Hinttejä ja tipsejä

Pieniä kuvavinkkejä niin ekologisista kuin taloudellisistakin näkökulmista. Jos joku kaheli kiinnittää huomiota yksilöntasolla mitättömiltä vaikuttaviin asioihin, voi olla aika miettiä asioita myös isommalla skaalalla

Näytetään kirjoitukset helmikuulta 2014.

Nippusiteet - Osa I - Nippusiteen pään katkaisu  3

Väärin katkaistut nippusiteiden päät ovat teräviä. Ne repivät helposti ihon ja vaatteet. Jos joudut leikkaamaan nippusiteen ylimääräisen osan pois, tee se aivan lukon vierestä. Sivuleikkureilla leikatessa käännä terän tasainen puoli nippusiteen lukkoon päin.

Jos jätät nippusiteen ylimääräisen osuuden kokonaan leikkaamatta, siteen voi käyttää myöhemmin uudelleen tehokkaammin. Tästä aiheesta on tulossa myöhemmin lisää vinkkejä.

PS. Hinttejä ja nipsuja on myös nyt Facebookissa: https://www.facebook.com/hinttejajatipseja


Post-it lappujen säästövinkki - osa II - Koolla on väliä  1

Monet meistä joutuvat käyttämään työpaikoillamme Post-it lappuja. Olisikin hyvä miettiä, miten niitä kuluisi vähemmän. Monet alla olevat asiat ovat itsestäänselvyyksiä, mutta harvemmin niitä tulee arkipäivän tohinassa kelailtua.

Koolla on väliä I

Mitä isommalla kynällä kirjoitat, sitä enemmän enemmän paperia kuluu. Tussilla kirjoittaessa muste menee usein paperin läpi, joten toista puolta ei voi välttämättä enää käyttää. Lisäksi kirjoittamasi teksti kopioituu helposti alla oleviin papereihin.

Koolla on väliä II

Post-it lapun koko kannattaa valita kirjoitettavan tekstin pituuden mukaan. On turhaa käyttää isoa lappua, jos kirjoittaa vain lyhyen tekstin.

Vaihtoehto

Tulostuspaperien toinen puoli on usein puhdas. Voit käyttää suttupaperina ennen paperinkeräykseen heittämistä. Kannattaa tietenkin välttää myös turhaa tulostamista.


Lapinsauna lämmittää pakkasella  1

Tuliko vilu? Jäikö pitkät jörsarit kotiin? Ei hätää, lapinsauna auttaa!

Mene kyykkyyn puoleksi minuutiksi. Hetken kuluttua ei tunnu enää läheskään niin kylmältä.

Myös paikallaan seisoskellessa tulee helposti kylmä. Lapinsaunan lisäksi kannattaa myös liikkua. Etenkin kaupunkialueella voit esimerkiksi kävellä seuraavalle pysäkille bussin odottelun sijaan. Samalla saat vähän liikuntaa.


Post-it lappujen säästövinkki - osa I  3

Monet meistä joutuvat käyttämään työpaikalla Post-it lappuja. On hyvä miettiä, miten niitä kuluisi vähemmän. Tässä yksi vinkki paperin säästämiseksi:

1. Kirjoita aina lapun alaosaan (1)

2. Älä heitä koko lappua käytön jälkeen paperinkeräykseen, vaan leikkaa paperin alaosa pois (2)

3. Kirjoita seuraava teksti jäljelle jääneen lapun alaosaan (3)

4. Ehkä arvaatkin jo tämän kohdan (4)

5. Jatka samaan malliin, kunnes koko Post-it on käytetty.

Minivinkit:

Mitä pienemmällä käsialalla kirjoitat, sitä enemmän paperia säästyy.

Jos aloitat kirjoittamisen tekstin lopusta alkuun päin, sinun ei välttämättä tarvitse arvailla tekstin paperin alaosasta tarvitsemaa tilaa. Samalla saat pientä aivojumppaa, kun joudut miettimään sanat takaperin.

Tuplausvinkki:

Voit tuplata säästön, jos taitat paperin paperin alaosan ja kirjoitat ensin toiselle ns. "epäviralliselle" puolelle. Tämän jälkeen voit taittaa paperin takaisin ja kirjoittaa "viralliselle" puolelle. Leikkaa siis paperin alaosa pois vasta käytettyäsi sen kummatkin puolet.

Se perinteinen vinkki:

Tulostuspaperien toinen puoli on usein puhdas. Voit käyttää niitä suttupaperina ennen paperinkeräykseen heittämistä. Kannattaa tietenkin välttää myös turhaa tulostamista.


Partahöylät, ladyshaverit ja paistinlasta  1

Partahöylien ja ladyshaverien terät "tylsyvät" nopeasti. Moni heittää ne roskiin ennen aikojaan. Usein kyse ei ole varsinaisesta tylsymisestä, vaan terien väliin kertyneistä karvoista ja muusta kuonasta. Markkinoilta löytyy kaupallisia partaterän teroittimia. Jos käytössäsi ei ole virallista teroitinta, voit teroittaa terät silikonisella paistinlastalla.

Teroittaminen:

1. Aja parta tai muut karvat normaaliin tapaan.

2. Hae keittiöstä silikoninen paistinlasta.

3. Töräytä partavaahtoa paistinlastalle.

4. Paina terä kevyesti paistinlastan pintaa vasten ja liu´uta sitä toiseen suuntaan kuin karvoja ajaessa. Toista viisi kertaa.

5. Huuhtele partahöylä ja paistinlasta lämpimällä vedellä.

Muista palauttaa paistinlasta keittiöön!

Vaihtoehtoiset välineet

Jos sinulla ei ole silikonista paistinlastaa, voit kokeilla teroittamista myös muilla samasta materiaalista valmistetuilla keittiövälineillä, kuten vaikkapa taikinannuolijalla.

Miksi?

Partahöylien ja ladyshaverien terät ovat tunnetusti kalliita. Teroittamalla säästät rahaa ja ympäristöä. Samalla saat myös tarkemman parranajon, sillä terien välit ovat puhtaat. Voit käyttää samaa terää jopa yli sata kertaa.

Omat kokemukset

Itse olen ajellut samalla terällä jo yli kaksi vuotta. Terä on ollut jopa kestävämpi kuin höylän varren ja terän kiinnitysklipsi, jonka olen korjannut liimalla jo kaksi kertaa.