Paksun kanssa

  • Mirja Wuokko

Vielä parikymmentä vuotta sitten ihmiset vieroksuivat lihavaa kumppania. Nyt sellaisen ottaa ainakin joka toinen.

Hassua, että tanakoita syrjittiin, sillä heidän ajateltiin olevan luonteeltaan rauhallisia, ystävällisiä ja kärsivällisiä (”lihavat on lepposia”). Rento ja mukava kumppani olisi monen unelma.

Nyt lihavia nimitellään kaljamahoiksi ja jokinorsuiksi. Tutkimusten mukaan heillä ei olekaan pelkästään leppoisia luonteenpiirteitä, vaan lihavat naiset saattavat olla neuroottisia ja ylipainoiset miehet vihaisia.

Lihavuus on usein yhdistetty laiskuuteen ja saamattomuuteen, vaikka näiden asioiden yhteydestä ei ole mitään näyttöä. Yhdysvalloissa hoikat ansaitsevat paremmin kuin ylipainoiset ja etenkin naisia rangaistaan kiloista palkassa.

Ihmisten terveyskäyttäytymistä ja syömistä tutkittaessa on persoonallisuudenpiirteiden huomattu olevan tärkeässä asemassa. Psykologian tutkijoiden mukaan paino on ihmisen ajattelun, tunteiden ja käyttäytymisen ilmentymä.

Kumppanin luonteen voi ikään kuin määritellä painon perusteella.
http://www.city.fi/artikkeli/Lihava+luonne/4916/

Lihavat ovat keskimäärin paljon impulsiivisempia kuin normaalipainoiset. Pikaruokaketjut ja einesruokien valmistajat sekä namusia kassan lähelle sijoittelevat kaupat käyttävät tätä ominaisuutta härskisti hyväkseen.

Impulsiivisuus voi olla myös kiva luonteenpiirre. Herkästi intoutuva voi lähteä ex tempore vaikka leffaan tai Lintsille.

Paksun kumppanin valitseva joutuu ottamaan huomioon monia asioita. Mukavien luonteenpiirteiden lisäksi lihavan kumppanin mukana tulee muutamia ikäviä piirteitä ja runsaasti terveysriskejä.

Suuren yhdysvaltalaisselvityksen mukaan liikalihavuus ei vaikuta vain fyysiseen terveyteen, vaan sen vaikutukset psyykkiseen hyvinvointiin, identiteetinmuodostukseen ja ihmiskäsitykseen ovat kiistattomat. Lihavilla on useammin masennusta ja huono kehonkuva sekä enemmän psykiatrisia häiriöitä kuin normaalipainoisilla.

(Alipainoinen kumppani ei tosin ole sen terveempi. Myös liiallinen laihuus on yhteydessä neuroottisuuteen ja jopa todella vakaviin terveysongelmiin, kuten mm. ennenaikainen kuolema, sydänvaivat ja anorexia nervosa.)

Jos toivoo löytävänsä mahdollisimman hienotunteisen parin, ei kannata ottaa solakkaa kumppania. Hoikat ovat kaikista painoryhmistä kaikkein suorasukaisimpia. Ylipainoisilla taas on taipumusta muiden manipulointiin.

Journal of Personality and Social Psychology -lehden mukaan paino nousee eniten nuorilla aikuisilla. Terveen ja urheilullisen kumppanin löytäminen voi siis kohta olla todella vaikeaa.

Personality and Obesity Across the Adult Life Span. Journal of Personality and Social Psychology 2011 (Sep).

12 kommenttia

Anonyymi

22.7.2012 13:55

Oliko tällä kirjoituksella joku pointti? Olisin ehkä kaivannut jonkinlaista mielipidettä asiaan eikä vaan pelkkien kopioitujen faktojen heittelemistä ilmaan..varsinkin, kun tämä on blogi.

Eli oliko tarkoituksenasi kirjoittaa esimerkiksi siitä onko parinvalinnassa tyydyttävä siihen, että muutaman vuoden yhteiselon jälkeen kumppanista tai itsestä kehteytyy kaljamaha/jokinorsu. Onko nykykulttuurissa moraalisesti oikein vaatia kumppania pysymään samoissa mitoissa kymmenen vuoden päästä siitä, kun lyötiin hynttyyt yhteen ja perustettiin perhe?

Naisten vyötärönympärys on kasvanut noin 15 senttimetriä viimeisen 60 vuoden aikana, tämä osoittaa sen kuinka paljon ihmiset ovat suurentuneet. Vaikka syrjiminen painon mukaan on tietysti eettisesti väärin ei se tarkoita sitä että ilmiötä ja lihavuutta pitäisi ymmärtää. Ihan oikeasti terveyden kannalta ei ole ok olla 30 kiloa ylipainoinen, mutta eihän nyky-yhteiskunnassa voi sanoa sitä ääneen.

En sano, että suurentunut vyötänympärys on pelkästään naisten vaiva onhan tilastojen mukaan miesten lihavuus on vielä korkemmalla kuin naisilla.

Terveisin. Tarttis varmaan muutama kilo pudottaa itsekkin (N)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

22.7.2012 19:15

Paksuus on epäterveellistä ja epäesteettistä. Siksi kaikkien paksukaisten pitäisi aloittaa laihdutuskuuri HETI! Laihduttaminen on helppoa jos ei ole toivoton ahmatti. Ei tarvitse kuin laatia (kynä ja paperia) ruokavalio jossa näkyvät ravintoaineet ja niiden kalorit ja kulutus. Sitten vain napsitaan sokerit ja kermat ja rasvat minimiin ja noudatetaan sitä ruokavaliota. Tosipaksu voi aloittaa vaikka 1500kcal/pvä-tahdilla ja pudotella siitä vähitellen lähelle 1000kcal/pvä. Oma elimistö on laihduttajan paras kaveri koska elintoiminnot kuluttavat kaloreista 60-70%. Uimapukuvartaloa ei ehdi saada jos laihduttamisen aloittaa keväällä. Se täytyy aloittaa nyt!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

23.7.2012 10:46

"Suuren yhdysvaltalaisselvityksen mukaan liikalihavuus ei vaikuta vain fyysiseen terveyteen, vaan sen vaikutukset psyykkiseen hyvinvointiin, identiteetinmuodostukseen ja ihmiskäsitykseen ovat kiistattomat. Lihavilla on useammin masennusta ja huono kehonkuva sekä enemmän psykiatrisia häiriöitä kuin normaalipainoisilla."

"Toimittaja" voisi edes yrittää saattaa kirjoituksensa muotoon, josta voisi päätellä edes jotakin tällaisen "selvityksen" painoarvosta. Voi olla, että vaikutukset ovat "kiistattomat", mutta tästä tekstistä se ei vakuuttavasti selviä.

Todennäköisemmin tässä jälleen kerran korrelaatio ja kausaatio sotketaan ilman mitään häpyä. Pelkkä ylipainon ja masennuksen tai muiden psyykkisten ongelmien korrelaatio ei osoita yhden olevan seurausta toisesta, eikä varsinkaan seuraussuhteen suuntaa.

Ja etenkään ylipainoisten pienemmät tulot eivät mitenkään todista, että heitä "rangaistaan" liikakiloista. Pitäisin parempana hypoteesina, että ylipainoisuutta ja huonoa taloudellista menestystä aiheuttavat hyvin samanlaiset ominaisuudet kuten impulsiivisuus, epäjärjestelmällisyys, juurikin tuo saamattomuus jne.

Lisäksi ylipainoiset lienevät pääsääntöisesti huonokuntoisia, mikä taas aiheuttaa heissä väsymystä, sairastelua jne, eikä väsynyt ja sairas ihminen jaksa painaa samalla tavalla tuloksellista työtä. Keskimääräiset erot palkkauksessa voivat selittyä suurimmaksi osaksi elleivät pelkästään tällä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

23.7.2012 11:02

"Laihduttaminen on helppoa jos ei ole toivoton ahmatti."

On varmaan mukavaa, kun koko ihmiskunta on yksinkertaisesti jaettavissa kahteen ryhmään; niihin, joille laihduttaminen on helppoa ja "toivottomiin ahmatteihin".

Minustakin on kahdenlaisia ihmisiä; ne, jotka kykenevät edes alkeelliseen kriittiseen ajatteluun ja ne, joiden mielestä ihmiskunta on yksinkertaisesti jaettavissa kahteen ryhmään.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

23.7.2012 13:00

From "Anonyymi Eilen 19:15" to "Anonyymi Tänään 11:02".
Lukeudut ilmeisesti "toivottomiin ahmattehin". Muuten ei voi selittää kommenttisi syvää katkeruutta. Minä puolestani unohdin kommentistani erään olennaisen asian. Sen että laihdutuselinkeinojen tärkein tavoite näyttää olevan sotkea lihavien ihmisten ajatukset niin että laihduttaminen ei takuulla onnistu. Minä yritin tuoda esiin että laihduttaminen on yksinkertainen temppu ja onnistuu kaikilta paitsi toivottomilta ahmateilta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

23.7.2012 15:04

Eipä ole ihme, että nykyään joka toinen joutuu ottamaan jokinorsupuolison, koska kansasta niin suuri osa on näitä kyseisiä tapauksia. Normaalipainoisten valikoima on ikävästi pienentynyt. Enkä tunne yhtään oikeasti tehokasta ylipainoista, vaan jos joku niistä on joskus edes touhukas, niin se on enimmäkseen sellaista puuskuttavaa hetken tarmoa, joka lopahtaa äkkiä. Liikkumaan, läskit ja rotia ruokavalioon! Se onnistuu kyllä kaikilta!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

23.7.2012 17:50

Olen itse ikuinen jojottelija ja entinen sairaalloisen ylipainoinen. Paino on aikuisvuosina vaihdellut 109 kilosta 69 kiloon. Nyt pyörin taas 80 kilon hujakoissa: otan "laihduttamisen" projektina, ja kun pääsen ihannepainoon, vähennän pikkuhiljaa liikuntaa ja vedän enemmän hiilareita. Yllättäen sitten lihon, vellon itsesäälissä ja vedän pizzaa naamariin. Vaatekaapista löytyy vaatteita kokojen 38 ja 46 väliltä, kaikkia kokoja. Olen itseasiassa järjestänyt vaatekaappini kokojen mukaan värikoodaten; koot 38 ja 40 ovat vihreitä, 42 on oranssi ja 44-46 punainen. Punaisella alueella taas mennään, kohta täytyy taas aloittaa elämän kuntoremppa. Tietää 3-5 kertaa viikossa kuntosalia, hiilarit minimiin (vain hyviä hiilareita) ja ennenkaikkea roskaruokaa vaan kerran kuussa. Sitten taas pää punaisena pyörrytyskohtauksia vastaan taistellen salilla veren maku suussa riehumassa.

Ei ole tervettä tämäkään, mutta omat läskit ällöttävät.

T: Nainen 37

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

23.7.2012 18:56

Olen nainen ja ylipainoa on, en sitä kiellä. Olen ihan viimepäivinä kiinnittänyt oikein huomion siihen, että mite varsinkin naiset on lihonneet. Isossa kaupassa tuo tuli esille kun katselin ohikulkevia. Joka toinen nainen omaa semmoiset mahamakkarat että oikein hävettää. Sitten pukeudutaan liian pieniin kesävaatteisiin, että huh.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

23.7.2012 20:00

Blogissa on linkki tieteelliseen julkaisuun, ano 10.46. Kato sieltä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

25.7.2012 03:19

Paksu poika on hyvä poika. En halua laihaa ruipeloa, vaan lihaksikkaan tosimiehen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

25.7.2012 10:42

Eiköhän se paksuus ja lihaksikkuus ole kaksi täysin eri asiaa. Paksuilla pojilla kun tuppaa yleensä olemaan lähinnä läskiä, eikä lihaksista tietoakaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

27.7.2012 11:58

Kauniit tienaavat enemmän, vaikka muut kärsisivät. Tiede-lehden mukaan Hollannissa oli TV-visailu, jossa kilpailtiin joukkueittain. Joukkueet äänestivät kauniit kilpailijat jatkoon, vaikka nämä olisivat olleet tietämättömiä. "Pelkästään viimeisellä kierroksella kauneuden suosinta pienensi loppusummaa 440 eurolla." Samassa jutussa kerrotaan Texasin yliopiston taloustieteen professorin Daniel Hamermeshin tutkimuksista. Kauniit tienaavat 14-15 prosenttia enemmän kuin rumat.

Ei rumien tai lihavien sorsimiseen tarvitse olla mitään järkiperäistä syytä. Ihmiset kuvittelevat kauniiden ja hoikkien olevan älykkäämpiä ja mukavampia kuin muut, mutta näin ei välttämättä ole.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi