Epätoivoisesti rakastunut

  • Mirja Wuokko

Oletko koskaan rakastanut ihmistä, jolta et saa vastarakkautta?

Varmaan useimmilla ihmisillä on muistikuvia lapsuuden ja teini-iän ihastuksista, joille ei uskaltanut sanoa edes moi. Moni on rakastanut myös leffatähtiä, rock-staroja tai muita kaukaisia suuruuksia.

Miltä tuntuu rakastaa palavasti ja syvästi jotain lähellä olevaa ihmistä, joka ei koskaan tunne samoin sydämensä menettänyttä kohtaan?

Rakastettu voi olla joku entinen koulukaveri, ystäväpiiriin kuuluva tai työkaveri, tai pahimmassa tapauksessa ystävän tai sukulaisen kumppani. Rakastunut kuvittelee aluksi, että jossain vaiheessa toinen tajuaa, että kuulumme yhteen. Lopulta rakastuneelle selviää, ettei toinen tunne yhtään samoin.

Usein epätoivoisesti rakastunut ja neutraalina pysyvä kohde jopa jatkavat ystävinä. Kun rakastunut tajuaa, ettei toiveesta tule totta, hän yrittää elää omaa elämäänsä, ja ehkä kohtaa jonkun, jonka kanssa tuntee ihania tunteita, ja lopulta perustaa perheen. Epätoivoinen rakkaus ei ehkä koskaan kuole, mutta se hiipuu surumieliseksi muistoksi jostakin, mitä ei voinut saavuttaa.

Harvemmin kukaan saa elämässään ihan kaiken, mitä toivoo. Useimmat hyväksyvät asian jollakin tasolla ja jatkavat eteenpäin.

Jotkut eivät pääse tästä yli. He eivät pysty rakastumaan kehenkään toiseen, eivätkä nauti elämästä, vaikka jopa menisivät naimisiin toisen kanssa. Luin erään miehen kirjoituksen perhehelvetistään ”väärän” naisen kanssa. Miehellä oli voimakkaita tunteita toista naista kohtaan, ollut jo vuosia, mutta hän ei halunnut jättää perhettään, eikä hän itse asiassa ollut varma siitä, saisiko vastarakkautta elämänsä naiselta.

Osa epätoivoisen miehen saamista kommenteista oli uskomattoman julmia. Toki voidaan kysyä mahtaako toiseen rakastuneen miehen vaimo nauttia avioliitosta, ja miksi mies haluaa jatkaa suhteessa, vaikka rakastaa toista. Miestä pidettiin lapsellisena haihattelijana, egoistisikana ja petturina.

Eikö epätoivoinen rakkaus ole surullista? Pystyisitkö tuntemaan empatiaa koko elämänsä ilman vastarakkautta jäänyttä kohtaan? Vai onko tällainen tuntemus yhdestä ainoasta oikeasta vain kuolleiden runoilijoiden, keskenkasvuisten tai häiriintyneiden harhaa?

5 kommenttia

tuuli.hattu801

22.9.2015 09:09

Jos ei toista saa, pitää vaan tyytyä siihen mitä saa eli ystävyyteen. Kokemusta on tästä puolin ja toisin. En kylläkään usko mihinkään ainoa oikea ajatukseen. Parisuhde voi varmasti onnistua monen ihmisen kanssa. Tai sitten ei osu kohdalle yhtään sopivaa. Eihän se saavuttamaton ihastus tai rakkaus välttämättä olisi se oikea.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mirja Wuokko

24.9.2015 19:18

Onnistuuko sinusta ystävyys, jos toinen on rakastunut? En ole kokeillut.

Paljonkohan on ihmisiä, jotka uskovat yhteen ainoaan oikeaan? Jotenkin kuvittelen, että ainakin heidän osuutensa on vähentynyt.

tuuli.hattu801

25.9.2015 18:33

Kyllä minulta se onnistuu... Jos vain toinen ei ole liian päällekäyvä. Nuorena sitä ehkä elättelee toiveita siitä ainoasta oikeasta, mutta jos kokee pettymyksen ensirakkaudessaan, voi alkaa ajattelemaan toisin. Kukaan ei kuitenkaan ole täydellinen ja kaikissa on myös ne puolet, jotka eivät niin miellytä, mutta joita pitää sietää, mikäli yhdessä haluaa olla.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

esitänettäootilmaa

28.9.2015 22:59

Olen jatkanut kaverisuhdetta henkilön kanssa johon olen ollut rakastunut. Tapailimme muutaman kuukauden ennen kuin hän lähti vaihtoon ulkomaille. Kun hän palasi, oli hän jo uudessa parisuhteessa. En itse ollut unohtanut, eikä tunteeni olleet muuttuneet. Rakastin häntä niin paljon, että halusin edelleen pitää hänet elämässäni. Ensimmäiset vuodet olivat rehellisesti täyttä tuskaa, jota yritin salata parhaani mukaan. Ystäväni kuitenkin tiesi tunteistani ja oli hyvin hienovarainen, kohtelias ja ymmärtäväinen. Hän ei ajatellut minusta vähemmän, ollut ilkeä eikä kuitenkaan antanut minulle toivoa. Olemme olleet ystäviä yli kymmenen vuoden ajan. Rakkaus tätä ihmistä kohtaan on muuttanut muotoaan, se ei ole kuitenkaan kadonnut.

Jos rakastun, pitää satuttaa todella paljon että se rakkaus joka syttyy katoaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

tuuli.hattu801

29.9.2015 16:30

Kyllä onnistuu, jos toinen ei ole liian päällekäyvä. Nuorena ajatus ainoasta oikeasta voi tuntua mahdolliselta, tuskin sen jälkeen...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi