Maassa maan tavalla tai maasta pois

  • Sori15
Hullu paljon työtä tekee, viisas pääsee vähemmällä.
Hullu paljon työtä tekee, viisas pääsee vähemmällä.

Lupasin viime keväänä kirjottaessani tähän blogiin viimeksi, että lähden pois ja hankin itselleni elämän. Arvelin, että vähittäismyyntitoiminnalleni tulee vastaan tuomiopäivä ja edessä on vaikeuksia. Olin oikeassa, tuli vedettyä oikein kunnon pannut. Nyt seison tukevasti tyhjän päällä ja odotan tilanteen kehittymistä.

Hengissä ollaan vielä, nyt odotellaan vapun tietämillä tuomiopäivää ja viimeistenkin työntekijöiden palkkalistoilta poistumista. Sitten voinkin ottaa retkituolin ja mennä kuuntelemaan vappumarssille ay-liikkeen palopuheita ja onnitella itseäni siitä, että olen vapauttanut 13 ihmistä työn ikeestä.

Koittakaa kestää sarkamiani, ihmisestä tulee tälläinen, kun suurin osa elämästä on yhtä selviämistaistelua.

Tässä yli vuoden kestäneessä syöksykierteen huipentumassa olen ollut kovin vihainen. Vihainen itselleni, työntekijöilleni, ay-liikkeelle ja hallitukselle. Oman osansa on saanut myös naapurin hippi ja koira, näitä tosin epäilen syyttömiksi tilanteeseeni. Ovat saaneet lähinnä olla sijaiskärsijöitä harmistukselleni, kun olen puinut vuoroin mennyttä ja tulevaa.

On tästä pahassa mielessä vellomisesta ollut jotain iloakin, olen onnistunut ehkäisemään monen yrittäjäelämästä unelmoivan nuoren yrittäjäksi ryhtymisen esittelemällä silmäpussejani ja kertomalla omasta olemattomasta yrittäjänvapaudestani. Minusta ansaitsisin tästä jonkinlaisen palkinnon vähintään mielenterveyssäätiöltä hermoromahdusten ja henkilökohtaisten konkurssien estäjänä.

Olen vuodessa matkustanut paljon ja etsinyt ratkaisua tämän hetkisiin ja tuleviin ongelmiin. Ilokseni voin sanoa ne löytäneeni. Samalla olen todennut, että ongelma ei ole minussa vaan se on systeemissä. Suomessa ei yksinkertaisesti kannata olla yrittäjä, ei etenkään työllistävä sellainen. Poikkeuksia toki on, mutta voittaahan lotossakin aina joku! Kannattaako lottoaminen siltikään tulonhankintamenetelmänä? Tuskin.


Ongelma 1: Maailma on muuttunut, ajatusmaailma ei.

Meidän systeemimme on rakennettu suuryritysten ja ay-liikkeen varaan, nyt ensiksi mainitulla ei ole enää osaa eikä arpaa Suomen työllistäjänä ja jälkimmäinen keskittyy keräämään omia osinkojaan työntekijöiden ja valtion kustannuksella.

Suomen Yrittäjien mukaan yrityksistä 98,9 prosenttia on alle 50 hengen yrityksiä ja 2001—2012 yli 250 hengen suuryritykset palkkasivat 7164 henkeä. Pk-yritykset loivat työpaikkoja yli 100 000 hengelle. Pienet yritykset ovat siis huomattavasti suurempi työllistäjä kuin suuryritykset.

Pienet yritykset myöskin nauttivat hyvin vähän yritystukia ja maksavat veronsa Suomeen. Pienyrityksistä tuskin kovinkaan moni edes osaisi hakea tukea toimintaansa. Suuryritykset nostavat suurimmat yritystuet ja samalla kiertävät veronsa taidokkaasti siirtämällä ne veroparatiiseihin. Suomalainen pienyrittäjä sen sijaan maksaa suurenkin yrityksen verot.

Jotta suuri yleisö ei ymmärtäisi suuryrityksen ja pienyrittäjän välistä eroa media kirjoittaa osingoista, huippupalkoista ja sotkien ammattijohtajan ja yrittäjän toisiinsa siten, että termit menevät varmasti sekaisin kaikilta. Koko sakki merkataan riistäjiksi ja pohatoiksi vaikka toinen maksaa ensin itselleen (sekä myös kavereilleen) ja vasta sitten muille. Pienyrittäjä puolestaan maksaa ensin muille ja sitten vasta itselleen, jos jotain jäi.

Ay-liikkeen rahanhankintamenetelmät ja valtion siivellä elely ei myöskään miellytä minua. Hyvällä asiallahan ne joskus olivat, nyt aika on mennyt niistäkin jo ohi. Tarvittaisiin moderniin yhteiskuntaan sopiva edunvalvontajärjestö, joka häiriköinnin sijasta rakentaisi rauhaa ja työpaikkoja. Jättäisi sen omaan pussiin pelaamisen pois kokonaan ja toimisi esimerkkinä muillekin.


Ongelma 2: Hallitus yrittää ajaa maan tietentahtoen kurjuuteen

Suuryritysten kilpailukykyä parantaakseen hallitus on nyt lanseerannut työajanlisäyksen ja muutaman muunkin loistavan idean. Lisääkin näitä ajatuksen kukkasia on varmasti luvassa. Kenen etuja tässä nyt on tarkoitus parantaa? En ymmärrä. En usko, että kenenkään tuottavuus tai työmotivaatio kasvaa siitä, että työpaikalla vietetään enemmän aikaa. Päinvastoin leikkaisin kaikilta työtunteja, haluaisin saman työn tehdyksi lyhyemmässä ajassa. Se olisi oikeaa tehokkuutta. Sellaista, mistä kaikille tulisi vielä hyvä mielikin. Sama palkka, lisää tulosta ja enemmän vapaa-aikaa.

Sitä paitsi todellinen ongelma taitaa olla se, että työvoimaa tarvitaan yrityksissä vain vähän tai vaihtelevasti. Tarvittaisiin joustavampia työntekijöitä, jotka voisivat tulla töihin silloin kuin tarvitaan menettämättä kuitenkaan toimeentulonsa edellytyksiä. Monella alalla tarvittaisiin sellaisia asiantuntijoita ja osa-aikahessuja, joita voisi kutsua palvelukseen silloin kuin työtä on. Jotain meni kuitenkin pahasti pieleen, kun hallitus puuttui tekemällä freelancereiden elämästä hankalampaa ja turvattomampaa. Sinne meni samaan viemäriin lapsi ja pesuvesi. Jos Suomi tarvitsisi oikeasti yrittäjiä, niin eikös sitten olisi viisasta helpottaa yrittäjyyttä sen vaikeuttamisen sijasta? Pelko on huono porkkana.

Koska maamme johtajisto ei usko omiin päätöksiinsä on se asettanut itsensä tavallisen kansan yläpuolelle ja palkkojen leikkaamisen sijasta antanut palkankorotuksia ansaitusti (vrt pääministerin erityisavustaja) ja myöntänyt itselleen palkallisen ensimmäisen sairaspäivän. Jätän nyt nostamatta esiin sopeutumiseläkkeen ja pitkät lomat, etten polta tätä kirjoittaessani käämejäni.

Ongelma 3: Liian kallis hyvinvointivaltio

Tiedätkö, mitä työntekijäni saa käteen kuussa? Alle 2000€. Tiedätkö, paljonko maksan hänestä? Yli 4400€ (sisältäen myös lomarahat). Tästä loput valuvat valtiolle verotuloina ja eläkevakuutusyhtiöhin. Työntekijä ei mielestään saa tarpeeksi liksaa (olen samaa mieltä) ja työnantajan mielestä työllistäminen on liian kallista (niinikään samaa mieltä).

Työntekijä on yrityksen kallein investointi. Työntekijä ei tuosta omasta kustanteestaan näe kuin sen oman osansa, paitsi jos on niin viitseliäs, että lukee palkkakuittinsa pirullisen tarkkaan ja suorittaa ynnälaskuja ajan kanssa.

Laskelmastani jätin pois vakuutusmaksujen nousun, työterveyden kulut ja kaiken muun sivurimpsun. Ymmärtänette pointtini jo näin yksinkertaisesta laskelmasta. Jotta yksi työntekijä saisi kaksi tuhatta euroa tassuun kuussa, pitää yritykseen tulla yli 50 000€ verotonta katetta vuodessa (ei myyntiä, eikä liikevaihtoa vaan katetta). Suosittelen leikkimään laskimella ja tekemään erilaisia speksejä siitä, uskaltaisitko itse palkata jonkun. Etenkin, kun irtisanomisesta seuraisi karenssi, etkä saisi palkata tilalle uutta työntekijää.

Jos innostut tekemään itse tutkimusta asiasta niin lisäksi voit arvata vastauksia seuraaviin kysymyksiin: Tiedätkö mitä maksan, jos työntekijäni tulee raskaaksi? Tiedätkö mitä maksan, jos hän tulee sairaaksi? Tiedätkö mitä maksan, jos hänen lapsensa sairastuu?

Sen lisäksi, että valtio saa työntekijöideni työpanoksesta verotuloja maksan myös muita veroja. Ehdoton suosikkini on ALV, jonka tulouttamien kuukausittain aiheuttaa minussa inhonväristyksiä. Lisäksi se aiheuttaa minussa kiukunvärityksiä, kun joku kehua retostelee ostaneensa Jenkeistä merkkituotteita halvemmalla tai tilanneensa Kiinasta halvalla. On helppo myydä halvalla, kun ei tarvitse ottaa huomioon 24% arvonlisäveroa.

Vaikka veron maksaa oppikirjojen mukaan asiakas ja se lasketaan oikean hinnan päälle, niin totuus on se, että se vääristää hintoja. Kuluttaja vertaa hintoja itse saamaansa hyötyyn eikä valtion saamaan hyötyyn. Jos tuotteen saa Kiinasta eurolla ja Suomesta verojen jälkeen kympillä, niin kuka haluaa maksaa yhdeksän euroa lisää vaan siksi, että saadaan kaikki verot ja tullit yhteiseen pottiin. Moista altruistista rahankäyttöä en ole kenenkään nähnyt tekevän ja siksi en myöskään siihen usko.

Jos jonkun ihmeen kautta pienyritys pystyisi hinnoittelemaan itsensä kannattavasti niin, että pystyisi tekemään yli 60 000€ voittoa (arvonlisäverot sitten vielä päälle!) ja sillä palkkaamaan tuon 2000€ kuussa tienaavan työntekijän ja vielä tekemään voittoa niin yritys pääsee vielä maksamaan 20% yhteisöveron. On siis helppo sulattaa monen sadan tuhannen liikevaihtokin veroihin ja palkkoihin niin, että liiketoiminnasta saa kannattamatonta. Uskomatonta, mutta totta.

En kuitenkaan jaksa uskoa, että meno Suomessa muuttuisi. Joudun siis muuttamaan ajatusmaailmaani siten, että en enää keskity ongelmiin vaan keskityn ratkaisuun. Sen sanominen kevyesti ja ohimennen on helppoa, mutta toteuttaminen onkin sitten haastavampaa, koska se vaatii kanttia. Astumista mukavuusalueen ulkopuolelle. Lähden pois.

Lähden pois ja aloitan uudestaan. Etsin maan tai maita, jossa vastuusta ja oma-aloitteisuudesta palkitaan. Olen tuottanut Suomelle plussaa verotuloina muutaman miljoonan. On aivan uskomatonta, että ainoa maallinen omaisuuteni on sellaista, jonka olen saanut lahjana tai perinyt. Mitään omalla työllä hankittua ei yli kymmenestä työvuodesta jää käteen. Siitä on pitänyt huolta Suomen kestämätön verotus.

Onneksi on vaihtoehtoja, tämän linkin esimerkissä käsitellään Viron verotusta. Kuriositeettina kerrottakoon, että Viro on yksi Euroopan tehoikkaimpia veronkerääjiä. Ei huono, nämä kaverit ovat miettineet tarkkaan miten valtio voittaa eniten.

Näin pitkän pätkän kirjoitettuani haluan toivottaa Suomen Hallitukselle HV:t eli tietystikin hyvät vaput! Tulee nyt vähän etukäteen, mutta niinhän tulevat myös ennakkoverotkin…

Tämän pitkän yksinpuhelun kirjoitti Kauppias Koskinen istuessaan Viru-keskuksen kahvilassa, ihastellessaan suomalaisten ostointoa paikallisessa ostoskeskuksessa. Tarttis vissiin ostaa se retkituoli vapuksi...

Kirjoitettaessa soi Final Countdown

61 kommenttia

Petteri5

10.3.2016 06:14

Hyvä teksti ja olen yrittäjänä samaa mieltä. Yhtään uutta työpaikkaa en ole vielä luonut, koska se asettaisi yritykseni vaaraan.

BTW, yhteisövero on 20%.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Sori15

10.3.2016 20:58

Kiitos korjauksesta. Tsemppiä ja voitokkaita vuosia!

Juuulius

10.3.2016 08:16

Joskus on tullut ihmeteltyä vasemmistolaisen maailmankuvan omaavien tyyppien uhriutumiskykyä. Mutta osataan sitä näköjään toisella puolellakin.

Ai että systeemin vika, kun tämä pulju meni konkurssiin?

Mainitut ongelmat ovat epäilemättä totta, ei siinä. Toisaalta Suomessakin on yrityksiä jotka pystyvät toimimaan. Ennen kuin syyttää systeemiä ja itsekkäitä työntekijöitä kaikesta, olisi varmaan hyvä varmistua ettei esimerkiksi oma liikeidea ja bisneksen lähtökohdat olleet vain huonoja ja elinkelvottomia. Check yourself, before you wreck yourself.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Sori vaan

10.3.2016 17:38

Miten ihmeessä sieltä nyt löytyi taas työntekijän syyllistäminen? Kannattaa harjoitella ymmärrystä ennen kommentointia. Sormi taisi osoittaa ihan muualle tuossa jutussa. Ja kyllä! Systeemissä on oikeasti pahasti vikaa. Pitäiskö kaikki kivijalkafirmat pistää pakettiin, sillä liikeidea ei ole tarpeeksi innovatiivinen. Taitaa monelta unohtua, että niitä perinteisiä palveluitakin tarvitaan.

