Haloo, onko 2013?

Mitä puhelimessa tapahtuu tulevaisuudessa?

No niin Jenni, katos täällä lukee, että vuonna 2011 kännykällä voi tarkistaa, tuliko Jesse suoraan baarista kotiin.
No niin Jenni, katos täällä lukee, että vuonna 2011 kännykällä voi tarkistaa, tuliko Jesse suoraan baarista kotiin.

Kuntokänny

Matkapuhelin on uusi personal trainer. Tutkija Annakaisa Kultima Tampereen yliopiston Hypermedialabista visioi kännykkää, johon näppäiltäisiin tiedot pituudesta, painosta ja tavoitekunnosta. Syömiset näpytellään puhelimeen, joka laskee kalorimäärät. Kännykässä oleva askelmittari ilmoittaa hyötyliikunnassa palaneet kalorit ja kuntosalilla puhelin ilmoittaa, kuinka kauan juoksupyörässä pitää polkea jotta päivän kalorisaldo olisi sopiva.

Shiish, mishä on jatkhot?

Kaveripiirin jäsenet antavat toisilleen luvan paikantaa itsensä. Kännykästäsi näet, missä kaverit ovat menossa. Labyrintin toimitusjohtaja Juha Miettinen pohtii sovellutuksia: pian ei tarvitse enää soitella kavereille, missä baarissa ollaan jatkoilla. Jos ystäväsi ilmoittaa tulevansa kuudeksi ja kännykkä paljastaa, että kotoa lähdettiin vasta 18.15, saat tekstiviestin, joka kertoo kaverisi arvioidun saapumisajan.

Kauko-ohjattava dildo

Seksitreffien webmaster Härski toteaa, että seuraava askel mobiiliteknologian ja seksin yhdistämisessä ovat langattomasti ohjattavat kiihottimet. Dildoa ohjattaisiin puhelimessa olevalla ohjelmalla joko omasta tai toisesta puhelimesta. Ohjelma välittäisi myös kuvan ja äänen partnereiden välillä.

Myös vibralla ja radiolinkillä varustetut geishapallot ovat lähitulevaisuutta. Palloja voi etäohjata kännykällä ja vaikkapa tuottaa niiden käyttäjälle kiusallisia tilanteita julkisilla paikoilla.

Ja oisko henkkareita

Tulevaisuudessa kännykkä on ainoa asia, joka täytyy muistaa aamulla ottaa mukaan, visioi Soneran kaupallinen johtaja Pasi Mehtonen. Kännykkään liitettävä matkakortti on todellisuutta jo hyvin pian. Pankkikorttina, sähköisenä henkilöllisyystodistuksena ja avaimina känny toimii joidenkin vuosien kuluttua. Puhelimen heilautus ja ovet aukeavat, toinen heilautus ja ostokset veloitetaan tililtä.

Digipoke ja viinalukko

Tulevaisuuden kännykkä on henkilötunniste, ennustaa myös VTT:n tutkija Petteri Alahuhta. Henkkareihin liittyviä sovelluksia voisivat tulevaisuuden maailmassa olla vaikkapa digitaaliportsari: baarin ovi aukeaa täysi-ikäisille kännykkää heilauttamalla. Papereita voi lainata, mutta kuka antaa kännykkänsä lainaan? Samoin viinapullossa voisi olla sähkölukko, joka avautuu täysi-ikäisen kännykällä.

Kaverit kännykässäsi

TKK:n tietotekniikan professori Martti Mäntylän visiossa Facebook, Myspace, IRC-galleria ja muut sosiaaliset palvelut yhdistyvät yhdeksi, kännykässä toimivaksi sovellukseksi. Samaan ohjelmaan ympätään myös sähköposti ja chat-ominaisuudet. Ohjelmassa hyödynnetään sitä, että kännykkä tietää, missä sijaitsee. Näin status päivittyy jatkuvasti: Minna on juuri aloittanut työt Konalassa.

Lääkäriin siitä!

Kliinisen neurofysiologian erikoislääkäri Tapani Salmi näkee puhelimessa mahdollisuuden terveydentilan seuraamiseen. Esimerkiksi unihäiriöisen potilaan viereen asetetaan matkapuhelin, joka nauhoittaa yön aikana nukkujan ääntelyjä. Jos hengityskatkoksia, hampaiden narskutusta tai muuta epätavallista havaitaan usein, puhelin kehottaa hakeutumaan lääkäriin.

Mainoksia, jippii!

Oulun yliopisto MediaTeamin Marika Leskelä kertoo parhaillaan valmisteltavasta hankkeesta. Ulkomainos tai juliste markkinoi bändin levyä. Otat kännykkäkameralla kuvan mainokseen upotetusta vesileimasta tai merkistä. Kännykkä yhdistää suoraan sellaiseen nettikauppaan, joka myy levyä tai sen biisejä.

Lisää mainoksia, jee!

Kännykkä tietää metrin tarkkuudella, missä olet. Olet ilmoittanut operaattorille, että olet halukas vastaanottamaan mainoksia. Palkkiona mainosten vastaanottamisesta saat ilmaista puheaikaa. Teknologiajohtaja Jussi Mäkinen Octopus Network Oulusta antaa esimerkin. Kävelet ostoskeskuksessa ja saat viestin. Viestissä on mehukkaan hampurilaisen kuva ja teksti: 50 metrin päässä sijaitsee hampurilaisravintola. Tätä viestiä näyttämällä saat hampurilaisen puoleen hintaan.

4 kommenttia

Edellakavija

28.11.2008 15:56

"puhelin kehottaa hakeutumaan lääkäriin."

Mun puhelin on useana sunnuntaiaamuna pursunnut kehotuksia hakeutua hoitoon.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ae__!

5.12.2008 01:42

No johan on katevaa parin vuoden paasta kun ei enaa passia eika viisumeita muka tarvitse, eli riittaa se etta on uusin kapala? Mitenkohan tuo Nokialla tai iPhonella sen todistaminen etta on oleskelulupa tai viisumi mahtaa onnistua, edes Suomessa?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

haloo!!

9.12.2008 18:16

niin ei tullu kellekään mieleen että jos se kännykkä varastetaan.. ...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Haloo itelles!

10.12.2008 22:29

Samalla tavalla sun lompakko voidaan varastaa! Siellä menee sit rahat, luottokortit ja henkkarit. Jos ne on kännykässä ja känny varastetaan, ne katoaa ihan samalla lailla. Kandee pitää huolta kamoistaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi