Internet kaatuu, oletko valmis?

Virukset panevat netin polvilleen

Teknillisen korkeakoulun tietotekniikan professori Hannu H. Kari langettaa internetille kuolemantuomion.
Teknillisen korkeakoulun tietotekniikan professori Hannu H. Kari langettaa internetille kuolemantuomion.
Ei enää helppoja esitelmiä, ei enää chattailua, ei enää pankkiasioiden hoitoa sängystä, ei enää halpoja nettilentobuukkauksia, ei enää tentti-ilmoittautumisia, ei enää hittibiisien imurointia. Tervetuloa aikaan ilman internetiä!

Menneisyys voi olla lähempänä kuin luuletkaan. Itse asiassa kahden vuoden päässä, väittää teknillisen korkeakoulun professori Hannu H. Kari.

"Kaikki alkaa käyttökatkoilla. Verkkoon ei pääse lainkaan tai osa palveluista on tavoittamattomissa."

Palvelinkapasiteetin lisääminen ei riitä, sillä virukset valtaavat servereitä hyökkäysroboteiksi. Se lamaannuttaa valtioiden ja yritysten järjestelmät.

Kun näin käy, ihmisten luottamus palvelun laatuun romahtaa. Lisäksi taustalla kummittelee epäusko sisältöstä.

"Mistä tiedät, onko lataamasi nettisivun sisältö varmasti oikein? Uskallatko mennä tuntemattomalla nettisivulle, kun riskinä ovat koneelle salaa latautuvat haittaohjelmat? Lopulta yhä useampi yritys ja yksityishenkilö siirtyy pois internetistä, puhtaampaan ympäristöön", kauhutarina jatkuu.

Kari on ollut sormi pystyssä jo kolme vuotta, mutta mitään ei ole tapahtunut.

"Moni uskoo, että spämmifiltterit suojaavat meitä. Kuitenkin esimerkiksi F-Securen Mikko Hyppösen mukaan nykyajan madot leviävät ympäri maailman tunnissa, eikä viruksentorjunta ehdi tehdä paljoakaan."

Vaan ei hätää, Karilla on takataskussaan jo ratkaisu ongelmaan. Tosin se on vielä teoriatasolla.

"Internet jaetaan osiin. Muodostuu suljettuja yhteisöjä, esimerkiksi sählyporukan tai lehden verkko. Jokainen yhteisö määrittää itse, mitä heidän verkossaan julkaistaan. Sama ihminen voi kuulua useampaan yhteisöön. Esimerkiksi Suomi-yhteisössä voisivat olla kaikki sanomalehtiyhteisöt sekä yliopisto- ja korkeakouluyhteisöt."

Yhteisöllinen netti toimisi avainkorteilla.

"Esimerkikiksi lapsille sopivan yhteisöllisen verkon avainkortti voisi olla operaattoreille todellinen bisnes."

Mutta työ yhteisöllisen netin perustamiseksi olisi pitänyt alkaa jo aikaa sitten.
"Moni elää illuusiossa, että kun internet näyttää vielä toimivan, ei tarvitsee tehdä mitään. Jos internet ehtii kaatua, tuhkan päälle on vaikea rakentaa."

Hommiin siitä!

30 kommenttia

Bill_Portit

28.10.2004 16:48

Paskan liekit se mihinkään kaadu.

Näille manaajille on tietysti paikkansa, mutta samaa YK2-läppää tämä on mitä vuosituhannen vaihteessa tuli. On tietysti totta, että internet on teknologialtaan vanhanaikainen ja haavoittuva, mutta tämä heebo unohtaa internetin olevan osa kulttuuria ja nykyistä elämäntapaa. Eli jos se kaatuu, se myös korvataan uudella. Sen korvaisi mahdollisesti joku yritys. Selvää on, että alunperin tieteilijöiden käyttöön ja pää-osin puhelinverkoissa toimiva järjestelmä tulee jossain vaiheessa uudistumaan (esim. NMT -> GSM -> UMTS). Madot ja muut mönkijät ehkä nopeuttavat tätä kehitystä, mutta varsinaisesta romahduksesta puhuu vain populisti.

Professorit ovat oppiensa vankeja.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

GlobalJack

28.10.2004 22:15

Joopa joo. Siitä ei ole epäilystäkään etteikö nykyisenkaltaiselle internetille jo loppu häämötä. Mutta netti ei ole mikään museo vaan jatkuvasti kehittyvä teknologiaympäristö. Lisäksi avoin julkinen Internet on vain yksi tietoliikenneverkko monien muiden joukossa. En tiedä minkälaisessa umpioidussa norsunluutornissa professorit elävät mutta nämä suljetut asiakasverkot avainkrtteineen ovat olleet kaupallisia palveltuotteita jo noin kymmenen vuotta ja niitä myös käytetään laajalti.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

icy_j

29.10.2004 11:35

Nimimerkille selvä haju:

ei "alkoi haisemaan" vaan "alkoi haista". Jos kirjoitat tuollaista tekstiä, tee se nyt vähintään tyylillä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

_ender

29.10.2004 17:46

Professori Kari on oikeassa. Internetissä tällä hetkellä liikkuvasta sähköpostiliikenteestä yli 50% on spämmiä ja virusten/matojen aiheuttamaa eikä tilanne ole suinkaan muuttumassa parempaan suuntaan. Itse Internet ei sinällään ole haavoittuva, koska Internet tarkoittaa vain globaalia koneiden verkkoa, jotka keskustelevat tiettyjä standardisoituja protokollia (TCP, IP, UDP, DHCP, SSH, ICMP, HTTP, FTP jne.) käyttäen ja yhteydet voidaan salata tehokkaasti IPSec/VPN-ratkaisuilla ja turvallisilla protokollilla kuten SSH. Haavoittuvuuden muodostavat Windows-käyttöjärjestelmällä varustetut PC:t ja palvelimet, koska Windowsin perusarkkitehtuurissa ei ole otettu tietoturvaa riittävän hyvin huomioon ja Windows sisältää lukuisia teknologioita (ActiveX, scripting jne) ja virheitä, joita käyttämällä matojen ja virusten eteneminen on mahdollista. Lisäksi lähes kaikki Windows-käyttäjät ajavat konettaan pääkäyttäjän (administrator) oikeuksin, jolloin mahdolliset virukset ja madot voivat tehdä koneella mitä haluavat käyttäjän huomaamatta.

Professori Karin ennustus tarkoittaa sitä, että Internetissä oleva haittaliikenne (spämmi, madot, virukset) kasvaa niin suureksi, että se tukkii käytännössä tietoliikenneyhteydet kokonaan tai riittävän pahasti. Hakkerit myyvät kaappaamiaan koneita, joihin on ujutettu salaa etäkäyttöohjelma ja sähköpostipalvelin roskapostin lähettämiseksi. Etäkäyttöohjelmat mahdollistavat viattomien PC-käyttäjien koneiden hyödyntämisen DDoS-hyökkäyksiin (Distributed Denial of Service), joilla voidaan lamauttaa kokonaisia www-saitteja tai verkkoja. Esimerkiksi tiettyjä verkossa toimivia kasinoita on jo kiristetty DDoS-hyökkäyksillä uhkailemalla. Taustalla piilevät siis myös liiketoiminnalliset aspektit eivätkä pelkästään pikkupoikien kujeilut.

Koska tietokoneohjelmistot ovat äärimmäisen monimutkaisia järjestelmiä, on käytännössä mahdotonta rakentaa täysin virheetöntä ohjelmaa (tosin tietyt osat kuten Linuxin TCP/IP-toteutus pääsevät lähelle virheetöntä). Tästä seuraa se, että ohjelmistoista löydetään jatkuvasti virheitä ja tietoturva-aukkoja, joita innokkaat hakkerit pyrkivät heti hyödyntämään. Windows on siis erittäin haavoittuvainen, koska sen perusarkkitehtuuri on toki joustava mutta tietoturvaltaan olematon.

Linux, Unix ja Mac käyttäjät naureskelevat tyytyväisenä, koska heitä mato- ja virusepidemiat eivät yleensä liikuta, vaikka tosin näidenkin käyttäjien verkot kärsivät kasvavasta haittaliikenteestä. Edellämainitut käyttöjärjestelmät perustuvat Unix-ajatteluun ja tietoturvaan eivätkä ne sisällä sellaista teknologiaa tai aukkoja, jotka mahdollistaisivat Windows-pohjaisten matojen ja virusten toiminnan. Tuleva Windows Longhorn ei todennäköisesti tule tilannetta kovinkaan paljon korjaamaan vaan päin vastoin uusi scripting-teknologia on saanut gurut entistä hermostuneemmaksi, koska se saattaa tehdä järjestelmän entistä haavoittuvaisemmaksi.

Spämmin ja virusten kitkemiseksi on tehtävä töitä. Tavallisen PC-käyttäjän tulee ehdottomasti varmistaa, että hänen koneeseensa on asennettu palomuuri (firewall, esim. ilmainen Zonealarm), virustutka (suosi suomalaista; F-Securen tuotteet ovat hyviä) ja www-selain joka ei ole haavoittuvainen ActiveX-haittaohjelmille (esim. Mozilla ja sen variantit ovat todella hyviä). Jos vielä käytät Microsoftin Internet Exploreria, ota järki käteen ja päivitä selaimesi Mozillaan. Popup-ikkunat ja mainosbannerit ovat myös melkoinen riesa mutta niistä pääsee eroon kätevällä suodattimella kuten Privoxy.

Palvelimien ylläpitäjien pitää ehdottomasti huolehtia, että kaikki tietoturvapäivitykset on asennettu ja asennetaan aina viipymättä kun päivityksiä tulee. Siirtyminen Windowsista Linuxiin on erittäin suositeltavaa mikäli se on yrityksen toiminnan kannalta mahdollista.

Monet ilmaiset Linux-jakelut tarjoavat hyvän vaihtoehdon Windowsille. Tällä hetkellä ainoastaan pelit ja tietyt vain Windowsille tehdyt erikoisohjelmat ovat syy käyttää Windowsia. Molemmat käyttöjärjestelmät voi kaiken lisäksi asentaa samalle koneelle, jolloin Windowsia vaativia ohjelmia voi käyttää jo aidossa ympäristössä tai emulaattorin avulla.

Varmista, että koneesi on suojattu. Jos et ymmärrä tekniikasta mitään, pyydä apua henkilöltä joka ymmärtää. Jos osaat lukea, kaikki löytyy Googlesta.

Linkit:
Zonealarm: www.zonelabs.com
Privoxy: www.privoxy.org
Mozilla: www.mozilla.org
F-Secure: www.f-secure.com

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kurppa1111

24.12.2013 00:09

hohhoijaa.. kylläpä kuulosti niin varmalle että kun laittaa tuosta linuxin (pahempi hyökkäyksille kuin mikään) niin kaikki on yhtä taivasta sen jälkeen... Ja luuletko tosiaan että jotakin hyökkäystä estää mikään ohjelma? Ei saa olla naivi...

You-Dont-Know

31.10.2004 00:56

On varmaan hauskaa ennustaa tuollaista. Hyvä mies ota järki käteen. Netti ei todellakaan tule kaatumaan kahdessa vuodessa. kaadu itse kadulla kun mietit tuollaisia kauhu tarinoita. Käytä aikasi johonkin hyödylliseen, esim perseesi pyyhkimiseen, siellä ne madot on :)

Idioottimainen väite, get a life jerk :P

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Peter

31.10.2004 15:17

professorit ovat älykköjä ja teoreetikkoja.. tää on vaan prof. karin teoria..

-BM-

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anon_Horisija

1.11.2004 00:45

Virusten tehtailijoilla on vain yksi valtti verrattuna 'hyviksiin': he eivät kunnioita rajoituksia. Kunhan tilanne pahenee, operaattorit ottavat jääkaapista kolaa, naksauttavat sormiaan ja esim. rajaavat haittaliikennettä tuottavat koneet verkosta pois turvatakseen palvelun muille. Nykyisinhän tämä ei kovin sallittua ole.

Sitä paitsi verkossa on niin montaa erilaista protokollaa ja laitetta, että kaikkea ei saa kerralla nurin. En epäile etteikö suuria osia netistä tulisi väliaikaisesti toimintakyvyttömiksi (esim nimipalvelu, mut kaikkihan me silti muistetaan toistemme ip:t, eikö? ;) . Kannattaa muistaa, että aika monelle tekniikkanerolle maksetaan aika isoja rahasummia siitä, että he pitävät palvelut toiminnassa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

MotoPsycho

1.11.2004 12:54

Siinä on jälleen yksi professori keksinyt, kuinka saisi oman 15-minuuttisensa julkisuudessa. Ei muuta kuin mahdollisimman raflaava ennustus kehiin, ja sitä vielä sitten tietämättömille koitetaan hienosti perustella, jotta pelottelu onnistuisi vähän aikaa.

Internetin perusajatus ei ole mitenkään vanhentunut. Päinvastoin. Se oli syntyessään mullistava ajatus, ja on sitä yhä tänä päivänäkin. Internetin perusideahan on vain tarjota standarditapa, jolla täysin erilaiset verkot voivat liittyä toisiinsa (TCP/IP-protokollien avulla). Internet ei sano mitään yksittäisten verkkojen teknologiasta. Lisäksi turvallisuuspalveluja tullaan luultavasti pian tarjoamaan myös esim. IP-tasolla (mm. IPSec).

Lisäksi tuo ajatus yhteisöjen suljetuista verkoista on täysin naurettava ajatus. Itse asiassa tällaisia intraverkkojahan on jo nyt yrityksillä, ja muilla yhteisöillä. Mutta pelkästään sellaisiin siirtyminen on kuin siirtymistä valistuksen kaudelta kivikauteen. Toisekseen suljettuihin verkkoihinkin voidaan murtautua, on itse asiassa murtauduttukin niin kauan kuin verkkoja on ollut olemassa. Niihinkin voidaan ujuttaa haitallisia ohjelmia (viruksia yms.).

Ja sitten vielä nämä linux-palvojat. Ei hyvää päivää. Nykyiset Windowsit (XP, 2000) ovat todella hyviä käyttiksiä. Käytettävyys on aivan toista luokkaa, kuin linuxilla, samoin ohjelmien saatavuus (nämäkään eivät ole ihan toisarvoisia kriteerejä). Luotettavuudessa pärjäävät linuxille ihan takuulla, kyllä se linuxikin solmuun menee (XP ei ole pahemmin solmuun mennyt, vaikka on ollut todella kovalla käytöllä). Tietoturvassa tietenkin on hieman erilaiset lähtökohdat. Windowsissa periaatteessa kaikki on avointa, mutta oikeilla asetuksilla sen saa ihan yhtä turvalliseksi kuin linuxinkin. Mitä tulee tietoturva-aukkoihin, ja siihen, että suurin osa viruksista kohdistuu windowsiin (linuxiinkin on kirjoitettu viruksia), niin selväähän on, että maailman suosituinta käyttöjärjestelmää kohtaan takuulla kohdistuu enemmän hyökkäyksiä kuin jotain marginaaliohjelmistoa vastaan (jos ihan rehellisiä ollaan, niin sitähän linux yhä edelleenkin on). Voisi asioita miettiä pikkaisen vähemmän kiihkoilevasti, vai mitä linux-palvojat? Molemmat sekä windows, että linux ovat niin isoja ja hienoja ohjelmistoja, että sitä on tavallisen kuolevaisen edes vaikea ymmärtää (kymmeniä miljoonia koodirivejä, win2000 n. 20 milj. koodiriviä). Virustorjuntaohjelmistot ja palomuurit on syytä pitää ajantasalla joka tapauksessa.

Useinhan nuo firmojen wintoosakoneet ovat vieläpä erilaisten palomuurien takana (jotka ovat ammattilaisten virittämiä), joten ovat aika hyvin turvassa ilman, että joka ikinen asetus olisi optimiasentoon säädetty. Virusten ja hakkereiden lisäksi myös virustentorjuntaohjelmat, palomuurit ja tunkeutumisenhavainnointijärjestelmät kehittyvät. Kannattaisi kyllä professorismiehen vähän miettiä, mitä suustaan päästelee. Onko se julkisuus sitten sen arvoista, että tekee itsestään täysin naurunalaisen?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

L-Viz

2.11.2004 17:19

Kyllähän se verkko varmaan kaatuu, jos mitään ei tehdä. Se vaan on kumma juttu, että ihminen keksi hyviä ideoita, kun niitä tarvitaan.

Tällä hetkellä varmaankin suurin osa internetin "haittaliikenteestä" johtuu suojaamattomien koneiden (ei palomuuria, virustorjuntaa) ja tietämättömien käyttäjien yhdistelmästä. Jos verkot alkavat olla kaatumispisteessä on varmaankin mahdollista sulkea pois sellaiset koneet, jotka suoltavat roskaa maailmalle. Pakolliseksi (esim. operaattorien vastuulle) koneen suojaaminen. Ei yhteyttä ilman suojaa -periaatteella.

Jatkuvaa taisteluahan tämä on viruksia ja matoja vastaan, mutta tuskin tässä mitään kuoliniskua internetille jaeta. Sen verran arvokas internet on yrityksille, että eiköhän ongelmaan löydetä jokin ratkaisu.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tumppi--

3.11.2004 08:05

Hannu Kari ei ole kuka tahansa professori, vaan luultavasti Suomen paras internet-asiantuntija. Hän ei tarvitse ilmaista 15min julkisuutta, hän saa sitä ihan riittävästi muutenkin.

Professori Kari ei varoittaisi internetin lopusta, jos vaara ei olisi todellinen. Ajoitus voi olla väärä, mutta ajan kanssa netin väärinkäyttö tulee varmasti tekemään siitä käyttökelvottoman.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

aikahissua

3.11.2004 18:56

olkoon professori, mutta kyllä äijä nyt heitti semmosta tuubaa ettei mitään jakoa. palataan asiaan sitten parin vuoden päästä kun Internet ei "yllättäen" romahtanutkaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

justiinsa_joo

4.11.2004 11:30

mennäänkö taas metsään asumaan kuten nk. y2k ilmiön konsultit 4 vuotta sitten olivat tekemässä. voi luoja.
eriytettävät verkot, joo ei ollenkaan paha idea, lopputulos kuitenkin 0, koska samat fundamentaaliset ongelmat (palomuurit, virustorjunta, pätchäämättömät koneet..jnejne..) tulevat näissäkin esille, ja jos verkot todella todella eriytettäisiin kukahan maksaa (yhteisöt itse) tarvittavat raudat (palvelimet ja reitittimet) sekä mitenhän yhteydet vai operaattoritko rupeisivat iha tosiissaan hostaamaan ilman yrityksiä jotka tekevät sitä nytten. ja jos hosting-yritykset tekevät sitä edelleen miten tilanne muuttuisi. ja operaattoreiden vastuulle kaikki. jep. kukas tukee operaattoreita kun henkilökuntaa ja kapasiteetittia (kaiken suhteen) pitäisi kasvattaa exponentiaalisesti. hinnat pilviin? no muutama sata euro kk:ssa, ei enää internettiä kansalle. toimiihan se noinkin.

enemmänkin varmaan mallina virtuaalisuus kasvaa ja kotikoneen funktio ei välttämättä enää olisi perinteinen vaan pääte.. ehkä..

ideoita on oikeasti miljoona toteuttaminen vähä vaikeampaa. proffalla on pointti. mutta pointissa on hiomista. en argumentoi häntä vastaan kun puuttuu korkeat tittelit, sanon vain että näkökulmia on monta.

"onko internet pyöreä?"

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

SpiritInside80

4.11.2004 14:59

Tää kaikki tuomionpäivän paasaus kuullostaa ihan samalta kuin Jehovien maailmanlopun hoilotus; sekin loppui aikanaan...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kuutio

5.11.2004 22:46

Ootkos nytte ihan varma, että tää systeemi kaatuu vuonna 2006..alan epäilee sitä pikku hiljaa..ehkä siinä 2060 vois kaatua kokonaan. saa olla aika HäXsBoxs tyyppit kehissä jos koko paska kaatuis :D:D:D:D::D

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

SUPER_INTIAANI

5.11.2004 22:49

FAK JUU

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

vipukalle

5.11.2004 22:51

vitun pulsu ;P

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

SIANPAA

5.11.2004 22:56

ei kaaru kukkopää sian pää kärsä häntä

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

AlaViitsiHannu

6.11.2004 22:19

ender-, tumppi-- "professori" Karin alter egoja? Kyllähän se niin on että kaikkia ottaa päähän se kun posti täyttyy viagra- ja hevospornospämmistä mutta on se vähän liikaa ruveta siitä julkisesti mesoamaan.
Hannu parka saa kyllä odotella internetin kaatumista vähän pidempään kun pari vuotta. Madot ja muu haittaliikenne tulee vaivaamaan varmasti aina ja ne typerykset jotka eivät osaa koneitaan suojata ovat pulassa. Kuten "professori" Kari itse on kertonut yritykset ovat satsanneet niin paljon erilaisiin internet järjestelmiin ja palveluihin että eivät ne siitä noin vain luovu. Jos uhka alkaa olla todellinen sille voidaan kyllä tarvittaessa tehdä paljonkin. Sähköposti on ensimmäinen järjestelmä joka tulee korvattua kehittyneemmällä versiolla.
Mitä tulee sisällön laatuun niin kyllä sitä paskaa tulee muistakin medioista ihan samaa vauhtia. Kaikkea mediaa manipuloidaan joten aina on hyvä varmistaa tieto muutamasta lähteestä joka tapauksessa. Mutta tsemppiä vaan sulle Hannu, kyllä susta varmaan pidetään senkin jälkeen kun on osoittautunut että SÄ OOT VÄÄRÄSSÄ!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

voielama

6.11.2004 22:39

_ender kirjoitti 29.10.2004 klo 17:46:

> Professori Kari on oikeassa.

On väärässä.

> Internetissä tällä hetkellä liikkuvasta
> sähköpostiliikenteestä yli 50% on spämmiä ja
> virusten/matojen aiheuttamaa eikä tilanne ole
> suinkaan muuttumassa parempaan suuntaan.

Perustuu mihin tutkimukseen?

> palvelimet, koska Windowsin perusarkkitehtuurissa
> ei ole otettu tietoturvaa riittävän hyvin huomioon
> ja Windows sisältää lukuisia teknologioita
> ActiveX, scripting jne) ja virheitä, joita
> käyttämällä matojen ja virusten eteneminen on
> mahdollista. Lisäksi lähes kaikki Windowskäyttäjät
> ajavat konettaan pääkäyttäjän (administrator)
> oikeuksin, jolloin mahdolliset virukset ja madot
> voivat tehdä koneella mitä haluavat käyttäjän
> huomaamatta.

> mahdotonta rakentaa täysin virheetöntä ohjelmaa
> (tosin tietyt osat kuten Linuxin TCP/IP-toteutus
> pääsevät lähelle virheetöntä).

Tässä esimerkki internetissä liikkuvasta paskapuheesta jota voidaan joskus erehtyä luulemaan faktaksi.

> Windows on siis erittäin haavoittuvainen, koska
> sen perusarkkitehtuuri on toki joustava mutta
> tietoturvaltaan olematon.

Edelleen aivan tuulesta temmattua.

> Linux, Unix ja Mac käyttäjät naureskelevat
> tyytyväisenä, koska heitä mato- ja virusepidemiat > eivät yleensä liikuta, vaikka tosin näidenkin
> käyttäjien verkot kärsivät kasvavasta
> haittaliikenteestä.

Mahtaa olla iloista porukkaa nuo linux ja unix käyttäjät.

> Edellämainitut käyttöjärjestelmät perustuvat Unix-
> ajatteluun ja tietoturvaan eivätkä ne sisällä
> sellaista teknologiaa tai aukkoja, jotka
> mahdollistaisivat Windows-pohjaisten matojen ja
> virusten toiminnan. Tuleva Windows Longhorn ei
> todennäköisesti tule tilannetta kovinkaan paljon
> korjaamaan vaan päin vastoin uusi scripting-
> teknologia on saanut gurut entistä
> hermostuneemmaksi, koska se saattaa tehdä
> järjestelmän entistä haavoittuvaisemmaksi.

Mitäköhän tässä nyt on yritetty kertoa? Sitä että windowsille tehty virus ei toimi unixissa? No yllätys! Se että windows on mainstream käyttöjärjestelmä ja kaikki jotka EIVÄT osaa käyttää tietokoneita juuri lainakaan valikoivat helpoimman ja tehokkaimman käyttöjärjestelmän itselleen ei tarkoita että käyttis sinällään olisi syy viruksien leviämiseen. Lähes AINA todellinen syy virusten ja spämmin leviämiseen on käyttäjässä joka ei osaa / viitsi / halua päivittää systeemiään ja valvoa mitä koneessa tapahtuu. Yhtälailla paskasti konffatut unixit ja linuxit levittävät spämmiä ja toimivat matojen vallassa tehden esim DDoS hyökkäyksiä.

> Jos vielä käytät Microsoftin Internet Exploreria, > ota järki käteen ja päivitä selaimesi Mozillaan.
> Popup-ikkunat ja mainosbannerit ovat myös
> melkoinen riesa mutta niistä pääsee eroon
> kätevällä suodattimella kuten Privoxy.

Ota järki käteen ja surffaa muualla kuin pornosaiteilla. Ja jos ne haxxit on pakko hakea jostain niin kysy nyt helevetissä vaikka naapurin leet haxorilta mistä niitä crackejä tai warez versioita haetaan niin et eksy saiteille jotka bundlaa jotain gatoreita ja bonzibuddyjä joka helvetin pakettiin.

> Siirtyminen Windowsista Linuxiin on erittäin
> suositeltavaa mikäli se on yrityksen toiminnan
> kannalta mahdollista.

Joo vitun hyvä idea, sen jälkeen kun yritys siirtyy kivikaudelle (linux / unix systeemeihin) niin kaikki varmasti laulavat hoosiannaa.

> Monet ilmaiset Linux-jakelut tarjoavat hyvän
> vaihtoehdon Windowsille. Tällä hetkellä ainoastaan
> pelit ja tietyt vain Windowsille tehdyt
> erikoisohjelmat ovat syy käyttää Windowsia.

?!? ei ole olemassa ainoatakaan hyvää linux jakelua. Desktop käytössä kaikki linuxit puhumattakaan unixeista on täysin käyttökelvottomia. Jos tekee mitään oikeaa työtä koneella niin voi unohtaa linux pelleilyn. Ja vaikka joku jonain päivänä onnistuisi kopioimaan käyttöliittymän joka toimisi hyvin linuxissa se ei silti olisi mikään ratkaisu sillä pelkästään yhteensopivuus sadan muun yrityksen kanssa jotka käyttävät windowseja kaataisi hankkeen tai firman. X arkkitehtuuri on yksinkertaisesti niin paska ettei sillä voi tehdä mitään toimivaa.

> Varmista, että koneesi on suojattu. Jos et ymmärrä
> tekniikasta mitään, pyydä apua henkilöltä joka
> ymmärtää. Jos osaat lukea, kaikki löytyy Googlesta.

Tästä voidaan olla samaa mieltä, pitänee lisätä että sinullakin voisi olla aihetta käydä pyytämässä ammattiapua kun paasaat näin paljon paskaa.

> Linkit:
www.goat.se

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

justiinsa

8.11.2004 09:44

Tämä ketju suorastaan pursuaa perusteltuja, hyvin kirjoitettuja ja fiksuja kommentteja. Etenkin kirosanat ja "vittu mä tiedän kaikesta kaiken vitun idiootit"-asenne kuvaavat kommentoijien uskottavuutta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

paessi

8.11.2004 19:45

Jos kaatuu, niin luultavimmin tällaisen paskaläpän exponentaaliseen kasvuun.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

hankielama

9.11.2004 13:43

Niin, juuri tuon kaltaista kiroilua ja jankuttamista varten internet varmaan aikoinaan kehitettiin. Ihmiset on typeriä, tietenkin se heijastuu internettiin samalla tavalla kuin muuallekin.

Ja jos nämä bitti-insinöörit hankkisivat oikean elämän, niin oppisivat ehkä keskustelemaan ilman copy paste -ketjuja, joita ei ole pelkästään ärsyttävää lukea, vaan jotka myös vievät turhaa tilaa ruudulla.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

AlPollo

9.11.2004 14:14

Mielestäni internet kaatuu kaiken paskaläpän ääliömäiseen kritisoimiseen...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

rekursio

9.11.2004 18:54

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

hankimaassa

9.11.2004 22:54

[LAINAUS]hankielama kirjoitti 09.11.2004 klo 13:43:
Ja jos nämä bitti-insinöörit hankkisivat oikean elämän, niin oppisivat ehkä keskustelemaan ilman copy paste -ketjuja, joita ei ole pelkästään ärsyttävää lukea, vaan jotka myös vievät turhaa tilaa ruudulla.[/LAINAUS]

No voi itku mitä jos vaikket selaisi kommentteja niin eivät veisi sitä tilaa sun "precious" ruudulta?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

LoL!

31.7.2007 19:41

Ei tähän voi kyllä muuta kuin nauraa äänen ja pyöriä lattioilla. Nyt on jo vuosi 2007 ja hyvin se verkko näyttää edelleen toimivan. Onkohan herra Hannu H. Kari erehtynyt vai onko tähän joku älykkämpikin selitys? Vai eivätkö virukset olleetkaan niin mahtavia, että netti romahti. Pitäisikö teettää joku uusi analyysi: Kaatuko se nyt vuonna 2010 vai 2012?
No. Kyllähän niille professoreillekin aina välillä virheitä tulee. Itse en kyllä uskonut moiseen soopaan vuonna 2004:kään.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tomaattis

31.12.2007 01:42

Itsekkin kuulin tuosta tuolloin artikkelin ilmestyttyä.. kyllä siinä tuumasin kovaan ääneen että "V*tut se mihinkää voi kaatua" ja näemmä olin oikeassa monen muun joukossa, vaikka en ole professori. :D
Internetissä liikkuu niin suuret rahat että tää olis käytännössä mahdotonta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

SORMEA-PEBAAN

8.4.2010 03:59

VEBI EI OO VIELÄKÄÄN KAATUNUT, MUTTA AIKA-AJOIN NÄITÄ HAIHATTELIJOITA TULEE JA MENEE!

MILLOIN TULEE MAAILMANLOPPU MILLOIN VEBI KUOLEE!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi