Yksityislainojen korkokatto

  • Talousasiat

Koronavuosi koetteli Suomea monin tavoin ja vaikutukset näkyivät myös lainoissa. Yksityisten lainojen, pikavippien ja joustoluottojen korkokattoa madallettiin, jotta koronan aiheuttamat taloudelliset haitat eivät kasvaisi liian suuriksi. Monet tahot toivovat matalamman korkokaton jäämistä pysyväksi muutokseksi, mutta rajoituksissa on myös huonot puolensa - hallitus ei siis vielä ole tehnyt päätöksiä suuntaan tai toiseen, vaikka lakimuutoksen ehdotusta ollaankin Ylen uutisten mukaan parhaillaan valmistelemassa.

Korona-ajan korkokatto

Lainojen korkokatto oli korona-aikana enintään 10%. Katto koski lainojen nimelliskorkoa ja muut lainaan liittyvät kulut saivat olla enintään 150€ vuodessa, jolloin todellinen vuosikorko saattoi viimekin vuonna olla reilut 20%. Tämä oli kuitenkin huomattava muutos aikaisempaan; ennen koronaa ja nyt 1.10.2021 alkaen korkokatto on jälleen 20% sekä enintään 150€ lainakulut vuodessa.

Lainan ottaminen vaikeutui korkokaton myötä

Vaikka korkokaton tarkoitus olikin helpottaa kuluttajien lainaamista korona-aikana, oli sillä hienoinen negatiivinen vaikutuskin. Lainanantajien kannalta matalampi korkokatto nimittäin tarkoitti sitä, että lainan myöntäminen oli entistä riskialttiimpaa, sillä matala korko ja mahdolliset lainan takaisinmaksuun liittyvät ongelmat saattoivat tehdä lainan perimisestä hankalaa. Tämän takia lainaa oli vaikeampaa saada, vaikka moni korona-aikana sitä varmasti tarvitsikin.

Madaltuuko lainojen korkokatto pysyvästi?

Nähtäväksi jää, tuleeko 10% korkokatto voimaan pysyvästi. Kuluttajien kannalta matalampi korkokatto on tietysti hyvä asia, mutta mikäli näin tapahtuu, saattavat monet tutut lainayritykset lopettaa toimintansa ja näin valikoima pienenee.

Tämä blogikirjoitus ei ole kommentoitavissa.