Heli Kajo

Muusikko paljastelee biiseissä, telkkarissa ja haastattelussa. Me katsomme ja kuuntelemme oikein mieluusti.

28-vuotiaan Heli Kajon kotisivuilla lukee, että hän on 25-vuotias.
28-vuotiaan Heli Kajon kotisivuilla lukee, että hän on 25-vuotias.

Muusikko Heli Kajon elämä on tarjottimella biiseissä, televisiossa ja haastatteluissa. Hän puhuu avoimesti juhlimisesta, ihmissuhdehuolista ja isin kavereista. Joskus pelottavan avoimesti.

"Mua hermostuttaa kauheasti."

Ei se mitään. Lehtikuvaus on tottuneemmillekin poseeraajille jännä paikka.

Heli Kajo, muusikko, säveltäjä, sanoittaja, tyylitaituri ja Suomi-popin uusi prinsessa ei ole poseerannut kovin monessa lehtikuvassa. Vielä. Rooli Iholla-sarjassa ja toukokuun lopussa ilmestyvä ensimmäinen albumi muuttavat asian, mutta nyt vielä kauhistuttaa.

"Meidän on pakko käydä ostamassa pullo jallua. Muuten mä en kestä."

Asia selvä (artisti ei, sillä alla on jo lounasvalkkarit). Käydään Alkossa. Kippis!

Rehellinen toive jaloviinasta on tyypillistä Heli Kajoa. Hän ei hienostele eikä esitä, vaan puhuu itsestään ja elämästään avoimesti niin biiseissään, tv-ohjelmassa kuin haastatteluissakin. Toisinaan pelottavan avoimesti. Näin:

"Olisi kiva, jos ensimmäinen levy menestyisi. Saisi jonkin merkin siitä, että on menossa oikeaan suuntaan. Mutta vaikka se floppaisi, mä saan tehdä toisen. Levy-yhtiössä uskotaan muhun. Asko Kallonen käy mun kotona, ja sitten me juorutaan, nauretaan, itketään ja puhutaan elämästä."


Mutta peruutetaanpa hieman. Miten Heli Kajosta tuli Kallosen lempilapsi, josta odotetaan Suomen seuraavaa pop-ihmettä?

"Aina sanotaan, että pitää olla aktiivinen, kukaan ei tule hakemaan kotoa. Eipä! Yhtenä perjantai-iltana Asko Kallonen kurvasi Bemarillaan mun kämpän eteen hakemaan demoa."

Levytyssopimus ei ilmestynyt tyhjästä, vaan sitä edelsi söpö Annankadun kulmassa -kappale, jolla Kajo osallistui Euroviisuihin vuonna 2010. Ranskalaisia laulelmia muistuttava, kevyesti omakohtainen iskelmäntapainen kertoi ihastumisesta, juhlimisesta sekä sammumisesta Iso Roban ja Annankadun kulmaan.

"Olin juuri tullut festareilta, mennyt sunnuntaiyönä Beatrootiin juhlimaan ja nukahtanut takahuoneeseen. Baari oli ehtinyt sulkeutua. Heräsin keskellä yötä ja sävelsin biisin. Päähänpistosta lähetin sen Euroviisuihin."

Suloinen, vaalea sopraano, hänen hilpeänhaikea kappaleensa ja 1070 euron louboutininsa kiinnittivät katsojien ja levy-yhtiöpomojen huomion.

"Tää voi kuulostaa lesoilulta, mutta Euroviisujen jälkeen sain vapaasti valita levy-yhtiöni."

Asko Kallosen syliin Kajo päätyi, kun Kallonen oli haukkunut hänet.

"Asko oli kuuntelemassa keikkaani, ja kommentoi sen jälkeen, ettei esiintyminen oikein vielä suju. Huusin sille, että ettäs kehtaat murskata mun itsetunnon. Mä en ole mikään konkari, mä vasta harjoittelen."

Kajo mökötti ja tajusi sitten, että haluaa työskennellä Kallosen kanssa.


Sopimuksen kirjoittamisen jälkeen Kajo jäi biisientekotauolle.

"Lauluntekijän tärkein ominaisuus on kestävät perslihakset. Sävelsin kuusi tuntia päivässä. Hautauduin yksiöön moneksi kuukaudeksi."

Ja melkoinen yksiö se onkin! Eirassa, Huvilakadulla, talon ylimmässä kerroksessa sijaitsee 30 vuokraneliötä ihanuutta. Ikkunat aukeavat Kaivopuiston yli. Kajon sähköpiano on aseteltu niin, että säveltäessä näkee meren. Vaaterekeillä roikkuu kymmenittäin karkinvärisiä design-mekkoja, avonaisesta kaapinovesta pilkottaa parikymmentä merkkilaukkua. 40 kenkälaatikkoa on aseteltu somaan pinoon.

Euroviisujen jälkeen Heli Kajosta tuli hetkeksi maan virallinen Tyylikäs Henkilö. Hän väittää, ettei välitä tai tiedä mitään merkeistä. Vaaterekillä lepäävät Louis Vuittonin paperiset ostoskassit, tutulla monogrammilla koristettu matkalaukku ja kännykän suojakotelo kertovat muuta. Kajon tyyli-innoittajia on kaksi. Kajo esittelee äidinäitinsä 80-vuotiskuvaa, jossa tämä poseeraa punaisella divaanilla sääret paljastavassa mekossa ja tyylikkäissä remmikengissä. Très chic.

Toinen idoli on Lenita Airisto.

"Lenita on upea! Niin kaunis, ja puhuu koko ajan miehistä ja seksistä."

Musiikkipuolen innoittajalista on yhtä mielenkiintoinen.

"Koska olen laulaja-lauluntekijä ja nainen, mun olisi pitänyt kuunnella Tori Amosta ja Kate Bushia, mutta olen skipannut ne. Mankassa pyöri vaan Leevejä, Juicea ja J. Karjalaista."


Pilven reunalla herrat Sundqvist ja Leskinen nyökyttelevät tyytyväisinä Kajon ensimmäisen sinkun tahdissa. Jos mä kuolen nuorena -kappaleessa on samanlaista pienen hymyn kera lausuttua lohduttomuutta kuin Leevi and the Leavingsien teksteissä.

Kajo sanoo, että hän on vähän haksahtanut kuolemaan.

"Pelkään kuolemaa ja mietin sitä tosi paljon, ihan liikaa. Niin, että se on jo häiriintynyttä. Kirjoitin juuri kaikille läheisille kirjeet, jotka niiden pitää avata mun kuoleman jälkeen."

Kuoleman symboliksi sinkun kanteen päätyi arkisesti tupakka, jota artisti pitelee rakkaudella.

"Ihmiset sanoi, että kuinka sä voit panna sinkun kanneksi tupakointikuvan, sähän olet opettaja. Mä olin että fuck, no niinhän mä oon."

Kajo opettaa musiikkia ja tekee sijaisuuksia ranskalais-suomalaisessa koulussa. Sijaistuskeikkaa, jolla Kajo maksaa vuokransa, ei kuulemma ole tupakkakannen jälkeen irronnut. Tupakka on kuitenkin yksi niistä asioista, jotka tekevät elämästä nautintoa.

"Ranskassa kaikki polttaa. Se on elämästä nauttimista. Ärsyttää, kun kaikki yrittää nyt elää niin saatanan terveellisesti, karppaavat ja sekoittelevat jotain viherpirtelöitä. Mun kostoni on se, että pupellan kaikki illat spagettia ja nauran karppaajille."

Kajon elämäntavat ovat liikkuneet säntillisestä kohti taiteilijaelämää.

"Mä oon ihan rappiolla", hän ilmoittaa.

"19-vuotiaana kävin laulamassa ranskankielisen osuuden yhteen Janne Tulkin biisiin. Menin studiolle, jossa miksaaja jallutteli jo aamuyhdeltätoista. Olin ihan kauhuissani, että kuinka deekiksellä voi työtätekevä ihminen olla. Nyt kävin itse laulamassa väkijuoman voimalla viimeisiä raitoja levylle. Masterointia varten ostettiin kahta tähteä."

Soittaessaan klassista musiikkia Kajo näki, kuinka tärkeää taiteilijoiden on ylläpitää terveyttään. Se on tylsää.

"Akateemisissa musiikkipiireissä ihmiset pitää huolta äänestään, lämmittelee ja hengittää höyryä. Jengi on siellä niin järjestelmällisen kunnollisia, että ihan sattuu päähän."

Kuulaassa sopraanossa ei vielä ole merkkejä röökimuijasta. Kajo laskee silti tämän tästä leikkiä rappiostaan.

"Piti ottaa muutama skumppa, mutta niinhän me oltiin kolmelta vielä radalla, ensin pop up -vodkabaarissa ja sitten Coronassa."

Blogissaan Kajo listaa tapahtumia, joiden takia "tukka on kipeänä":

1) Torstaina oli pakko juoda skumppaa, kun saatiin sinkku käteen.

2) Perjantaina oltiin Jipun kanssa Sokkokokin kuvauksissa. Se oli kuulemma häröin ja pisin koskaan kuvattu jakso.

3) Eilen oli tyttöjen ilta Iholla-sarjan naisten kanssa ja parannettiin maailmaa Saaran kanssa aika myöhään.

"Kerran ajattelin, että enhän mä voi olla laulaja, jos juon ja juhlin ja poltan näin paljon. Että eihän tästä tule mitään, jos tissuttelen joka ilta. Yritin vähentää, mutta biisien teko tyssäsi heti. Asko sanoi, että juot Heli nyt sitä viiniä ja teet niitä biisejä, se on sun juttus. Ja mä aattelin, että niinhän se onkin."


Juhliminen on tallentunut myös Iholla-sarjan jaksoihin. Kajo on yksi sarjan kuudesta naisesta, jotka nauhoittivat elämäänsä puolen vuoden ajan.

"Kun mua pyydettiin sarjaan, olin Ranskassa. Mietin kaksi viikkoa ennen kuin otin kameran kokeiluun."

Kajo pohti, mitä haittaa elämän tallentamisesta voisi olla. Hän oli tottunut oman elämänsä dokumentoija: täysiä päiväkirjoja on kertynyt 53.

"Ajattelin, että jos ihmiset alkaa inhota mua, voin muuttaa Ranskaan."

Ystävät ja vanhemmat kannustivat menemään sarjaan. Vain veli vastusti.

"Muutaman päivän kokeilujakson aikana huomasin, että kuulostin paljon onnettomammalta ja sekavammalta kuin miltä musta tuntui. Lisäksi tajusin, että mähän olen aika nolo tyyppi. Haluaisin olla zen ja cool ja puhua matalammalta ja hitaammin."

Harva olisi tällaisen huomion jälkeen päättänyt ryhtyä tallentamaan epätäydellistä elämäänsä kaiken kansan nähtäville. Kajo ihmettelee itsekin, mistä melankolia tulee.

"Mulla on tosi hyvä perhetausta, ja ihmettelen kovasti, mistä haikeus ja suru on peräisin. Niihin ei pitäisi olla mitään syytä."


Kajo puhuu paljon perheestään. Äiti ja isi eivät musisoineet, mutta tytär meni musiikkikouluum 6-vuotiaana.

"Näin Pikku Kakkosessa pätkän, jossa tyttö soittaa poikkihuilua valkoisessa mekossa metsän keskellä. Halusin olla se tyttö."

Instrumentiksi valikoitui nokkahuilu, jota Kajo soitti vielä ammattikorkeassakin. Vanhempien kehotuksesta Kajo yritti lukea yliopistolla ranskaa.

"Menin aamulla kello 8.15 luennolle ja aloin itkeä, koska se oli niin hirveää. Olin yliopistolla kaksi kuukautta, enkä sen jälkeen ole kertonut asiasta kenellekään."

Kajo on opiskellut Sibelius-Akatemiassa musiikkikasvatusta.

"Vanhemmat sanoivat, että opiskele, kun sulla on siihen mahdollisuus."

Vanhemmat ovat Walter-optiikan omistaja Sirpa Kajo, joka löytyy joka vuosi Suomen 500 parhaiten ansaitsevan henkilön joukosta, sekä Juha Kajo, monta kertaa konkursseissa varattomaksi todettu kohuliikemies, jonka nimi nousi esiin viimeksi keskustapuolueen vaalirahaskandaalin yhteydessä.

"Isi tuntee ihmisiä, hänellä on paljon ystäviä eri puolilla. Olen perinyt sosiaalisuuden häneltä", Kajo sanoo.

Isin kaverien kanssa Kajo tuleekin toimeen oikein hyvin, joskus paremmin kuin omiensa.

"Kesäiltana tyttökavereiden kanssa terassilla oli niin tylsää, että luulin kuolevani. Väitin, että on pakko lähteä himaan. Soitin isille, joka kertoi olevansa juhlimassa kavereiden kanssa. Hengaan mieluummin isän kuin omien kavereiden luona, kun seura on niin paljon parempaa!"


Perheen seura ei tympinyt edes teininä. Kajo lähti mielellään joka vuosi perhelomille, jotka melkein kaikki suuntautuivat Ranskaan. Hän kävi ranskalais-suomalaisen koulun, ja teini-iän lomat kuluivat Etelä-Ranskassa.

"Ysillä olimme luokan kanssa viikon Mentonissa, mummojen ja pappojen asuttamassa kylässä Italian rajalla. Rakastuin yhteen skootteripoikaan. Oli pakko mennä takaisin, koska pojan silmät oli niin kauniit."

Jutusta ei tullut mitään, mutta se avasi pelin.

"Aloin seurustella ranskalaisen palomiehen kanssa. Kun äiti ja isi ja veli tulivat sinne muutaman viikon päästä, ne mietti, että mitä Helille oikein on tapahtunut, kun se puhuu vain jostain aikuisesta palomiehestä."

Nyt koko Suomi katsoo Iholla-sarjassa Kajon yrityksiä löytää poikaystävä. Se ei ujostuta.

"Kun mun ystävät on vanhentuneet, ne on alkaneet ottaa miesasiat hirveän vakavasti. Se on ihan hölmöä, itse haluan välillä ihastua kevyesti."

Heli Kajoon ovat jo ihastuneet kevyesti katsojat ja levy-yhtiö. Seuraavaksi jännitetään, ihastuttaako 23. toukokuuta julkaistava Elämäsi suloisin virhe -levy myös kuulijat. Paikat ovat niin jännät, että pitää ehkä avata vielä yksi pullo. Kippis!

5 kommenttia

Susan

13.4.2012 12:33

Mun mielestä Heli Kajo on ihana! Heti kun näin sen ekan kerran siinä iholla sarjassa niin mietin, että hitto se muistuttaa tosi plajon mua joka tavalla. Ja seraavana päivänä sain kuulla asiasta myös lähipiiriltäni.

Jotenkin se on söpöllä tavalla räpättäjä, stressaaja ja välillä vähän turhankin draamailija mutta kaikki nää piirteet löytyy myös musta itsestäni. Joku vois sanoa sitä peräti jotenkin rasittavaks kun se vaan miettii ja miettii ja tuijottelee seinii mut hei jotkut vaan on semmosia.

Emmä tiiä mut se on vaan niin huippu!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Hanhis

13.4.2012 17:59

Heli Kajo on ihana. Hänen musiikistaan olen pitänyt valtavasti Euroviisujen karsinnoista lähtien ja studioalbumia ootan kovasti. Ilo on ollut seurata myös Heliä Iholla-sarjassa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

16.4.2012 22:56

"Nyt koko Suomi katsoo Iholla-sarjassa Kajon yrityksiä löytää poikaystävä." - olis mageeta muuttaa nimeksi Koko Suomi, sit vois pokkana puhua "Koko Suomi sitä ja tätä". Tuli vaan mieleen, hieman OT - I know.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

iisiistii

16.4.2012 23:46

Heli Kajo on mainio nainen. Hieno esimerkki siitä, että vaihtoehtoisia maailmankatsomuksia on olemassa - ja että ne voivat olla näinkin ihania.
Paljon jännittäviä hetkiä ja mukavia ajatuksia Helille ja meille muillekin! Hah.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

josssssu

19.5.2012 03:05

siis voi yök. näitä rikkaita tyttörukkia ja ällöttäviä wannabe-taiteilijoita on ihan tarpeeksi! voisivat ottaa jipun kanssa taksin ja hurauttaa jonnekkin mistä ei takasin tarvitse tulla.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi