koitetaanpa jotain uutta.

Arvoisa ihmiskunta, esittelen teille ekvitismin, kohtuutalouden.

Kohtuudelle on seuraavia käännöksiä ja muita läheiskäsitteitä englanniksi: equity, fairness, moderation, reasons, justice. Valitsin niistä equity-sanan, lähinnä kielikorvalla, koska ekvitismi kuulosti hyvältä.

Ekvitismissä on muutama kantava idea, tosin tämä on vain luonnos.

- PÄÄPERIAATE 1: TUETAAN KOHTUULLISUUTTA ELÄMÄNTAPANA

- PÄÄPERIAATE 2: TUETAAN SOSIAALISTA OSALLISTUMISTA

- Pyritään tukemaan ihmisiä ammatinvalinnan, toimivan koulutusjärjestelmän ym. keinojen kautta löytämään itselleen elinkeino, jopa kaksi. Laajennetaan jämähtänyttä käsitettä "ammatti", etsitään suoraan nimenomaan toimivia elinkeinoja.

- Verot 10-12% kaikista tuloista 2500e kk-tuloon asti + vasta siitä ylöspäin ankarahko progressiivinen vero.

- Kaikki tuet samaksi järjestelmäksi, ja henkilö saa yhteiskunnan tukea 0-1200e/kk yksilöllisen tilanteensa mukaan. (+ Edellytyksenä päihderiippuvaisen henkilön yksilöllisen tuen jatkumiselle on osallistuminen hänelle räätälöityyn päihdekuntoutukseen.) Tuet voitaisiin arvioida noin 3kk välein?

- Yritysten verotusta ohjataan niin, että työllistävyyden suhde yrityksen palkkakuluihin ja palkkakulujen jakautuminen vaikuttaa veroetuihin, samoin työsuhteiden kesto. Eli että: on veroedukasta palkata tilikauden aikana paljon 1800e-3600e:n työntekijöitä työsuhteisiin, jotka ovat kestoltaan vähintään 75% tilikaudesta (Tässä kohden tarvittaneen kyllä monia alakohtaisia lisäsäätöjä.)

- Yleishyödyllisten, sosiaalista osallisuutta kasvattavien yhteisöjen verotusta edelleen kevennetään.

- Sijoittamiseen puututaan niin, että kohtuuttomuus saadaan paremmin kuriin.

- Lahjoittaminen yleishyödyllisten, sosiaalista osallisuutta lisäävien yhteisöjen toimintaan 50% verovähennyskelpoisiksi.

- Ekvitismin periaatteet kirjataan perustuslakiin. Niitä ei muutella 4v välein.