Ärsyttää tuo ainainen virsi "kyllä täällä toiset yritykset pärjäävät, yrittäjän vika jos homma pissii". Meillä on tässä maassa aika monta eri alaa (jollet ole huomannut). Kaikki yritykset eivät voi olla kasvuyrityksiä. Paljonko olisit valmis maksamaan esim. parturin/kampaajan palveluista lisää? Entä siitä hampurilaisateriasta? Pienellä yrityksellä ei ole mahdollisuutta aina lisätä volyymia niin paljon, että sitä kautta tulisi enemmän tulosta. Voiton tavoittelu pitäisi siis siirtää hintoihin, jotta voidaan kattaa valtion saatavat. Tuo voiton tavoittelukin kuulostaa aika hauskalta pienyrittäjän korvissa

Sori15

10.3.2016 20:57

Osittain samaa mieltä. Kiitos, että olit rohkeasti omaa mieltäsi.

Ei ole systeemin vika, että tämä kiska menee nurin. Se on minun vikani. Minun olisi pitänyt lopettaa jo ajat sitten. On totta, että busineksen lähtökohta ei ole ollut kunnossa. Liiketoiminta, jossa myytävänä on palvelun ja tuotteen yhdistelmä olisi vaatinut huomattavasti isommat katteet. Tosin, jos ne olisivat olleet mahdollisia tässä kilpailutilanteessa. Mutta eivät olleet, päinvastoin.

Mutta jos tämä systeemi olisi rakennettu toisin, vaikkapa Brittien tai Viron mallin mukaan, minunkin olisi kannattanut yrittää. Lohduttaudu kuitenkin sillä, että tässä sopassa ei kukaan muu menetä yhtä paljon kuin minä sillä kannan vastuun tästä ihan itse. (Tosin harmittaa hemmetisti niiden tyyppien puolesta, jotka oli mulla töissä. Ei niistä moni ole uutta duunia löytänyt).

Tosin näitä liiketoimintakelvottomia ja kiikunkaakun hengissä pysyviä yrityksiä on hirveästi. Kovasti saavat painaa duunia kampaajat, suutarit, ompelijat ja muut omaa työtään myyvät kivijalkayrittäjät. Pienellä palkalla pitkää päivää. Lisäksi vaikkapa oma sairastuminen voi syöstä talouden ihan solmuun ja

https://lupaviidakko.fi/kampaamoalan-karu-arki/

Ent.Yrittäjä

11.3.2016 09:03

Just, just... Siinä taas yrittää yks kapea katseinen lyödä kapuloita rattaisiin ja syyllistää sitä "bisnestä" ja sitä tekijää...
Saman kohtalon kirjoittajan kanssa kokeneena voin samaistua häneen...
Tiedän nuo luvut !! Olisi järkevää laittaa työntekijälle sellainen tilinauha käteen jossa näkyy kaikki hänen kulunsa ja mieluusti viereen tuottavuus prosentti mitä on tehnyt ja mitä työnantaja on hänestä saannut laskutettua... Voisi alasta riipuen olla luvut aika karuja.... Laskeminen tuottais kyllä kustannuksia mutta olisipa yt. helpot , prosenttien mukaan väki ulos

Terhakka

13.3.2016 13:54

Meillä on juuri nyt firmassa kiireisin aika vuodesta ja työntekijät kärsii ylipitkistä ja ylistressaannuttavista työtehtävitä. Kaikkien (paitsi yrittäjän itsensä) mielestä pitäisi palkata vähintään yksi kokenut työntekijä lisää. Mutta, kappas, siinä todellakin ajetaan käärmettä piippuun ja samalla yrittäjä "säästää" tuon 50 000€. Kunnes jokainen työntekijä kypsyy ja alkaa ajattelemaan omilla aivoillaan ja irtisanoutuu, ennen terveyden menetystä. Sitten onkin hyvin menestynyt pitkään toiminut ja hyvä maineinen tarina päätöksessään. Olen duunari, ent. yrittäjä. Ja osaan nähdä kulissin taakse ja ymmärrän miehistön vajauksen, koska "systeemi" ja verotus kusee omille nilkoilleen. Mielestäni Suomi ei kannata pienyrittäjää eikä kannusta palkkaamaan työntekijöitä. Ugh!

woodface

10.3.2016 09:44

Ei ihme, että menee huonosti, jos työntekijä saa alle 2000e ja maksat tästä 4400e.
Käsittämätöntä mihin törsäät tuon 2200e

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Petri Rastas

10.3.2016 17:18

Se erotus törsätään seuraaviin veroihin ja veroluontoisiin maksuihin:

Työnantajan maksut
* Eläkemaksut (TyEL)
* Sosiaaliturva
* Pakolliset vakuutukset
* Työttömyys
* Lomaraha
* Muut sosiaalikulut

Muihin sosiaalikuluihin sisältyy mm. seuraavat kuluerät:

Työterveyshuolto
Sairausajan palkka
Äitiys-, isyys- ja vanhempainvapaan palkka
Luottamusmieskoulutus
Työsuojelukoulutus
Yhteistoimintakoulutus ja rationalisointikoulutus
Koulutus
Työvaatteet
Työturvallisuus
Lääkärintarkastukset
Työtapaturmista aiheutuvat kustannukset

* Vapaaehtoiset sivukulut

Vapaaehtoisiin sivukuluihin sisältyy mm. seuraavat kuluerät:
Koulutus
Työvaatteet
Työpaikkaruokailu
Henkilökunnan virkistystoiminta
Luontoisedut
Vapaa-ajan vakuutus
Laajennettu työterveyshuolto

Kristalli70

10.3.2016 10:02

Kiitos. Kiitos tekstistäsi. Kiitos kun jaksoit yrittää. Kiitos kun näytät esimerkkiä Viroon ja muihin maihin siirtymisen mahdollisuudesta. Meillä on ahneet itsekeskeiset ammattipoliitikot. Joiden kiinnostus on käyttää Suomea ponnahduslautana, kultaiselle oksalle Brysseliin. Mennään me yrittäjät ensin, katsotaan sitten kuinka hessut kelpaa euroopalle, savuavista raunioistaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Sanskunen

10.3.2016 10:02

Aivan fantastisesti kiteytetty Suomen pienyritysmaailman haasteet!

Olen sitä mieltä, että kaikkien yhteiskuntasopimusten vääntöjen jälkeen tähän maahan saisi kauppaa käyntiin, kun pudotetaan kerralla ylin alv-taso 10 prossaa alas! Työntekijöillä olisi varaa ostaa enemmän Suomesta ja pienyrittäjiä hyödyttäisi tämä normaalin kulutuksen nousu. Verkkokaupatkin olisivat kilpailukykyisiä verrattuna ulkomaisiin kuluttajakaupassa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ipilaav

10.3.2016 10:35

Lopetin lukemisen tähän "Samalla olen todennut, että ongelma ei ole minussa vaan se on systeemissä".

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Late lammas

12.3.2016 11:20

Ihailtavaa systeemiuskoa.

miä

10.3.2016 11:05

No voisin työntekijän näkökulmasta kirjoittaa vastineen mis yrittäjällä on keplotellut tulot olemattomat, mut osinkotulot käsittämättömät, missä itkee kädet ja kaula täynnä kultaa ja muita rojuja, uudella prrmium lukoan autolla, asuu jumalattomassa talosa, on loma paikkaa etelässä ja pohjosessa jne jne.. talo täynnä tukityöllistettyjä tai opiskelijoita yriys tuett juoksee jne... kuinka wi yrittämällä tienaa, mut en viitti lähteä tuolle linjalle en vaikka mieli tekis

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

DuunariRape

10.3.2016 18:45

LOL. Taidat kuvailla AY-johtajaa, joka nostelee ylihintaisilla vuokrilla kerättyä osinkovoittoa ja pyyhki kultapaperilla perseensä. LOL :D

_Toope_

10.3.2016 20:39

En yhtään ihmettele, että olet katsellut menoa työntekijän näkökulmasta ja nykyään varmaan kortistosta jos kirjoittamisen taso on tuota luokkaa. Huh huh.

Pk-yrittäjä

10.3.2016 21:44

Harva yrittäjä alittaa ilman rahoitusta, jostain lainattua rahaa. Yrityksestä jolla on velkaa ei voi nostaa osinkoja. Jos johtajalla on iso talo ja uusi auto niin siihen sopii vanha sanonta. Vehkeet näkyy, velka ei. Valitettavan totta monella.

maaorja

10.3.2016 11:35

Miten sieltä Jenkeistä tai Kiinasta saa tilattua tavaraa halvalla maksamatta alvia?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

unbooter

10.3.2016 19:40

Ostamalla alle 22€ paketteina. Tai vaihtoehtosesti kiinassa ne merkkaa paketit hinnasta riippumatta halvemmiksi. EU-alueelta saa ilman tulleja/alvia tilattua ihan mitä haluaa.

Tuontia yrittävä

10.3.2016 21:41

Ei kyse ole pelkästä alvista. Vaan siitä että tässä maassa yrittämisen kalleus aiheuttaa sen että katetta pitää olla jotta saat kulut maksettua. Se että tilaat itse niin maksat vain rahdin, tullin ja alvin. Ei palkaa tai muita em. yrittämisestä aiheutuvia kuluja.

Jyri Hovila

10.3.2016 12:49

Amen tälle aivan loistavalle tilitykselle!

Täällä toinen suomalaisen yrittäjyyden sudenkuoppaan jäänyt tapaus.

Siinä ei riitä mikään määrä neroutta eikä ponnistelua kun Suomi käy kimppuun.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Olmeri

10.3.2016 13:13

Lähtisin minäkin mutta toistaiseksi orjuus antaa tuvalliset raamit ja työkkärillä saa päänsä puudutettua kunhan juomat hakee virosta.
Hallitus tosin antaa erittäin selkeän viestin lähtemisen puolesta. Saman viestin mitä jo 25v.
Parempaa, ahkerampaa ja osaavampaa väkeä on tilalle tunkemassa pilvin pimein luomaan pimeätä kesk.. eikun värisevän monikulttuurista ja rikasta suomea.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

HuippuKirjoitus

10.3.2016 13:21

Harvalla suomalaisella on tämäntasoista ymmärrystä. Veikkaan että alle 1%:lla on kyky ymmärtää Suomessa olevat ongelmat ja näin monipuolisesti.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Entinen yrittäjä

10.3.2016 13:35

Valitettavan totta!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

YkäYrittäjä

10.3.2016 17:25

Kovin totta kaikki.

Nykyisillä eväillä ja hallituksella ei tähän ratkaisua ole näkyvissä. Yhdelläkään puolueella tai poliitikolla ei ole riittävästi munaa puuttua asiaan ja tuskinpa kansanliike tai adressikaan saa siihen mitään muutosta. Kurjistetaan nyt Suomea vielä yhdet 4 vuotta ja lopulta viimeinen lähtijä sammuttaa valot, mikäli sähkölasku on maksettu.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Vielä yrittäjä

10.3.2016 18:39

Näin se vain menee.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

SairasSuomiNeito

10.3.2016 19:51

50 000 euron palkan maksuun tarvittava arvonlisäverollinen myynti on 77 500 euroa. Tästä puuttuu KAIKKI muu, kuten tarvittavat välineet, työkalut, tilat, yrittäjän oma palkka jne. http://www.taloustaito.fi/Documents/Taloustaito/Anatomia.pdf

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Sori15

10.3.2016 20:38

Riippuu arvonlisäveroprosentista, muuten!

Meillähän on noita verokantoja useampikin. Itse olen valinnut tuotteet, joista maksetaan 24% arvonlisäveroa. Ja kyllä siitä puuttuu vuokrat, markkinointi, työvälineet, myytävät tuotteet ja mitä näitä nyt on.

Ja tosiaan tuo 50 000€ kirjanpidossa palkkoihin ei tarkoita, että työntekijä saisi siitä 50 000€ omalle tililleen. Jos haluaa laskea suuntaa tuosta palkasta ja sivukuluista kannattaa visiteerata tällä sivulla https://extra.ukko.fi/tools/palkkalaskuri

Muistaa kannattaa, että lomarahat täytyy muistaa laskea myös mukaan.

Tietäjä

12.3.2016 09:31

Myyntiä tarvii olla paljon enemmän silloin kuin katetta tarvitaan 77500 euroa. 50000 euron palkanmaksuun tarvitaan myyntiä alasta riippuen 150000-400000

Maanpetturi

10.3.2016 20:13

Maanpetturi. Harmi kun jäähyväisvero ei ole käytössä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Sori15

11.3.2016 10:17

Olisitko itse valmis lähtemään ja jättämään kaiken? Siirtymään toiseen kulttuuriin ja täysin tyhjän päälle? Voin sanoa, että ei ole ollut helppo ratkaisu eikä varmasti tule olemaan hetkeen helppoa.

Jäähyväisverosta olisi varmaan enemmän iloa, jos sitä perittäisiin niiltä, joilla on omaisuutta. Luulen, että sen laskeminen omalta osaltani olisi aika lailla turhaa, jonkun työtunteja menisi hukkaan.

Ai niin, eiliseltä jäi mieleeni vahva kuva siitä, miten kaljaa ja viinaa kannetaan halvemman maan verotuksen ansiosta Suomeen 10 000 litroja. Veronkiertoa, sanon. Siitä satasen sakko jokaiselle tassuun, joka ei tuo viinarahojansa Suomeen. Saatasiin valtion talouteen nopeasti lisää pelimerkkejä.

Pensselit santaan...

10.3.2016 20:36

Monta kertaa itsekin miettinyt että löisi pensselit santaan ja menis sinne toiselle puolelle eli alkaisi kuppaamaan näitä avustuksia. Alkaa riittämään.....helpommallakin ehkä pääsisi silloin

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

monoa kaikille

10.3.2016 20:48

Hyvä teksti. Olen ollut yrittäjänä kohta 10v ja työntekijöitä oli keskimäärin 5-20 työtilanteesta riippuen. Lopetettiin kokonaan uusien työntekijöiden palkkaaminen, koska ei se kannata enää tässä maassa. AY-liikkeet ja hallitus ovat onnistuneet tappamaan halun luoda työpaikkoja. Nykyään vuokrataan kiireisimmäksi ajaksi jokunen hlö tai sitten vaadimme 'työntekijältä' oman y-tunnuksen. Tässä porkkana, kaikki yrittäjiksi vaan, koska me aiomme antaa näille lopuillekin työntekijöillemme kenkää.
Yrittäjäksi lähdetään menestymisen halusta ja sillä tarkoitan puhtaasti rahaa. Tarkoitus ei ole, että yrittäjä luo työpaikan, asiakkaat, hoitaa talouden ja diipadaapa jutut virastojen ym tahojen suuntaan, kärsii unettomuudesta ja stressistä sosiaaturvan puuttuessa jos homma menee mönkään mukamas vain sen takia että pikku duunarilla on kaikki hyvin, yrittäjän itse jäädessä palkatta. PK yrittäjien kuukauden lakko olisi se mikä tämän maan pysäyttäisi, siinä ei ay-liikkeillä tai hallituksella olisi pätkääkään pelleilyn varaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Sori15

11.3.2016 10:24

Niinpä. Tuota lukiessaan tulee pakosti surulliseksi, koska rivien välistä voi lukea, että kovilla on käyty. Minäkin olen kahta hammasta köyhempi, kun olen ne stressin seuraamuksena purrut halki. Kymmenen vuotta hampaat irvessä, enkä siltikään tajunnut lopettaa ajoissa...

Niinpä, yrittämisen pitäisi olla järkevää. Nythän se ei ole. Se on ensinnäkin hankalaa, toisekseen pelottavaa ja kolmannekseen loppuunverotettua.

Ja ei en sano, etteikö Suomessa voisi onnistua. Pitäisi olla pirun hyvä liikeidea, alkurahoitus, iso tiimi ja kunnon markkinointi suunniteltuna. Sitä tosin aika harva pystyy toteuttamaan yrittäjäuransa alkuvaiheessa.

Sanon myös, että hullua on se, että duunari on yrittäjälle kirosana. Tätä pitäisi tehdä yhdessä, mutta näin ei tule olemaan niin kauan kuin se mitä palkansaaja saa tililleen ja se mitä työntekijän kulut ovat eivät ole linjassa keskenään. Molemmat ovat katkeria. Se ei nähdäkseni ole paremman tuottavuuden alku.

Fyrkka

10.3.2016 21:43

Yrittämisessä on sellainen hyvä puoli, että onnistuessaan se tuo yrittäjälle mukavasti rahhaa! Suomessako ei kertakaikkiaan voi vaan onnistua yrittämällä?
http://www.yrittajat.fi/fi-FI/etelasavo/vuodenyrittajat/

Nuo tuskin ovat kaikki kuolleet nälkään, tai lähteneet viroon? Menestyviä yrityksiä elinkeinoelämän kaikilta nurkilta ja keskeltä.

Mitä jos sitä ay liikettä ei olisi ollut sinua kiusamassa, sekö olisi onnen tuonut yritykseesi, olisit saanut maksaa pienempiä palkkoja, mitenpaljon pienempiä palkkoja? Mistä kaikista työntekijöidesi eduista olisit luopunut, jotta olisit itse saanut laviamman leivän?

Kuinka halvalla sinun tulisi saada työntekijä/työntekijät jotta yrityksesi kannattaa? Miten ay liike kaatoi yrityksesi?

Vai ryssitkö ihan itse? Onneksi sinne oletkin menossa, yritä edes päästä perille ;)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ei melua tyhjästä

10.3.2016 23:34

Heippa Fyrkka! Käyppä oikeesti tutustumassa yrityksen työntekijälleen maksamiin palkkakustannuksiin. Olisitko ystävällinen ja kertoisit mitä maksaa yritykselle, että työntekijä on työpaikalla, työaikaan ja maksetaan tessin mukainen palkka. Otetaan esim. Työntekijälle maksetaan 15,00€ / h. Kertoisitko mikä on todellinen tuntipalkka, minkä yritys todellisuudessa maksamaan työntekijästään? Siis Suomessa...

Sori15

11.3.2016 10:33

Ryssin itse! Olet oikeassa!

Ja jos en pääse perille niin koitan päästä vaikkapa kuulennolle ketään häiritsemästä.

Ovatko nämä savolaiset yritykset palkittuja siitä, että niillä menee taloudellisesti hyvin vai siksi, että yrittäjäliiton jäsenistöstä pitää joka vuosi valita joku?

On mullakin palkinto ja todistus, lehtijuttuja ja telkkarikeikkoja. Ei se siltikään taloustilannetta paranna.

Mahtavaa, jos on menestyviä yrityksiä. Toivottavasti niitä on tarpeeksi ja toivottavasti ne tuottavat riittävästi.

Ja jos luit tuon tekstini tarkkaan niin en leikkaisi työntekijän palkasta vaan siitä välirimpsusta. Minä olen joku ihmeellinen sosiaalidemokraattinen hippi, jonka mielestä omalla työllä tulisi elää ja työpaikalla tulisi olla kivaa. Kaikilla.

Ja mitä mulla on AY-liikettä vastaan? No se, että ne ovat vain omalla asiallaan - eivät jäseniensä. Ohessa lainaus Kim Lehdolta:

1. AY-liikkeen jäsenmaksu on verovähennyskelpoinen, sen osuuden maksaa muut veronmaksajat.

2. AY-liikkeet maksavat ansiosidonnaisesta (jolla markkinoivat jäseniä itselleen) vain 5%, loput 95% maksaa veronmaksajat (sinäkin).

3. Ay-liike ei maksa veroja.

4 He nostavat VVO -vuokria ja nostavat hirvittäviä osinkoja, jotka maksaa vuokranmaksajat.

5. Ne jotka eivät pysty maksamaan vuokraansa, saavat asumistukea, jonka maksaa veronmaksajat (sinäkin)

6. AY-liike ei aja työttömien, tai Suomen etua, he ajavat työssä olevien saavutettuja etuja työttömien ja veronmaksajien kustannuksella.

7. AY-liike on valmis laittamaan Suomen polvilleen, vain säilyttääkseen oman valtansa.

Miksi?

Koska tällaista rahantekokonetta ei kukaan yrittäjä, tai tavallinen suomalainen veronmaksaja voisi edes huimimmissa unelmissaan keksiä.

Köyhää

10.3.2016 22:39

"Lisäksi se aiheuttaa minussa kiukunvärityksiä, kun joku kehua retostelee ostaneensa Jenkeistä merkkituotteita halvemmalla tai tilanneensa Kiinasta halvalla. " Näin matalapalkkaisena työntekijänä osallistun näihin kilpailukykyä parantaviin talkoisiin. Palkka ei ole noussut vuosikausiin. Elinkustannukset kylläkin. Ostovoima laskenut. Vaihtoehdot on aikalailla ostaa nettikaupasta halvemmalla tai olla ostamatta ollenkaan. Ruokaa on pakko ostaa kauppojen omia halpamerkkejä mm. Pirkka/Rainbow jne, jotka harvemmin ovat kotimaisia tai muutenkaan laadukkaita. Luomusta nyt puhumattakaan. Mutta joku tälläkin tilanteella tienaa. En usko että tähän ryhmään kuuluu pienyrittäjät tai palkansaajat.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Sori15

11.3.2016 10:36

Ymmärrän! Ja täysin samaa mieltä, meillä on kaksi rinnakkaistodellisuutta Suomessa. Toisilla menee hyvin ja toisilla ei heikosti. Toinen laskee pennejä ja toinen käy Stockan herkussa. Toinen näistä osallistuu merkittäviin poliittisiin päätöksentekoihin ja toinen ei. Suomi on killissä.

Riitti jo

10.3.2016 23:23

Se erotus törsätään seuraaviin veroihin ja veroluontoisiin maksuihin:

Työnantajan maksut
* Eläkemaksut (TyEL)
* Sosiaaliturva
* Pakolliset vakuutukset
* Työttömyys
* Lomaraha
* Muut sosiaalikulut

Muihin sosiaalikuluihin sisältyy mm. seuraavat kuluerät:

Työterveyshuolto
Sairausajan palkka
Äitiys-, isyys- ja vanhempainvapaan palkka
Luottamusmieskoulutus
Työsuojelukoulutus
Yhteistoimintakoulutus ja rationalisointikoulutus
Koulutus
Työvaatteet
Työturvallisuus
Lääkärintarkastukset
Työtapaturmista aiheutuvat kustannukset

* Vapaaehtoiset sivukulut

Vapaaehtoisiin sivukuluihin sisältyy mm. seuraavat kuluerät:
Koulutus
Työvaatteet
Työpaikkaruokailu
Henkilökunnan virkistystoiminta
Luontoisedut
Vapaa-ajan vakuutus
Laajennettu työterveyshuolto

Tämä oli hyvä lista mutta montako euroa näistä valuu työntekijöiden palkkoihin? Jollakin tässä Euroopan kalleimmassa (verotuksen ja hintojen) jälkeen maassa on kuitenkin jotenkin elettävä. Verotus tässä maassa tappaa sekä yrittäjyyden että yksityisen ihmisen mahdollisuuden kuluttaa kuin vain välttämättömyyteen. Palkkoja verrataan keskieuroopaan jossa hinnat ovat vähintään puolet halvempia kuin Suomessa. Silti meidän työmme kuulema maksaa liikaa!?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Raimo A.

12.3.2016 08:48

No se kallis työvoimakustannus näkyy siellä hinnoissa. Usein suurin yksittäinen tuotannon kuluerä. Jonka maksaa asiakas. Tai ei maksa koska saa halvemmalla muualta.

Kimmo Rasila

11.3.2016 00:37

Kiitos todella hyvästä ja ajatuksia herättävästä kirjoituksesta. Itse pari mahalaskua tehneenä, innostuin kirjoituksesi inspiroimana kirjoittamaan tämän hetken tilanteesta yrittäjyyden saralla. Tervetuloa lukemaan. https://www.city.fi/blogit/2624/hieman+erilainen+nakokulma+yrittajyyteen/131564

Voimia elämääsi ja jaksamista arkeesi. Muista ettet jää ongelminesi yksin. Meitä kohtalotovereita riittää, joilta riittää kyllä kokemuksia jaettavaksi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Sori15

11.3.2016 10:39

Kiitos. Tsemppiä myös itsellesi!

Onneksi on perhe ja ystävät. Vielä kun löytäisi jostain oman persoonansa ja ilon niin avot. Täytyy sanoa, että uskomattominta on se, että tällä vuoden mittaisella sukelluksella en ole päässyt eroon perheestäni, puolisostani enkä ystävistäni. Se on mahtavaa. Ilman heitä en olisi varmaan enää elossa.

Kimmo Rasila

12.3.2016 08:11

Minulle juuri nämä niin yrittäjyydessä, kuin muussakin elämässäni tapahtuneet mahalaskut olivat viimeinen sysäys itsensä etsimiseen. Tuolla löytöretkellä matkaan tänäänkin, oppineena itsestäni äärimmäisen paljon ja elämästä sen tärkeimmän, työ ja toimeentulo on ihmiselle tärkeää, mutta sitäkin tärkeämpää on rakkaus. Puolisoon, lapsiin, läheisiin, ystäviin, ja elämään ylipäänsä. Itseä unohtamatta. Ilman rakkautta nimittäin menestyneimmänkin ihmisen elämä on varsin kylmää ja kolkkoa.

Yrittäjä (orja)

11.3.2016 06:50

Lisää tarvittavia asiota
Tilaajavastuu sopimus (rahastusta)
Työturvallisuus kortti voimassa
Tulityö kortti voimassa
Turvakengät
Suojalasit
Kypärä

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kerran vielä

11.3.2016 06:57

Hyvä kirjoitus! Päättäjien huomio ei koskaan kiinnity pieniin yrityksiin ja niiden vaikeuksiin. Itsekin kuluttajien ostovoimaa vahvistaneena (yritys sai vähemmän palveluistaan, kuin kulut olivat ja joutui lopettamaan) ja uuden yittäjän alkuvaikeuksia nähneenä tiedän, että tilanne on todella kirjoituksessa kuvailtu. Palvelualan yrittäjän myyntitulo kuukaudessa on 1000-2000 euroa. Siitä ALV, vuokra, yrittäjäeläke ja muut vakuutusmaksut pois ja palkkaa jää 100-200 euroa kuukadessa. Aloittavan yrityksen elämää ei ole todella tehty liian helpoksi.

Itse en jaksa enää Suomessa yrittää, mutta ehkä eräässä toisessa maassa, jossa "veropohjan laajentaminen" ei tapa yritystäni alkumetreille.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Sori15

11.3.2016 10:41

Minäkin katselen Viroa ja Brittejä sillä silmällä, että siellä oikeasti halutaan yrittäjiä tekemään hommia. En ole muuten kuullut, että yksikään jompaankumpaan lähtenyt olisi tullut takaisin.

Tsemppiä, koita uudestaan. Ainakaan sinua ei näissä kummassakaan maassa ajeta maanrakoon, jos homma ei toimi sinusta tai taloustilanteesta johtuen.

jeppe ei aina juo

11.3.2016 09:14

No joo mikäs siinä hessuna ollessa odotellessa kotona että puhelin soi ja olis töitä. Toki tämähän poistaa Hessulta koko sosiaalisen elämän kun mitään et voi sopia kun saattaa olla töitä. Hessuna olo on kivaa kun laskut tulee joka kuukausi mutta ei tietoa onko rahaa millä ne maksetaan. Tämän maan ongelmat on aivan helvetinmoisissa asumiskuluissa. Niissä pakollisissa mitä et pääse karkuun. Mitäs jos vaikka valtio alottais ja puolittais kiinteistö, sähkö, jäte maksuissa olevat verot ja muutenkin noi hinnat pudotettaisiin vaikkapa puoleen? Sitten vielä voitaisiin säätää yksi laki. Yritys maksaa veronsa siihen maahan missä tulos tehdään eikä mihinkään haarakonttorilta saadun "lainan" maksamiseen eli esim katsastus ja terveyden huoltotoiminnasta maksetaan verot Suomeen. Ja toinen laki Jos suuri monikansallinen firma saa yritystukia olisi nämä maksettava takaisin korkojen kera jos yhtiö irtisanoo työntekijöitä ihan noin niinku vaan huvikseen tätäkin tapahtuu.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Sori15

11.3.2016 10:43

Juuri näin. Veronkierto on asia, joista palaa mullakin proppu. Se on kirotun helppoa ja luulen, että Hyvät Veljet sopivat yhdessä, ettei siihen puututa. Se suututtaa. Hemmetisti. Ei tarttis pistää Hessua eikä Yrittäjää helvetillisen veronkorjuun maksamiseen, jos jokainen maksaisi omansa.

takataskuduunari

11.3.2016 09:19

Hyvä analyysi. Ymmärrän pienyrittäjän ahdingon, talouspolitiikkamme on rakennettu valtavien metalli- ja sellutehtaiden maailmaan, ja se maailmahan on mennyt.

Tämmöisenä ikävänä kuluna (=työntekijä) ja kunnon koulutuksen omaavana pätkätyöläisenä, jonka pitäisi palkkatyöllään elättää myös kaksi lasta, kiinnostaa kuitenkin, miten olet ajatellut, että nämä "yleishemmot", jotka kutsuttaisiin töihin vain silloin, kun niitä on ylenmäärin, oikeasti elättäisivät itsensä? Olen itse tehnyt osa-aikatöitä kahdessa pikkupuljussa, mutta kun työtunteja kertyy viikossa 15-30, ei sillä makseta edes ruokia ja vuokria, puhumattakaan siitä, että maksaisin itse (kuten yrittäjä tässä vihjailee) omat ja lasteni sairauspäivät ja säästäisin eläkkeeseen (tällä menolla eläkkeelle jäämiseen ei toki ole varaa). Lisäksi tämmöisten "yleishemmojen", jotka ovat käytettävissä puhelimen pirahtaessa kuin Batman, on käytännössä mahdotonta järjestää pienten lastensa hoito. Ymmärrän, että minun kakarani ovat minun, eivätkä yrittäjän maailmaan vääntämiä (kuten toinen työnantajani asian ilmaisi), mutta vaikka toinen vanhemmista olisi kotona hoitamassa lapsia (ainoa toimiva ratkaisu takataskutyöläisten perhe-elämään), ei yhden ihmisen vuokratyöpalkoilla elätetä puolisoa lasten lisäksi. Valtiollehan näitä kuluja voi toki siirtää, mutta kun veroaste laskee koko ajan, on hankala ajatella, millä varoilla valtio loputtomiin pätkätyöläisiä subventoisi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Sori15

11.3.2016 10:12

Kiitos takataskuduunari!

Ymmärrän pointtisi, mutta ajattelen toisin. Minusta työntekijän ei pitäisi olla kulu, mutta ne työntekijästä kertyvät sivukulut ei suinkaan hänen tilille saamansa palkka tappaa mahdollisuuden työllistää.

Se, että sinä työntekijänä joudut murehtimaan miten huomiseen selvitään ja se, että minä joudun yhtä lailla miettimään samaa. Hullua. Työintoa on molemmilla ja epäilemättä molemmilla on älliä päässä, niin ettei työn sujumisesta tarvitsisi murehtia.

En minä puhu vain siitä, että työntekijän pitäisi puhelimen pirahtaessa olla heti valmiina duunipaikalla aina. Onhan sitä olemassa aloja, joilla voisi työllistyä kausittain ja pätkittäin. Ja kyllä valtion silloin kannattaisi kantaa kortensa kekoon ja antaa pätkätyöntekijälle ansioturva. Jos Koskelan Antti olet kuulolla, voisiko SDPn toimesta käydä laskettamassa eduskunnan matemaatikoilla (kyllä, sellaisiakin on!) kuinka paljon 5 päivänä kuussa työllistyvä ihminen tuottaa valtiolle verotuloja kuin näin tekemättä? En nimittäin millään usko, että se olisi valtiolle huono ratkaisu.

Lisäksi jollain konstillahan tästä nykytilanteesta pitäisi päästä eteenpäin. Yrityksissä ei ole palkkaamishaluja, kun pelko tulevasta istuu tiukassa. Jos voisimme joustaen saada tämän pyörän pyörimään niin se ehkä siitä lähtisikin uudestaan liikkeelle. Mutta ei hemmetissä jousteta a. työntekijöiden palkkapussilla b. pienyrittäjän selkänahasta. Suurin voittaja kuitenkin olisi valtio. Niin verotuloissa kuin pienentyneinä sosiaalimenoina!

Kiitos ja tsemppiä <3

Pienyrittäjä

11.3.2016 09:46

Hyvä ja surullinen kirjoitus.
On hienoa että joku uskaltaa avoimesti kirjoittaa antaneensa periksi, yleensä yrittäjät nielevät haavansa hiljaisuudessa.
Olen pienyrittäjä itsekin, työntekijöiden lukumäärä on hieman pienempi kuin kirjoittajalla. Yritykseni menestyy hyvin mutta siitä huolimatta olen tammikuussa tehnyt periaatepäätöksen olla toistaiseksi kasvattamatta yritystäni.

Miksi ?

Siksi että se ei ole tämänpäivän Suomessa enää palkitsevaa. Kasvuun vaadittavat taloudelliset ja henkiset voimavarat eivät korreloi kasvusta saatavan palkkion suhteen yrittäjän näkökulmasta.

Tämä on henkilökohtainen, hiljainen pienyrittäjän protestini AY-liikkeiden valtaa vastaan.

En ole valmis luomaan enää yhtään uutta työpaikkaa Suomeen omalla riskilläni, mikäli asenteet eivät muutu. Mieluummin palaan hallitusti takaisin siihen tilanteeseen, jossa työllistin vain yhden ainoan ihmisen - oman itseni.

Kuinka moni muu pienyrittäjä kokee samoin ?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Yksinyrittäjä

11.3.2016 12:28

Sama täällä, työtilanne on hyvä. Teen yksin, vaikka voisin palkata 4-5 henkilöä. Laskutoimitusten jälkeen voin todeta ettei kannata. Työntekijän palkkaaminen on vain liian suuri riski. Työnantajalla on vain velvollisuuksia, kun taas työntekijällä vain oikeuksia. Kiitos tästä kuuluu AY-liikkeille. Työvoiman lisäämisestä tuleva raha ei ole missään suhteessa riskiin.

Anonyymi

11.3.2016 19:39

Toi jätkä kuuluu linnaan. Varo axu ettet pudota suihkussa saippuaa..

Vastuuta kaikille

11.3.2016 10:04

Irtisanoin eilen seitsemän ihmistä aikaisemmin irtisanomieni kahdeksan lisäksi. Kaikki olisivat voineet jäädä, jos töihin voisi edes osittain pyytää silloin kun töitä on ja jos tekisivät 100% töitä kun ovat töissä puhelimen räpläämisen sijaan. Jos aiheesta huomauttaa, sairaslomalle hankkiudutaan akuutin stressin vuoksi koodilla, joka takaa palkan saamisen. Sairaslomalle jäädään pienemmistäkin syistä ja tarinoista päätellen muutamien tonnien sairaskulut firmalle on aiheutettu kaatuilemalla esim. skeittilaudalla poskettomassa kännissä. Mitä väliä, kun ei tarvitse itse maksaa, maksakoon yrittäjä. Minä maksan ja pienet lapseni maksavat myös, koska äiti tekee 14-16h päivää sellaisissa tapauksissa. Perheessämme on yksi auto, en voi pitää lomia eikä minulla - toisin kuin työntekijöilläni - ole varaa viedä lapsia ulkomaan matkoille. Nyt riitti. Kaikki korvataan yrittäjillä ja alihankkijoilla. #asennemuutos

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Sori15

11.3.2016 10:46

Systeemin pelottavin osa on tämä vastakkainasettelu. Kyllä minä ymmärrän mistä kiukku nousee, kun maksat jonkun kännitoilailujen seuraukset ja sijaisen päälle.

Hyvä, että teet asennemuutoksen. Jos et ensin auta itseäsi, et voi auttaa muitakaan.

Janne 72

11.3.2016 10:46

"Corporate Citizenship" anyone? "Minä, minä, minä"-ajattelu ja puhdas ahneus murentaa toistaiseksi hyvin toimineen yhteiskuntamallimme. Mallin, jota ihaillaan hyvin laajasti muualla maailmassa. Mitä se kertookaan arvoistanne, kun ainoa visionne on Putinin äärikapitalistinen ryöstämiseen ja orjatyöhön perustuva malli, jossa vain teidän lapsilla on varaa opiskeluun?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Näsäviisas

11.3.2016 10:49

Itsekin entisenä yrittäjänä ja entisen yrittäjän lapsena ja kohta nelikymppisenä perheellisen on kertynyt näkökulmaa vähän eri puolilta. Isossa firmassa, pienessä firmassa, omassa firmassa, työttömänä. Ja pidän kirjoitustasi pääosin mainiona. Olen samaa mieltä että tämän maan menestyksen jarruna on nimenomaan pk-yritysten (ja paino pienillä) järkyttävä työllistämisen ja yrittämisen kustannusrakenne. Nämä "yhteiskuntasopimuksen" säästöt tuntuvat vähän oman oksan sahaamiselta, parempi olisi tukea pienten työllistäjien työllistämistä. Kyllä lähtökohta pitäisi olla siinä että jokaisen yrittäjän pitäisi pystyä työllistämään! Yksin yrittäjänä, ajatellaanpa vaikkapa parturia tai kukkakauppiasta tms. pientä myymälää pitävää esimerkiksi, olet itse se firma. Ilman työntekijää firma on kiinni sairastaessa tai lomaillessa. Pitkät aukioloaikavaatimukset tarkoittaa että se elämä on sitten siellä yrityksessä eikä vaikkapa oman perheen luona paljon koskaan. Jaksaminen loppuu. Yritys loppuu. Nekin verot kunnalle ja valtiolle ehtyvät ja tilalle tulee kustannuksia vaikkapa pitkästä sairaslomasta jotta entinen yrittäjä saa itsensä kasaan taas.
Jotain on pielessä kun Suomessa kaikki kauppa tuntuu keskittyvän harvojen valtakunnallisten megakauppaketjun hypermarketeihin.

Mutta pakko on sanoa sekin että usko yrittäjän ihmisyyteen on päässyt karisemaan pahasti vuosien varrella. "Pienyrittäjä puolestaan maksaa ensin muille ja sitten vasta itselleen, jos jotain jäi." On tullut vastaan useampiakin yrittäjiä joilla tuntuu olevan asenne että työntekijän pitäisi olla polvillaan kiittämässä joka aamu ja ilta siitä että saa olla töissä ja että sairastuminen on työntekijän oma vika ja suuri synti. On tullut vastaan yrittäjiä joiden mielestä työntekijän voi työllistää 10h viikossa nollasopparilla ja tunnit järjestellä miten haluaa. Se nyt sitten tarkoittaa kuitenkin sitä että mitään muuta elämää ei voi olla koska pitää kalenteri järjestää näiden Herran Suomien Tuntien mukaan, eikä niistä saatu tili mihinkään elämiseen riittäisikään, joten mitäpä väliä.

En ole valtiotieteilijä enkä mikään talousnero (ehkä siksi entinen yrittäjä?) mutta näkisin silti että koulutuksesta ja kansan kukkarosta velan maksuun eurojen repiminen ei kannata pitkällä tähtäimellä. Tukea pienten yritysten työllistämiseen, koulutukseen ja tutkimukseen. Sieltä niitä työpaikkoja tulee.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Masentunutyrittäjä

12.3.2016 01:20

Kiitos hyvästä kirjoituksestasi. Ja kaikkea hyvää tulevaisuudellesi. Minäkin joudun varmasti lopettamaan pienyritykseni, vaikka ei ole edes muita työntekijöitä. Olen käytännössä täystyöllistetty ja ainoa paikkakunnalla, mutta se ei riitä; elän puolisoni kustannuksella ja alvit ja kaikki muu turha ovat vieneet minulta vielä sen pienen osuuden, jonka olisin tarvinnut pitää yrityksen hengissä (eli varastontäyttämistä) ilman omaa palkaa. En saanut starttirahaa, koska siinäkin on sen verran paljon pykäliä, ettei sitä jokaiselle heru (mulle vaan sanotiin: yrittää kuitenkin). Ostin pienyrityksen omilla säästöillä. Eli suomeksi käännetty: maksan "harrastuksestani" veroa. Hinnatkin yritin jo nostaa, enempää ei voi, kun asiakkaat lähtevät. Asiakkaat kyllä kehuvat taitoni ja tulevat mielellään takaisin, joten en ainakaan ole epäonnistunut työssäni. Ei ole muita vaihtoehtoja Suomessa, pienet palvelut on lopetettava kokonaan. Ehkä se on ainoa keino todelliselle muutokselle.... Jos Suomi on sitten täysin autioitunut voi muuttaa tänne takaisin, kun ei ole valtiotakaan enää joka voisi ottaa joltakin. Aloitetaan sitten taas kivikaudelta....... Hyvää jatkoa kaikille ja jaksamista yrittäjille!!!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

exyrittäjäsetä

14.3.2016 22:35

Olisin kinnostunut kuulemaan, miten kirjoittajan työntekijät aiheuttavat 1200e kovemmat kustannukset kuin mun työntekijät aikoinaan. (väite: 2000e lapaan -> 4400e kustannukset)

Ymmärrän toki, että kyse on nais- ja miestyöyhteisöistä, mutta silti... en haluaisi ajatella että arvon neidit ja rouvat saikuttavat ja varastelevat 1200e edestä kuukaudessa...

Nykyiset 24% ns. työnantajan sivukulut koostuvat pääosin noin 18% eläkemaksusta. Olisin tietty kiinnostunut myös kuulemaan, miten 'ahne valtio ja ay-liike' saisivat eläkkeet paremmin hoitaa, että kulut (jotka ovat kaikille liikkeille samat) olisivat kevyemmät ja työntekijät sais edelleen eläkettä sinneasti ehtiessään.

Lisäksi, olen kiinnostunut kuulemaan, miten kysyntää parantaisi työntekijöiden palkkojen alentaminen kautta linjan? Tilanne on tietty toinen, jos liikkeenne palvelee vain osingoilla elävien vuorineuvosten rouvia, mutta ymmärtänette yskän...

Haluaisin varovasti ehdottaa, että jos olisitte pyörittäneet kauppaliikettänne jo 2006-07, havaitsisitte asiakkaiden kulutuskäyttäytymisessä melko rajuja eroavaisuuksia 2015 verrattuna. Saattaisiko palkan tasolla ja työllisyysasteella olla siis vaikutusta pienyrittäjän pärjäämiseen noin yleensäkin?

Ja kun mennään siihen miksi kulutuskysynä on mitä on, joudutaan taas tarkastelemaan sekä eurooppaa että suomea. EU:n silmäätekevien elimien yhteinen viisaus on se, että lama korjaantuu kun leikataan. Laman ollessa kysyntäongelma, se siis ratkeaa leikkaamalla kysyntää lisää.
Pienyrittäjillä saattaa olla vaikeuksia pidättää henkeään niin monta vuotta kuin tämän ihmeen tapahtuminen vaatii. Nyt alkaa kahdeksas vuosi... vai yhdeksäs?

Parhaimmin yrittäjyysterveisin,
PF

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

tuffe

16.3.2016 15:38

työntekijänä, entisenä yrittäjänä olen sitä mieltä, että ay-liike pitää ampua alas vanhentuneena ja hyödyttömänä.
ei aja kuin omaa etuaan
työllistäviä yrityksiä olisi paljonkin, kun tää homma saataisiin toimimaan järjellä
työnantaja antaa työtä jonka työntekijä tekee ja työnantaja maksaa työntekijälle. nyt on tullut liikaa kaiken maailman byrokratiaa ja häslinkiä, eli työn antaja maksaa kaikille muille pakollisille tahoille ja työn tekijä maksaa samoille
pienyrittäjien pitää pitää puolensa ei smat maksut kuin suuryrittäjillä, sillä suuryrittäjät saavat kuitenkin korvauksia ja kuka maksaa?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi