Kritiikin uusi ulottuvuus - näkökulma Ranskan lippuun

  • Jarno-Erik Faarinen

Kritiikki ja sen käyttäminen eri muodoissaan on noussut mekittäväksi osaksi sosiaalista elämäämme. Keskusteluissa käytettävät säännöt ovat uusia ja erilaisia - asia joka on monille vaikeaa. Pari viimeistä vuotta meillä Suomessakin on eletty kriisiä kriisin perään. Keskustelu ja mielipiteiden ilmaisu sekä muut kannanotot ovat alituiseen kritiikin kohteena. Joskus tuntuu siltä, ettei tosiasioilla ole merkitystä. Ei ainakaan sosiaalisessa mediassa.

Pariisin terrori-iskujen jälkeen Facebook otti käyttöönsä toiminnon, joka alunperin oli tarkoitettu luonnonkatastrofien uhrien löytämiseen ja läheisten tilanteen varmistukseen ja tämän jälkeen Facebookia kritisoitiin siitä miksei se ottanut tuota samaa toimintoa käyttöönsä jo aiemmin kuten esim. Lähi-Idän alueella lyhyen ajan sisällä tapahtuneissa vastaavissa tilanteissa. En uskoisi kuitenkaan tarkoituksena olleen viestiä sitä, että nämä aiemmat iskut olisivat olleet jotenkin vähemmän merkityksellisiä. Mutta Facebookia johtaa joukko ihmisiä - länsimaalaisia ihmisiä - joille Pariisi on pelkästään jo historiallisessa asemassaan tärkeä sekä osa heidän seuraamaansa jatkuvaa informaatiotulvaa ja politiikkaa.

Samoista edellä mainituista syistä kritisoidaan myöskin Facebookin päätöstä ottaa käyttöön toinen toiminto, jolla voi lisätä Ranskan lipun profiilikuvaansa myötätunnon ilmaisuna. Mutta tämän käyttäjiä kritisoidaan toisesta syystä. Osa e.m toimintoa kritisoivista on vastustuksessaan ilmaissut Ranskan omien aiempien toimien aiheuttaneen nyt tapahtunutta terrori-iskua vakavampiakin verilöylyjä ympäri maailmaa. Puhutaan imperialismista ja jopa itseaiheutetusta hyökkäyksestä. Hollande sanoi iskujen tarkoittavan sitä että maa on sotatilassa. Ja tokihan se on ja on ollut jo pitemmän aikaa osallistuessaan lähi-idän konflikteihin. Samaan osallistuu osittain myöskin Suomi.

Siitä huolimatta en näkisi tätä Facebook-toimintoa minkään suunnitellun propagandan välineenä, vaan geopoliittisena ja yhteisöllisenä reaktiona, jonka siihen yhteisöön sidottu ryhmä halusi ääneen muulle maailmalle ilmaista. Sosiaalisessa mediassa vaan kyseenalaistetaan kaikki. Jollain on aina perusteltavissa oleva mielipide miksi jokin asia on tekopyhää tai suorastaan väärin. Eikä sekään ole väärin. He ilmaisevat tunteitaan samalla oikeudella kuin he jotka liimaavat ranskan lipun profiilikuvansa päälle. He eivät kritiikillään tarkoita Ranskan tapahtumien olevan merkityksettömiä, tai väitä tapahtuneen olevan oikeutettu.

Kuinka eri mieltä me oikeasti olemme?

1 kommentti

Anonyymi

5.12.2021 10:30

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus