Sinkkunaiset kaipaavat salaa miestä

  • Mirja Wuokko
Monet naiset kaipaavat fyysistä läheisyyttä
Monet naiset kaipaavat fyysistä läheisyyttä

Sinkuilla on kalliit asumiskustannukset, välillä yksinäinen olo ja kaupan leipäpussit ovat heille liian isoja. Tämän jo tiedämme, mutta miltä yksin asuminen oikeasti tuntuu?

Yksin asuvista on tehty tilastollisia tutkimuksia, mutta harvoin heidän elämäänsä on selvitelty tarkemmin. Väestöliitto teki keväällä 2017 laadullisen nettikyselyn, joka on osa hallituksen Yksin osana elinkaarta -hanketta.

Väestöliiton kyselyyn vastanneista suurin osa oli naisia. Heistä 90 prosenttia oli joskus asunut jonkun kanssa, ja 70 prosenttia oli jakanut kodin kumppanin kanssa, josta erosi. Osa naisista oli eronnut monta kertaa.

Erojen syinä oli mm. erilaiset tavoitteet elämässä ja kumppanin ei-toivotut piirteet, kuten alkoholismi.

Joka kymmenes vastaaja eli erillissuhteessa, eli seurustelukumppani asui toisessa osoitteessa. Osa vastaajista ei ollut koskaan asunut toisen ihmisen kanssa aikuisena.

Puolet sinkuista oli sitä mieltä, että parasta yksin asumisessa on vapaus ja mahdollisuus päättää omista asioista ja aikatauluista kenenkään kanssa neuvottelematta.

Joka kolmas yksin asuva piti nykyistä elämäntapaansa parhaana vaihtoehtona.

Parasta kodissa oli oma rauha ja siisteys, ja se ettei kukaan ollut vaatimassa siivousta, miellyttämistä tai viihdytystä. Hienoa oli myös, ettei tarvitse laittautua ketään toista varten.

Yksin asumisen suurin ongelma oli yksinäisyys ja henkisen tuen tarve. Joka viides ei koe saavansa tukea keneltäkään.

Joka toinen sai tukea ystäviltä tai kavereilta ja jotkut myös lapsuudenperheeltään. Kuitenkin 80 prosenttia kertoi, ettei saanut tukea vanhemmiltaan.

Yksin asuvat varovat vaivaamasta muita ihmisiä. He kokevat, ettei heitä arvosteta yhtä paljon kuin perheellisiä. Yksin asuvien mielestä heitä ei kutsuta juhliin tai muutenkaan ihmisten pariin kovin mielellään.

Sinkkunaiset kokivat myös riittämättömyyttä. He eivät tunne kelpaavansa naisina, he epäilevät että heidän ulkonäössään on jotain vikaa.

Monet naiset kertoivat kaipaavansa miehistä tukea ja apua. Tätä ei kuitenkaan yleensä uskalleta kertoa ääneen.

Noin 70 prosenttia yksin asuvista kaipasi lisää fyysistä ja seksuaalista läheisyyttä. Joka seitsemäs eli kovassa puutteessa.

Mielikuva itseriittoisista sinkkunaisista ei ole ainoa oikea. Todella moni yksin asuva kaipaa salaa rakkautta, läheisyyttä, kumppanuutta ja seksiä.

7 kommenttia

Tuuli.hattu801

29.4.2018 14:26

Samaa kaipaa moni yh-äitikin! Vaikka lapset elämän keskipisteitä olisivatkin, kumppania ja parisuhdetta ei korvaa edes miespuolisten ystävien halaaminen. Lohduttaa vain vähän...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mirja Wuokko

30.4.2018 17:12

Uskon! Tässä tutkimuksessa oli mukana vain yksinasuvia.

40plus

30.4.2018 10:39

Rakkauden, läheisyyden, kumppanuuden ja seksin kaipuuseen käytän fwb-tyyppisiä järjestelyjä. Muuten olen täysin tyytyväinen siihen, että asun yksin. Rakastan tulla hiljaiseen kotiin raskaan työpäivän jälkeen, kokata jotain kevyttä ja hyvää ja vaan rapsutella koiraa sohvalla, ellei panokset riitä muuhun.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

näinon

2.5.2018 00:21

Kuka tahansa mies antaa kelle tahansa. Jos elää puutteessa niin on saletisti itse pihtari.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shiwan8

2.5.2018 08:51

"Yksin asumisen suurin ongelma oli yksinäisyys ja henkisen tuen tarve. Joka viides ei koe saavansa tukea keneltäkään."

Tähän liittyy 2 kysymystä: Miksi tämä tarve ylipäätään on olemassa ihmisillä, jotka eivät sitten kuitenkaan käytännössä ole valmiita tukemaan sitä toista osapuolta tarvittaessa? Jos nyt oletetaan, että vastaajat ovat ns. mormaaleja ihmisiä, niin miksi he tarvitsevat tukea mihinkään? Elämä on nykyään niin helppoa, että muuten kuin byrokratiaan liittyvän neuvonnan osalta ei länsimaissa pitäisi olla tuen tarvetta oikein kellään normaalilla tai sitä kykenevämmällä ihmisellä.

"Sinkkunaiset kokivat myös riittämättömyyttä. He eivät tunne kelpaavansa naisina, he epäilevät että heidän ulkonäössään on jotain vikaa."

Kyselyssä ei varmaankaan selvitetty sitä miten nämä naiset suhtautuvat heitä lähestyviin miehiin, joita siis on, 100% varmasti, ihan jokaisella heistä. Käytännössä sellaista naista ei ole joka ei jollekin miehelle kelpaisi. Ihan älyllisen rehellisyyden nimissä (jos ei muuta perustetta keksi) on tämän seurauksena pakko lähteä siitä, ettei näille naisille kelpaa heidän "luokkansa" miespuolinen edustaja. Ovat siis sinkkuja ihan itseaiheutetusti. Josta nyt valittavat. Vähän sama kuin valittaisi lihavuudestaan samalla kun mussuttaa pullaa suoraan pitkona.

Ehkä kulttuurillinen muutos olisi tarpeen. Saataisiin vähemmän tällaisia tuloksia kun ihmiset opetettaisiin ottamaan vastuuta itsestään jo nuorina niin ei sitten vanhempana tarvitse valittaa siitä, että itse sössitty elämä ei olekaan kivaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

SohaisuAmpiaspesaan

17.5.2018 11:35

Happamia, sanoi kettu pihlajanmarjoista ;-)

shiwan8

27.5.2018 12:57

Ihan normaalia epämukavien mutta tarpeellisten kysymysten esittämistä.

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi