Seksikasvatuspeli paljasti asenteita

  • Jukka Nissinen

Väestöliiton nuorille suunnattu seksuaalikasvatuspeli paljasti jälleen ongelmia asenteessa seksiin. Eikö siellä joku Hesarin mielipidesivulla alkanut valittaa. Ja virsi oli samantyylinen kuin aina: ei seksi ole pelkkiä vekottimia, vaan tunteita, yksilöllisyyttä ja vapautta kasvaa omassa tahdissa. Arvasin, että peli on tehty sitä pelaavien ehdoilla, eli että materiaali on saatu nuorilta itseltään, joten Väestöliitto oli hoitanut homman hyvin ja perustellusti.

Kirjoittajan nimestä päätellen hänellä on venäläinen tausta ja venäläiset ovat ymmärtääkseni vielä häveliäämpiä kuin suomalaiset. Eikä siinä kaikki - Venäjällä homoja jahdataan kuin jäniksiä. Siellä ollaan menty seksuaaliasenteissa samaan suuntaan kuin Afrikassa, jossa homoja jo lahdataan. Malliesimerkki salailun ja väärien asenteiden vaikutuksesta. Kulttuuri, jota ei voida hyväksyä.

Anteeksi, mutta eikö Elena Rimkevitch olisi voinut kirjoittaa tämänkin mielipiteensä positiivisessa hengessä: "Peli oli erinomainen ja vastasi nuorten esittämiin kysymyksiin. Sen lisäksi seksuaalikasvatuksessa kannattaa tuoda esiin tunteet, yksilöllisyys ja vapaus kasvaa omassa tahdissa."

Mutta ei. Kirjoituksesta selvästi huokui negatiivinen asenne siihen, että ylipäätään sanottiin mitään seksistä - ja vielä nuorille. Kirjoittaja, joka kertoi järkyttyneensä, vaati saada itse vaikuttaa siihen, mitä lapsilleen opetetaan. Joo ei. Täyskokematon arkajalka nainen neuvomassa, että älä vaan sano mitään - seksi on syntiä, joten parempi pitää turpa kiinni. Kun tällaiset henkilöt 'opettavat lapsiaan', jäädään taas samalle salailun tasolle, missä on oltu vuosisatoja.

Tällaista asennoitumista vastaan yritän näillä blogeillani taistella.

Salailusta ja tarpeettomasta ujostelusta seuraa täysin tarpeettomia ongelmia, kuten lisää salailua ja ujostelua. Lapset ja nuoret opetetaan pelkäämään ja arastelemaan seksin harjoittamista. Myöskään tiettyihin kielteisiin ongelmiin ei päästä käsiksi: ei voida pohtia, miten toista ihmistä pitää kunnioittaa tai mitä sitten tehdään, kun seksi ei parisuhteessa suju. Tai kuinka seksi on erilaista eri ikäisenä, eri ihmisillä ja eri tilanteissa. Ja miljoona muuta ongelmaa.

Voin vain kuvitella, kuinka seksistä jo ilonsa kadottanut pitkän parisuhteen kuristama äiti alkaa kertomaan tyttärelleen omien sen hetkisten tunteidensa ohjaamia ajatuksia, että "seksi on ylimainostettua". Tauteja tulee ja voi tulla raskaaksi tahtomattaan. Älä vaan sorru ikinä mihinkään sellaiseen. Vaikka tytär voisi olla nimenomaan 'yksilöllinen' ja luonteeltaan, fysiikaltaan ja asenteeltaan täysin toisenlainen kuin äitinsä. Tällöin 'vanhempien ohjauksessa' juuri tuo yksilöllisyys kärsii.

Koska seksi on maailman arkaluontoisin aihe, aina löytyy joku joka valittaa. Joka ei ole seksuaalisesti kehittynyt, vaan joutunut salailun uhriksi. Hänen mielipiteensä ovat epäkypsiä ja tähtäävät siihen, että jatketaan edelleen salailua. "Koska minua pelottaa ja hävettää tämä aihe, ei muidenkaan pidä sitä julki tuoda."

Sanon nyt todella selkeästi: seksuaalikasvatuksen suurin ongelma on salailu, joka perustuu aiheen häpeämiseen. Häpeä johtuu siitä, että seksistä on tehty kielteinen ilmiö aikojen saatossa, eikä menneisyyden ikeestä pystytä irtautumaan. Ei uskalleta opettaa nuorena, eikä keskustella aiheesta myöhemminkään. Lähes kaikki aiheeseen liittyvät ongelmat olisivat kuitenkin selvitettävissä tai edes edistettävissä puhumalla.

Jos lapsille ja nuorille kerrottaisiin seksistä avoimesti, ei heitä mm. tarvitsisi erityisesti suojella erilaisilta vanhemmille ja kokeneemmille suunnatuilta viesteiltä. Nuoret tietäisivät, että kun ikä ja kokemus karttuu, seksuaalisuus muuttuu. Eikä sitä tarvitse pelätä tai hävetä, vaan suhtautua ilolla siihen, että tulevaisuudessa on uusia kokemuksia edessä.

Ihmiset ovat erilaisia.

8 kommenttia

Anonyymi

21.1.2013 13:36

Typerää sanahelinää koko "kolumni". Jos ei ole asiaa, voi olla hiljaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

21.1.2013 16:58

+1

;Mutta se nyt on jo käynytkin täysin selväksi että herra Nissinen toitottaa mahdollisimman kovaan ääneen sitä, miten seksistä ei puhuta avoimesti, seksuaalisuutta piilotellaan ja peitellään, Suomalaiset eivät osaa nauttia seksistä - ja kaikki muut ovat tässä asiassa väärässä paitsi herra itse.
Näkeehän tuon nyt jo sokeakin, kuka se mahtaa olla tosiasiassa se hahmo joka ei ole sinut seksuaalisuuden ja seksin kanssa - se on nimittäin se hahmo, joka kovaan ääneen jaksaa huutaa sitä miten kukaan ei tajua seksistä mitään..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

21.1.2013 18:27

=D ja jos joku ihmettelee miks tää lehti lopetettiin..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

21.1.2013 23:02

Ovat kyllä harvinaisen yksisilmäisiä ja kliseisille olettamuksille perustuvia nämä kirjoitukset. Tällasta kapakkahuutelua, jonka perimmäinen tarkoitus taitaa kuitenkin olla lähinnä julistaa kuinka kirjoittaja itse on niiiiin sinut seksuaalisuutensa kanssa, ja sitäpaitsi aikamoinen sonni. "tulkaa kaikki ja rakastelkaa kanssani, sillä MINÄ TIEDÄN". Jotenkin vähän surullista, etenkin varttuneelta mieheltä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

22.1.2013 07:31

Eiköhän jo sekin kerro tästä "kokeneesta, aikuisesta miehestä" melko paljon, että hän mainostaa jonkinlaisena seksuaalisena saavutuksenaan jopa sitä että hänen ensimmäinen muistikuvansa on se kun hän sai 3-vuotiaana naapurintytön riisumaan housunsa.. Ooooooh, valtava kunnioitus siitä hänelle, miten seksuaalinen olento hän onkaan ollut, paljon seksuaalisempi jo tuolloin kuin muut 3-vuotiaat lapset..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

22.1.2013 18:10

Taitaa edellisten Anonyymi -nimimerkkien taustalla olla yksi ja sama ihminen? Nissisen teksti on täyttä asiaa. Juuri nuo vanhanaikaiset asenteet, jotka ovat ajalta jolloin seksi oli syntiä, ovat ongelman ydin.

Halutessaan kolumnia voi kritisoida siitä, että se ei tarjonnut konkreettisia keinoja tilanteen muuttamiseen. Tosin hyviä keinoja onkin sitten hankala löytää. Ehkä terveystiedon lisääminen kaikilla kouluasteilla, sekä ETENKIN nuorten ja fiksujen opettajien sijoittaminen tuntien vetäjiksi, olisi omiaan levittämään myönteistä ja vapaata, mutta myös vastuullista kuvaa seksuaalisuudesta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Franny_Berry

22.1.2013 19:41

Joskus olis hyvä, et sä heittäisit linkit näihin juttuihin. Yleensä on tapana liittää linkki oheen, jos viittaa varsinkin johonkin julkaistuun.

No löysin jutun, johon viittasit. Yllätyksekseni, olen ihan samaa mieltä siitä, että vaikutti kovin väsähtäneeltä. Sellaista Täti Moonika -osastoa. Löyty sieltä vastinekin, http://www.hs.fi/paivanlehti/mielipide/Millaisen+kuvan+seksist%C3%A4+annamme+lapsille/a1358659593878 joka on ehkä vähän enemmän sun makuun - ei tosin liiottele näitä juttuja, kuten sinä. Tulee väkisin mieleen, että elät jollain pimeällä keskiajalla, jossa ihmiset häpeilee koko ajan. En mä oo vaan vieläkään huomannu mitään erikoista häpeilyä, päinvastoin. Mutta meillä onkin ikäeroa... ;)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

24.1.2013 14:34

Telkkarista tulee tosi hyvä brittiläinen seksuaali kasvatus ohjelma.
Näyttäkää sitä koulujen englannin tunneilla niin oppii kaksi asiaa yhdellä iskulla.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi