Lapsia halutaan yhä vähemmän

  • Mirja Wuokko

Suomalaisten syntyvyys on jyrkässä laskussa. Köyhillä ei ole varaa tehdä lapsia. Korkeasti koulutetut pelkäävät syrjäytyvänsä urakehityksestä. Nuorten aikuisten mielestä lapset haittaavat elämäntapaa. Joka seitsemäs nuori aikuinen ei halua lapsia lainkaan.

Mitä ihmettä on tapahtunut?

Väestöliiton uuden Perhebarometrin mukaan lasten hankkiminen houkuttelee aiempaa vähemmän. Lasten hankintaa lykätään yhä myöhemmälle iälle, sillä sopivaa kumppania ei tahdo löytyä. Enemmistön mielestä valtion maksamat tuet lapsiperheille eivät ole hääppöiset.

”Miksi syntyvyys laskee? Suomalaisten lastensaantiin liittyviä toiveita ja odotuksia” -tutkimukseen vastasi 3 180 suomalaista. Tuloksia verrattiin kolmeen aiempaan barometriin vuosilta 1997, 2002 ja 2008.

”Seitsemän vuoden aikana suomalaisten lastenhankintaa koskeva ilmapiiri on muuttunut yllättävän paljon”, sanoo barometrin tehnyt tutkija Anneli Miettinen Väestöliitosta.

Suomalaisten syntyvyys laskee viidettä vuotta peräkkäin. Viisi vuotta sitten naiset synnyttivät keskimäärin 1.9 lasta, nyt vain 1.65. Jotta väkiluku pysyisi ennallaan, tulisi syntyvyyden olla hieman yli kaksi per nainen.

Suomalaisten ihannelapsimäärä on myös pienentynyt. Aiemmin lapsia toivottiin keskimäärin 2-3, nyt yhä useampi ajattelee yhden lapsen riittävän. Edellisessä barometrissä vielä lähes 40 prosenttia halusi vähintään kolme lasta. Nyt suurperheestä haaveilee vajaa kolmannes vastaajista.

Miettisen mukaan ihanteiden ja toteutuneen lapsiluvun välisen kuilun kapeneminen on sinänsä hyvä asia, jos ihmiset saavat mitä toivovat. Toisaalta lapsista luopuminen on yleisintä heikoimmin toimeentulevilla ihmisillä. Onko oikein, ettei yhä useammalla ole enää varaa lapsiin? Moni ehkä hykertelee tyytyväisenä, kun hyvien veronmaksajien ei tarvitse rahoittaa vähävaraisten lisääntymistä.

Työttömillä ja pätkätyöläisillä lastentekoa vähentää taloudellinen epävarmuus, hyväosaiset taas pelkäävät uransa puolesta. Ylennykset ja palkankorotukset jäävät saamatta, jos perhe vie liikaa aikaa työltä.

Epävarma työllisyystilanne ja rakoileva talous haittaavat myös parinmuodostusta.

Suomessa ei ole näköpiirissä talouden huimaa nousua. Hallitus leikkaa laspiperheiltä tukia toisensa jälkeen. Julkisuudessa tuodaan yhä useammin esille perheen perustamisen huonoja puolia.

Lapsen tekoa lykätään yhä myöhemmäksi, mikä lisää paitsi biologista, myös sosiaalista lapsettomuutta. Kuka haluaa olla yksinäinen kotiäiti tai -isä, jos frendit jatkavat biletystä ja kyselevät seuraa Vietnamin vaellukselle?

Miten lapset saadaan takaisin muotiin?

26 kommenttia

tuuli.hattu801

22.11.2015 12:48

Mielestäni lapset luovat juuri niille köyhille ja työttömille elämän tarkoituksen, jos työ ei sitä tuo. Itselläni ainakin lapset ovat olleet "se juttu" elämässä. Olin 26v., kun sain ensimmäisen lapseni ja toisen kolmekymppisenä, mutta olisin toivonut saavani lapsia jo aiemmin ja vielä kolmannen lapsen, ehkä neljännenkin. Elämäni olisi jäänyt kovin tyhjäksi ilman lapsia ja hoivaamisvietti toteuttamatta. Varaa kahteen lapseen on ollut riittävästi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mirja Wuokko

23.11.2015 13:49

Niin, voi olla, että ei niin paljon työtä tekevillä on enemmän aikaa olla lastensa kanssa. Jos työ ei ole elämän tärkein mielenkiinnon kohde, voi esimerkiksi perhe tuoda eniten sisältöä elämään.

Usein varsinkaan pieni lapsi ei tarvitse niin paljon kaikkea materiaa kuin moni luulee. Kouluikäisillä köyhillä lapsilla on kurjaa, jos jäävät kaveripiirin ulkopuolelle sen takia, että elämä on muodostunut niin kulutuskeskeiseksi.

tuuli.hattu801

23.11.2015 16:11

Haluaisin vielä sanoa,että työttömät eivät välttämättä koe itseään köyhäksi. Ainakaan perheelliset työttömät. Mielestäni perhe-etuudet ovat Suomessa vielä toistaiseksi hyvää luokkaa (ainakin, jos saa elatusapuja). Tietysti on varmasti eri asia elää esim. pääkaupunkiseudulla työttömyyskorvauksella, jossa asuminen on kallista kuin jossain maaseudulla pikku kunnassa tai kaupungissa, jossa asuminen on vielä toistaiseksi ainakin kohtuuhintaista. Jos työttömänä pystyy säästämään rahaa esim. pari sataa kuussa niin halutessaan ei mielestäni voi sanoa olevansa kovin köyhä.

licence27

23.11.2015 12:01

Mikä sitten toimisi- voimakkaasti tuettu kolmen lapsen politiikka? Itse uskon että syntyvyys korjaantuu ihan itsestään muutamin edellytyksin. 1 on pysyvät työpaikat 2 asumiskustannusten pysyminen kohtuullisina.

Mitä sitten seuraa pienistä ikäluokista- no väestöjakauma vääristyy, mutta jos 1,65 tulisi 6,15 tai enemmän niin siitäkin olisi taas haittaa 69 vuoden päästä.

3 onkin sitten parisuhteiden pysyvyys. Jos ihmiset pysyvät tarpeeksi kauan kumppaneidensa rinnalla niin silloin voi olla helpompi uskoa että on mahdollista kasvattaa lapsia aikuisiksi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mirja Wuokko

23.11.2015 13:52

Kohta 1 ei ehkä toteudu enää koskaan, kohta 2 ei toteudu tällä hetkellä ainakaan pk-seudulla ja kohta 3 näyttää menevän ihan toiseen suuntaan.

Mirja Wuokko

23.11.2015 13:56

Väkiluku on Suomessa kasvanut viime vuosina lähinnä maahanmuuton takia, toki myös eliniän pidentymisen vuoksi. Maahanmuutto on yksi tapa lisätä väkilukua. Kantasuomalaisten lisääntyminen on vähentynyt. Suomessa on toki edelleen ryhmiä, joilla on suuri syntyvyys. Jonkun mielestä Suomen väkiluvun pieneneminen voi olla hyvä asia.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Nadja R.

23.11.2015 20:35

"Jonkun mielestä Suomen väkiluvun pieneneminen voi olla hyvä asia".
Niin juurikin. Miksi ihmeessä pitäisi saada lapset takaisin muotiin?
Miksi väkiluvun pitäisi kasvaa? Suomessa väestönkasvun ongelmat eivät tietystikään niin suuresti näy, mutta maailman mittakaavassa ajateltuna missä tahansa vähemmän lapsia, sen parempi. Maan ekologinen kantokyky on ylitetty jo kauan sitten.
Maahanmuuttoa vaan lisää ja vähemmän syntyvyyttä, kiitos.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mirja Wuokko

24.11.2015 20:48

Entä jos lapsettomilla on hyvin epäekologinen elämäntapa, esimerkiksi lennellään sinne tänne harrastamaan kaikenlaista?

Tosivihreyttä

26.11.2015 04:28

"Maahanmuuttoa vaan lisää ja vähemmän syntyvyyttä, kiitos."
Vähemmän syntyvyyttä väestöräjähdysmaihin, kiitos. Ei maahanmuuttoa länsimaihin kehitysmaista, koska silloin tulijoiden ekojalanjälki kasvaa.

Kake K.

23.11.2015 23:02

Opiskelijoita kannattaisi kannustaa lapsentekoon. Nyt sitä lykätään valmistumisen jälkeiseen aikaan, vaikka opiskelu on usein helpompaa sovittaa lapsiperheen elämään kuin työnteko.

Yliopistossa opettaessani olen havainnut, että lapselliset opiskelijat valmistuvat samassa ajassa kuin lapsettomatkin. Heillä opiskelu on tehokasta suunniteltua toimintaa, lapsettomat angsteilevat ties kuinka monennen sivuaineen yksityiskohtia viilatessaan.

(Tässä olisi hiukan tarkistamista tukijärjestelmissäkin, opintotuki+lapsilisä on kovin niukka etenkin yksinhuoltajille, helpolla joutuu sossun asiakkaaksi. Tämä vinkkinä poliitikoille.)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mirja Wuokko

24.11.2015 20:44

Voisi olla hyvä idea. Ihmiset tuntuvat angstaavan muutenkin loputtoman pitkään nykyään. Aiemmin nuoruus loppui reilu parikymppisenä.

Myös biologian näkökulmasta lapset kannattaisi ilman muuta tehdä nykyistä nuorempana. Naisten hedelmällisyys laskee km. 25-vuotiaana, jyrkemmin noin 30-vuotiaana. Miehistä noin joka kuudes on käytännössä hedelmätön sperman heikkouden vuoksi. Mitä vanhemmiksi odotetaan, sitä vaikeampaa on saada lapsia.

shiwan8

24.11.2015 05:26

Korjaus: Ei kyse ole siitä, ettei sopivaa kumppania löydy. Kyse on siitä, että ihmisten odotukset ovat epärealistisia. Valinnanvaraa on yksinkertaisesti liikaa ja minä-kuva monesti positiivisesti vääristynyt. Tämän seurauksena sitten ihmiset kuvittelevat ansaitsevansa unelmakumppanin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mirja Wuokko

24.11.2015 20:50

Suomessa on myös paljon ihmisiä, jotka eivät halua lapsia alle 40-vuotiaana.

shiwan8

25.11.2015 04:08

Niin no, typeryksiä löytyy toki tuossakin muodossa. Sitä voi sitten jokainen omalla kohdalla miettiä millainen idiootti pitää olla, että erityisesti pyrkii saamaan komplikaatioita raskauden aikana tai vammaisen lapsen vain jotta voisi ryypätä ja paneskella ympäriinsä vähän kauemmin.

Sitähän tuo on, ei muuta. Toki sille annetaan vaikka mitä selityksiä, kuten uran katkeaminen jne. Jännästi kuitenkin menestyvät ihmiset ovat menestyviä myös lapsen saannin jälkeen joten nopeana johtopäätöksenä voisi kuvitella, että asiansa hoitavan urakehitys ei juuri lapsesta hidastu.

#paskaiskä

24.11.2015 20:40

Jenkkitutkimuksen mukaan naiset haluavat enemmän lapsia kuin miehet ja kärsivät myös enemmän vastentahtoisesta lapsettomuudesta.

Silti syntyvyyskeskustelussa harvoin keskustellaan syistä, jotka saavat miehet epäröimään lapsen hankkimista.

Itse veikkaan, että syntyvyys ei näyttäisi näin synkältä, jos lapsen hankkiminen ei olisi niin valtava emotionaalinen ja taloudellinen riski miehelle. Nainen saa erossa käytännössä aina halutessaan lapsen, voi muuttaa lapsen kanssa satojen kilometrien päähän ex-miehestään, voi halutessaan vieraannuttaa lapsen isästään, jokloin isän rooliksi jää kärsiä raskas taloudellinen taakka lapsesta, jota tuskin näkee koskaan ja jota silti ikävöi jatkuvasti, ainakin aluksi... Kunnes - niin lohduttomalta kun se tuntuukin - elämän tärkein tunneside katkeaa ja repäisee sieluun arven, joka paranee tuskin koskaan.

Syntyvä ikäluokka on vuosittain noin 60 000 lasta. Vuosittain noin 30 000 lasta kokee vanhempiensa eron. Miehen täytyy näillä luvuilla olla täysin kahjo jos edes harkitsee lisääntymistä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shiwan8

16.12.2015 17:25

Kahjo, hyväksyä 50% virhemarginaali tai kuulua naisen kanssa siihen osaan väestöstä joilla on aatteellinen este eroamiselle.

#paskaiskä

24.11.2015 20:45

Väestönkasvusta vielä: Afrikkaa ja osittain latinalaista Amerikkaa lukuunottamatta väestöpyramidi on jokaisella mantereella siinä asennossa, että 40 vuoden kuluttua olemme aika lirissä. Vanhusten määrä tulee olemaan niin valtava, että hoivaurakka on länsimaiden nuoremmille sukupolville lähes mahdoton urakka, puhumattakaan Kiinasta ja muista kehittyvistä maista.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Karel Capek

30.11.2015 08:21

"Vanhusten määrä tulee olemaan niin valtava, että hoivaurakka on länsimaiden nuoremmille sukupolville lähes mahdoton urakka"
Työttömyys, varsinkin nuorisotyöttömyys, on suurta kautta länsimaiden. Kyllä työvoimaa siis löytyy. Kehittyvä robotiikka tulee hoitamaan suuren osan hoivapalveluiden työtehtävistä. Jo nyt on olemassa esim. itsenäisesti toimivia ruohonleikkureita ja imureita. Suurten ikäluokkien poistuttua muonavahvuudesta väestöpyramidi alkaa näyttää muodoltaan toisenlaiselta.

lapseton lapsellinen

25.11.2015 15:25

55-vuotiaita lapsettomia oli Suomessa muistaakseni miehissä 22 prosenttia ja naisissa 16 prosenttia (keskimäärin 19 prosenttia) muutama vuosi sitten. Mielestäni jokainen lapsi ansaitsee syntyä aidosti toivottuna, tavan takia ei lapsia pitäisikään hankkia. Tässä mielessä on tosi hyväkin, jos yleinen kulttuuri on muuttunut harkitsevampaan suuntaan. Lapsessa on kyse ihmiselämästä, hyvin suurista asioista siis.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shiwan8

29.11.2015 22:39

Se on sitten syytä miettiä tekeekö niitä lapsia liian myöhään koska ei aiemmin lähtenyt perinnerekan kyytiin vai koska yksinkertaisesti ei halunnut katkaista irtosuhde- ja ryyppyputkeaan muutamaksi vuodeksi. Nämä kun ovat eri asia ja kyse on yleensä jäkimmäisestä.

Micki

1.12.2015 05:56

Shiwan8, yksi asia on myös se että tahtooko sitä suovan lapsia kasvatettavaksi ihmisille, jolla on kaltaisesi, kovin yksioikoinen käsitys siitä mitä elämällänsä "pitäisi tehdä" - jos joku ei koe onnellisuutensa avainta löytyvän perheen perustamisesta niin silloinhan se on hyvä asia tunnistaa se, eikä pakottaa itsensä ns. peinteiseen muottiin jossa "aikuisuus" tarkottaa sitä lähiöelämää 2,5 lapsen, koiran ja kissan kanssa, jos se ei tunnu luonnolliselta. Jos jollekulle tämä myös tarkoittaa irtiottoja viinan ja seksin merkeissä, niin en tajua kuka sinä olet sitä tuomitsemaan vain koska itse et koe sitä omaksi asiaksesi. Moinen tasapäistäminen on aika vahingollinen asenne/näkemys opettaa seuraaville sukupolville; niin kauan kun sitä ei tuhoa muiden elämää siinä sivussa, eri yksilöiden elämäntapojen ei pitäisi olla minun, sinun eikä kenenkään muun kuin asianomaisen asia.

shiwan8

16.12.2015 16:27

Das, ei kyse ole siitä, että tuomitsisin lapsellisen ja itsekkään elämäntyylin. Eletään maailmassa jossa monesti sellaisen suunan elämälle voi valita ja se on ihan ok. Se kuitenkin on lapsellista ja itsekästä. Se, hankitaanko lapsia ollenkaan vai ei ei liity asiaan mitenkään.
Ihminen voi toki olla lapsellinen ja itsekäs silloinkin kun hankkii niitä lapsia ja luonnollisestikaan silloin niitä ei pitäisi hankkia. On parempi, että moraalisesti ehjät sekä henkisesti riittävän vahvat ja varttuneet ihmiset ottavat lisääntymisen hoitaakseen. Meillä on aivan tarpeeksi punavihreitä, äärioikeistoa ja muita ääliöitä maailmassa joita ei kasvatuksessaan onnistuneiden vanhempien lapsista tule. Ehkä muutamassa sukupolvessa saadaan aikaan jonkin sortin kapitalistisen yhteiskunnan ja yhteen hiileen puhaltamisen yhdistelmä, mutta se ei onnistu jos nämä isänmaantoivot ja pitkän tähtäimen toimintaan kykenemättömät saavat iskostettua arvonsa jälkipolville.

Kuitenkin kiitos kun validoit pointtini sillä, että päätit käydä henkilöön. Et saanut sillä mitään muuta aikaiseksi kuin sen, että osoitit kaikille miten et hyväksy asioista niiden oikeilla nimillä puhumista.

Micki

20.12.2015 02:52

Se on jännä kuinka ihmiset ensin ilmaisevat selvän mielipiteen siitä miten jonkin asian muka pitäisi olla, ja sitten ottavat "ad hominem"-kilven käyttöön suojatakseen vääristyneeseen käsitteeseensä kohdistetun arvostelun väittämällä tätä "henkilökohtaiseksi hyökkäykseksi".

Kuvailin näkemystäsi yksioikoiseksi, ja näin jälkikäteen myöskin aika vammaiseksi - en missään vaiheessa sinua (sillä fiksutkin ihmiset voivat puhua läpiä päähänsä ja päinvastoin). Tosin, jos kerran osui ja upposi, niin se jo puhuukin sitten omaa, selkeätä kieltänsä. Auts.

Micki

22.12.2015 02:50

Niin että se siitä toitottamastasi "oikeilla nimillä puhumisesta" - tottakai on helppo piiloutua tuommoisten hyperbolien taakse lässyttämällä siitä kuinka se on eufemismiä olla sumputtamatta kaikia elämäniloisia keski-ikäisiä "kännääjien ja huoraajien" värikkääseen sakkiin.

Mutta näinhän se on että tietyt näkemykset tuleekin myydä niille jotka ovat jo valmiiksi samaa mieltä jolloin ne lauotaan tyylillä joka on suorastaan sarjakuvamaista niille lukijoille joille mielipidettä ei ole tarkoitettukaan. Trump vetää tällä hetkellä tuota linjaa jenkkilän vaaleissa. Suomen politiikassa moinen farssi ei menisi läpi, jolloin sitä tullaan sitten nillittämään cityn sivuille kun sitä ei kehtaa kuitenkaan aivan persuksikaan ryhtyä.

Sinimeri

30.11.2015 16:52

Suomalaisten syntyvyyttä tulisi tukea. Lapsia saavat opiskelijat saavat todella huonoja tukia. Itse tulen antamaan lapselle mahdollisuuden 29-vuotiaana, jolloin valmistun.
Ongelma on köyhien maiden liikasyntyvyys joka ei vähene, vaikka siirtäisimme heitä länsimaihin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shiwan8

16.12.2015 16:40

Tämä oli hyvin sanottu.

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi