Kiinassa aiotaan kieltää polttomoottoreilla toimivien autojen valmistus ja myynti

Kiina tekee isoja peliliikkeitä ilmastonmuutoksen suhteen, mutta tekemistä riittää etenkin ulkopolitiikassa.

Kuva: ake1150 / Fotolia

Ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa kuulee usein argumenttia, jonka mukaan muutaman miljoonan suomalaisen toimet eivät paljoa paina, jos Kiina haluaa ja päättää kuluttaa luonnonvaroja samaan malliin, mitä länsimaat. Näyttäisi kuitenkin siltä, että Kiinassa ollaan päättämässä toisin.

Uutistoimisto Bloomberg kertoo, kuinka Kiinassa halutaan lopettaa polttomoottoriautojen tuotanto ja kieltää niiden myynti. Lainsäädännöllä yritetään saada autonvalmistajat kehittämään sähköautoja. Asiasta kertoi Kiinan varateollisuusministeri Xin Guobin Tianjanissa järjestetyssä autofoorumissa. Varsinaista aikataulua polttomoottoreista luopumiselle ministeri ei kertonut.

Kiinan hallinto lukee peliä paitsi ilmastonmuutoksen, myös taloudellisen menestyksen kautta. Pian koko maailma tarvitsee sähköautoja, joten kiinalaisten valmistajien olisi nyt hyvä profiloitua alan edelläkävijänä. Varateollisuusministerin mukaan polttomoottoriautojen tuotannon ja myynnin kieltämisellä olisi suuri vaikutus ympäristöön sekä Kiinan autoteollisuuteen.

Kiinan suhde ilmastonmuutokseen on vähintään ristiriitainen. Paikallisissa suurkaupungeissa on saasteongelmia ja maassa on luonnollisesti myös eniten autoja, joten sähköautoihin siirtyminen osuu maan omiin tarpeisiin. Toimiin on ryhdytty muutoinkin kuin autojen saralla: maasta löytyy maailman suurin aurinkopaneelifarmi, yli 100 hiilitehdasta ollaan sulkemassa ja uusiutuviin energiamuotoihin on luvattu satsata kolmesataa miljardia vuoteen 2020 mennessä.

NY Times huomautti kuitenkin kesällä, että vaikka kiinalaisilla on keinoja ja tarmoa tehdä vaikutusta kotikentällä, on sen liiketoimet ulkomailla suurempi kysymysmerkki ilmaston kannalta. Kiinalaisella sijoitusrahalla tehdään valtavaa bisnestä uusiutumattomalla energialla eri puolilla maailmaa.

Esimerkiksi Brasilialle ja Ecuadorille myönnetyt lainat ja tehdyt sijoitukset uhkaavat Amazonin sademetsää, joka on kriittinen alue ilmastonmuutoksen kannalta. Afrikassa kiinalaisella rahalla on porattu öljyä, rakennettu hiilitehtaita ja hakattu puuta.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi