Kun ihminen kohtaa hyönteisen – vastaa kyselyyn ja kerro, mikä on paskin hyönteinen

Tsekkaa myös kotikikat, joiden avulla ampiaisista on vähemmän haittaa.

 
powered by Typeform

Nykyisin hyönteisissä on kestämistä. Kun alkukesän hyttysiin ehtii siedättäytyä, tulevat loputtomat helteet, jotka tuovat mukanaan mitä erikoisempia siivekkäitä ja tutut ampiaiset, paarmat ja mäkäräiset. Runsas hyönteiskanta on merkki monimuotoisesta luonnosta, mutta siihen voi olla vaikea suhtautua positiivisesti, kun ampiainen pistää hellepäivänä takamukseen.

“Helle herätti puiden tuholaiset etuajassa”, “Helle saa pistiäiset ärhentelemään”, “Helle houkutteli esiin hyönteiset, perhoset ja kasvit”, “Lemmikkien terveyttä uhkaavat helle, hyönteiset ja sinilevä”, “Ampiaisia on nyt poikkeuksellisen paljon, eikä niitä kannata ärsyttää” – otsikot kertovat, kuinka ympäristön muutos tuottaa yllätyksiä myös hyönteisten osalta.

Tiede-lehti tiesi kertoa huhtikuussa, kuinka hyönteiset ovat luultua älykkäämpiä. Ne oppivat välttämään ikäviä paikkoja, rakentavat päähänsä karttoja ja oppivat jopa pelaamaan palloa.

Hyönteisillä on kipureseptoreja, mutta todisteet masennuksesta ovat vahvemmat kuin kivun tuntemisesta. Tiede-lehden mukaan tutkimukset vihjaavat hyönteisten voivan olla ahdistuneita, pessimistejä tai optimisteja.

Kysymykset hyönteisten tuntemuksista nousevat esiin esimerkiksi silloin, kun pohdimme, pitäisikö niitä alkaa tuottamaan ihmisravinnoksi ja millä keinolla ne silloin tulee laittaa hengiltä.

Kanssaelo arjessa hyönteisten kanssa sujuu parhaiten zen-asenteella. Hyttysparven keskellä vakaasti ja rauhallisesti oleskeleva pohjoisen kasvatti on erinomainen symboli kannatettavalle asenteelle, jonka avulla pärjää varmasti muidenkin häiriöiden keskellä.

Kuva: olhastock / Fotolia

Taistelu ampiaisten kanssa

Ihmisen kannalta harmillisimpia ovat ampiaiset, jotka saattavat pistää kivuliaasti ja allergikkojen kannalta pahimmillaan ikävin seurauksin. Onneksi niidenkin kanssa pärjää suurimmilta osin rauhallisuudella: ei huido ympäriinsä, pidättää hengitystä saadakseen ötökän pois naamalta ja kunnioittaa pesiä, jos niiden tuhoaminen ei ole välttämätöntä.

Pesien tuloon voi varautua virittämällä yksinkertaisen valepesän vaikka suodatinpussista. Jos pesä pitää tuhota, siinäkin hommassa pärjää rauhallisuudella ja hyvillä suojavarusteilla, sillä ampiaiset iskevät hajun perusteella herkästi pieneenkin kaistaleeseen paljasta ihoa.

Myös uusia kikkoja ampiaisiin löytyy. Maailmalla ravintoloiden terasseilla nähtyjä vedellä täytettyjä pusseja on ehdotettu ratkaisuksi ampiaisongelmiin myös Suomessa. Ylen juttu kertoo, mistä on kyse. Ylen haastattelema biologi Jaakko Kullberg ei ole kuullut saati testannut metodia, mutta arvioi että teho voisi perustua siihen, että auringon uv-säteet hajoavat kuperassa vesipussissa ja se heikentää ampiaisten suuntavaistoa ja saavat ne pysymään poissa pussin lähistöltä.

Toisen kikkakolmosen tarjoilee Ruokamenot-fb-sivu, joka vihjaa, että ampiaisten aiheuttamasta harmista voi päästä eroon asettamalla 5-10 metrin päähän oleskelualueesta laakean astian, jossa on vettä ja hunajaa, johon ampiaiset pääsevät juomaan.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi