Brewniverse

Katsomme maailmaa oluen pienvalmistajan näkökulmasta. Aloitimme kotitekemisellä ja päädyimme järjestämään olueen liittyviä koulutuksia. Seuraava askel ennemmin kuin arvaammekaan...

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on CRAK Brewery.

50 € Oluthaaste osa 2: Annanko rahan määräillä olutvalintojani?  4

Tiistai

Vaimo lukee maanantaita koskevan kosken kirjoituksen. Hän on huolissaan, että annan väärän kuvan olutharrastuksestani.

Pysähdyn miettimään: annanko rahan määritellä olutvalintojani? Ei – minä olen kuluttaja ja minä päätän! Vaikka tämän viikon budjetti onkin tiukka 50 €, niin vannon lähestyväni olutta raikkaan hedonistisista lähtökohdista.

Ei – minä olen kuluttaja ja minä päätän!
Aamupäivä menee etätöissä läppäriä hakatessa. Laskuja lähtee, laskuja maksetaan, tarjouksia sinkoilee moneen suuntaan ja kahvia kuluu. Mutta olutbudjetti kestää – senttiäkään ei kulu!

Lounas

Tiistain lounaalla syön hernekeittoa. En ole erityisesti punssin ystävä, joten sitä ei hernekeittooni lirahda. Joku vahva, täyteläinen ja makeahko olut sopisi hyvin hernekeiton kanssa, mutta iltapäivällä on edessä autoilua. Valintani on siis Koffin alkoholiton tumma lager Crisp. Sen makean maltainen maku toimii yllättävän hyvin hernekeiton ja ruisleivän kanssa!

Luokitellaanko alkoholitonta juomaa olueksi ollenkaan? Eli tarvitseeko sitä laskea 50 € budjettiin mukaan. Kyllähän purkissa lukee ’olut’, joten lisään listalle 1,45 €.

Alkoholitonta lounaalla
Alkoholitonta lounaalla

Ilta

Kotona näkyy koulujen syysloman vaikutus. Keittiön kaaoksen keskellä maistelen italialaisen CRAK Breweryn White Rabbit Double Blanchea. Kyseinen olut on melko helppo juotava ja kannustaa kepeään siivoustunnelmaan keittiössä.

Tämä blanche on lojunut kellarissa jo puolitoista vuotta ja mitä ilmeisimmin maun kärki on pyöristynyt. En siis anna itselleni ruokasuositusta vaan juon sellaisenaan. Hintaakaan en löydä, joten olkoon sama 4 €, mitä tuli käytettyä maanantaina.

Tervetuloa kotiin. Etsi kaaoksesta olut.
Tervetuloa kotiin. Etsi kaaoksesta olut.

Ruoaksi teemme fetapiirakkaa, jonka kanssa korkkaan itse tehdyn APAn. Maltaiden ja aromihumaloiden yhdistelmästä tulee mukava makeus. Humalan katkera puraisu leikittelee kivasti piirakan ja fetajuuston rasvaisuuden ja suolaisuuden kanssa.

Itse tekemällä oluen raaka-ainekulut ovat noin euron per litra.
Tämä APA on itse tekemäni, eikä täten maksa juuri mitään. Itse tekemällä oluen raaka-ainekulut ovat noin euron per litra. Puolen litran laatuoluesta merkkaan täten vain 0,50 €.

Tai mietitäänpä hetki! Jos Alkosta ostettu vastaava olut olisi ollut 5 €, niin minun pitäisi oikeastaan kirjata säästöksi 4,5 €! Pistän tämän muistiin, jos 50 € budjetti alkaa loppuviikosta käydä tiukaksi.

Vaikka en anna rahan määritellä olutvalintojani, niin itse tekemällä saa jokaisesta 5-kymppisestä enemmän irti. Miksei tällaisia säästövinkkejä jaeta enemmän? Sellaisia medioita minä lukisin.

Itse tehty APA
Itse tehty APA

Päivän saldo

Päivän olutsaldo on vaivaiset 5,95 €. Kahden päivän jälkeen olen käyttänyt 18,84 €. Enkä ole käyttänyt edes 4,50 € säästö-valttikorttia, jonka sain juomalla itse tekemäni oluen.

Päivän oluet

Crisp tumma lager on Koffin alkoholiton olut. Sopii tilanteeseen, jossa alkoholia ei voi nauttia. Maun takia valitsen mieluummin perinteisen oluen.

CRAK White Rabbit Double Blanche on vaalea vehnäolut, jossa on käytetty mm. korianteria ja Balin pippuria. Perinteisiä belgialaisia versioita hieman enemmän alkoholia. Tästä johtuen nimessä on ’double’.

Brewniversen APA. Oma olut paras olut. Tai ainakin tähän olen kovin tyytyväinen ja mielelläni jaan reseptin halukkaille. Laitan loppuviikosta Brewniversen facebook-sivuille, jos joku sattuu sinne eksymään.